Δώδεκα μικρά Κρητικάκια

Δώδεκα μικρά Κρητικάκια

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να διεξαχθεί οπουδήποτε αλλού εκτός ΟΑΚΑ το ντέρμπι της «επίσημης αγαπημένης» με τους Σέρβους.

Όταν βγήκαν τα ζευγαρώματα για το επόμενο «παράθυρο» των προκριματικών του Μουντομπάσκετ 2018, η πολύπλαγκτος Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης βρήκε –τυχαία- στον δρόμο της μία χρυσή ευκαιρία για να αναζωπυρώσει τον παλαιό αλλά ξεφτισμένο έρωτα που συνδέει την Εθνική Ανδρών με το μπαφιασμένο από την οπαδική καφρίλα του χειμώνα κοινό του αθλήματος.

Ελλάδα-Σερβία. Στις 13 Σεπτεμβρίου, βράδυ Πέμπτης. Όχι φιλικό, αλλά επίσημο. Όχι ασήμαντο, αλλά κρίσιμο.

Με πιθανή συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και όλων των υπολοίπων αστέρων του ελληνικού (και του σερβικού) μπάσκετ. Και συμφωνημένο να ήταν, τόσο τέλειο δεν θα έβγαινε.

«Θα μαζευτεί 20 χιλιάδες κόσμος στο ΟΑΚΑ», μονολόγησα, λίγο πριν μετακινήσω τις ημερομηνίες των διακοπών μου. «Ευκαιρία να συσπειρώσει ξανά η Εθνική τον κόσμο που την αγαπάει, αλλά απογοητεύτηκε από την περυσινή κατάντια».

Έπειτα, η ΕΟΚ πήρε μία απόφαση που δικαιώνει όσους τη θεωρούν οπισθοδρομική και εγκλωβισμένη σε έναν μικρόκοσμο παραγοντισμού. Όρισε το παιχνίδι στο Ηράκλειο.

Και γιατί, παρακαλώ; Γιατί έτσι. Ένεκα κάποιων υποσχέσεων. Εκδουλεύσεων, θα πει ο κακοήθης.

Ηράκλειο με Εσθονία, Ηράκλειο με Βρετανία, Ηράκλειο με Ισραήλ, Ηράκλειο με Σερβία, Ηράκλειο υποθέτω με Γερμανία και Γεωργία τον ερχόμενο χειμώνα. Ηράκλειο και τα μικρά Ευρωμουντομπάσκετ, όταν δεν γίνονται στον Βόλο του Μπέου.

Ας αφήσω στην άκρη την Αθήνα, αφού επιμένετε. Άλλες πόλεις δεν υπάρχουν; Από πότε έχει να πατήσει η Εθνική, έστω για φιλικό αγώνα, στη Θεσσαλονίκη;

Εφ’ όσον οι τοπικοί κομματάρχες στο βιλαέτι του Ηρακλείου αποδέχθηκαν να φιλοξενήσουν αγώνες και διοργανώσεις χαμηλής εμπορικής απήχησης, έχουν προφανώς κάθε δικαίωμα να κληρονομήσουν την κότα που γεννάει χρυσά αυγά.

Πόσα χρυσά αυγά να χωρέσουν σε γυμναστήριο 4.500 θέσεων, είναι άλλη συζήτηση.

Και αν από την κοσμοσυρροή και τη ζέστη ξεκολλήσει το γόνατο κανενός αστέρα του ΝΒΑ πάνω στο γλιστερό παρκέ, όπως πήγε να συμβεί πέρυσι στο πατρινό «Τόφαλος», δεν βαριέσαι, είναι ασφαλισμένοι οι παίκτες. Και εκατομμυριούχοι.

Το σημαντικό είναι να βγει η υποχρέωση. Να τηρηθεί το αόρατο συμβόλαιο.

Οι πιστοί φίλοι της Εθνικής μπάσκετ και εκείνοι που θα γκρέμιζαν τα τείχη για να δουν τον Αντετοκούνμπο στο ΟΑΚΑ, ας πάνε στα Αntetokoun-bros. Και αν δεν γίνουν τέτοια, ας βολευτούν τον χειμώνα με Εuroleague και Champions League.

