Oι τρίμπλες του Μακρόπουλου

Oι τρίμπλες του Μακρόπουλου

bet365

Η τελευταία ευκαιρία για το ανδρικό τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού ήταν... χθες μεταφορικά και κυριολεκτικά. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Ερασιτέχνη που έγινε την Δευτέρα και ασχολήθηκε με το ΤΑΑ αλλά γενικότερα με τα όσα έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια πριν και δεν έγιναν...

Ο Αχιλλέας Μακρόπουλος κρατάει ανοικτό το μαγαζί γιατί κάνει το κέφι του και την τρέλα του. Πληρώνει κάθε λογής πιστωτές. Από ιδιοκτήτες σπιτιών που κάποτε έμεναν αθλητές και προπονητές μέχρι αυτοκίνητα. Έχει πάθει αυτό που είχε πάθει ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος μόλις μπήκε στο ΤΑΑ από τα τέλη του 2001. Του είχαν ζητήσει να... βοηθήσει και έφτασε να πληρώνει όποιον μιλούσε ελληνικά.
Τα δύσκολα είναι μπροστά, αλλά έχει αρχίσει να φαίνεται μια ελπίδα για το ΤΑΑ εάν όλα κυλήσουν χωρίς προβλήματα. Τώρα έρχονται οι προσφυγές κι επειδή ήδη «έχουν» σκάσει του Σαμικά και του Ανδρεάδη ο Παναθηναϊκός με το «καλημέρα» πρέπει να βρει περίπου 110.000 Ευρώ για να μπορέσει να πάρει την προαδειοδότηση για την Βόλει Λιγκ.
Ο Μακρόπουλος προς τιμήν του δεν στάθηκε εμπόδιο στην πρόταση για επένδυση στο ΤΑΑ αλλά έκανε δύο... ντρίπλες στο εγχείρημα των επιχειρηματιών που ηγείται ο Σταθοκωστόπουλος.
Αφενός δεν έδωσε το πακέτο των σίγουρων εσόδων των περίπου 120.000 Ευρώ από ΟΠΑΠ και Nova, αφετέρου έκανε ισόποση εκχώρηση από τα έσοδα που έχει ο Ερασιτέχνης από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με άλλα λόγια, εάν ο Σταθοκωστόπουλος και οι συνεργάτες του επιθυμούν να πάρουν το ΤΑΑ θα πρέπει να κυνηγάνε και την ΠΑΕ για να τους δώσει μέρος των δικαιωμάτων που καταβάλει στον Ερασιτέχνη, οπότε ο Μακρόπουλος είναι διπλά κερδισμένος διότι τη σεζόν 2011-12 έφαγε φέσι περίπου 150.000 Ευρώ από την «πράσινη» ΠΑΕ που ουσιαστικά χρεοκόπησε.
Φυσικά κανείς στον Παναθηναϊκό δεν θέλει να σκέφτεται την οικονομική κατάρρευση της ΠΑΕ διότι πολύ απλά εκτός από το τμήμα του ποδοσφαίρου θα καταρρεύσουν όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Οι σχέσεις του Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ αλλά και την ΚΑΕ είναι μια πονεμένη ιστορία. Όπως έχει δείξει και το παράδειγμα του Ολυμπιακού, για να μπορέσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός να ορθοποδήσει θα πρέπει να υπάρχουν άριστες σχέσεις και σταθερή ροή των εσόδων που συμφωνούνται κάθε σεζόν ώστε να μπορεί η διοίκηση του Ερασιτέχνη να ολοκληρώνει με επιτυχία τον όποιο προϋπολογισμό σχεδιάζει.
