Η... χρυσή δεκαετία και η πτώση για ΕΑΠ!

Η... χρυσή δεκαετία και η πτώση για ΕΑΠ!

bet365

Δυο χρόνια πριν η ΕΑΠ αντιμετώπιζε την Ματσεράτα στον ημιτελικό του Τσάλεντζ Καπ και τώρα οι Πατρινοί βρίσκονται στην Α2. Το gazzetta.gr μίλησε με ανθρώπους των «ασπρόμαυρων» σε ένα μίνι αφιέρωμα της καλύτερης επαρχιακής ομάδας την τελευταία δεκαετία.

Η αλήθεια είναι πως οι τίτλοι είναι αυτοί που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος μιας ομάδας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως είναι και θέσφατο, ειδικά στον χώρο του βόλεϊ. Εκεί που σύλλογοι όπως η Ορεστιάδα δεν έχουν κατακτήσει κάτι.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, μαζί με την Λαμία, η ΕΑΠ είχε πάρει την θέση των «πράσινων» του Έβρου ως καλύτερες ομάδες της επαρχίας. Προσωπικά θεωρώ τους Πατρινούς ένα κλικ από τους Λαμιώτες. Δυστυχώς όμως όλα τα καλά έχουν και ένα τέλος. Μετά από δέκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα μεγάλα σαλόνια της Α1, χρόνια γεμάτα διακρίσεις, αλλά χωρίς τίτλους, η ομάδα της Αχαΐας θα βρίσκεται από τη νέα αγωνιστική περίοδο στην Α2, μετά την ήττα της στα πλέι άουτ από τον Παναθηναϊκό.

Το gazzetta.gr κάνοντας ένα μίνι αφιέρωμα στους Πατρινούς μίλησε με τους Ασπιώτης και Μαντέκα από παίκτες, τον Χάρη Βασιλείου από πλευράς διοίκησης και τους Γεράνιο και Αγγελόπουλο από προπονητές, ενώ ο Γιώργος Χριστόπουλος δεν θέλησε ευγενικά να κάνει κάποιο σχόλιο. Όλοι ευχήθηκαν η ομάδα να επιστρέψει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια, ευχή που είναι και δική μας, μιας και το επαρχιακό βόλεϊ μπορεί να βοηθήσει το άθλημα.

Έφτασε σε ημιτελικό

Πριν πάμε στις δηλώσεις, θα γίνει μια μικρή αναφορά στην ομάδα. Η ΕΑΠ ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1 το 1999 όπου και τερμάτισε στην 7η θέση. Την επόμενη χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων υποβιβάστηκε και επέστρεψε το 2002 φτάνοντας και πάλι στην 7η θέση, ενώ την επόμενη χρονιά τερμάτισε 5η και βγήκε στην Ευρώπη.

Στα δέκα αυτά χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, οι Πατρινοί εντός συνόρων είχαν μια παρουσία σε τελικό Κυπέλλου το 2008 κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Ορεστιάδα, ενώ το 2010 τερμάτισαν δεύτεροι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, χάνοντας την πρωτιά στο τελευταίο παιχνίδι από τον Παναθηναϊκό, ομάδα που φέτος τους έριξε κατηγορία.

Στην Ευρώπη οι διακρίσεις ήταν ακόμα μεγαλύτερες, με πρώτη χρονιά αυτή της συμμετοχής στο φάιναλ φορ του Τσάλεντζ Καπ το 2009 και μεγαλύτερη φυσικά αυτή της συμμετοχής στον ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης το 2011.

Έχουν περάσει μεγάλοι παίκτες

Για να έρθουν αυτές οι επιτυχίες, χρειάστηκε να είναι στην ομάδα της Πάτρας σπουδαίοι παίκτες. Η αλήθεια είναι πως από το κλειστό της ΕΑΠ έχουν περάσει σπουδαίες προσωπικότητες του αθλήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικά ονόματα από ξένους και Έλληνες, με την σειρά να είναι τυχαία προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ενώ ζητάμε συγνώμη αν ξεχάσαμε και κάποιον

Ξένοι: Τζίλσον, Ελγκέτα, Ροντρίγκες, Ριβέρα, Γιορντάνοφ, Ζέκοφ, Μπόσκαν, Βουσούροβιτς.

