«Φαβορί λόγω Ομπράντοβιτς!»

«Φαβορί λόγω Ομπράντοβιτς!»

«Φαβορί λόγω Ομπράντοβιτς!»

bet365

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και scouter, Γιαρόν Αρμπέλ, αναλύει στο gazzetta.gr την προημιτελική σειρά του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι, που αρχίζει στο ΟΑΚΑ (22:00).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζευγάρι του περσινού τελικού της Ευρωλίγκα, που βρήκε τους «πράσινους» νικητές και κατακτητές του 6ου ευρωπαϊκού τροπαίου τους, είναι το πλέον αμφίρροπο στην εφετινή προημιτελική φάση φάση της διοργάνωσης. Παναθηναϊκός και Μακάμπι Τελ Αβίβ, αντίπαλοι 3 φορές σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (2000, 2001 και 2011), Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αντίπαλος για πρώτη φορά στην καριέρα του με την «ομάδα του λαού», Παπαλουκάς και Σχορτσανίτης και πάλι ως αντίπαλοι στο κλειστό του ΟΑΚΑ και Ζέλικο Ομπράντοβιτς εναντίον Ντέιβιντ Μπλατ. Η πιο γεμάτη σασπένς προημιτελική σειρά με τους πρωταθλητές Ευρώπης να έχουν το πλεονέκτημα της έδρας και τους περσινούς φιναλίστ να θέλουν τη ρεβάνς για να φτάσουν στο 11ο Final Four της Ιστορίας τους. Ο Ισραηλινός μπασκετικός αναλυτής και scouter, Γιαρόν Αρμπέλ, μίλησε στο gazzetta.gr για την εφετινή Μακάμπι Τελ Αβίβ και σας τροφοδοτεί με όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε για την ομάδα του Θοδωρή Παπαλουκά και του Σοφοκλή Σχορτσανίτη λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Μακάμπι Τελ Αβίβ και κατά πόσο έχει καταφέρει να ξεπεράσει την απώλεια του Τζόρνταν Φάρμαρ και να προσαρμόσει διαφορετικά το παιχνίδι της με την προσθήκη του Κιθ Λάνγκφορντ;
Σε ένα μεγάλο βαθμό, ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει βασίσει την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας πάνω στον Κιθ Λάνγκφορντ (σ.σ. μ.ό. 10,0π., 2,6ρ., 1,9ασ. με 55,4%δίπ. & 38,5%τρίπ. σε 10αγ.), που αντικατέστησε τον Φάρμαρ (σ.σ. μ.ό. 14,1π., 4,7ρ., 4,1ασ. με 52,6%δίπ. & 41,2%τρίπ. σε 7αγ.) και σιγά-σιγά η ομάδα έχει αρχίσει να βρίσκει έναν ρυθμό. Στο TΟΡ 16, η Μακάμπι Τελ Αβίβ τερμάτισε στην 2η θέση του ομίλου της, πίσω από την Μπαρτσελόνα, προσπερνώντας την Καντού και την Ζαλγκίρις Κάουνας, χωρίς να παίξει σπουδαίο μπάσκετ, αλλά από τότε δίνει την εντύπωση ότι έχει ανεβάσει την απόδοσή τη.. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την «ομάδα του λαού» κι είμαι πραγματικά περίεργος πώς θα αντιδράσει σε μία τόσο δύσκολη σειρά αγώνων κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης. Αλλά η Μακάμπι Τελ Αβίβ, είναι πάντα η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Είναι γνωστή για το πολύ μαχητικό πνεύμα που διαθέτει, παίζει πάντα για τη νίκη κι η παρουσία του Μπλατ στον πάγκο την έχει βοηθήσει πολύ να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς φέτος να έχει το τόσο ποιοτικό ρόστερ που είχε πέρυσι, όταν και έσπασε το πλεονέκτημα έδρας της Κάχα Λαμποράλ.

-Τι πιστεύεις ότι λείπει από την εφετινή Μακάμπι Τελ Αβίβ;
Το πλούσιο επιθετικό ταλέντο που είχε πέρυσι. Μην ξεχνάτε ότι από το περυσινό ρόστερ λείπουν ο Τσακ Έιντσον, ο Τζέρεμι Πάργκο κι ο Ντορόν Πέρκινς, ενώ και ο Σχορτσανίτης ήταν πολύ πιο παραγωγικός, γιατί δεν είχε προβλήματα με τα γόνατά του. Φέτος η ομάδα «χτίστηκε» γύρω από τον Φάρμαρ, που στην πορεία επέστρεψε στο ΝΒΑ και πλέον η επιθετική της λειτουργία εξαρτάται εν πολλοίς από την απόδοση του Λάνγκφορντ, το μαρκάρισμα του οποίου πιστεύω ότι θα αναλάβει ο Διαμαντίδης. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον match-up.

