Όταν γίναμε κόμικς...

Όταν γίναμε κόμικς...

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Όταν γίναμε κόμικς...

bet365

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ δοκιμάζεται απόψε στο Τελ Αβίβ και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στο νταλαβέρι των δυο ομάδων και συνάμα βάζει στο κάδρο και τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Έχει το χάζι του το υπόβαθρο του αποψινού αγώνα της Εθνικής στο Τελ Αβίβ: το έχει διότι όταν οι Ισραηλινοί μας νίκησαν για τελευταία φορά, τρεις παίκτες της τωρινής ελληνικής ομάδας ήταν αγέννητοι και άλλοι επτά δεν πήγαιναν καν στον παιδικό σταθμό!

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήρθε στον κόσμο στις 22 Σεπτεμβρίου του 1993, ο Λευτέρης Μποχωρίδης στις 18 Απριλίου του 1994 και ο Ντίνος Μήτογλου στις 11 Ιουνίου του 1996, ενώ ο ασύλληπτος μαυριδερός κοντορεβιθούλης Αντι Γκόρντον, ο επονομαζόμενος «Flash Gordon» (από τον ομώνυμο ήρωα των κόμικς) μας είχε στείλει αδιάβαστους στις 23 Ιουνίου του 1993 με 35 πόντους, σκοράροντας μάλιστα 8/10 τρίποντα!

Μετά από εκείνη την απροσδόκητη, αλλά όχι καταδικαστική ήττα στο Ευρωμπάσκετ στην Καρσρλούη, με την οποία πήγαν κιόλας στράφι οι 32 πόντοι του Παναγιώτη Γιαννάκη, η ελληνική ομάδα απάντησε με έντεκα απανωτές νίκες συμπεριλαμβανομένου και του 82-61 στις 27 Νοεμβρίου του 2017 στα Δυο Αοράκια και απόψε σημαδεύει τη... ντουζίνα απέναντι τους.

Παρεμπιπτόντως ο Βαγγέλης Μάντζαρης θα γίνει απόψε ο πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς θα ανοίξει παρτίδες με τον καινούργιο προπονητή του. Ο λόγος είναι προφανής: απέναντι του θα βρει τον γιο του Ντέιβιντ Μπλατ, τον γκαρντ Ταμίρ Μπλατ, ο οποίος αποτελεί κιόλας ένα από τα βασικότερα όπλα των Ισραηλινών.

Παρεμπιπτόντως και συνάμα παραδόξως ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν έχει κοουτσάρει ποτέ την Εθνική ομάδα του Ισραήλ, στην οποία πάντως διετέλεσε assistant coach από το 1997 έως το 2001, ενώ τη σεζόν 1996-97 κατείχε τον ίδιο ρόλο στην ομάδα κάτω των 22 ετών. Το 2005 χρίσθηκε προπονητής της Εθνικής ανδρών του Ισραήλ, η συμφωνία ακυρώθηκε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και την επόμενη χρονιά ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρωσίας την οποία διατήρησε έως και το 2012.

Αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου του 1952 στην προκριματική φάση του Ολυμπιακού Τουρνουά στο Ελσίνκι όπου οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά (Ελλάδα-Ισραήλ 54-52, Ματθαίου 12, Παπαδήμας 10), έχουν διεξαχθεί 50 αγώνες και σήμερα παίζεται ο 51oς, με την Εθνική να έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το γαϊτανάκι με 29 νίκες έναντι 21 των Ισραηλινών.

Άλλοτε μας είχαν πελάτες αυτοί, άλλοτε τους είχαμε εμείς: μέσα σε μια διετία (1985-87) οι Ισραηλινοί, με προπονητή τον ...δικό μας (Αρης, ΠΑΟΚ, Μακεδονικός) Σβι Σερφ πέτυχαν εννέα απανωτές νίκες σε ισάριθμα ματς, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν τα κόζα και πλέον η Εθνική σημαδεύει το 12-0.

Πριν από τον αγώνα της 27ης του περασμένου Νοεμβρίου στα Δυο Αοράκια (82-61), οι δείκτες του ρολογιού είχαν σταματήσει στις 6 Αυγούστου του 2011. Τότε σε φιλικό αγώνα στη Λευκωσία, η ελληνική ομάδα με προπονητή τον Ηλία Ζούρο, επιβλήθηκε του Ισραήλ με 67-66 (Φώτσης 16).

Ο αμέσως προηγούμενος αγώνας ήταν ο τελευταίος επίσημος, διεξήχθη στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 στο Πόζναν (Eurobasket) και κατέληξε σε μια εντυπωσιακή νίκη με 106-80 (Σπανούλης 18, Φώτσης 16, Σχορτσανίτης 16), παρόντος του νυν assistant coach, Γιάννη Καλαμπόκη, που μάλιστα είχε σκοράρει 12 πόντους.

Δυο χρόνια νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2007 στη Γρανάδα (Eurobasket), η Εθνική είχε επιβληθεί με 76-66 (Σπανούλης 15, Ντικούδης 15, Τσαρτσαρής 15), ενώ οι

Ισραηλινοί είναι συνδεδεμένοι με τον θρίαμβο στο Βελιγράδι, μόνο που τότε μας έβγαλαν την ψυχή μέχρι να τους ρίξουμε στο καναβάτσο!