Έλληνες: Κουρνέτας, Γκιούρδας, Στεφάνου, Ρουμελιώτης, Δημητρακόπουλος, Σουλτανόπουλος

Ασπιώτης: «Εμείς το πιστέψαμε, αλλά όχι η διοίκηση»

Θα ξεκινήσουμε με τους ανθρώπους που βίωσαν τον υποβιβασμό ζώντας τον μέχρι τέλους και τον τέταρτο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο Μετς. Ο παίκτης που φέτος σήκωσε όσο μπορούσε στις πλάτες του την ομάδα ήταν ο Άκης Ασπιώτης. Ο νεαρός διαγώνιους για πρώτη φορά αγωνίστηκε ως βασικός και παρά τις δυσκολίες προσπάθησε και με το παραπάνω. Στα πλέι άουτ ήταν μαζί με τον Γιούρισιτς οι κορυφαίοι των Πατρινών, αλλά στο τέλος δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.

Αρχικά ο διεθνής παίκτης αναφέρθηκε συνολικά στην χρονιά λέγοντας: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά όπως σε όλες τις ομάδες. Για εμάς ακόμα πιο δύσκολη. Αλλάξαμε πολλούς παίκτες μέσα στην σεζόν, δημιούργησε πολλά προβλήματα μέχρι να γίνουμε σύνολο και πιστεύω πως κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος δεν άξιζε να πέσει σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Στα πλέι άουτ ο Παναθηναϊκός στάθηκε καλύτερα, είχε περισσότερες επιλογές, σε εμάς έπαιξε ρόλο η κούραση και οι τραυματισμοί».

Για το πως ένιωσε μετά τον τελευταίο πόντο: «Ήταν συναισθήματα λύπης γιατί δεν περίμενα την πρώτη χρονιά ως βασικός παίκτης να υποβιβαστεί. Πιστεύαμε όλοι πως η ομάδα θα μείνει αλλά ίσως δεν μας πίστεψαν από την διοίκηση. Αν είχαν μείνει οι παίκτες που έφυγαν τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Σίγουρα πιστέψαμε πως θα μπορούσαμε να σωθούμε, δεν μπαίναμε στο ματς για να χάσουμε. Το θέμα είναι το πόσο θα αντέχαμε. Μείναμε από δυνάμεις και δεν υπήρχε λύση από τον πάγκο να μπει κάποιος να ξεκουράσει».

Γεράνιος: «Δεν άξιζε να πέσει»


Λίγο πριν τα πλέι άουτ και με το τμήμα σχεδόν διαλυμένο, ο Αντώνης Γεράνιος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και παρά την προσπάθεια που κατέβαλε αυτός και οι παίκτες του, δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν στην Α1.

Ο νεαρός προπονητής ανέφερε σχετικά: «Από την στιγμή που ανέλαβα δεν είχα περιθώρια να σκεφτώ τίποτα. Η ομάδα έδινε τον αγώνα της κάτω από δύσκολες συνθήκες. Έκανε η διοίκηση μια επιστράτευση. Πίστεψα ότι μπορούσε να γίνει κάτι καλό και να σωθούμε, δεν έγινε. Το παλέψαμε όσο μπορούσαμε, τόσο η διοίκηση όσο και οι παίκτες».

Για το αν μπορούσε η ομάδα να σωθεί: «Είναι κρίμα δεν αξίζει η ΕΑΠ να είναι εκεί. Έχω ζήσει με την ομάδα μεγάλες στιγμές που χτύπησε τίτλους, έπαιξε τελικούς Ευρωπαϊκά παιχνίδια και ήταν γραφτώ με εμένα να πέσει στην Α2. Έτσι είναι η ζωή, συνεχίζεται, τα παιχνίδια της ζωής είναι αλλού και όσοι είμαστε στα γήπεδα είμαστε τυχεροί. Αυτά είναι εύκολα προβλήματα και να μην τα λύσεις δεν τρέχει και τίποτα».

Για το μέλλον: «Αγαπάμε τον αθλητισμό, ξεκινάμε μια καινούργια μέρα με πίστη πως θα επιστρέψουμε σύντομα. Αλλάζουμε τον στόχο και με τα οικονομικά δεδομένα να στηριχθείς στην δική σου παραγωγή. Η πρώτη σκέψη είναι ότι θα είμαι, αλλά για να ξεκαθαριστούν θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες. Όσο πιο γρήγορα οριστικοποιηθεί η συνεργασία τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να γίνει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά».


Για τον κόσμο: «Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τις εύκολες και δύσκολες στιγμές και πιστεύω πως θα είναι μαζί μας και πάλι στο γήπεδο».


Βασιλείου: «Φρικτά συναισθήματα»


Από την διοίκηση μιλήσαμε με τον Χάρη Βασιλείου, τον μοναδικό που έμεινε στο καράβι και παρά τον υποβιβασμό ήταν αυτός που έτρεξε να δώσει στήριξη στους παίκτες. Αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΠ ανέφερε σχετικά με τα συναισθήματά του την στιγμή που η ομάδα υποβιβαζόταν: «Είναι λίγο δύσκολο να τα περιγράψω. Είναι φρικτά τα συναισθήματα. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που βοήθησαν το σωματείο, τους αθλητές και να ζητήσω συγνώμη από όλους όσους έχουμε στεναχωρήσει».

