«Το διακύβευμα είναι ευρώ ή δραχμή!»

«Το διακύβευμα είναι ευρώ ή δραχμή!»

bet365

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθήνας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο gazzetta.gr για όλα. Για μπάσκετ και ποδόσφαιρο, για την Χρυσή Αυγή, για την κρίση που θα ξεπεραστεί αλλά και για το διακύβευμα των εκλογών.

Η συνέντευξη του Τομεάρχη περιβαλλοντικής Πολιτικής και υποψηφίου βουλευτή Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι αρκετοί οι πολίτες που θεωρούν τη ΝΔ υπεύθυνη για την κρίση στην Ελλάδα. Τι απαντάτε σε όσους σας το λένε;
Εμείς στη ΝΔ πριν από δυόμισι χρόνια περάσαμε τη βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας για τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Παράλληλα κάναμε την αυτοκριτική μας και θέλω να πιστεύω ότι εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν και πάλι να κυβερνήσουμε τη χώρα θα είμαστε πολύ καλύτεροι. Σήμερα σειρά να κριθεί έχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σας θυμίζω ότι κέρδισε το 2009 παραπλανώντας τους πολίτες, λέγοντάς τους πως «λεφτά υπάρχουν».
Εάν η ΝΔ δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο κόμμα και ποιο ενδεχομένως να είναι αυτό;
Το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξει η ΝΔ, ανάλογα και με το πώς θα έχει διαμορφωθεί το μετεκλογικό σκηνικό, είναι αν μπορεί να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση από τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Θα πρέπει δηλαδή να στραφεί στα κόμματα εκείνα με τα οποία ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκεται πιο κοντά.
Θα επιμείνω σε αυτό. Αν τελικά η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, κάτι που σήμερα δεν προκύπτει, δεν χρειάζεται να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις;
Χρειάζεται, κύριε Μπουλούκο. Πιστεύω δηλαδή ότι και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, οφείλει να αναζητήσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για να υλοποιήσει την πολιτική της. Οι δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που πιστεύουν στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και αναζητούν πολιτική σταθερότητα διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα, ξεπερνώντας τα όρια του οποιουδήποτε κόμματος. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση.
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει κάποια στιγμή την κρίση και αν ναι, ποτέ ίσως να συμβεί αυτό;
Ναι, το πιστεύω. Η σύνθεση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων μπορεί να μας οδηγήσει έξω από την κρίση. Το πότε ακριβώς δεν μπορώ να σας το πω. Όπως δεν μπορεί να σας πει ένας αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό, πότε θα πάρει μετάλλιο σε σπουδαίους αγώνες. Η προσπάθειά του, όμως, είναι καθημερινή, βάζοντας στόχους και ελπίζοντας ότι θα τους πιάσει. Αυτό θα κάνουμε και εμείς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τον Ιούνιο έρχεται το Μνημόνιο 3. Μπορούν οι Έλληνες φορολογούμενοι να αντέξουν νέα μέτρα;
Σήμερα πια πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές μονομερούς λιτότητας δεν αποδίδουν και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Κατά συνέπεια, περιθώρια τροποποίησης κάποιων μνημονικών δεσμεύσεων υπάρχουν. Αλλά για να μπορέσουμε αξιόπιστα να συζητήσουμε με τους εταίρους μας ζητήματα όπως, π.χ. μια μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα τονώσει την ανάπτυξη, πρέπει πρώτα από όλα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε στην πράξη τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές που βάλτωσαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ΝΔ επιμένει στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά υπάρχουν και οι φωνές που μιλάνε, σε άλλα κόμματα, για την επιστροφή στην δραχμή. Τι τους απαντάτε;
Το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής είναι, κύριε Μπουλούκο, «ευρώ ή δραχμή». Αντιλαμβάνομαι το δίκαιο θυμό και την οργή των πολιτών. Τους διαβεβαιώνω, όμως, ότι η έξοδος από το ευρώ, άρα και από την ευρωπαϊκή οικογένεια και η μετάβαση σε ένα εθνικό νόμισμα θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, οι θυσίες και οι κόποι τόσων γενιών θα πάνε χαμένες και πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε ξανά να σηκώσουμε κεφάλι. Θα είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης.
Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να μπει η Χρυσή Αυγή στην επόμενη Βουλή;
Με προβληματίζει. Και ξέρετε γιατί; Διότι η Χρυσή Αυγή είναι μια νεοναζιστική οργάνωση, που προσπαθεί να δοξαστεί κρυπτόμενη. Αν δεν θέλουν οι πολίτες να δουν χιτλερικούς χαιρετισμούς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, εκκολάπτοντας με αυτόν τον τρόπο το αυγό του φιδιού, θα πρέπει να ψηφίσουν με βάση τη λογική και όχι το δικαιολογημένο θυμό τους.
Δηλώνετε λάτρης των σπορ; Πιο από όλα αγαπάτε περισσότερο;
Έχω πολλές αγάπες. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο τένις, πεζοπορία, σκι. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω.
Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο προτιμάτε να παρακολουθείτε;
Ο Βασιλιάς των σπορ παραμένει η μπάλα. Ειδικά φέτος που έχουμε και Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Επιπλέον, το φετινό καλοκαίρι έχει ένα άλλο ενδιαφέρον, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Και κάτι τελευταίο, κύριε Μητσοτάκη; Γιατί ζητάτε την επανεκλογή σας;
Γιατί ήμουν συνεπής βουλευτής, με παραπάνω από 200 ομιλίες και παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές της Βουλής τα τελευταία δυο χρόνια. Γιατί προσπάθησα ως βουλευτής Β’ Αθηνών, να δώσω λύσεις σε πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα της εκλογικής μου περιφέρειας. Γιατί, ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ συνέβαλα ώστε να αποκτήσει το κόμμα μου μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική και να μην αποτελεί πια η προστασία του περιβάλλοντος προνομιακό χώρο της Αριστεράς. Και γιατί κατέβαλα φιλότιμες προσπάθειες για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος με τολμηρές προτάσεις περιστολής των προνομιών των βουλευτών, τις οποίες και έκανα πράξη ο ίδιος.
 

Τελευταία Νέα