Xavi’ s anatomy!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Xavi’ s anatomy!

bet365

Συνηθίζει να περιγράφει τις μεγάλες επιτυχίες με… οργασμό. Σαν εκείνον που ένιωσε χθες απέναντι στην Ρεάλ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Χαβιέρ Ερνάντερ Κρέους. Τον Τσάβι!

1. Η Εσπανιόλ και η Μασία!

Στα περίχωρα της Βαρκελώνης, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο, στην πόλη Τεράσα γεννήθηκε ο Χαβιέρ Ερνάντεζ Κρέους. Στις 25 Ιανουαρίου του 1980 ήρθε στη ζωή ήταν το τέταρτο παιδί του Χοακίμ και της Μαρίας Μέρθε Κρέους. Έχει δύο αδελφούς, τον Όσκαρ και τον Άλεξ και το κορίτσι της οικογένειας την Αριάνα Ερνάντεζ. Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής και του έβαλε το μικρόβιο, ωστόσο η καριέρα του περιορίστηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο και κυρίως στην Σαμπαντέλ.

Υπάρχει η φημολογία ότι στην παιδική του ηλικία υποστήριζε την Εσπανιόλ, αλλά η πραγματικότητα είναι πως στα 11 του χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1991 εντάχθηκε στο περίφημο σχολείο της Μπαρτσελόνα. Στην περίφημη «Μασία», με τη γενιά του όμως να μην έχει να παρουσιάσει τόσα θαύματα όσο οι μεταγενέστερες. Ο Τσάβι ονειρευόταν να γίνει επιθετικός. Πίστευε πως ήταν αρκετά γρήγορος, όμως σύντομα αντιλήφθηκε πως υπήρχαν πολλοί ταχύτεροι από εκείνον. Έτσι, συμβιβάστηκε με τη μεσαία γραμμή και τη θέση που αργότερα θα τον έκανε διάσημο.

2. Η Μίλαν και το διαζύγιο!

Μια ζωή γεμάτη Βαρκελώνη, γεμάτη Μπαρτσελόνα, γεμάτη Καταλονία. Κι όμως, θα μπορούσε η ιστορία να γραφτεί διαφορετικά και η ζωή του να πάρει διαφορετική πορεία. Αν δεν υπήρχε στη μέση το μητρικό ένστικτο, τότε ίσως η Μίλαν να είχε στη σύνθεσή της έναν σπουδαίο μέσο και η Μπαρτσελόνα να είχε χάσει έναν ηγέτη. Όταν στο ξεκίνημα της καριέρας του και πριν ακόμα καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα της Μπάρτσα, η ιταλική ομάδα προσφέρθηκε να τον αποκτήσει, ο πατέρας του σκέφτηκε ότι ο Χαβιέρ έπρεπε να μετακομίσει στο Μιλάνο.

Εκείνη που σταμάτησε τη μεταγραφή ήταν η μητέρα του, η οποία απείλησε με διαζύγιο (!!) τον Χοακίμ Ερνάντεζ σε περίπτωση που συνηγορούσε να γίνει η μετακίνηση του γιου τους στη Μίλαν.

3. Το ονειρικό ντεμπούτο!

Πέρασε χρόνια στις υποδομές της Μπαρτσελόνα. Διδάχτηκε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και τη φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ, πριν αποφασίσει ο Λουίς Φαν Γκάαλ πως ήταν έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Τον Αύγουστο του 1998, θα ερχόταν η στιγμή για το ντεμπούτο του, η εκπλήρωση του ονείρου που έχει κάθε παιδί. «Την προηγούμενη μέρα, ο Λουίς Φαν Γκάαλ ήρθε στο δωμάτιό μου στο ξενοδοχείο και μου είπε ότι θα παίξω κόντρα στην Μαγιόρκα. Δεν κοιμήθηκα. Ήταν η στιγμή που περίμενα από τότε που ήμουν παιδί και το γεγονός πως ήμουν τόσο κοντά στην πραγματοποίησή της, με έκανε εξαιρετικά νευρικό. Το γκολ που πέτυχα στην αρχή του αγώνα μου έδωσε αυτοπεποίθηση για όλο το ματς».

Ναι, σωστά διαβάσατε. Στο ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι θα άνοιγε το σκορ μέσα στη Μαγιόρκα. Ήταν ο πρώτος από τους δύο τελικούς για το Σούπερ Καπ Ισπανίας, το οποίο κατέκτησε η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

4. Τα αδύνατα… δυνατά!

Κάποτε ο Χοακίμ Ερνάντεζ είπε για τον Τσάβι πως οι αχίλλειοί του έχουν πρηστεί σαν μπαλόνι. Πέρυσι κινδύνεψε να χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο γιατί επέμενε να αγωνίζεται με την Μπαρτσελόνα παρότι είχε πρόβλημα τραυματισμού. Δηλώνει τρελός για το ποδόσφαιρο και θέλει να παίζει συνέχεια. Κάτι που όλοι έχουν καταλάβει, αφού μέχρι σήμερα και στην 12ετη καριέρα του έχει 600 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ από το 2000 και μετά δεν έχει παίξει ποτέ λιγότερα από 30 παιχνίδια. Από τον περασμένο Ιανουάριο έχει γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, ξεπερνώντας τον Μιγκέλι. «Για μένα, το να υπερασπίζομαι τη φανέλα της Μπαρτσελόνα είναι τα πάντα και δεν μπορώ να φανταστώ να το κάνω για οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Είναι η ομάδα της ζωής μου. Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που έσπασα το ρεκόρ».

