Να πιάσει... 13άρι (vids)

Να πιάσει... 13άρι (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Να πιάσει... 13άρι (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός καλείται απόψε να πιάσει την Μάλαγα από... τα κέρατα και το gazzetta.gr παρουσιάζει τι κάνουν οι πράσινοι κόντρα σε Ισπανούς στην Αθήνα.

Το τριφύλλι θα αντιμετωπίσει ισπανική ομάδα εντός έδρας για 13η φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του και τα πηγαίνει αρκετά καλά, αν εξαιρέσει κανείς τις τρεις τελευταίες επισκέψεις Ισπανών στην Αθήνα.

Σε αυτές τις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις ο Παναθηναϊκός μετράει και τις μοναδικές του ήττες απέναντι στους... ταυρομάχους. Στα άλλα εννιά ματς εντός συνόρων, ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει τρεις φορές και έχει αναδειχθεί ισόπαλος σε έξι!

Αξιοσημείωτο είναι πως το τριφύλλι έχει νικήσει Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Μαγιόρκα, ενώ δεν έχει ηττηθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την πανίσχυρη και πρωταθλήτρια Ισπανίας τότε Ντεπορτίβο Λα Κορούνια!

Αρχή με Μπιλμπάο...

Η αρχή είχε γίνει τη μακρινή σεζόν 1968-69 κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το πρώτο παιχνίδι στην Αθήνα ολοκληρώνεται χωρίς τέρματα, ενώ στο «Σαν Μαμές» το τριφύλλι γνωρίζει την ήττα με 1-0.

Τριάντα και χρόνια μετά

Έπρεπε να περάσουν πάνω από 30 χρόνια, ώστε ο Παναθηναϊκός να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με ισπανικό σύλλογο. Ήταν τη σεζόν 1999-2000 για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, όπου διασταύρωσε τα ξίφη του με την δυνατή τότε, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Η ομάδα του Γιάννη Κυράστα στον επαναληπτικό ήρθε ισόπαλος με 1-1 (4-2 το πρώτο ματς) χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Αλιόσα Ασάνοβιτς αλλά χάνει κραυγαλέες ευκαιρίες για να αυξήσει το δείκτη του σκορ, όμως, δεν τα κατάφερε κόντρα στους μετέπειτα πρωταθλητές Ισπανίας.

Ξανά Λα Κορούνια, «κουλουράκια» με Βαλένθια

Μια χρονιά αργότερα, ο Παναθηναϊκός θα βρει ξανά στο δρόμο του την Ντεπορτίβο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πράσινοι στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ ήταν καλύτεροι και προηγήθηκαν με τέρμα του Βαζέχα, όμως, οι Γαλιθιάνοι ισοφάρισαν χάρη σε λάθος του Αντώνη Νικοπολίδη.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε εκείνη τη σεζόν (2000-01) στη δεύτερη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Βαλένθια. Στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ δεν έγινε πολλές φάσεις και το αποτέλεσμα έμεινε στο 0-0.

Τρεις Ισπανοί στον πράσινο δρόμο

Τη σεζόν 2001-02, το τριφύλλι συνέχισε να αντιμετωπίζει ισπανικές ομάδες, καθώς για το Τσάμπιονς Λιγκ βρήκε στο δρόμο του τρεις!

Στην πρώτη φάση των ομίλων, η ομάδα του Γιάννη Κυράστα φιλοξένησε στη Λεωφόρο τη Μαγιόρκα και επικράτησε πολύ εύκολα με 2-0. Ο Γκόραν Βλάοβιτς άνοιξε το σκορ με ψιλοκρεμαστό σουτ και ο Μιχάλης Kωνσταντίνου σημείωσε το πρώτο του επίσημο γκολ με το τριφύλλι στο στήθος.

Το πολύτιμο «Χ» με τη Ρεάλ

Ο Παναθηναϊκός αργότερα ήθελε μια ισοπαλία κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης για να προκριθεί στους «8» και τα κατάφερε. Οι Μαδριλένοι είχαν εξασφαλίσει την πρωτιά και ήταν πιο χαλαροί με αποτέλεσμα οι πράσινοι να πάρουν το πολύτιμο 2-2 με τον Λυμπερόπουλο και τον Γκούμα να δίνουν δύο φορές το προβάδισμα στο τριφύλλι.

