Έσπασε τα καλάθια και... την κατάρα

Έσπασε τα καλάθια και... την κατάρα

Βασίλης Παπανδρέου
Έσπασε τα καλάθια και... την κατάρα
Οι 58 πόντοι του Παναθηναϊκού απέναντι στην Αρμάνι ήταν η τρίτη χειρότερη επιθετική συγκομιδή στην ιστορία του, όμως ακόμα κι έτσι η κατάρα των ζυγών χρονιών έσπασε!

Ο χθεσινός αγώνας του Παναθηναϊκού ήταν μοναδικός από πολλές απόψεις. Είδαμε τον Αντώνη Φώτση να επιστρέφει στο ΟΑΚΑ και να αποθεώνεται, τον Γιάννη Μπουρούση να ακούει τις πιο χλιαρές αποδοκιμασίες της ζωής του, τον Παναθηναϊκό να μοιράζει 8 ασίστ σε 40 λεπτά και να έχει 12% (2/16) στα τρίποντα, τον Διαμαντίδη να μην επιχειρεί τις αγαπημένες του διεισδύσεις και να προσπαθεί σταματημένος στο τρίποντο να δώσει ασίστ, τον Καλάθη να συμπληρώνει 80 μέρες χωρίς διψήφιο αριθμό πόντων, τον Νικολό Μέλι, που δεν είχε ευστοχήσει σε κανένα τρίποντο σε 9 αγώνες στην Euroleague, να έχει 3/3, τον Γιασικεβίτσιους να έχει 0/2 βολές, 0/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 4 λάθη, τον Ομπράντοβιτς να μην κοκκινίζει ούτε μια φορά στην 4η περίοδο περίοδο, τους παίκτες του Παναθηναϊκού να μοιάζουν ανήμποροι έστω και να απειλήσουν την Αρμάνι στο τελευταίο πεντάλεπτο και 10,000 θεατές στο ΟΑΚΑ είναι τόσο ήσυχοι, ώστε να ακούγονται οι εντολές των προπονητών και ο ήχος από τα παπούτσια των παικτών στο παρκέ.

Μετά απ’ όλα αυτά, είναι δεδομένο, ότι το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου δεν ήταν σαν τα άλλα...

Είχαμε όμως και κάτι θετικό. Ήταν η πρώτη φορά, μετά το 2001 (είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Final-4 στο Παρίσι και έχασε από την Μακάμπι), που ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να περάσει στο Top-16, μετά από χρονιά ευρωπαϊκού τίτλου. Το 2003, το 2008 και το 2010 οι «πράσινοι» έχασαν πολύ νωρίς το τρένο του repeat, όμως φέτος η κατάρα της ζυγής χρονιάς έσπασε και πλέον είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού –θέλει νίκη με 1 πόντο στο Καζάν- να κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου, που θα του χαρίσει το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Διαφορετικά, οι Πρωταθλητές Ευρώπης θα επιστρέψουν στον τόπο του… εγκλήματος για ένα νέο «bras de fer» με την Μπαρτσελόνα.

Μέχρι να πάρει το τσάρτερ για τη Ρωσία πάντως, οι παίκτες και οι προπονητές του Παναθηναϊκού πρέπει να καταλάβουν, πώς κατάφερε η Αρμάνι, που έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς της μέσα στη σεζόν, να περιορίσει τον Πρωταθλητή Ευρώπης στους 58 πόντους, την 3η χειρότερη επιθετική συγκομιδή της ιστορίας τους στην Euroleague και 2η χειρότερη εντός έδρας, μετά τους 56 πόντους απέναντι στην Παρτίζαν πριν τρία χρόνια. Βέβαια, το 2009, στον αγώνα με την Παρτίζαν, ο Παναθηναϊκός είχε ήδη προκριθεί πρώτος στο Top16 και είχε πάρει φόρα για τον τίτλο στο Final-4 του Βερολίνου, οπότε αν πιστεύετε στις συμπτώσεις... κλείστε εισιτήρια για Κωνσταντινούπολη.

Σε γενικές γραμμές πάντως, μετά από δύο εμφατικές εμφανίσεις σε Μιλάνο και Κωνσταντινούπολη, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει έλλειμμα φρεσκάδας και ενέργειας, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον περσινό εαυτό του, όταν έχασε εντός έδρας από τη Λιέτουβος –και πάλι στην 5η αγωνιστική του Top16- και στη συνέχεια έκανε «διπλό» στη Μάλαγα, που του εξασφάλισε την πρόκριση στους προημιτελικούς.

Φέτος, είναι σε καλύτερη μοίρα, καθώς με νίκη στο Καζάν βγαίνει πρώτος και μετά παίζει σε ένα μήνα όλη τη σεζόν.

Τελικός κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στις 10 Μαρτίου, playoffs για την Euroleague από τις 20 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου, μια χρονική περίοδος στην οποία οι «πράσινοι» καλούνται να θυμηθούν τα... περσινά, όταν κατάφεραν από την παρατεταμένη χειμερία νάρκη, να αποκτήσουν μάτι που γυαλίζει και να ράψουν τον 6ο αστέρι στη φανέλα, λίγο πριν το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Για την ώρα μοιάζει άγνωστο αν ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει και φέτος την ίδια ολική επαναφορά, αν και η πρακτική του Ομπράντοβιτς στις τελευταίες 10 μέρες στις προπονήσεις θυμίζει σε πολλούς... Αθήνα, Βερολίνο, Βαρκελώνη!

Εν αρχή το Καζάν!

Όταν το καλάθι μοιάζει μικρό

2008, 10 Ιανουαρίου
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός: 55-56
2009, 5 Μαρτίου
Παρτίζαν – Παναθηναϊκός: 63-56
2012, 23 Φεβρουαρίου
Παναθηναϊκός – Αρμάνι: 58-67
2004, 26 Νοεμβρίου
Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ: 58-69
2010, 27 Ιανουαρίου
Παναθηναϊκός – Παρτίζαν: 59-64