Εθνική, αλλά... ποια Εθνική;

Εθνική, αλλά... ποια Εθνική;

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Εθνική, αλλά... ποια Εθνική;

bet365

Εξι μέρες πριν τη κλήρωση του Ευρωμπάσκετ, ο Νίκος Παπαδογιάννης στρέφει την προσοχή του στην Εθνική ομάδα και αναρωτιέται ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ηλία Ζούρου.

ΕΡ.: Βλέπεις τον Σπανούλη να φεύγει απ' το γήπεδο καταχειροκροτούμενος από τους Μιλανέζους, παρακολουθείς τον Παπανικολάου και αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να μην αγωνίζεται ήδη στο ΝΒΑ, απ' την άλλη ο Μπουρούσης παραμένει σε εκπληκτική κατάσταση κι ο 12ος παίκτης της Εθνικής το καλοκαίρι στο προ-Ολυμπιακό, ο Μαυροειδής είναι αλάνθαστος. Ακούς απ' τα ανοιχτά μικρόφωνα τον Σκαριόλο να δίνει οδηγίες κόουτς σχολικής ομάδας και αναρωτιέσαι τι στην ευχή πήγε στραβά κι η εθνική αποκλείστηκε απ' τους Ολυμπιακούς Αγώνες; (Fremendog)

ΝΙΚ.ΠΑΠ.: Η ομάδα πήγε στο Προολυμπιακό τουρνουά ανέτοιμη σωματικά και πνευματικά, με προετοιμασία 10 ημερών στα πόδια των διεθνών, ελάχιστες προπονήσεις και το πρόσθετο βάρος του υπερατλαντικού ταξιδιού της. Τρία από τα σημαντικότερα στελέχη της, οι Μπουρούσης, Ζήσης, Φώτσης, έπαιζαν στους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος μέχρι τα μέσα Ιουνίου και δεν πρόφτασαν να πάρουν ανάσα. Μάλιστα ο τελευταίος ήταν τραυματίας και ανήμπορος να προσφέρει. Ελειψε, πάντως, ένα στιβαρό χέρι στα αποδυτήρια και στο ξενοδοχείο.

ΕΡ.: Διαφωνώ με τη στήριξη που προσέφερες στον Ηλία Ζούρο μέσα από τα κείμενά σου (Β.Δασ., Θεσσαλονίκη)

ΝΙΚ.ΠΑΠ.: Δεν ήταν τόσο στήριξη, όσο συμπαράσταση στην άδικη στοχοποίησή του. Όπως εξήγησα και πιο πάνω, οι δυσκολίες ήταν εν πολλοίς αντικειμενικές. Και πολλαπλασιάστηκαν από την απουσία σημαντικών παικτών, όπως οι Σχορτσανίτης, Κουφός. Ελλείψει του κατάλληλου χρόνου για μία σωστή προετοιμασία (όπως αυτή που έφερε την καλή παρουσία στο Ευρωμπάσκετ του 2011), ο Ζούρος προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει στην Εθνική τη συνταγή που έκανε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης, ποντάροντας στα κοινά πρόσωπα: Πρίντεζη, Παπανικολάου, Σπανούλη. Αποδείχθηκε ελαττωματική η πυξίδα και λανθασμένος ο υπολογισμός, αφού υπέσκαψε την αμυντική λειτουργία που αποτελούσε σήμα κατατεθέν της Εθνικής όλα αυτά τα χρόνια. Για να το πω διαφορετικά, παίκτης κλειδί του περυσινού Ολυμπιακού δεν ήταν ο Παπανικολάου, ούτε ο Πρίντεζης, αλλά ο Ντόρσεϊ. Εδώ εντοπίζεται η αστοχία και η τεχνική ευθύνη του Ηλία Ζούρου. Όπως μου έλεγε μετά το Προολυμπιακό ένας από τους κορυφαίους Ελληνες προπονητές, και επιτρέψτε μου την άκομψη διατύπωση, «προσπαθήσαμε να νικήσουμε τους μαύρους με μαύρικο μπάσκετ». Εάν η ομάδα προσπερνούσε τον σκόπελο του Καράκας, θα διεκδικούσε -πιστεύω- διάκριση στο Λονδίνο.

