ΤΣΣΚΑ, Μπάρτσα και δύο ντέρμπι!

ΤΣΣΚΑ, Μπάρτσα και δύο ντέρμπι!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Ζούρος, αναλύει για λογαριασμό του gazzetta.gr τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης στην Ευρωλίγκα και μιλάει για τη νέα σελίδα της καριέρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Το ξεκίνημα της εφετινής διοργάνωσης τον βρήκε στον πάγκο της Ζαλγκίρις Κάουνας στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η "φυσιολογική" εντός έδρας ήττα της πρωταθλήτριας Λιθουανίας από την "ρωσική αρκούδα", έδωσε την ευκαιρία στον εκκεντρικό ιδιοκτήτη της ομάδας του, Βλαντιμίρ Ρομανόφ, να επιδοθεί για μία ακόμη φορά στο αγαπημένο του χόμπι "να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα" κι έτσι, μετά την πρόσφατη πρόσληψή του από την Αναντολού Εφές, η μοίρα τον έφερε να δώσει τα δύο μοναδικά παιχνίδια στην εφετινή Ευρωλίγκα με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ρωσίας.

Η γνωστή σε όλους μας Εφές Πίλσεν, έχασε με 65-82 από την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας στο ντεμπούτο του 45χρονου Έλληνα τεχνικού στον πάγκο της, ενώ λίγες μέρες αργότερα η αποδεκατισμένη από τους τραυματισμούς τουρκική ομάδα, ηττήθηκε εντός έδρας (αλλά στο ουδέτερο “Αμπντί Ιπεκτσί”) από την Γαλατασαράϊ. Ο Ηλίας Ζούρος έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να καταφέρει να οδηγήσει τη νέα ομάδα του και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών και σε ένα διάλειμμα από το πολύ βεβαρυμένο πρόγραμμά του, βρήκε το χρόνο για να μιλήσει στο gazzetta.gr για τη νέα σελίδα της καριέρας του και να αναλύσει τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης στην Ευρωλίγκα.

Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Πρόκειται για το rematch του περυσινού τελικού της Ευρωλίγκα και παρ'ότι οι δύο ομάδες έχουν
αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, πρόκειται για μία σειρά με μεγάλο ενδιαφέρον! Οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν διατηρήσει τον βασικό κορμό τους, έχουν τον ίδιο προπονητή επί 13 χρόνια και βασίζονται σε παίκτες που ξέρουν να αγωνίζεται σε πολύ υψηλά standards, γνωρίζουν καλά τα "κατατόπια" και είναι πολύ συσπειρωμένοι στις κρίσιμες στιγμές. Από την άλλη πλευρά, η περυσινή φιναλίστ της διοργάνωσης είναι μία σκληρή ομάδα, που παίζει καλή άμυνα και παρ' ότι δεν έχει τόσο ταλέντο όσο πέρυσι, είναι ικανή να κάνει τη ζημιά. Ο Ντέϊβιντ Μπλατ φημίζεται για τις εναλλαγές στις match-up ζώνες που χρησιμοποιεί για να απορυθμίσει το παιχνίδι των αντιπάλων του, γι' αυτό και ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, αν και είμαι σίγουρος ότι όταν θα έρθει η ώρα για το τζάμπολ θα είναι απόλυτα προετοιμασμένος. Το πλεονέκτημα της έδρας σίγουρα του δίνει ένα μικρό προβάδισμα, ωστόσο, τα δύο πρώτα ματς είναι πολύ σημαντικά και θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην τελική έκβαση της σειράς. Διαφωνώ, πάντως, με όλους όσοι υποστηρίζουν ότι, σαν ομάδα η Μακάμπι, είναι αισθητά πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι και ότι η ελληνική ομάδα θα έχει εύκολο έργο. Πιστεύω, όμως,
ότι ο Παναθηναϊκός έχει τις δυνατότητες να κάνει το έργο πιο εύκολο. Συμπερασματικά, εκτιμώ ότι θα δούμε αμφίρροπα παιχνίδια και έναν προημιτελικό που θα κριθεί στα τέσσερα ή στα πέντε παιχνίδια».

Μοντεπάσκι Σιένα - Ολυμπιακός: «Εδώ έχουμε ένα ακόμη rematch αυτή τη φορά, όμως, όπως και πέρυσι στα προημιτελικά με αλλαγή στο πλεονέκτημα έδρας. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας είναι μία σκληρή ομάδα, η οποία έχει μία σταθερά καλή πορεία τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, βασιζόμενο στον ίδιο, πάνω-κάτω, κορμό παικτών και το ίδιο προπονητικό staff. O εφετινός Ολυμπιακός, μπορεί να μην έχει τις προσωπικότητες που είχε στο περυσινό ρόστερ του και να στηρίζεται σε πολλά νέα παιδιά, όπως ο Παπανικολάου, ο Σλούκας και ο Μάντζαρης, ωστόσο, το παιχνίδι του ξεκινάει από την άμυνα στην οποία δίνει μεγάλη έμφαση και η οποία τον έχει βοηθήσει να κάνει αρκετές αγωνιστικές υπερβάσεις. Η αγωνιστική φιλοσοφία των δύο ομάδων μοιάζει πάρα πολύ και θεωρώ ότι και οι δύο
μπορούν να κερδίσουν εκτός έδρας! Η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" είναι πολύ διαφορετική ομάδα από πέρυσι
και αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικοί από το αναμενόμενο. Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη σειρά είναι η αμφίρροπη των προημιτελικών και προβλέπω ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η τακτική και το ψυχολογικό πλεονέκτημα που θα δημιουργηθεί σε μία από τις δύο ομάδες, μετά το τέλος των δύο πρώτων αγώνων. Για τον Ολυμπιακό, κλειδί θα αποτελέσει η απόδοση του Σπανούλη αλλά και του Πρίντεζη, ο οποίος φέτος δείχνει να είναι σε πολύ καλή φόρμα (σ.σ.: τον ρωτήσαμε αν φέτος θα κληθεί στην Εθνική ομάδα και μας απάντησε ότι "με τις εμφανίσεις του το δικαιούται!").»

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπιλμπάο: «Κατ' αρχήν να αρχίσουμε, επισημαίνοντας ότι η ρωσική ομάδα έχει το πιο πλήρες ρόστερ στην διοργάνωση και εκτός από φαβορί για την πρόκριση στο φάϊναλ-φορ, στα χαρτιά, έχει τις περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου. Διαθέτει εξαιρετικό υλικό, έχει δουλέψει πολύ και έχει αποκτήσει πολλούς αυτοματισμούς, στηρίζεται σε έμπειρους παίκτες, ενώ παράλληλα ξέρει να αγωνίζεται το ίδιο αποτελεσματικά τόσο με χαμηλά όσο και με ψηλά σχήματα. Από την άλλη πλευρά, η Μπιλμπάο αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης και γι' αυτό όλοι οι Έλληνες που ασχολούμαστε με το μπάσκετ, πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί πρόκειται για μία ομάδα που είναι δημιούργημα του Φώτη Κατσικάρη και επίσης στηρίζεται σε δύο δικά μας παιδιά (σ.σ.: Βασιλειάδης και Μαυροειδής). Το θετικό για την ισπανική ομάδα, που ως τώρα έχει κάνει δύο υπερβάσεις (πρόκριση στο Top-16 και στο Top-8 στην εφετινή πρώτη της σεζόν στην Ευρωλίγκα, είναι ότι πλέον δεν έχει κανένα άγχος και θα παίξει ελεύθερα. Είναι μία ομάδα που παίζει σε πολύ υψηλό ρυθμό και έχει έφεση στο γρήγορο παιχνίδι, έχει δυνατή έδρα και ό,τι περισσότερο καταφέρει να πετύχει απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, θα αποτελέσει μεγάλο συν στην ψυχολογία της.»

Μπαρτσελόνα - Ούνικς Καζάν: «Αυτό είναι το δεύτερο ζευγάρι στο οποίο υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη κατάσταση και ένα λογικό φαβορί. Μετά την απώλεια του Κυπέλλου από τη Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα φάνηκε ότι άρχισε να παρουσιάζει ένα πιο συγκεντρωμένο αγωνιστικό πρόσωπο, καθώς ειδικότερα μετά τον περυσινό αποκλεισμό από το φάϊναλ-φορ, δεν έχει περιθώρια για νέα αποτυχία...
Πιστεύω ότι θα παρουσιαστεί πολύ καλά προετοιμασμένη, θα εκμεταλλευτεί την υπεροπλία της στην περιφέρεια και μέσα στην ρακέτα και θα αξιοποιήσει την μεγάλη εμπειρία της σε αυτούς τους αγώνες. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά την αντίπαλό της, την οποία κέρδισε σχετικά εύκολα και στα δύο μεταξύ τους στην 1η φάση της Ευρωλίγκα. Η Ούνικς έχει έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και έχει κάνει πολύ αξιόλογη πορεία, αλλά παρ' ότι δείχνει πολύ δυνατή στην έδρα της, θεωρώ ότι αν χάσει τα δύο πρώτα ματς στην Βαρκελώνη, δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκριση.»

Για τη νέα σελίδα της καριέρας του: «Η Εφές Πίλσεν είναι ένας πολύ οργανωμένος σύλλογος και ανήκει στις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Πέρα από το υψηλό budget και την οικονομική υποστήριξη μεγάλων τουρκικών εταιριών, έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει πολυάριθμο προσωπικό, διοικητικό και μη, που φροντίζει έτσι ώστε το αγωνιστικό τμήμα να ασχολείται μόνο με το μπάσκετ. Στόχος μας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Τουρκία και για να επιστρέψουμε στις νίκες, πρέπει να ανορθώσουμε την ψυχολογία της ομάδας και να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουμε με τον Κούτσο (χειρουργήθηκε), τον Τουντσερί (θλάση στη γάμπα) και τον Μπάρατς (αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πέλμα).»