Η τελευταία ευκαιρία του

Η τελευταία ευκαιρία του

Η τελευταία ευκαιρία του
Ο Θανάσης Ασπρούλιας γράφει στο gazzetta.gr για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ που τον κρατάει ζωντανό στη μάχη της πρόκρισης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ

Είναι πολύ κρίμα για τον Ολυμπιακό που μετά από μία τόσο μεγάλη νίκη οφείλει να χαρεί για ...μόλις πέντε λεπτά. Δεν έχει περισσότερο χρόνο. Είναι κρίμα που μετά τον πρώτο μεγάλο τελικό της φετινής πορείας του στην Ευρωλίγκα δεν έχει δικαίωμα να κεφαλαιοποιήσει το κέρδος του στο μέγιστο, αλλά πρέπει να αρκεστεί στο ελάχιστο. Υπό άλλες συνθήκες, αυτή η νίκη στο Τελ Αβίβ, θα έπρεπε να εξασφαλίζει στους ερυθρόλευκους πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, άρα μία θέση ρεζερβέ στο Φάιναλ Φορ. Τώρα, όμως, τον κρατάει απλά ζωντανό στη μάχη για την πρόκριση. Κι όσο περισσότερο σταθούν οι παίκτες του Μπαρτζώκα σε αυτή, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες να δεχθεί μία ισχυρή σφαλιάρα στο επόμενο ματς και να γυρίσει από ...εκεί που (σχεδόν) ήρθε. Από το απόλυτο μηδέν. Εκεί όπου θα βρεθεί αν στραβοπατήσει την επόμενη εβδομάδα εντός έδρας εναντίον της Φενέρ.

Ετσι όπως έστρωσε όμως, πρέπει να κοιμηθεί ο Ολυμπιακός, που στο Τελ Αβίβ κέρδισε για πολλούς λόγους... Γιατί είναι πολύ καλύτερη ομάδα από τη Μακάμπι, έστω και με την απώλεια ενός βασικού σέντερ, διότι είναι πιο ψαγμένος στην επίθεσή του, διότι είναι πρωταθλητής Ευρώπης, διότι έχει μέταλλο, διότι για πρώτη φορά στο Τοπ 16 έδειξε διάθεση refuse to lose.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα του αρχηγού του και του προπονητή του. Αλλά και του σπουδαίου Γκιόργκι Σερμαντίνι, που στη Νόκια Αρίνα έκανε ολοκληρωτική απόσβεση των χρημάτων που ξόδεψαν οι ερυθρόλευκοι για τον αποκτήσουν.

Ο Μπαρτζώκας είχε διαβάσει άριστα την αμυντική νοοτροπία του Μπλατ και με μία πάσα κατάφερνε να σπείρει τον πανικό στους γηπεδούχους, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή περίμεναν τον Σπανούλη να δημιουργήσει, έτοιμοι (αν ήταν εφικτό) να πέσουν και οι πέντε πάνω του για τον σταματήσουν. Η επιλογή του Μπαρτζώκα να ξεκινήσει με τον Περπέρογλου, ήταν ...σοφή, καθώς:

α) Ο Στράτος έχει ξαναπαίξει στο γήπεδο αυτό σε αγώνα do or die και ήξερε τα ...ψυχολογικά κατατόπια

β) Ηταν ο ιδανικός παίκτης για να σπάσει την άμυνα των Ισραηλινών... Οταν ο Σπανούλης βρισκόταν στις 45 μοίρες της μίας πλευράς, αντί να εφορμήσει έκανε το απλό, το οποίο μάλλον δεν περίμεναν οι παίκτες του Μπλατ. Πάσαρε στην αδύνατη πλευρά, στη γωνία, όπου ο Περπέρογλου περίμενε, τις περισσότερες φορές μόνος του. Κι αν η άμυνα προλάβαινε να πάει πάνω του, ο Πέρπα ήξερε να κρατήσει τη μπάλα και να οδηγήσει τον αντίπαλό του στο λόου ποστ (καθώς τις περισσότερες φορές ο παίκτς που θα τον μάρκαρε θα ήταν κοντός), ή να περάσει και με μία ντρίμπλα να σουτάρει.

Για όσους είδαν το παιχνίδι είναι περιττό να γράψει κανείς για το ηγετικό πνεύμα του Σπανούλη και τη βοήθεια του Σερμαντίνι. Για όσους δεν το είδαν και για να μην το κουράζουμε ο αρχηγός από το πρώτο λεπτό ότι περίμενε αυτό το ματς πως και πως, σέρνοντας τα ...κότσια του στο παρκέ, ενώ ο Σερμαντίνι, ήταν ένας μπασκετικός ήρωας, που τα έβαζε με όλους και με όλα, κέρδιζε μάχες και επιθετικά ριμπάουντ δίνοντας πολλές βοήθειες στην ομάδα του.

Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός παραλίγο να τα κάνει θάλασσα, διότι για ακόμα μία φορά παρασύρθηκε...

α) Αφενός από το ρυθμό που είχε ο ίδιος στο πρώτο δεκάλεπτο, όπου σημείωσε 30(!!!) πόντους

β) Αφετέρου από το ρυθμό που επέβαλλε η Μακάμπι.

Κάποιος πρέπει να τονίσει στους ερυθρόλευκους πως επειδή βάζουν 30 σε μία περίοδο (όπως έγινε με τη Σιένα) δε σημαίνει ότι αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει. Υπήρχαν στιγμές που οι ερυθρόλευκοι έτρεχαν σαν ...παλαβοί και εκτελούσα σε ένα μοτίβο που ουδόλως τους συνέφερε. Επαιξε πάντως ρόλο και το γεγονός ότι η άμυνα της Μακάμπι προσαρμόστηκε πολύ καλά στην επίθεση του Ολυμπιακού και οι επιλογές έγιναν περιορισμένες.

Το σχήμα με τους τρεις γκαρντ μπορεί να απέδωσε, αλλά επέτρεψε στους ισραηλινούς να ανανεώνουν την μία επίθεση μετά την άλλη. Ο Θεός ήταν ερυθρόλευκος στο Τελ Αβίβ. Εχουν παιχτεί βέβαια εξαιρετικές άμυνες από τον Χάινς (κυρίως) πάνω στον Οχαγιόν, αλλά θέλει και (πολλή) τύχη για να μη ευστοχήσει η Μακάμπι ούτε μία φορά σε τέσσερις επιθέσεις, όσες πρόλαβε να κάνει 52''.

Επί της ουσίας, αυτή η νίκη σηματοδοτεί και την τελευταία ευκαιρία του Ολυμπιακού... Από εδώ και πέρα δεν έχει περιθώριο να βρεθεί ξανά στην πρότερη κατάσταση. Η νίκη επί της Μακάμπι του δίνει την ευκαιρία της ανάτασης, της ψυχολογικής ανασυγκρότησης και την ανάκτηση της πίστης εις εαυτόν. Αν δεν τα καταφέρει, είναι χαμένος από χέρι. Στο εξής η πορεία του πρέπει να είναι μόνο ανοδική, διότι άλλα παραστρατήματα τύπου Σιένα, πολύ απλά δε θα μπορούν να καλυφθούν. Με τίποτα.


Υ.Γ. Η επιλογή να αστοχήσει ο Παπανικολάου στη δεύτερη βολή, κατά τη γνώμη μου, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο να κάνει ο Ολυμπιακός τη δεδομένη στιγμή. Ο χρόνος είναι αρκετός, αμυντικό transition δεν υπάρχει, ούτε καθαρά μαρκαρίσματα. Η επίθεση της Μακάμπι ξεκινά με δεδομένη ταχύτητα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ούτε διεκδίκηση στο ριμπάουντ, ούτε κάποια πίεση στο κατέβασμα της μπάλας. Για παράδειγμα, ο Οχαγιόν αν είχε πιο καθαρό μυαλό, θα μπορούσε εντός χρόνου, να σηκωθεί από τη γραμμή του τριπόντου, όπου βρισκόταν, να εκτελέσει αντί να δώσει τη μπάλα στον Πλάνινιτς για να το κάνει πιο σίγουρο. Και θα εκτελούσε ο Οχαγιόν με πάρα, μα πάρα πολύ καλές προϋποθέσεις. Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Παπανικολάου αστόχησε ακούσια... Να συνεννοηθούμε όμως παιδιά...!