Παίκτες και προπονητή έχουμε, δεν χρειαζόμαστε γήπεδο. Ούτε προβολή. Ούτε έσοδα. Ούτε εισιτήρια. Ούτε χορηγίες. Ούτε κοσμοπλημμύρα.

Και από τηλεόραση, βέβαια, ΕΡΤάρα. Για να διώξει αυτή τους τελευταίους υπομονετικούς.

Αλήθεια, πώς φάνηκε στην Eurobank, στην Aegean, στην ΕΚΟ και στους άλλους σπόνσορες των Εθνικών ομάδων η απόφαση για Ηράκλειο;

Δεν θα προτιμούσαν εκείνοι να διεξαχθεί σε ευρύχωρο γήπεδο, με πενταψήφιο αριθμό θεατών, το σημαντικότερο εντός έδρας παιχνίδι της «επίσημης αγαπημένης» τα τελευταία χρόνια;

Δεν θα ήθελαν να αξιοποιήσουν το εμπορικό γκελ που θα προκληθεί από την εικόνα του γεμάτου γηπέδου, για να πιάσουν τόπο τα ωραία τους λεφτά;

Τους ρώτησε αυτούς, κανείς;

Τους εσχάτως ακριβοθώρητους αστέρες που –υποτίθεται ότι- θα στελεχώσουν την ομάδα στο παράθυρο του Σεπτεμβρίου τους ενημέρωσε κανείς ότι θα χρειαστεί να μπουν σε μία σειρά από αεροπλάνα για να παίξουν Πέμπτη στην Κρήτη και Κυριακή στην Τιφλίδα;

Το ξέρουν οι ουκ ολίγοι κάτοικοι Αθηνών ότι θα κοιμηθούν αναγκαστικά 4 νύχτες σε ξενοδοχεία, με το ξήλωμα που αυτό συνεπάγεται;

Ζήτησε κανένας τη δική τους γνώμη ή πέρα βρέχει, τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχουν και καλοί παίκτες εκτός Εuroleague; Παίζει ρόλο ή όχι η δική τους ψήφος;

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τι γνώμη έχει για όλα αυτά; Μόνος ο Τσαγκρώνης αποφασίζει;

Εκτός πια αν θεωρήθηκε ότι η …καυτή έδρα των Αορακίων θα επηρεάσει πιο εύκολα τους διαιτητές του αγώνα, οπότε η επιστήμη της διαιτησίας σηκώνει τα χέρια ψηλά. Στον υπόλοιπο κόσμο, η δεκαετία του ’80 έχει ολοκληρωθεί προ πολλού.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες θα εμφανιστούν στα μέσα Σεπτεμβρίου πλήρεις και πάντως ενισχυμένες, με άσους από το ΝΒΑ και από τις ομάδες της Εuroleague. Το δικό μας προσκλητήριο παραμένει προς το παρόν κλειδωμένο στο συρτάρι, για τον φόβο των Μπερτομαίων.

Την περίπτωση Αντετοκούνμπο ουδείς τολμάει να την ξεψαχνίσει μετά τα περυσινά, ενώ με τους Κουφό, Ντόρσεϊ δεν φαίνεται να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

Για κάθε Σλούκα, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα παίξει, υπάρχουν και 2-3 σιωπηλοί. Έναν χρόνο μετά την εξευτελιστική εικόνα του Ελσίνκι και την παρ’ ολίγον εξιλέωση της Κωνσταντινούπολης, η Εθνική όπως την γνωρίζαμε μοιάζει με νεκρό γράμμα ή αδειανό πουκάμισο.

Τουλάχιστον, γεννήθηκε από τις στάχτες της και κρατάει την καρέκλα ζεστή η Εθνική του 2017-8, με παίκτες που ζουν το όνειρό τους και ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Για αυτήν, την απροσδόκητα ισχυρή αλλά υπηρεσιακή εκδοχή της «επίσημης αγαπημένης», για τα Δώδεκα νεαρά και λιγότερο νεαρά Αγοράκια που κάνουν θραύση στα Δύο Αοράκια, το -παροιμιωδώς φιλόξενο- Ηράκλειο αρκεί και περισσεύει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.