-Το παιχνίδι εξακολουθεί να βασίζεται στην επιθετική άμυνα, τον έλεγχο των ριμπάουντ και στην προσπάθεια να βγάλει όσους περισσότερους αιφνιδιασμούς;
Ακριβώς, είναι η κλασσική Μακάμπι Τελ Αβίβ. Προσπαθεί συνεχώς να τρέξει και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την επιθετική οξυδέρκεια του Λανγκφορντ κι όταν ο «Sofo» είναι καλά επιλέγει να να του δίνει συχνά τη μπάλα για να απειλήσει κοντά στο καλάθι.

-Πώς είναι φέτος ο Σοφοκλής (σ.σ. Σχορτσανίτης);
Όχι τόσο αποτελεσματικός όσο πέρυσι γιατί ταλαιπωρείται συνεχώς από ενοχλήσεις στα γόνατα. Ήταν αρκετά καλός στην κανονική περίοδο (μ.ό. 11,7π. & 3,9ρ. με 60,9% εντός πεδιάς), όμως, οι αριθμοί του έπεσαν αισθητά στο TΟΡ 16 (μ.ό. 6,0π. & 2,8ρ με 48,4% εντός πεδιάς). Πολλοί θεωρούν ότι ενδεχομένως η διάθεσή του να επηρεάστηκε από τότε που έφυγε η γυναίκα του και το μωρό τους για την Αθήνα. Ποτέ δεν ξέρεις με τον «Sofo». O Μπλατ, πάντως, τον χειρίζεται πολύ καλά. Αν σ' αυτή τη σειρά των αγώνων παίξει καλά, τότε η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα έχει αρκετές πιθανότητες να πάει στο Final Four.

-Γνωρίζεις ότι ο Ομπράντοβιτς έχει μία πολύ καλή παράδοση στο να τον περιορίζει αισθητά;
«Άκουσα πολλούς Έλληνες δημοσιογράφους να εκφράζουν αυτή την άποψη, πριν από τον πευσινό τελικό της Ευρωλίγκα στην Βαρκελώνη και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.. Δεν μένει παρά να δούμε τι θα γίνει φέτος.

-Με τον Παπαλουκά τι γίνεται; Έχει αρχίσει να κερδίζει λίγο περισσότερο την εμπιστοσύνη του Μπλατ;
Τον τελευταίο καιρό αρκετά! Ήταν καταπληκτικός στον εντός έδρας αγώνα με την Ζαλγκίρις Κάουνας (7π., 7ασ., 3ρ.) και πολύ καλός κόντρα στην Καντού, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανατροπή του σκορ υπέρ της Μακάμπι Τελ Αβίβ μέσα στη Νokia Arena. Δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν ξέρω πόσο θα χρόνο θα πάρει. Πιστεύω, όμως, ότι ο Μπλατ θα τον προορίζει για κάποιον ειδικό ρόλο. Άλλωστε, θα είναι μία μακριά σειρά αγώνων με τουλάχιστον 4 αγώνες σε 9 ημέρες, οπότε όλα μπορούν να συμβούν κι όλοι οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν.

-Ποια είναι η άποψη του ισραηλινού Τύπου, αλλά και των φιλάθλων της Μακάμπι για τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό;
Θεωρούν ότι η ελληνική ομάδα έχει προβάδισμα, αλλά όχι ότι είναι και το απόλυτο φαβορί. Θα έλεγα ότι η γενική άποψη που επικρατεί είναι ότι οι πιθανότητες είναι 60%-40% υπέρ των «πρασίνων». Παρότι το φετινό ρόστερ των πρωταθλητών Ευρώπης δεν εμπνέει τόσο μεγάλη σιγουριά, ο Ομπράντοβιτς σχεδόν πάντα έχει τον τρόπο να πετυχαίνει τον στόχο του. Οπότε δεν μπορείς να μην τον χρίσεις φαβορί.

-Απ' ό,τι μας έλεγε ο Παπαλουκάς, σε μία συζήτηση που είχαμε στη διάρκεια της σεζόν, το γεγονός ότι η Μακάμπι Τελ Αβίβ συμμετέχει ταυτόχρονα σε 3 διοργανώσεις και προβαίνει σε συνεχείς προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ που χρησιμοποιεί, δημιουργεί ένα πρόβλημα ρυθμού.
Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα, αλλά το μεγαλύτερο έχει να κάνει με τα συνεχή παιχνίδια και ταξίδια. Αν εξαιρέσουμε το Κύπελλο Ισραήλ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει δώσει μέχρι στιγμής 59 αγώνες (16 στην Ευρωλίγκα, 25 στην Αδριατική Λίγκα και 18 στο πρωτάθλημα Ισραήλ) και πραγματικά αμφιβάλλω αν έχει κάνει ισάριθμες ποιοτικές προπονήσεις μέσα στη σεζόν. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ο Μπλατ θα παρουσιάσει απολύτως έτοιμη την ομάδα για τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό, γιατί πρόκειται για μία ομάδα που είναι ποτισμένη με τη νοοτροπία του νικητή καιθέλει οπωσδήποτε να πάει στο Final Four.

 

Τελευταία Νέα