Ωραίοι ως... Επίτιμοι Δημότες! (pics & vids)

Ωραίοι ως... Επίτιμοι Δημότες! (pics & vids)

Αντώνης Κατσίκης
Ωραίοι ως... Επίτιμοι Δημότες! (pics & vids)

bet365

Ομπράντοβιτς & Ίβκοβιτς ανακυρήχθηκαν Επίτιμοι Δημότες της Αθήνας και του Πειραιά αντιστοίχως σε μία λαμπρή εκδήλωση προς τιμήν των Σέρβων στον ελληνικό αθλητισμό. Δεύτερο σπίτι η Ελλάδα για όλους!

«Ζοτς» & «Ντούντα» ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης «Οι Σέρβοι στον ελληνικό Αθλητισμό», αφού στο περιθώριό της ανακυρήχθηκαν Επίτιμοι Δημότες της Αθήνας και του Πειραιά αντιστοίχως.

Μιλώντας για την ιδιαίτερη τιμή, ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού τόνισε: «Ζήσαμε μία πολύ όμορφη βραδιά. Ιδιαιτέρως για εμάς, που είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να εργαστούμε εδώ, στην Ελλάδα. Δράτομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω γι' άλλη μία φορά τους διοργανωτές. Ήταν μία εξαιρετική εκδήλωση. Εγώ ήρθα στην Αθήνα το 1999 κι αυτή είναι μία ευκαιρία να ευχαριστήσω εκ νέου την οικογένεια Γιαννακόπουλου, για την πρόσκληση που έλαβα να έρθω στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Παύλο Γιαννακόπουλο, που είναι μαζί μας στην εκδήλωση (σ.σ. αποθέωση και χειροκρότημα από "Ζοτς") και τα δύο αδέρφια του, τον Θανάση και τον Κώστα, που επίσης έκαναν ό,τι καλύτερο. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο Αθηναίων (σ.σ. Γιώργος Καμίνης) για τα καλά λόγια του. Χαίρομαι που αναφέρθηκε σε κάποια θέματα, που πραγματικά τα πάλεψα και τα οποία προσπάθησαν να γίνουν όπως ακριβώς είχα κατά νου. Μέσα απ' τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες απέδειξα πως είμαι ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, ότι στα γενέθλιά μου πριν από μερικά χρόνια μπήκαν σε ένα αεροπλάνο 120 άτομα, που είναι φίλοι μου και θα είναι φίλοι μου για όλη τη ζωή μου. Πλέον θα αισθάνομαι το ίδιο άνετα κι όποτε έρχομαι εδώ και θα με ρωτάνε "Τι κάνεις εδώ;", θα απαντάω "Είμαι Δημότης της Αθήνας!"».

Πριν εισέλθει στην αίθουσα «Ν. Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο 52χρονος είπε στις τηλεοπτικές κάμερες: «Δεν περίμενα ποτέ να μου γίνει αυτή η τιμή, όταν πρωτοήρθα το 1999. Ούτε στα όνειρά μου. Ήδη έχω έρθει 5 φορές το καλοκαίρι. Νιώθω την Αθήνα σαν δεύτερο σπίτι μου. Έζησα εδώ πολά ευτυχισμένα χρόνια. Αυτό δε θα αλλάξει ποτέ στο μυαλό και στην καρδιά μου».

Αναφορικά με την αποχή του απ' τους πάγκους έπειτα 13 συνεχόμενα χρόνια στον Παναθηναϊκό, εξήγησε πως «ήταν μία εύκολη απόφαση για εμένα να απέχω, απ' τη στιγμή που δε συνέχισα στον Παναθηναϊκό. Έτσι ήταν στο μυαλό μου. Αυτοί οι μήνες ήταν δημιουργικοί, αφού έκανα πράγματα τα οποία δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω όσο προπονούσα ομάδες. Είδα φίλους μου, που είχα να δω χρόνια ή δε συναντούσα συχνά. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλα όσα έζησα εδώ επί 13 χρόνια. Θέλω ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους με τους οποίους δούλεψα μαζί, την οικογένεια Γιαννακόπουλου κι όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού», ενώ περί ΝΒΑ πρόσθεσε πως «δεν ξέρω ποιος το έγραψε. Εγώ κι ο Δημήτρης (σ.σ. Ιτούδης) έχουμε εξαιρετική σχέση με τους Πίστονς, τους επισκεπτόμαστε συχνά, αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο».

«Ο Θεός με ευλόγησε να κοουτσάρω δύο φορές τον Ολυμπιακό»

Απ' την πλευρά του, ο τέως προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς, υπογράμμισε: «Θέλω να ευχαριστήσω γι' αυτή την υπέροχη βραδιά. Αποτελεί τιμή ο τίτλος που έλαβα. Δεν απονεμήθηκε μόνο σε εμένα προσωπικά, αλλά σ' όλους τους συνεργάτες μου και τους παίκτες μου. Σήμερα που αισθάνομαι ένας πολίτης του Πειραιά, σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε, εύχομαι στον Πειραιά και στην Ελλάδα ό,τι καλύτερο».