Για το τι έφταιξε: «Θα βρεθούμε και θα κάνουμε τον απολογισμό. Καταρχήν υπάρχει ένα μεγάλο χρέος την Πολιτείας που φτάνει τα 388.300 ευρώ. Μιλάμε για τεράστιο ποσό και ειδικά για ένα σωματείο που δεν έχει πίσω του αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο για να έχει έσοδα. Αυτές τις δύσκολες εποχές το οικονομικό το πιο σημαντικό».

Για το αν περίμενε να έρθει ο υποβιβασμός με δεδομένα τα προβλήματα: «Όχι δεν το περίμενα και ήταν σκληρό γιατί η ομάδα είχε δυναμική. Έδειξε πως μπορούσε να κερδίσει στα πλέι άουτ. Εγώ ήμουν πεπεισμένος, ειδικά μετά το πρώτο αγώνα στο Μετς που κρίθηκε στο τάι μπρέικ και μετά τον αγώνα στην Πάτρα πως είχαμε ελπίδες πως θα παίζαμε τον τελικό στην Πάτρα. Πλέον θα αναδιοργανωθούμε και θα ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα».

Για το τι έκανε μετά τον τελευταίο πόντο: «Η κατεύθυνσή μου ήταν προς τα παιδιά. Οι μικροί έφηβοι, τα ελληνόπουλα για τα οποία αγωνιζόμουν όλα αυτά τα χρόνια. Τους είπα πως υπάρχει η επόμενη μέρα. Θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις στην πρώτη φάση. Τους στόχους θα τους φτιάξει το συμβούλιο που θα προκύψει».

Μαντέκας: «Να ανέβει στην Α1, εκεί που αξίζει να είναι»


Μαζί με τον Ασπιώτη είχαν φτιάξει ένα πολύ καλό δίδυμο ελλήνων παικτών. Αυτός ακραίος και ο Άκης διαγώνιος. Ωστόσο στα μέσα της χρονιάς ήρθε η πρόταση από την Ανόρθωση και δεν θα μπορούσε να πει όχι. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Γιάννης Μαντέκας δεν αγαπάει την ΕΑΠ, καθώς είναι η ομάδα που ανδρώθηκε παίζοντας τα τέσσερα τελευταία χρόνια και κάνοντας ένα πολύ καλό όνομα.

Ο διεθνής ακραίος ανέφερε αρχικά: «Από την αυτή την ομάδα ανδρώθηκα και έγινα γνωστός. Έχω δεθεί και μπορεί να έφυγα όπως έφυγα, αλλά ήθελα φυσικά να σωθεί. Μέσα στην ομάδα έχω φίλους που θέλουν να πετύχουν να φύγουν και να πάνε κάπου καλύτερα. Δεν είμαι της λογικής πως θα έπρεπε να μείνει για να μείνει. Φέτος δεν έπρεπε να μείνει. Όλο αυτό έχει να κάνει με τον σχεδιασμό της διοίκησης που ήταν για Α2 και αν έμενε θα ήταν άδικο για τις άλλες ομάδες».

Για το μέλλον: «Μέσα από την ιστορία της η ΕΑΠ έχει δείξει πως είναι μεγάλη ομάδα και θα πρέπει να ανέβει στην Α1, αλλά αυτό είναι θέμα διοίκησης και θα πρέπει από αύριο να αρχίσουν οι διαδικασίες για να ανέβει στην Α1 εκεί που της αξίζει».

Για το πως έζησε τον υποβιβασμό: «Ήταν σαν να μην έφυγα ποτέ. Κάθε μέρα μιλούσα με τα παιδιά και με το τελευταίο σφύριγμα ήταν σαν να έκλεισε ένας κύκλος πως τελείωσε ένα μαρτύριο γιατί η χρονιά ήταν μαρτύριο. Πρώτα αυτό και μετά η στεναχώρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θέλαμε να σωθεί. Κάθε άλλο απλά όλοι περίμεναν πως και πως να τελειώσει αυτό το... καταραμένο πρωτάθλημα. Μακάρι να τελείωνε και να είχε σωθεί η ομάδα αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε».

