«1968»: «Κληροδότημα» πολιτισμού και «μάθημα» ιστορίας!

«1968»: «Κληροδότημα» πολιτισμού και «μάθημα» ιστορίας!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
«1968»: «Κληροδότημα» πολιτισμού και «μάθημα» ιστορίας!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί ανυπομονεί να ξαναδεί το κινηματογραφικό αριστούργημα του Τάσου Μπουλμέτη για το προ 50 χρόνων, «εθνικό έπος» της ΑΕΚ, που κάνει σήμερα επίσημη πρεμιέρα στην «μεγάλη οθόνη».

Παίξε νόμιμα στο Παναθηναϊκός - Ζάλγκιρις και η Sportingbet.gr σε ανταμείβει*, ακόμα κι αν χάσεις! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Με τον άθλο της ΑΕΚ του '68, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Ήταν άλλωστε, το πρώτο αμιγώς μπασκετικό ρεπορτάζ που μου ανέθεσε ο αρχισυντάκτης μου στο MEGA και πνευματικός δημοσιογραφικός μου πατέρας (Στέλιος Μαρκάκης), τον Απρίλιο του 1996. Δεν είχα καλά-καλά συμπληρώσει 6 μήνες στη δουλειά και ως μειράκιο της δημοσιογραφίας τότε, δεν «νομιμοποιούμουν» ακόμη να καλύπτω τα θέματα που προτιμούσα ή μου ταίριαζαν...

Τα 'φερε έτσι η τύχη, όμως, που μου ανατέθηκε να καλύψω τη συνεύρεση των συντελεστών της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων σε μία ταβέρνα της Κηφισιάς και εν συνεχεία να κανονίσω ένα γύρισμα με τον αείμνηστο Γιώργο Αμερικάνο, τον Γιώργο Τρόντζο και τον Χρήστο Ζούπα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου, άκουσα για πρώτη φορά ολόκληρη την καθηλωτική ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα από τον Βασίλη Γεωργίου και πραγματικά μου σηκώθηκε η τρίχα!

Μεγαλώνοντας είχα ακούσει τόσες ιστορίες από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου για την επταετία της χούντας (1967-74), την καταπάτηση των δημοκρατικών αξιών και τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, που ξεσκονίζοντας το τηλεοπτικό αρχείο του MEGA και παρακολουθώντας τα videos της εποχής, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να αντιληφθώ γιατί το ευρωπαϊκό τρόπαιο της «Ένωσης» ένωσε όλους τους Έλληνες κι αποτέλεσε εθνικό γεγονός!

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, πρέπει όλοι να δουν το αριστούργημα που χρηματοδότησε ο μεγαλόμετοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος και συνέθεσε ο εκπληκτικός σκηνοθέτης, Τάσος Μπουλμέτης. Η ταινία μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τον τελικό και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικού συλλόγου σε ομαδικό άθλημα (κάτι εξωπραγματικό για τον ελληνικό αθλητισμό της δεκαετίας του '60), ωστόσο αποτελεί ωδή στα καθημερινά προβλήματα, τις έννοιες και τις ανησυχίες του μέσου Έλληνα στην εποχή της δικτατορίας.

Προσοχή δεν είναι ένα φιλμ για την ΑΕΚ! Δεν είναι καν ένα φιλμ για φιλάθλους! Είναι ένα «κληροδότημα» πολιτισμού και συνάμα ένα «μάθημα» ιστορίας για όλους τους Έλληνες! Και μία ακόμη τρανή απόδειξη για τη δύναμη που έχει ο αθλητισμός, με την σφραγίδα ενός σκηνοθέτη που ξέρει όσο λίγοι να αποτυπώνει με γλυκό τρόπο το συναίσθημα στον φακό και με την συμμετοχή σπουδαίων ηθοποιών (Καφετζόπουλος, Μιχαηλίδης, Βούρος, Καφετζόπουλος, Αυγουστίδης, Τρουφάκου, Μητσικώστας κ.α.), που δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα!

Συγκλονιστική όμως, είναι και η συμβολή του σπίκερ εκείνου του αξέχαστου τελικού ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας (89-82)... Χάρη στην καθοδήγηση του Μπουλμέτη, ο αειθαλής Βασίλης Γεωργίου ξετυλίγει με ξεκούραστο τρόπο το κουβάρι των αναμνήσεων, συνδέει μαεστρικά τις διαφορετικές ιστορίες που εκτυλίσσονται ταυτόχρονα με τον αγώνα και κάνει τον θεατή να αισθάνεται ότι βρίσκεται είτε στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου, είτε στους γύρω δρόμους...

Το «1968» διαφημίζει ταυτόχρονα και την πατρίδα μας. Την πανέμορφη αυτή χώρα, την ιστορία της, τις ομορφιές της, τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής (μπουζούκια, τζόγος,), τις προλήψεις, τα ήθη και τις αξίες και την ψυχοσύνθεση των προγόνων μας, που ζούσαν μέσα από τα όνειρα που έκαναν και τις ιστορίες που τους είχαν διδάξει οι μεγαλύτεροι... Η ατάκα του δακρυσμένου Νίκου Μπαμπανικολού («κερδίσαμε, γιατί δεν μπορούσαμε να χάσουμε μπροστά σε 80.000 κόσμο»), «μιλάει» στην καρδιά του κάθε θεατή, που καταλαβαίνει γιατί αυτός ο τίτλος ισοδυναμεί με μία εθνική λύτρωση!

Η ταινία έχει πλάκα, προκαλεί συγκίνηση, θαυμασμό, αλλά κυρίως αποτελεί μία ανεκτίμητη προσφορά στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, όχι μόνο τι είναι η Ελλάδα, αλλά κυρίως πόσο σημαντική είναι η κάθε στιγμή που ζούμε και πόσο «πλουσιότερους» μας κάνει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!