Πριν αρχίσει η εκδήλωση, ο «Ντούντα» σχολίασε πως «ούτε φανταζόμουν πριν από 33 χρόνια, που 'χα τις πρώτες επαφές μου με τον Άρη, όχι ότι θα έφθανε αυτή η βραδιά, αλλά ούτε πως θα ζούσα όλα όσα έζησα. Το είπα και το μεσημέρι: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου», ενώ συνέχισε αναφορικά με τον Ολυμπιακό: «Είναι καλό ότι ο Ολυμπιακός κράτησε τον κορμό του. Είμαι σίγουρος πως θα τα πάει καλά και φέτος. Ο Θεός με ευλόγησε και με βοήθησε να κοουτσάρω δύο φορές αυτή την ομάδα (σ.σ. μόνο στον Ολυμπιακό δις) και να κατακτήσω δύο φορές μαζί της την Α1 και την Ευρωλίγκα».

Πάσπαλι: «Τώρα αγαπάω ακόμη πιο πολύ την Ελλάδα»

Απ' την πλευρά του, ο Ζάρκο Πάσπαλι, που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Πανιώνιο κι Άρη θυμήθηκε την έλευσή του στη χώρα το 1991 κι αναπόλησε πως «τότε ήταν μία απ' τις πιο λαμπρές εποχές του ελληνικού μπάσκετ και της Ελλάδος γενικότερα. Τώρα που η χώρα έχει προβλήματα την αγαπάω ακόμη πιο πολύ», ενώ πρόσθεσε: «Ήταν εύκολη απόφαση να έρθω στην Ελλάδα. Το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν απ' τα καλύτερα της Ευρώπης και παρέμεινε για πολλά χρόνια. Δε θα ξεχάσω ποτέ όσα έζησα εδώ. Έχω φίλους μου εδώ, ο κουμπάρος μου είναι Έλληνας, οπότε η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα μου.

Ίβιτς: «Ακόμα ζούμε εδώ. Τι άλλο να πω;»

Ο Ίλια Ίβιτς, με τη σειρά του, υπογράμμισε σχετικά: «Στην Ελλάδα μένω ακόμα. Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα. Αυτό τα λέει όλα για εμένα. Τα παιδιά μου γνωρίζουν κι ελληνικά και σέρβικα. Όταν με ρώτησε ο αδερφός μου (σ.σ. Βλάνταν) να έρθει κι αυτός, του είχα πει τα καλύτερα. Κι αυτός ζει στη Θεσσαλονίκη. Δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο».

Ως πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ο 41χρονος κλήθηκε να σχολιάσει και τη φετινή ομάδα του Πειραιά, λέγοντας πως «είναι άσχημο αυτό που συμβαίνει, γιατί δεν έχει ανταγωνισμό στην Ελλάδα. Παναθηναϊκός, Π.Α.Ο.Κ. κι Α.Ε.Κ. αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν έχει δυνατά ματς να δώσει εν όψει Champions League. Αλλά θα βρει το δρόμο του».

Αλβέρτης: «Αυτός είναι ο αθλητισμός»

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, που υπήρξε συμπαίκτης, αντίπαλος και συνεργάτης με πολλά απ' τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, σχολίασε: «Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση απ' όλες αυτές τις εκδηλώσεις, εκτός απ' τη βράβευση και την ανάδειξη των επιτευγμάτων τους, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που μένουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έχεις την ευκαιρία έπειτα πολλά χρόνια να δεις πρώην συμπαίκτες κι αντιπάλους. Μέσα απ' το video που προβλήθηκε (σ.σ. έγινε προβολή 70άλεπτου video με στιγμές των τιμώμενων προσώπων), γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω, θυμηθήκαμε κάποιες έντονες στιγμές που έχουμε ζήσει. Τα χρόνια περνούν εύκολα και γρήγορα. Στιγμές και γεγονότα σου φαίνονται σαν χθες. Η ουσία είναι ότι παραμένουμε φίλοι και μιλάμε σαν να μη πέρασε μία ημέρα. Αυτό είναι ο αθλητισμός».

Παύλος Γιαννακόπουλος: «Σέρβοι καλοί και... κακοί, όπως κι οι Έλληνες»

Ο πρώην πρόεδρος και πρώην μεγαλομέτοχος της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, Παύλος Γιαννακόπουλος, που έφερε τον «Ζοτς» στην Ελλάδα, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και τόνισε σχετικά πως «είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και στον Παναθηναϊκό», ενώ για την εμπιστοσύνη προς τους Σέρβους εξήγησε: «Οι Σέρβοι είναι όπως κι οι Έλληνες. Άλλοι είναι καλοί κι άλλοι όχι!».

Την εκδήλωση, που είχε στόχο την επιβράβευση Σέρβων αθλητών και προπονητών (βλ. Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς, Μπάγεβιτς, Μποντιρόγκα, Πάσπαλι, Ρέμπρατσα, Κοβάσεβιτς, Πρέλεβιτς, Στογιάκοβιτς, Σάκοτα, Τόμιτς, Τομάσεβιτς, Ίβιτς, Τάρλατς κ.ά.) και τέλεσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος πολιτικών και φυσικά άνθρωποι του μπάσκετ και πρώην συνεργάτες τους, όπως ο Δημήτρης Ιτούδης, Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Γιώργος Σκινδήλιας, ο Χρήστος Σταυρόπουλος, ο Βλάντε Ντίβατς, ο Βαγγέλης Αγγέλου κι ο Δημήτρης Παπανικολάου.

 

Τελευταία Νέα