ΕΡ.: Υπάρχει κάποιο νέο σχετικά με τον προπονητή της Εθνικής. Θα ναι κάποιος νέος, φιλόδοξος; (Σφαιρόπουλος, Παπαχατζής, Ιτούδης) Θα ναι κάποιος έμπειρος σαν δάσκαλος; (Μίσσας, Καλαφατάκης, Αλεξανδρής) Θα ναι κάτι άλλο; Είναι πάντως μεγάλη ευκαιρία για ξέσπασμα του ελληνικού μπάσκετ μέσω της Εθνικής. Εχουμε εξαιρετικό υλικό. (Εκπαιδευτικός από Β.Ελλάδα)

ΝΙΚ.ΠΑΠ.: Η ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών μιλάει για προβάδισμα του Κώστα Μίσσα, ο οποίος συγκεντρώνει κάποια ευνοϊκά χαρακτηριστικά, πέρα από την εγνωσμένη -και υποτιμημένη- προπονητική του αξία. Εχει χαμηλό κασέ, εκπροσωπεί την «ελληνική σχολή», εργάζεται εδώ και χρόνια στην Ομοσπονδία, είναι άφθαρτος στο πρασινοκόκκινο πεδίο μάχης. Βεβαίως, ο πήχυς θα τοποθετηθεί χαμηλά με ενδεχόμενη πρόσληψη Μίσσα. Πρόκειται για έναν προπονητή σχεδόν 60 ετών, ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια σε επίπεδο πρωταθλητισμού και αδοκίμαστο στο διεθνές προσκήνιο. Ακόμη και αυτό το στοιχείο είναι ενός είδους πλεονέκτημα, αφού μειώνει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις. Οποιοαδήποτε διάκριση θα είναι μπόνους στα μάτια του κοινού. Απομένει να δούμε κατά πόσον θα δικαιωθεί η φήμη των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συνήθως έγκυρου Δαμιανού Παπαχατζή, προτάθηκε στην Ομοσπονδία και ο Ισπανός Χοάν Πλάθα, αρχιτέκτονας της φετινής Ζαλγκίρις και άλλοτε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι συνθήκες για επιστροφή του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν έχουν ωριμάσει και είναι αμφίβολο αν θα ωριμάσουν στο ορατό μέλλον, ενώ κάποιοι εκπρόσωποι της «νουβέλ βαγκ» της ελληνικής προπονητικής βρίσκονται για διάφορους λόγους εκτός στοχάστρου (π.χ. για τον Φώτη Κατσικάρη υπάρχει ασυμβίβαστο λόγω των κανονισμών της ισπανικής Λίγκας). Τέλος, θα είναι μεγάλη έκπληξη η παραμονή του Ηλία Ζούρου. Δικαίως ή αδίκως, αυτός χρεώθηκε την αποτυχία στο Προολυμπιακό τουρνουά, αλλά και το δυσοίωνο κλίμα στην ομάδα. Οι γνωστές δηλώσεις Κολοκυθά φαίνεται ότι έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα του Ζούρου, μολονότι στρογγυλεύτηκαν κάπως από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

ΕΡ.: Θα ήθελα ένα αρθρο για το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Κώστα Κουφού στο ΝΒΑ. Επιτέλους ένας Ελληνας καταφέρνει να κάνει θετική πορεία στη Μέκκα του μπάσκετ. (Αντ.Μπαλ.)

ΝΙΚ.ΠΑΠ.: Ο Κουφός είναι πράγματι άξιος συγχαρητηρίων για την επιμονή, την ταπεινοφροσύνη και την εργατικότητά του. Θα ήμουν ακόμη πιο χαρούμενος εάν ήταν προϊόν του ελληνικού μπάσκετ και όχι του Οχάιο Στέιτ. Φέτος παίζει βασικός στους Ντένβερ Νάγκετς, μπροστά από τον πολυτάλαντο Τζαβέιλ ΜακΓκη (ο οποίος έχει φτάσει ως το κατώφλι της Team USA), με τρίτο τη τάξει τον Τιμοφέι Μαζγκόφ, τον Ρώσο που βάζει στα καλάθια τους διεθνείς μας σε κάθε ευκαιρία. Και κάνει καλή δουλειά, χωρίς να βγάζει μάτια: 7.4 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 τάπες σε 24 λεπτά μέσης συμμετοχής. Το μπάσκετ που παίζει ο Κουφός είναι κάπως ασύμβατο με την «ελληνική σχολή», χωρίς να είναι απαραιτήτως ελάττωμα αυτό το ασυμβίβαστο. Στο Ευρωμπάσκετ του 2011 έδειξε ότι μπορεί να γίνει πολύτιμος, αν και έχανε πολλές φάσεις στα μετόπισθεν. Τον περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες του χρόνου στη Σλοβενία.

ΕΡ.: Η γνώμη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή το έμψυχο δυναμικό της εθνικής είναι καλύτερο απ' ότι ήταν το 2005 (έστω και χωρίς Διαμαντίδη). Τι πιστεύεις? (Dim)

NIK.ΠΑΠ.: Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε αυτό, διότι απλούστατα λείπει η προσωπικότητα, το μυαλό και το πολυσύνθετο ταλέντο των Διαμαντίδη, Παπαλουκά. Ποια Εθνική θα εμφανιστεί στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο; Θα έχει πάλι απρόοπτες απουσίες και κραυγαλέα κενά; Ωστόσο, σηκώνει συζήτηση ο αφορισμός σας. Οι παίκτες της τότε Εθνικής είχαν άδειο παλμαρέ πριν το Βελιγράδι και αρκετοί από αυτούς κουβαλούσαν το στίγμα του «λούζερ», του μέτριου, ακόμα και του αποτυχημένου. Και ορισμένοι, όπως ο Σπανούλης, ήταν ακόμη άβγαλτοι στο διεθνές στερέωμα. Το ίδιο ισχύει και για τον τότε προπονητή, Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος ήταν πριν το Βελιγράδι απλώς «εξελίξιμος» και πάντως όχι σίγουρο χαρτί. Η διετία 2005-6 τους δικαίωσε όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Τους ανέβασε στο επόμενο επίπεδο, αγωνιστικά, ψυχολογικά, αλλά και ως εμπορική αξία. Η τωρινή Εθνική –εάν εμφανιστεί πλήρης- έχει μεγαλύτερο βάθος, περισσότερους φτασμένους παίκτες, καλύτερη αγωνιστική ισορροπία, αλλά και σαφώς χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, με ό,τι (καλό ή κακό) αυτό συνεπάγεται. Ο πυρήνας των Σπανούλη, Ζήση, Καλάθη, Παπανικολάου, Καϊμακόγλου, Πρίντεζη, Φώτση, Μπουρούση, Σχορτσανίτη, Κουφού είναι μία πολύ βαριά μετοχή στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Και συνοδεύεται από πληθώρα επίδοξων συνδαιτυμόνων. Θα ήταν χρήσιμο να βρούμε έναν προπονητή που να ταιριάζει στην ομάδα και να είναι αντάξιος της κληρονομιάς που θα επωμιστεί…

ΕΡ.: Πότε θα γίνει η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ; Πρέπει σιγά σιγά να καταστρώσουμε τα σχέδιά μας. (Π.Πετ., «Πελαργός»)

ΝΙΚ.ΠΑΠ.: Η κλήρωση των Ομίλων θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, στα έγκατα της γης! Για την ακρίβεια, στα ονομαστά σπήλαια της Ποστόινα, όπου υπάρχουν σε μεγάλο βάθος ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ακόμα και για συναυλίες κλασσικής μουσικής. Οι καλεσμένοι θα φτάσουν στην «αίθουσα» της κλήρωσης με τρενάκι ορυχείου. Ειλικρινά απορώ κατά πόσον υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για κύκλωμα τηλεόρασης, σήμα για κινητά τηλέφωνα και ίντερνετ κ.ο.κ. Η δεύτερη και τρίτη φάση του Ευρωμπάσκετ θα διεξαχθούν στην υπερσύγχρονη αρένα Στόζιτσε της Λιουμπλιάνα. Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας θα φιλοξενήσει (στη Χάλα Τίβολι) και έναν Ομιλο του πρώτου γύρου, οπότε κάποιοι τυχεροί θα περάσουν εκεί όλο το 20ήμερο. Το υπόλοιπο τουρνουά θα μοιραστεί στις πόλεις Κόπερ (θέρετρο στη θάλασσα, μια πετριά από την Τεργέστη), Γιεσενίτσε (κοντά στα αυστριακά σύνορα, στο χιονοδρομικό κέντρο Κράνισκα Γκόρα και στη μαγευτική λίμνη Μπλεντ) και Τσέλιε. Εσείς που θα κάνετε και τουρισμό, να προσεύχεστε για …Γιεσενίτσε ή έστω Κόπερ. Σημειώστε ότι η Σλοβενία είναι από τις ωραιότερες χώρες της Ευρώπης, με υποδομές Γερμανίας αλλά σε τιμές Σερβίας. Η Εθνική μας βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας (πίσω από Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία, FYROM), οπότε αποκλείεται να κληρωθεί με τις Σλοβενία, Λιθουανία, Μ.Βρετανία).

* Yπενθυμίζω ότι μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας στο [email protected].

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.