Υ.Γ.1 Η απόφαση του αθλητικού δικαστή τη; Ευρωλίγκα, αν μάλιστα λειτουργήσει ως δεδικασμένο, θα αποτελέσει το χειρότερο προηγούμενο για τις μελλοντικές υποθέσεις που θα εξεταστούν. Με μία απόφαση μνημείο που καταστρατηγεί κάθε έννοια κανονισμού παιδιάς, ο δικαστής δέχθηκε ότι ένα παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει περισσότερα από 40 λεπτά. Είναι μία πολύ επικίνδυνη απόφαση, που οι γάτες δικηγόροι των συλλόγων μπορούν να πάρουν και στο μέλλον να ...ξεφτιλίσουν το δικαστή που θα κληθεί να εκδικάσει ανάλογες υποθέσεις. Δεν ξέρω αν το ρολόι σταμάτησε επίτηδες, δε γνωρίζω αν υπήρξε τεχνικό λάθος, αυτό που ξέρω άριστα είναι ότι η επιλογή των ενστάσεων υπάρχει για να ενεργοποιείται όταν υπάρχει παράβαση κανονισμού παιδιάς. Η υπόθεση του ΣΕΦ ήταν ό,τι πιο χαρακτηριστικό υπάρχει σε τέτοια παράβαση και η απόφαση του αθλητικού δικαστή, ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα από τις ομάδες να διεκδικήσουν (στο μέλλον) το δίκιο τους. Εκτός αν η κάθε γεγονός κρίνεται κατά περίπτωση, γεγονός που είναι επίσης αρνητικό διότι προφανώς και δεν τηρούνται ίσα μέτρα και ίσα σταθμά.

Υ.Γ.2 Ο Ολυμπιακός δεν έχασε στην ένσταση στη Βαρκελώνη. Την έχασε από τη στιγμή που επέτρεψε (σχεδόν αδιαμαρτύρητα) να παιχτεί το τελευταίο 1.7''. Εκεί, οι άνθρωποι του πάγκου, έπρεπε να κάνουν το γήπεδο ...ροντέο και να πείσουν τους διαιτητές ώστε να εξετάσουν το βίντεο του αγώνα. Κι ας ήταν αυτοί, που πάνω στην ένταση του αγώνα και σε μία καυτή έδρα, θα έβγαζαν την απόφαση. Το μεγάλο λάθος έγινε εκεί, όχι στην υπεράσπιση της υπόθεσης.

Υ.Γ.3 Αυτό που με ξένισε περισσότερο ήταν η άθλια ειρωνεία του Μινούτσι στη συνέντευξη που παραχώρησε στο www.gazzetta.gr αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Ασφαλώς και ο άνθρωπος που έστησε έναν αγώνα για να κερδίσει η ομάδα του με 60+ πόντους διαφορά ώστε να προκριθεί, ο άνθρωπος που έχει επιβάλλει την ομάδα του στην Ευρωλίγκα παρότι η πόλη δεν έχει αεροδρόμιο και άπαντες ταλαιπωρούνται για να παίξουν εκεί, προφανώς ξέρει περισσότερα από όλους μας. Επίσης, στη πατρίδα του, στην Ιταλία, η υπόθεση της ένστασης έπιασε χώρο 1-2 μονόστηλων, διότι συνολικά το μπάσκετ στον ιταλικό Τύπο έχει 3-4 μονόστηλα και πολύ θα ήθελε ο κύριος Μινούτσι να έχει περισσότερο χώρο.



ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Οι άνδρες βγήκαν μπροστά...

Είναι στιγμές που η τακτική, οι επιλογές, τα σχήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Είναι οι στιγμές που η καρδιά, η ψυχή και η πίστη δίνουν τις νίκες. Είναι οι στιγμές που ξεχωρίζουν οι άνδρες από τα παιδιά...

Ο Ολυμπιακός άλωσε τη Νόκια Αρίνα και αυτή η νίκη θα του δώσει την πρόκριση. Δεν την έδωσε ακόμα, αλλά το διπλό στο Τελ Αβίβ θα οδηγεί τους ερυθρόλευκους ως το τέλος της σεζόν. Ηταν μια νίκη καρδιάς, ήταν ένα διπλό πρωταθλητών Ευρώπης... Ηταν ένας αγώνας που σήκωσε το θεατή από την καρέκλα του, μια επιτυχία που πανηγυρίστηκε και φτιάχνει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα της ομάδας.

Γιατί ήταν ένα παιχνίδι με απίστευτες εναλλαγές σε στην πιο δύσκολη έδρα της Ευρώπης. Το ματς "στράβωσε" στο δεύτερο ημίχρονο, ειδικά στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός βρέθηκε δύο φορές στα σχοινιά, αλλά αντέδρασε. Την πρώτη φορά ήταν ο Κώστας Σλούκας και ο Γκεόργκι Σερμαντίνι που έβαλαν εκ νέου τους ερυθρόλευκους σε τροχιά νίκης... Ομως η Μακάμπι δεν είχε πει την τελευταία της λέξη κι εκεί χρειαζόταν ο αρχηγός. Ε, ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την κατάσταση στα δικά του χέρια του, βγήκε μπροστά και έδωσε εκ νέου το προβάδισμα... Ειδικά το καλάθι της νίκης, μόνο ένας τόσο σπουδαίος παίκτης μπορεί να το πετύχει.

Υπάρχουν πολλά γιατί που συνοδεύουν την εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ και ίσως να τα αναλύαμε τώρα αν η Μακάμπι είχε πετύχει ένα καλάθι περισσότερο, αν το χρονόμετρο... είχε κολλήσει και πάλι, αν ο Πλάνινιτς είχε προλάβει να βάλει το λέι απ στο τέλος. Ομως στην προκειμένη περίπτωση μετράει η νίκη, ένα μεγάλο διπλό που μπορεί να αλλάξει και τη φετινή μοίρα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Αν οι ερυθρόλευκοι επέστρεφαν στην Ελλάδα με ρεκόρ 1-4, η πρόκριση στα πλέι οφ θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. Αλλωστε είχε προηγηθεί μια ήττα το μεσημέρι, στα γραφεία του δικαστή της Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός ήταν φοβερός στο πρώτο ημίχρονο, ο Σπανούλης ήταν ασταμάτητος, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Σερμαντίνι έδωσαν σημαντική βοήθεια, η διαχείριση του ρόστερ από τον Μπαρτζώκα ήταν σωστή. Στο δεύτερο ημίχρονο η συνταγή άλλαξε, οι επιλογές ήταν βιαστικές, τα σχήματα περίεργα. Οταν βγήκε ο Σερμαντίνι υπήρξε ξεκάθαρο πρόβλημα μέσα στη ρακέτα, η είσοδος του Γκετσεβίτσιους δεν αποδείχθηκε σωστή. Η Μακάμπι έλεγξε το παιχνίδι και ο Ολυμπιακός επέστρεψε όταν ο προπονητής των ερυθρολεύκων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μαζί Σλούκα και Σπανούλη και βοήθησε τον αρχηγό να βρει ρυθμό. Ο Σπανούλης δεν μπορεί και να οργανώνει και να εκτελεί, δεν γίνεται να έχει συνέχεια όλη την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του...

Με τον Σλούκα πλέι μέικερ βρήκε χώρο, έδωσε πάλι λύσεις και γύρισε το ματς. Κι όταν ο 22χρονος γκαρντ έκανε λάθη σε άμυνα και επίθεση, επέστρεψε ο Μάντζαρης για να ηρεμήσει η κατάσταση και λίγο μετά ήρθε το σχήμα με τα τρία γκαρντ... Μαζί Σλούκας, Σπανούλης και Μάντζαρης. Βέβαια εκεί το σχήμα κόντυνε, ειδικά από τη στιγμή που στο "5" έπαιζε ο Χάινς, χάθηκαν ριμπάουντ στις περιστροφές, αλλά το ρίσκο του Μπαρτζώκα βγήκε.

Ο Σπανούλης έβαλε το καλάθι της νίκης, ο Χάινς έπαιξε μεγάλη άμυνα στον Σμιθ στη τελευταία επίθεση της Μακάμπι, η δεύτερη χαμένη βολή του Παπανικολάου... έληξε και το ματς. Οι Ισραηλινοί έμειναν με το όνειρο, αυτή τη φορά δεν σταμάτησε κανένα χρονόμετρο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού το πανηγύρισαν με την ψυχή τους, το ένα δευτερόλεπτο ήταν απαραίτητο να τους δώσει μια μεγάλη νίκη.

Οι επιλογές της τελευταίας στιγμής αποδείχθηκαν σωστές και καθοριστικές, ήταν ένα ματς που ο Μπαρτζώκας έδωσε τη δική του μάχη στο κοουτσάρισμα απέναντι στον Μπλατ. Εκανε και λάθη, αλλά είχε και σωστές επιλογές που εν τέλει έδωσαν και τη νίκη... Πλέον και ο προπονητής της ομάδας έχει άλλη ψυχολογία, καταλαβαίνει ότι οι παίκτες έχουν ανάγκη την παρέμβασή του.

Οχι να τους βάζει και τους βγάζει ανεξάρτητα από την απόδοση. Ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα παιχνίδι που του δείχνει το δρόμο, με τους Ελληνες παίκτες να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, έχοντας την απαραίτητη βοήθεια από τους Σερμαντίνι και Χάινς... Ειδικά ο Σλούκας έγινε και πάλι ενεργό μέλος της ομάδας, είναι ένας παίκτη που πέρυσι είχε καθοριστική συμβολή στο δρόμο προς τη δόξα... Εννοείται πως δεν έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, κάνει εύκολα λάθη και χάνεται στην άμυνα, αλλά είναι κεφάλαιο και για τον Ολυμπιακό και για το ελληνικό μπάσκετ.