Μέχρι να ανθίσουν οι ακαδημίες και να βγάλουν ολοκληρωμένους αθλητές που θα μπορέσουν να σταθούν στην ανδρική ομάδα και μέχρι να γίνει το νέο γήπεδο ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία ελπίδα να γίνει αυτάρκης. Η καθυστέρηση της κατασκευής του νέου γηπέδου είναι από τις βασικές πηγές προβλημάτων του συλλόγου. Πληρώνει υψηλά ενοίκια σε ξένα γήπεδα για τις ομάδες ανδρών και γυναικών και τρέχουν πάγια στις άθλιες και παλιές εγκαταστάσεις της Λεωφόρου που δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν σοβαρές και αξιόπιστες διοργανώσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν μέχρι και έσοδα.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές πως τα τμήματα βόλεϊ του Παναθηναϊκού και το ανδρικό αλλά και το γυναικείο στην παρούσα φάση δεν έχουν ανάγκη από πρωταθλητισμό αλλά από αλλαγή φιλοσοφίας. Έχουν ανάγκη από οργάνωση ενός νέου μοντέλου που θα βασίζεται σε νέα και ταλαντούχα παιδιά, χωρίς την πίεση τίτλων. Όσο κι αν πειράζει ορισμένους στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο του Ολυμπιακού που κρίθηκε επιτυχημένο τα τελευταία χρόνια. Επένδυση στις υποδομές και πρόγραμμα αποπληρωμής χρεών με διακανονισμούς. Το πρόγραμμα αυτό μέσα σε χρόνο ρεκόρ απέδωσε αλλά τηρήθηκε πιστά και όποτε χρειάστηκε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ ήταν αρωγός σε διάφορες δυσκολίες ή ακόμα σε μεταγραφικές ενισχύσεις όποτε υπήρχε ανάγκη.
Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει την χαμένη του αξιοπιστία τουλάχιστον στο τμήμα του βόλεϊ κι αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα για τους επιχειρηματίες που ετοιμάζονται να κάνουν το νέο εγχείρημα.
Στο μεταξύ, ο Ηρακλής αποδέσμευσε και τον τελευταίο επαγγελματία αθλητή που είχε στο ρόστερ του. Έδωσε άδεια στον διεθνή κεντρικό Παναγιώτη Πελεκούδα να αγωνιστεί στην ιταλική Ραβένα και μάλιστα θα έχει συμπαίκτη τον Σάκη Ψάρρα. Η ελληνική παροικία έχει κλείσει μέχρι στιγμής τέσσερις θέσεις στο καμπιονάτο. Εκτός από τον Δημήτρη Τζούριτς που θα είναι στην Τρεντίνο, ο Ανδρέας Φράγκος θα συνεχίσει στην Λατίνα και στην Ραβένα οι Ψάρρας, Πελεκούδας.
Όπως φαίνεται, στον Ηρακλή δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό για το ΑΦΜ παρότι πολλοί υπόσχονται πολλά και σε πολλούς στη Θεσσαλονίκη. Το σίγουρο είναι πως ο Ηρακλής ακόμα και να κατέβει να αγωνιστεί στην Βόλεϊ Λιγκ θα κατεβάσει αμιγώς ερασιτεχνική ομάδα.
Πολύ καλό και το καμπ της ΕΣΑΠ που έγινε το τελευταίο 10ημερο στην Αθήνα. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση κι όπως αποδείχτηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βολεϊμπολιστών φτάνουν τα 22 και τα 23 και δεν γνωρίζουν βασικές αρχές από την τεχνική, την τακτική του βόλεϊ. Τους λείπουν βασικές πληροφορίες και φυσικά παραστάσεις για να μπορέσουν να σταθούν κι όπως φαίνεται όσοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν τα προηγούμενα χρόνια το κατάφεραν είτε από συγκυρίες, είτε επειδή πιέστηκαν για να πιάσουν στόχους.
Το καμπ της ΕΣΑΠ είναι ένα πραγματικό σχολείο από το οποίο πρέπει να περάσουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες βολεϊμπολίστες. Ο ΠΑΣΑΠ αλλά και ο ΣΕΠΠΕ πρέπει να ενθαρρύνουν όχι μόνο την καθιέρωση του αλλά και την διεύρυνση του και σε χρονική διάρκεια αλλά και σε περισσότερες περιόδους μέσα στη χρονιά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…