«Αντίδραση Μακάμπι και F4 o Ολυμπιακός»

Αντώνης Κατσίκης
«Αντίδραση Μακάμπι και F4 o Ολυμπιακός»
Ο Γιοτάμ Χαλπερίν μίλησε στο gazzetta.gr για τις μάχες των «αιωνίων» τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και τόνισε πως περιμένει αντίδραση από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και πρόκριση από τον Ολυμπιακό.

Ο γκαρντ της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης είναι από τους πλέον κατάλληλους να μιλήσουν για τις μάχες των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα. Και αυτό γιατί έχει αγωνιστεί στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχει φορέσει για μια τριετία τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχει αντιμετωπίσει δεκάδες φορές τον Παναθηναϊκό και ξέρει καλά τι εστί Σιένα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Ο Ισραηλινός γκαρντ μίλησε στο gazzetta.gr και για πολλά ακόμη. Για την ηλιόλουστη Ελλάδα, τον φίλο του Λουκά (σ.σ. Μαυροκεφαλίδη), την...επικίνδυνη ατμόσφαιρα των ελληνικών γηπέδων, αλλά και για τις συζητήσεις που κάνει με τον Πάτρικ Μπέβερλι.


Φαντάζομαι παρακολούθησες τα πρώτα δύο ματς των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα, έτσι δεν είναι;

«Φυσικά. Παρακολουθώ όλα τα παιχνίδια καθώς η Ευρωλίγκα έχει μπει στην πιο κρίσιμη καμπή της».

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έκαναν το 1-0. Οι «πράσινοι» διέλυσαν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το μπρέικ στη Σιένα. Περίμενες την τόσο εύκολη επικράτηση του Παναθηναϊκού και το μπρέικ από την πρώην ομάδα σου;

«Νομίζω πως κανείς δεν περίμενε ο Παναθηναϊκός να κερδίσει τόσο εύκολα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πιστεύω ότι οι παίκτες της Μακάμπι αιφνιδιάστηκαν από την πολύ καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού και δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν. Εκτιμώ, όμως, πως επειδή έχει πάρα πολύ έμπειρους παίκτες στο ρόστερ της, θα αντιδράσει στο δεύτερο ματς. Και θα είναι μεγάλο λάθος του Παναθηναϊκού εάν την υποτιμήσει».

Είσαι από τους πλέον κατάλληλους για να το πεις μιας και πέρσι με τη φανέλα του Ολυμπιακού... πληρώσατε τελικά το εντυπωσιακό πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Σιένα...

«Ακριβώς. Χάλασε το μυαλό μας μετά από εκείνο το παιχνίδι και δεν καταφέραμε να επιστρέψουμε ποτέ στη σειρά. Πιστεύω πως έχει πληγωθεί ο εγωϊσμός των παικτών της Μακάμπι Τελ Αβίβ και θα αντιδράσουν στο δεύτερο παιχνίδι. Δεν λέω πως θα κερδίσουν, αλλά σίγουρα θα αντιδράσουν».

Τη νίκη του Ολυμπιακού την περίμενες;

«Ο Ολυμπιακός, και πριν αρχίσει η σειρά, πίστευα ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η ομάδα φέτος έχει φοβερή ενέργεια και διάθεση, δείχνει ιδιαίτερα δεμένη και οι παίκτες, αν και έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες, έχουν αποκτήσει μια καλή χημεία. Νομίζω πως η σειρά έχει δρόμο ακόμη, αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου, ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο».

Για τα άλλα δύο ζευγάρια, ποια είναι η εκτίμηση σου; Άλλωστε ξέρεις πολύ καλά και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και την Ούνικς Καζάν από το ρωσικό πρωτάθλημα.

«Πιστεύω πως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα προκριθεί και μάλιστα με 3-0. Δεν βλέπω πως μπορεί η Μπιλμπάο να της πάρει έστω και ένα παιχνίδι. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι πολύ καλύτερη και θα πάρει νομίζω μια πανεύκολη πρόκριση χωρίς καν να βρει αντίσταση. Όσο για το ζευγάρι της Μπαρτσελόνα με την Ούνικς Καζάν, δίνω ένα προβάδισμα στη Μπαρτσελόνα. Οκ, δεν λέω ότι είναι το ακλόνητο φαβορί, αλλά εάν κάνει το 2-0, τότε δεν υπάρχει επιστροφή για την Ούνικς».

Ας αφήσουμε για λίγο τα πλει οφ της Ευρωλίγκας. Πως είναι τα πράγματα στη Ρωσία; Σου λείπει η Ελλάδα;

«Η ομάδα μας μέχρι στιγμής πηγαίνει αρκετά καλά. Είμαστε μια ανάσα από το να προκριθούμε στο Φάιναλ Φορ του Eurocup και στη Βαλτική Λίγκα είμαστε πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στο ρωσικό πρωτάθλημα έχουμε μείνει κάπως πίσω, αλλά νομίζω πως μπορούμε να επιστρέψουμε. Η αλήθεια είναι πως τους δύο προηγούμενους μήνες δεν παίζαμε τόσο καλά, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε βρει ξανά τη φόρμα μας».

Ελληνικό πρωτάθλημα λοιπόν ή ρώσικο; Ποιο είναι καλύτερο κατά τη γνώμη σου;

«Θεωρώ πως το ρωσικό πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό. Οι ομάδες εδώ έχουν βάλει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια και η λίγκα βρίσκεται σε ανάπτυξη».

Οπότε, για να επιστρέψω και σε μια προηγούμενη ερώτηση, φαντάζομαι δεν σου λείπει η Ελλάδα...

«Φυσικά και μου λείπει. Πέρασα τρία υπέροχα χρόνια εκεί. Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί, ο καιρός απίστευτος και όλα ήταν ιδανικά αφού αγωνιζόμουν και σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Κάποια στιγμή, όμως, όλα τα ωραία τελειώνουν και θεωρώ πως έφυγα ως φίλος από τον Ολυμπιακό. Το μόνο που δεν μου λείπει είναι η ατμόσφαιρα σε ορισμένα γήπεδα που κάποιες φορές από ηλεκτρισμένη γινόταν επικίνδυνη. Αυτό δεν θα μου λείψει είναι η αλήθεια (γέλια). Πάντως ζω την απόλυτη αλλαγή αφού έφυγα από την πιο τρελή ατμόσφαιρα που μπορεί να ζήσει κανείς σε γήπεδο, για να έρθω να παίξω σε ένα πρωτάθλημα που οι περισσότερες έδρες μοιάζουν με θέατρα».

Κοιτώντας πίσω στην τριετία που πέρασε, τι ήταν τελικά αυτό που έφταιξε και ο Ολυμπιακός δεν πήρε ένα πρωτάθλημα που ήταν και ο μεγάλος του στόχος;

«Όλοι μας το θέλαμε πάρα πολύ. Αλλά τελικά δεν το καταφέραμε. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Νομίζω, όμως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Παναθηναϊκό είναι η χημεία που εμείς δεν είχαμε. Ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες που είναι χρόνια μαζί και αυτό ήταν που έκανε και τη διαφορά. Πιστεύω πως πέρσι ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία μας για να πάρουμε τον τίτλο, αλλά και πάλι δεν τα καταφέραμε».

Πιστεύεις λοιπόν πως έχεις αφήσει κάτι στη μέση στον Πειραιά; Mια μισοτελειωμένη δουλειά;

«Ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή και εάν κάποια μέρα θα επιστρέψω στον Ολυμπιακό. Ορισμένες φορές, κάθομαι με τον Πάτρικ (σ.σ. Μπέβερλι) και συζητάμε και θυμόμαστε τι συμπαίκτες είχαμε στον Ολυμπιακό. Παίκτες όπως ο Τσίλντρες, ο Κλέιζα, ο Βούισιτς, ο Παπαλουκάς, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε πρωτάθλημα. Παράξενα πράγματα. Όπως και να έχει, όμως, πέρασα τρία πολύ όμορφα χρόνια στον Ολυμπιακό και έκανα πολλούς φίλους».

Όπως ο Μαυροκεφαλίδης και ο Μπέβερλι που φέτος είναι συμπαίκτες σου...

«Ο Λουκάς και ο Πάτρικ με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ να προσαρμοστώ. Κάνουμε παρέα μιας και γνωριζόμαστε καλά από τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ σημαντικό που είναι και αυτοί οι δύο στην ομάδα και έτσι όταν ήρθα είχα ανθρώπους να μιλήσω και να μοιραστώ πράγματα. Έκαναν την προσαρμογή μου πιο εύκολη».