Υ.Γ.: Η απόφαση της Ευρωλίγκα δεν μπορεί να βγήκε από δικαστή. Μπορεί να βγήκε από προπονητή, από παράγοντα, από παίκτη, αλλά δικαστής δεν μπορεί να αναλύει στο σκεπτικό της απόφασης τις φάσεις, σαν είναι να είναι κόουτς. Να μας λέει για τα σουτ που έγιναν, την ευστοχία ή την αστοχία τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ασπρούλιας - Καβαλιεράτος
Ασπρούλιας - Καβαλιεράτος

Εντελώς τυχαία η γνωριμία τους ξεκίνησε μέσα από τις διαχωριστικές γραμμές που τους επέβαλλαν το πράσινο και το κόκκινο χρώμα. Ο ένας ως αθλητής των τμημάτων του Παναθηναϊκού κι ο άλλος ως σούπερ σταρ της ερυθρόλευκης και ταπεινής Δραπετσώνας... Τους ένωναν οι διόπτρες που φορούσαν αμφότεροι, τους χωρίζουν πολλά και κυρίως το μείζον αναπάντητο ερώτημα: Ποια ήταν καλύτερη ομάδα, το παιδικό του Παναθηναϊκού, ή της Δραπετσώνας... Ο ένας ακόμα έχει να λέει για τη νίκη μέσα στον Τάφο του Ινδού και τις διαδοχικές 30άρες που σκόραρε με το αριστερό χέρι του... Ο άλλος, αντιπαραθέτει τις πολλαπλές συμμετοχές του Παναθηναϊκού σε τελικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων Παίδων κι Εφήβων.

Εξυπηρετούν το μοντέλο μίας σχέσης την οποία αντιπροσωπεύει το "Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν"... Ο ζερβοχέρης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα του, πολύ πριν τον ψηλό διοπτροφόρο, στο "ΦΙΛΑΘΛΟ", εκεί όπου βρήκε το λιμάνι του (δεν υπάρχουν ταμπού στις λέξεις παρακαλώ) ο Ασπρούλιας, μετά την αποχώρησή του από την Sport.gr ή αλλιώς Sportline. Εκεί όπου ο ζερβοχέρης συνάντησε και συνεργάστηκε με τον ψηλό μετά τον "ΦΙΛΑΘΛΟ". Καταλάβατε τίποτα; Αν όχι, μην ανησυχείτε. Ούτε ο Καβαλιεράτος κατάλαβε πως το έκανε... Η συνύπαρξη συνεχίστηκε στο GOAL (σαν είπαμε μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν) κι αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του ...ζερβού με προορισμό την Sportday, αποφάσισαν και ίδρυσαν από κοινού το Superbasket.gr. Στο μεταξύ, ο Καβαλιεράτος ενστερνιζόμενος την άποψη που αναφέρει ότι "Οταν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό σου, κάντον φίλο σου" μετά την απώλεια της ανόδου του Εθνικού από την ΑΕΚΤ στο ιστορικό παιχνίδι του Παπαστράτειου διήγαγε κοινή αθλητική πορεία στην ομάδα του Εθνικού, όπου ο Ασπρούλιας έκατσε πάνω στα εκατομμύρια του συμβολαίου των Πειραιωτών, με αποτέλεσμα η άνοδος στην Γ'Εθνική να μην περάσει ούτε έξω από το Παπαστράτειο.

Στις απόψεις τους, στην κοσμοθεωρία, την αντιμετώπιση των πραγμάτων, τους χωρίζουν πολλά. Τα περισσότερα... Τους ενώνουν όμως ακόμα περισσότερα και ίσως πιο σημαντικά... Το έτος γέννησης (74άρηδες και οι δύο), η απύθμενη αγάπη για το μπάσκετ, η αιώνια (παρά τις διαφορές) φιλία και κυρίως ο σεβασμός του ενός για τον άλλον. Ηρθε η ώρα να κονταροχτυπηθούν! Εκκινώντας, ο μεν Καβαλιεράτος από τη θέση του ως εις εκ των κορυφαίων (αν όχι ο κορυφαίος) ρεπόρτερ Ολυμπιακού, ο δε Ασπρούλιας ως ένας άνθρωπος που ζει (σ)τον Παναθηναϊκό από μικρό παιδί. Σε αυτή τη γωνιά, δε θα κάνουν τίποτα περισσότερο από αυτό που συμβαίνει όταν πίνουν τον καφέ τους: Θα διαφωνούν... Ως συνήθως! Με φόντο τους δύο αιώνιους, αλλά με βάση και αφετηρία την αρχή της αξιοπρέπειας, όπως και οι δύο την ορίζουν. Οχι μιλώντας, αλλά γράφοντας... Και βάζοντας στο παιχνίδι όλους εσάς!