Αγγελόπουλος: «Χαρά για τον γιο, λύπη για την ομάδα»


Ένα από τα πλέον κεντρικά πρόσωπα των πλέι άουτ ήταν ο πρώην τεχνικός της ΕΑΠ Άρης Αγγελόπουλος. Ο λόγος προφανής. Από την μία βρισκόταν η μεγάλη του αγάπη που είναι η ομάδα της Πάτρας και από την άλλη ο γιος του ο Νίκος που ήταν πασαδόρος στον Παναθηναϊκό. Στο τέλος βέβαια παρά την απογοήτευση για τον υποβιβασμό, δεν έκρυψε πως χάρηκε για το παιδί του.


Κόουτς μετά από δέκα χρόνια η ΕΑΠ υποβιβάστηκε. Πως ένιωσες;


«Για εμένα δεν είναι δεκαετία. Η ΕΑΠ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Συνολικά 31 συνεχόμενα χρόνια ως αθλητής και μετά ως προπονητής ήμουν σε αυτή την ομάδα. Ξεκίνησα την ομάδα στο ανοικτό γήπεδο και φτάσαμε να βγούμε στην Ευρώπη, οπότε έχω συναισθήματα γι' αυτή την κατάσταση και φυσικά δεν μπορώ να ξέρω γιατί λείπω πολλά χρόνια, αν και παρακολουθώ, αλλά άποψή μου είναι ότι η ομάδα έχασε τις ρίζες της. Σε αυτό έφταιξε και η οικονομική κρίση. Ήρθαν άνθρωποι που έβαλαν χρήματα με στόχο να την πάνε ψηλά αλλά το πρόβλημα ήταν οι ρίζες, έχασε το Πατρινό στοιχείο».


Πως έβλεπες τα παιχνίδια των πλέι άουτ και αν μιλούσες με τον Νίκο που αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό;

«Δεν έχουμε μιλήσει καθόλου γι' αυτό το πράγμα. Περίμενα να τελειώσει για να έρθει κάτω, γιατί ήξερα πως και αυτός είχε μια φόρτιση. Και εγώ είχα αλλά ο αθλητισμός στο επίπεδο αυτό είναι επαγγελματικός και πιστεύω πως σε πολλά αθλήματα οικογένειες έχουν έρθει αντιμέτωποι. Την στιγμή που παίζεις αγαπάς την φανέλα σου και θέλεις να σωθείς.

Προσωπικά προσπαθώ να μην παρεμβαίνω γιατί ζούμε σε μια χώρα που τα πράγματα αυτά είναι καταδικαστικά αν οι γονείς τους είναι στον χώρο. Προσπαθώ και πρέπει να είμαι στην άκρη».


Από την μία η ομάδα που αγάπησες και από την άλλη η ομάδα που έπαιζε ο γιος σου, ποια ήθελες να μείνει;

«Με το χέρι στην καρδιά, ποιος γονιός δεν θέλει να χαίρεται το παιδί του; Ήμουν στην κερκίδα σε όλα τα παιχνίδια και χάρηκα που ο Νίκος τα κατάφερε».


Πως βίωσες το ματς στο Μετς και το τέλος του που έφερε την ομάδα στην Α2;

«Υπήρξε ένα κενό για εμένα. Μου ήρθε μια θύμηση πως πριν 9 χρόνια σε αυτό το γήπεδο ήταν να παίξουμε με το Παγκράτι και μας είχαν δώσει άδεια να παίξουμε, χάσαμε με 3-2, πήραμε τον πρώτο μας βαθμό και ακολούθησε η πορεία για την Ευρώπη. Εκείνη την στιγμή ήταν ένα φλας, αλλά τελείωσε. Η ουσία είναι πως η ΕΑΠ από την αρχή της χρονιάς ήθελε να παλέψει για την παραμονή, ο Παναθηναϊκός τα χάλασε στο τέλος και η διαδρομή κάπου εκεί θα έφτανε. Η παραμονή ήρθε για τον Παναθηναϊκό και η ζωή συνεχίζεται».


Τον Νίκο πως τον είδες;

«Ο Νικόλας έχει καλή βολεϊμπολιστική παιδεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί με ευχέρεια να χρησιμοποιεί πολλά πράγματα. Για άλλους είναι προσόν το να παίζει κάποιος σε παραπάνω από μία θέσεις, αλλά εδώ στην Ελλάδα το βγάλανε λάθος. Είναι δύσκολο να βλέπεις έναν πασαδόρο να είναι και ακραίος, ενώ συνήθως βρίσκεις διαγώνιους να παίζουν κέντρο. Δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να δείξει αυτά που μπορεί. Μπράβο του γιατί έπαιξε με ψυχή, έδωσε αυτά που θα έπρεπε και μακάρι να συνεχίσει έτσι γιατί θα μπορέσει να τα πάει καλά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα