Θα τους αντέξει το σχοινί

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Θα τους αντέξει το σχοινί
Ο Νίκος Παπαδογιάννης καταθέτει το αισιόδοξο προγνωστικό του για το Top-16 της Ευρωλίγκας για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και προβλέπει διπλή ελληνοϊταλική μονομαχία στα προημιτελικά!

Καταθέτω με παρρησία το προγνωστικό μου για τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας τρεις ολόκληρες αγωνιστικές πριν το τέλος του Top-16 και ενώ απομένει σχεδόν ένας μήνας για να βγουν τα τέσσερα ζευγάρια. Το απολαυστικό διήμερο των ελληνοτουρκικών μονομαχιών έβγαλε τα σπασμένα της προηγούμενης –καταραμένης- εβδομάδας και σκόρπισε αισιοδοξία.

Ιδού λοιπόν:

Ο Παναθηναϊκός θα τερματίσει πρώτος στον Όμιλό του και ο Ολυμπιακός δεύτερος στο δικό του. Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν με πλεονέκτημα έδρας την Καντού, ενώ οι «κόκκινοι» θα διεκδικήσουν πρόκριση για το φάιναλ-φορ απέναντι στη Σιένα.

Το σημειώσατε; Επιτρέψτε μου τώρα να προσθέσω τα «διότι».

Διότι οι δύο ελληνικές ομάδες θα δώσουν τα κρίσιμα παιχνίδια τους σε περιβάλλον είτε γνώριμο είτε χλιαρό – και πάντως όχι εχθρικό.

Διότι οι επόμενοι αντίπαλοί της δεν έχουν ούτε Ομπράντοβιτς ούτε Ίβκοβιτς στο τιμόνι τους.

Διότι η πρόοδος του ενός οιστρηλατεί τον άλλον, μέχρι να βρεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο.

Διότι ο Παναθηναϊκός ξαναβρήκε τον εαυτό του μετά από στραβοπάτημα μίας αγωνιστικής και ξεμπέρδεψε αλώβητος με τα υπόλοιπα –πλην Καζάν- ταξίδια του.

Διότι ο Παναθηναϊκός κατέχει τη συνταγή της επιτυχίας, με σημείο αναφοράς την άνοδο του Μπατίστ και την πληθωρικότητα των Διαμαντίδη, Σάτο, Καϊμακόγλου.

Διότι ο Παναθηναϊκός ξέρει να χειρίζεται μία σειρά αγώνων με τον ίδιο αντίπαλο και δεν πρόκειται να ξαναπαίξει ρόλο κομπάρσου απέναντι στην Ούνιξ.

Διότι οι Ρώσοι θα χάσουν ένα, τουλάχιστον, από τους δύο εκτός έδρας παιχνίδια που έχουν στο πρόγραμμά τους (Κωνσταντινούπολη, Μιλάνο), οπότε θα πάει χαμένο το +6 της Αθήνας.

Διότι η Καντού θα προστατεύσει στο Τελ Αβίβ τα κεκτημένα του χθεσινού αγώνα με τη Μακάμπι: αν ηττηθεί, θα κρατήσει τουλάχιστον την πολύτιμη διαφορά των 8 πόντων.

Διότι στο υπόλοιπο πρόγραμμά της η ίδια Καντού θα κάνει μία τουλάχιστον νίκη, είτε επί της Μπαρτσελόνα στην Ιταλία είτε επί της Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Διότι η Μακάμπι είναι μία ανερμάτιστη ομάδα, με άφθονο ταλέντο αλλά χωρίς σχέδιο και χωρίς κουμάντο.

Διότι ο Ολυμπιακός είναι σε διαρκή άνοδο, από τη στιγμή που ο Σπανούλης βρήκε συμπαραστάτες στα πρόσωπα των Πρίντεζη, Σλούκα και Ντόρσεϊ.

Διότι ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος από τις δύο τουρκικές ομάδες που συνωστίζονται στον Όμιλό του.

Διότι οι ομάδες του προπονητή έχουν πλεονέκτημα όταν πλησιάζει το κρίσιμο τελευταίο βιράζ της κούρσας.

Διότι μάλλον αρκεί στον Ολυμπιακό να νικήσει τη Γαλατασαράι και να βγει «άσος» το εμφύλιο ντέρμπι Γαλατά-Εφές.

Διότι ο Ολυμπιακός έχει άλλη μία χρυσή ευκαιρία για την υπέρβαση, την ερχόμενη εβδομάδα στο, όχι ακριβώς «ηφαιστειώδες», λημέρι της Εφές.

Διότι η ΤΣΣΚΑ δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες του Ομίλου με κάποια ήττα εκτός προγράμματος.

Διότι η Σιένα έχει σχεδόν εξασφαλισμένη την πρωτιά του δικού της Ομίλου, μετά τα διαδοχικά διπλά της στη Μαδρίτη και στη Μάλαγα.

Σύμφωνοι, το σενάριό μου έχει αρκετούς αστερίσκους και σημεία σκεπασμένα με λεπτό στρώμα πάγου. Δεν είναι όμως τίποτε παραπάνω από ένα τολμηρό διπλό προγνωστικό, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των δύο «ελληνικών» Ομίλων.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός βάλθηκαν να ακροβατούν σ’ένα τεντωμένο σχοινί, αλλά έδειξαν ξεχωριστή επιδεξιότητα στην πρώτη τους επικίνδυνη αποστολή.

Εάν ο πρωταθλητής Ευρώπης έφευγε ηττημένος από την ασιατική όχθη του Βοσπόρου, θα εγκατέλειπε εκεί τις περισσότερες ελπίδες του για πρωτιά και θα ετοίμαζε –ξανά- τις βαλίτσες του για τη Βαρκελώνη. Εάν οι «ερυθρόλευκοι» έχαναν από την Εφές στο Φάληρο, θα αποχαιρετούσε πρόωρα το ευρωπαϊκό του όνειρο, εγκλωβισμένος στα «παραλίγο» του «Αμπντί Ιπεκτσί» και όχι μόνο.

Ωστόσο, κέρδισαν και οι δύο, με τον πιο πειστικό τρόπο. Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε τη Φενέρμπαχτσε σε συντρίμμια, ενώ ο Ολυμπιακός πήρε μαξιλάρι με 18 πόντους πούπουλα για να ξαπλώσει πάνω του σε περίπτωση ισοβαθμίας με την Εφές.

Σχεδόν 40άρα εισέπραξαν τα «μεγαθήρια» του τουρκικού μπάσκετ από τις ομάδες μας! Εφ’όσον επαληθευτεί το προγνωστικό μου, ο Παναθηναϊκός και –εκτός απροόπτου- η Ούνιξ θα αφήσουν εκτός νυμφώνος τη Φενέρ και ο Ολυμπιακός με την ΤΣΣΚΑ θα αποκλείσουν τα υπόλοιπα καμάρια της Κωνσταντινούπολης.

Ελλάς, Ρωσία, συμμαχία. Και Τουρκία …μηδέν στα τρία!

Οπότε; Ιταλία ερχόμαστε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.