Νίκη με Μπαρτσελόνα

Στα προημιτελικά, οι πράσινοι αγωνίστηκαν κόντρα στην Μπαρτσελόνα και πήραν τη νίκη με 1-0 στο «Απόστολος Νικολαϊδης», χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αγγελου Μπασινά. Ο επαναληπτικός στη Βαρκελώνη έχει μείνει ακόμα αξέχαστος στην Παιανία αφού ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε νωρίς με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, όμως, στη συνέχεια δέχεται τρία γκολ από τους Καταλανούς και χάρη τεράστια ευκαιρία για το 3-2 στο 96' από τον Γκόραν Βλάοβιτς.

Η φωτοβολίδα του Βύντρα και η Μπάρτσα του Ροναλντίνιο

Την αγωνιστική περίοδο 2004-05, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ είχε ως αντίπαλο τη Σεβίλλη και τον Τότη Φυλακούρη στον πάγκο. Οι πράσινοι νίκησαν με 1-0 χάρη σε φωτοβολίδα του Λουκά Βύντρα.

Την επόμενη σεζόν (2005-06), στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ήταν ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι και ξανά έπαιξε κόντρα σε ομάδα από την Ισπανία. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το τριφύλλι φιλοξένησε την Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ και πήρε τον βαθμό (0-0) παίζοντας εξαιρετικά άμυνα.

Αυτό ήταν και το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού στην Αθήνα απέναντι σε Ισπανούς.

Άρχισε η κατρακύλα με Βιγιαρεάλ

Τη σεζόν 2008-09, ο Παναθηναϊκός πέρασε τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και στην επόμενη φάση η μοίρα τον έφερε απέναντι στη Βιγιαρεάλ για μια θέση στους «8». Στον επαναληπτικό της Αθήνας (1-1 στο Μαδριγάλ) οι πράσινοι έχασαν με 2-1 και αποκλείστηκαν. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα άνοιξε το σκορ στο ΟΑΚΑ με απευθείας εκτέλεση φάουλ και ο Βαγγέλης Μάντζιος ισοφάρισε, όμως ο Γιορέντε στο 70' διαμόρφωσε το τελικό 1-2.

Κόντρα σε αστέρια...

Την περίοδο 2009-10 ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε την είσοδό του στους χρυσοφόρους ομίλους κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε ηττήθηκε καλοκαιριάτικα από τους «ροχιμπλάνκος» με 3-2, έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Ντιέγκο Φορλάν, Σέρχιο Αγουέρο και Μάξι Ροντρίγκες.

Ήττα από το μεγαθήριο


Pao - Barcelona 0-1. από spapas

panathinaikosbarcelona 0-2 από giopap17

Pao - Barcelona 0-3 από spapas

Στο τελευταίο του παιχνίδι κόντρα σε ισπανικό σύλλογο (2010-11), ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός στο πρώτο επίσημο ματς του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πράσινο πάγκο, αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη πανίσχυρη Μπαρτσελόνα ηττήθηκε με 0-3 στο ΟΑΚΑ χάρη σε δύο τέρματα του Πέδρο και ένα του Μέσι.

ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΣΕΖΟΝ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΣΚΟΡ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

1968-69

Παναθηναϊκός - Μπιλμπάο

0-0

Κύπελλο πρωταθλητριών

1999-2000

Παναθηναϊκός - Λα Κορούνια

1-1

Τσάμπιονς Λιγκ

2000-01

Παναθηναϊκός - Λα Κορούνια

1-1

Τσάμπιονς Λιγκ

2000-01

Παναθηναϊκός – Βαλένθια

0-0

Τσάμπιονς Λιγκ «16»

2001-02

Παναθηναϊκός – Μαγιόρκα

2-0

Τσάμπιονς Λιγκ

2001-02

Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μ.

2-2

Τσάμπιονς Λιγκ «16»

2001-02

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα

1-0

Τσάμπιονς Λιγκ «8»

2004-05

Παναθηναϊκός – Σεβίλλη

1-0

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

2005-06

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα

0-0

Τσάμπιονς Λιγκ

2008-09

Παναθηναϊκός – Βιγιαρεάλ

1-2

Τσάμπιονς Λιγκ

2009-10

Παναθηναϊκός - Ατλέτικο Μ.

2-3

Τσάμπιονς Λιγκ

2010-11

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα

0-3

Τσάμπιονς Λιγκ

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα