Ελληνικό κραχ στην Ευρώπη!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Ελληνικό κραχ στην Ευρώπη!

bet365

Λίγες ώρες πριν τα ματς Άρσεναλ – Ολυμπιακού και ΠΑΟ - Τότεναμ, ο Βασίλης Γαλούπης κεντράρει στην βαθιά «ευρωπαϊκή» κρίση του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Περιμένοντας την 2η αγωνιστική σε τσάμπιονς και γιουρόπα λιγκ, με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, μπορούμε να κάνουμε μερικές πρώτες διαπιστώσεις για το πού βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο τούτη τη στιγμή.

Οι πέντε ελληνικές ομάδες έχουν δώσει ως τώρα 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πέντε για την κορυφαία διοργάνωση κι ακόμα 11 για το γιουρόπα.

Ο απολογισμός; Μάλλον απογοητευτικός. Ήδη ο Αστέρας, ο Ατρόμητος, αλλά και ο ΠΑΟΚ δεν κατάφεραν να φτάσουν καν στην αφετηρία των ομίλων του πρώην ΟΥΕΦΑ. Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από το τσάμπιονς λιγκ και είναι στο γιουρόπα, ενώ ο Ολυμπιακός μπήκε απευθείας σε όμιλο.

ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ ΝΙΚΕΣ

Στα 16 ματς, εκ των οποίων κάποια στην αρχή με σαφώς πιο βατούς αντιπάλους, οι ελληνικές ομάδες μετράνε:

• Μόνο 5 νίκες (δυο ο ΠΑΟΚ με Γεχούντα και μια με Ραπίντ, δυο ο Παναθηναϊκός με Μάδεργουελ).
• Έξι παιχνίδια έληξαν ισόπαλα (τα τέσσερα είναι του Αστέρα που το πάλεψε!).
• Ενώ ήρθαν και πέντε ήττες, όλες επώδυνες. Ήττα – αποκλεισμός για ΠΑΟΚ με Ραπίντ, το ίδιο για Παναθηναϊκό στην Ισπανία με Μάλαγα όπου κρίθηκε το εισιτήριο, επίσης για τον μαχητικό Ατρόμητο στην έδρα της Νιούκαστλ. Συν το Ολυμπιακός – Σάλκε 1-2 και το Μάριμπορ – Παναθηναϊκός 3-0.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

Αυτή η μέχρι τώρα συγκομιδή είναι αρνητικό ρεκόρ τα τελευταία 14 χρόνια για το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ας αφήσουμε, όμως, την συνέχεια φέτος σε τσάμπιονς και γιουρόπα λιγκ, για να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, μήπως και καταλάβουμε πώς φτάσαμε στο ναδίρ.

Από το 2002 ως το 2012 οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν τα λιγότερα από κάθε άλλη φορά στην Ευρώπη.

Ήταν η πρώτη δεκαετία μετά απ’ αυτή του ’60 που δεν υπήρξε έστω και μια συμμετοχή σε προημιτελική φάση τσάμπιονς λιγκ (ή πρωταθλητριών)! Δείτε κι εσείς τις καλύτερες σεζόν για τις ελληνικές ομάδες το διάστημα 2002-2012!

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ 2002-2012

2009-10: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2ος), αποκλείστηκε στους «16» από την Μπορντό.

2008-09: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1ος), αποκλείστηκε στους «16» από την Βιγιαρεάλ.

2007-08: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2ος), αποκλείστηκε στους «16» από την Τσέλσι.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ 2002-2012

2011-12: Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε (1ος), αποκλείστηκε από την Ουντινέζε στους «32». Η ΑΕΚ αποκλείστηκε. Στα νοκ άουτ ο Ολυμπιακός (από τσ. λιγκ) έφτασε μέχρι τους «16».

2010-11: Ο Αρης προκρίθηκε (2ος), ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε (2ος), ενώ και οι δυο αποκλείστηκαν στους «32». Η ΑΕΚ αποκλείστηκε (3η).

2009-10: Στους «16» ο Παναθηναϊκός, που αποκλείστηκε από Σταντάρ.

2004-05: Στους «16» ο Ολυμπιακός, που αποκλείστηκε από Νιούκαστλ.

2002-03: Στους «8» ο Παναθηναϊκός, που αποκλείστηκε από Πόρτο.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μέσα την τελευταία δεκαετία το μοναδικό πλασάρισμα σε 8άδα ήταν αυτό του Παναθηναϊκού στο ΟΥΕΦΑ. Αυτό, όμως, έγινε το μακρινό πλέον 2003, όταν ακόμα ο Μουρίνιο ήταν στην Πόρτο!

ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ας γυρίσουμε, λοιπόν, το ρολόι πιο πίσω. Κατ’ αρχάς στο τσάμπιονς λιγκ για την δεκαετία 1992-2002, έτσι ώστε να δούμε τι προκρίσεις και πορείες είχαμε τότε:

2001-02: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1ος), έφτασε στους «8» και αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα. Δεν προκρίθηκε ο Ολυμπιακός (4ος).

2000-01: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (2ος), αποκλείστηκε στους «16» (υπήρχε κι εκεί φάση ομίλων). Δεν προκρίθηκε ο Ολυμπιακός (3ος).

1998-99: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1ος), πέρασε στους «8» και αποκλείστηκε από την Γιουβέντους. Δεν προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός (4ος).

1995-96: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1ος), πέρασε στους «4» και αποκλείστηκε από τον Άγιαξ.

Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Συμπέρασμα; Την πρώτη δεκαετία του τσάμπιονς λιγκ είχαμε δυο συμμετοχές στα προημιτελικά με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά και μια ακόμα στα ημιτελικά με τους πράσινους το 1996. Η μέρα με τη νύχτα, δηλαδή, σε σχέση με την δεύτερη δεκαετία της διοργάνωσης, που είχαμε μόνο απλές προκρίσεις από τους ομίλους!

Όσο για το ΟΥΕΦΑ από το 1992-2002; Η ΑΕΚ έφτασε δυο φορές στους «16» το 2001 και το 2002, όταν αποκλείστηκε από Μπαρτσελόνα και Ίντερ αντίστοιχα.

Επίσης, στο κυπελλούχων η ΑΕΚ πήγε δυο φορές στους «8» το 1997 (από Παρί) και το 1998 (από Λοκομότιβ Μόσχας), ο Ολυμπιακός άλλη μια το 1993 (αποκλείστηκε από Ατλέτικο), όπως και ο Πανιώνιος το 1999 (έμεινε έξω από την Λάτσιο).

ΤΟ ΠΑΖΛ

Για να γίνει πιο ολοκληρωμένο το παζλ, ας ανατρέξουμε σε ακόμα πιο παλιές εποχές.

Την δεκαετία του ’80 ο Παναθηναϊκός έφτανε στα ημιτελικά του πρωταθλητριών (1985, αποκλείστηκε από Λίβερπουλ) και τους «8» του ΟΥΕΦΑ (1988, αποκλείστηκε από Μπριζ). Η Λάρισα πήγαινε στα προημιτελικά του κυπελλούχων το 1985, όταν κι έμεινε εκτός από την Ντιναμό.

Την δεκαετία του ’70 υπήρχε το Γουέμπλεϊ το 1971 για τους πράσινους (έχασε από Άγιαξ στον τελικό), τα ημιτελικά ΟΥΕΦΑ για την ΑΕΚ το 1977 (αποκλείστηκε από Γιουβέντους), αλλά και η οκτάδα από τον ΠΑΟΚ στο κυπελλούχων, όταν έμεινε εκτός από την Μίλαν το 1974.