Η πιο… φτωχή σεζόν της καριέρας του ήταν το 2005-06, όταν υπέστη τον πιο σοβαρό τραυματισμό. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2005 στη διάρκεια της προπόνησης έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού και επέστρεψε υγιής τέσσερις μήνες μετά, στις 29 Απριλίου του 2006. Το συμβόλαιό του προβλέπει αμοιβή 7,5 εκ. ευρώ ετησίως και είναι ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους παίκτες της Μπαρτσελόνα. Λήγει το 2014 και σκοπεύει να το εξαντλήσει, ωστόσο δεν έχει αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει σε ηλικία 34 ετών την καριέρα του ή αν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα των συν δύο ετών που προβλέπεται.

5. Οι κερδισμένοι και ο… χαμένος τίτλος!

Γαλουχήθηκε πρωταθλητής. Από νεαρή ηλικία έμαθε τι σημαίνει να κερδίζεις τίτλους, τόσο με την Ισπανία, όσο και με την Μπαρτσελόνα. Έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του και το σχεδόν πάει στο μοναδικό μετάλλιο που είχε ασημένιο κι όχι χρυσό χρώμα. Στο παλμαρέ του έχει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων με την Ισπανία (σ.σ. το 1999), τη δεύτερη θέση τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ, το Euro 2008 και το Μουντιάλ του 2010. Έχει, επίσης, κατακτήσει έξι πρωταθλήματα, ένα κύπελλο Ισπανίας, πέντε σούπερ καπ Ισπανίας, τρία Champions League, δύο Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και ένα Διηπειρωτικό!!

«Εδώ και δέκα χρόνια παίζω με τον ίδιο τρόπο. Καλύτερα να ρωτήσετε να μίντια γιατί γίνεται τώρα τόση φασαρία με μένα!». Ο ίδιος έδωσε την απάντηση για την ξαφνική δημοτικότητά του την τελευταία διετία. 24 μήνες που του έφεραν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του τελικού του 2009, δύο φορές υποψήφιο για τη «Χρυσή Μπάλα» και δύο φορές χαμένο, τόσο το 2009 όσο και το 2010. «Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει ποιος τελικά από τους τρεις μας θα πάρει τη χρυσή μπάλα», είχε πει όταν ανακοινώθηκε ότι η τριάδα συμπληρωνόταν με τον ίδιο, τον Μέσι και τον Ινιέστα και κράτησε την ίδια στάση όταν στο φινάλε ηττήθηκε από τον συμπαίκτη του. Φέτος, έχει μια ακόμα ευκαιρία για να συμπληρώσει το παλμαρέ του, με τον Αργεντινό συμπαίκτη του να είναι εκ νέου «αντίπαλος», όπως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

6. Οι άγνωστες φιλίες και συνήθειες!

Αντίθετα με τα προφίλ πολλών ποδοσφαιριστών, ο Τσάβι δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ντροπαλός! Κάτι που τον έχει βοηθήσει να δημιουργήσει και να διατηρήσει φιλίες μέσα από το χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο με συμπαίκτες του. Ο Τσάβι Αλόνσο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας παίκτης που θαυμάζει και με τον οποίο έχει συχνή επικοινωνία, όπως και με τους Ραούλ και Ίκερ Κασίγιας.

Η άγνωστη φιλία του με τον πρώην αρχηγό της Ρεάλ ξεκίνησε όταν ο πιο έμπειρος Ραούλ πλησίασε τον 18χρονο Τσάβι πριν από ένα ντέρμπι στο «Μπερναμπέου» και του είπε πριν το ματς: «Ηρέμησε. Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο»! Έκτοτε έχουν κρατήσει επαφή και, μάλιστα, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου αντάλλασσαν μηνύματα.

Ο Τσάβι κυκλοφορεί με Audi Q5, αρέσκεται πού και πού να πίνει κάνα ποτηράκι για να χαλαρώνει μετά από τα παιχνίδια, ενώ όταν το ρωτάνε ποιο είναι το αγαπημένο του ρολόι απαντάει «του Πουγιόλ», αφού ο ίδιος δεν συνηθίζει να φοράει! Θα ήθελε να γίνει γιατρός και συγκεκριμένα χειρούργος, κάτι που μεταφράζεται στο γήπεδο με την απόλυτη ακρίβεια που έχει στο παιχνίδι του και τα ελάχιστα λάθη στα οποία υποπίπτει. Συνηθίζει να συγκρίνει ένα καλό ματς με το σεξ… Το έκανε στο Euro 2008, το έκανε και πέρυσι μετά τη νίκη της Μπαρτσελόνα με 5-0 επί της Ρεάλ.

«Ήταν σαν ένας συνεχής οργασμός», είχε πει… Ίσως να το ένιωσε και χθες!

 

Τελευταία Νέα