Ακόμα και την δεκαετία του ’60 υπήρχε συμμετοχή στα προημιτελικά του πρωταθλητριών. Η ΑΕΚ είχε φτάσει στους «8» το 1968-69 κι αποκλείστηκε από την Σπάρτακ Τρνάβα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…

Οι αιτίες για το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές ομάδες μένουν τόσο μακριά από κάποια συμμετοχή στους «8» (πολύ περισσότερο στους «4») μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είναι πολλές και, φαντάζομαι, γνωστές.

Η ζωή άλλαξε από το 1990 και μετά. Το ποδόσφαιρο άλλαξε. Τα πάντα άλλαξαν. Κι εμείς αλλάξαμε… Προς το χειρότερο, με συνέπεια να πετάξει η ευκαιρία να είναι και οι δικές μας ομάδες στα ευρωπαϊκά πάρτι!

Η πτώση του Τείχους, τα περισσότερα κράτη, οι νέες ισχυρές οικονομικά ομάδες, ο νόμος Μπόσμαν, ο απογειωμένος ανταγωνισμός, όλα αυτά μοιάζουν με τρένο που το χάσαμε ή τέλος πάντων που το χάνουμε.

ΧΑΜΕΝΟ ΟΝΕΙΡΟ

Η κυριαρχία στο τσάμπιονς λιγκ πολλών ομάδων από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα σε συνδυασμό με την παρακμή του ελληνικού πρωταθλήματος, η απουσία υποδομών και το κερασάκι της οικονομικής κρίσης κάνουν πια να μοιάζει με όνειρο την συμμετοχή δυο ομάδων σε ομίλους τσάμπιονς λιγκ, κάτι που συνέβαινε μέχρι σχετικά πρόσφατα. Όσο για το γιουρόπα; Οι περισσότεροι ελληνικοί σύλλογοι μπλοκάρονται από τον Αύγουστο πλέον και δεν περνάνε καν σε ομίλους. Παλιότερα ήταν αυτονόητη η συμμετοχή. Τώρα; Όλο και πιο δύσκολη.

Υπάρχει ακόμα περιθώριο για να συνέλθουν οι ομάδες μας, αφού η θέση της Ελλάδας στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ παραμένει υψηλή ως τώρα. Μόνο επανάπαυση δεν χρειάζεται, όμως. Αντιθέτως, πρέπει να βαρέσει το καμπανάκι του συναγερμού για όλους.

Αν συνεχιστεί ο κατήφορος για λίγο ακόμα, τότε θα χαθεί τελείως το παιχνίδι. Αναπόφευκτα… Κι αν μπει ακόμα και ο πρωταθλητής σε διαδικασία προκριματικών, τότε…

ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ Η ΟΥΕΦΑ

Ας γίνει, λοιπόν, πια κατανοητό. Η ΟΥΕΦΑ δεν μοιράζει τσουβάλια με λεφτά σε τσάμπιονς λιγκ και γιουρόπα, επειδή τα χρωστάει σε καμία ομάδα. Τα μπόνους της ΟΥΕΦΑ δεν είναι πακέτα Ντελόρ, ούτε «εύκολη» επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χρήματα που τα λιγουρεύονται πια δεκάδες ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη και τα κυνηγάνε όσο ποτέ επενδύοντας και δουλεύοντας σκληρά. Ο ανταγωνισμός είναι πιο δυνατός από ποτέ…

Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Όταν, μετά το 1990, όλα γίνανε πιο δύσκολα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, εμείς επιλέξαμε για μια ακόμα φορά τον εύκολο δρόμο. Δεν πήραμε το μήνυμα των καιρών για να οργανωθούμε και να βελτιωθούμε. Κι έτσι μείναμε πίσω σαν ομάδες, σαν πρωτάθλημα, σαν υποδομές, σαν σκάουτινγκ, σαν αξιοπιστία κλπ.

Η οικονομική κρίση έριξε κι άλλο τα στάνταρ μας, με συνέπεια το ευρωπαϊκό τρένο να φεύγει πια όλο και πιο μακριά. Σε λίγο, μάλλον δεν θα το βλέπουμε καν… Και το χειρότερο είναι πως μοιάζει να το έχουμε αποδεχτεί!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.