Στο «do or die» θρίλερ της 20ής Σεπτεμβρίου του 2005 στο Βελιγράδι η Εθνική επιβλήθηκε με 67-61 προεξάρχοντος του Νίκου Ζήση, ο οποίος σκόραρε 23 πόντους και κάθε φορά που περνούσε μπροστά από τους Έλληνες δημοσιογράφους που αγωνιούσαν και... σιχτίριζαν, μας καθησύχαζε με χειρονομίες και κουβέντες στα πεταχτά...

«Ηρεμήστε παιδιά, Μην ανησυχείτε. Θα νικήσουμε», όπερ και εγένετο!

Οι δυο ομάδες βρίσκονται για τρίτη φορά αντιμέτωπες σε διπλά ματς στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης μιας διοργάνωσης. Τούτο είχε συμβεί για πρώτη φορά καθ’ οδόν προς το Eurobasket του 1997, σε όμιλο στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Λευκορωσία, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η Σλοβακία και η Γεωργία.

Στις 8 Οκτωβρίου του 1995 η ελληνική ομάδα, με προπονητή τον συχωρεμένο Μάκη Δενδρινό, νίκησε στο ΟΑΚΑ με 75-73 (Αγγελίδης 16, Αλβέρτης 13), ενώ στις 30 Οκτωβρίου του 1996 έχοντας στον πάγκο της σε ρόλο υπηρεσιακού προπονητή, τον Λάκη Τσάβα, άλωσε το «Γιαντ Ελιάου» με 86-84 (Αλβέρτης 22, Σιγάλας 20), χάρη στο καλάθι, που πέτυχε κλέβοντας την μπάλα ο «Ράμπο».

Η Ιστορία επαναλήφθηκε στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ του 2003 σε όμιλο στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Ισπανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Δανία, με την Εθνική να σημειώνει δυο νίκες: με 74-73 στις 23 Ιανουαρίου 2002 στο Τελ Αβίβ (Αλβέρτης 19, Ρεντζιάς 16) και με 85-61 στις 22 Ιανουαρίου 2003 στο Περιστέρι (Ντικούδης 22, Φώτσης 13).

Παρεμπιπτόντως οι Ισραηλινοί αποτελούν τους... νονούς του Παναγιώτη Γιαννάκη ως ομοσπονδιακού προπονητή! Ο «Δράκος» ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής τον Οκτώβριο του 1996, αλλά κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της στις 4 Ιουνίου σε φιλικό αγώνα με το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και «έγραψε» την πρώτη νίκη του με 68-62. Το επόμενο βράδυ οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στη Χάιφα, όπου οι Ισραηλινοί πήραν τη ρεβάνς 67-64.

Η ομάδα του «περιούσιου λαού» δεν ήταν ποτέ εύκολος αντίπαλος και μας έχει κάνει διάφορα χουνέρια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το 79-82 στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 στη Βαρκελώνη, όπου ο Σερφ βάδισε στα χνάρια του… Ροδόπουλου και αντιμετώπισε τον Γκάλη με την τότε πολύ δημοφιλή σύνθετη άμυνα «box ή diamond and one», χρησιμοποιώντας μάλιστα ψηλό παίκτη (Μότι Ντάνιελ), ο οποίος προσπαθούσε να στείλει τον Νίκο πάνω στον σέντερ Λαβόν Μέρσερ. Μάλιστα ο «Τσβίκα» εφάρμοσε την ίδια τακτική και ως προπονητής της Μακάμπι με τον Κεν Μπάρλοου πάνω στον «Γκάνγκστερ».

Επτά χρόνια μετά τη νίκη τους στη Βαρκελώνη, όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο Γκάλης ήταν… ματιασμένος και είχε χαμηλούς βιορυθμούς, οι Ισραηλινοί μας την έκαναν και πάλι! Το 1993 στη δεύτερη αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ της Καρλσρούης επιβλήθηκαν της Ελλάδας με 79-74, καθοδηγούμενοι από τον ασταμάτητο Αντι «Flash» Γκόρντον, ο οποίος πέτυχε 35 πόντους με 8/10 τρίποντα!

Στις 23 Μαίου του 198, μας βρήκαν μπόσικους χωρίς τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Φασούλα και μας έριξαν 42 πόντους στο κεφάλι (122-80), ενώ στις 25 Οκτωβρίου του 1987 στον αποχαιρετιστήριο αγώνα του Μίκι Μπέρκοβιτς με την Εθνική επιβλήθηκαν με 110-102.

Εκείνο το βράδυ έκλεψε την παράσταση ο Ελληνας διαιτητής Αντώνης Μάνος ο οποίος χρέωσε με δυο τεχνικές ποινές τον Νίκο Γκάλη!!!

Δεδομένου ότι οι λόγω παράδοσης και θρησκείας οι Εβραίοι πιστεύουν ανέκαθεν στα θαύματα, το δικό τους το πέτυχαν πριν από τριάντα χρόνια, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Eurobasket του 1979 στο Τορίνο. Καθοδηγούμενοι από τον Μίκι Μπέρκοβιτς που ανακηρύχθηκε MVP της διοργάνωσης, to Ισραήλ νίκησε διαδοχικά την Ισπανία, την Τσεχοσλοβακία και τη Γιουγκοσλαβία και έφτασε απρόσμενα στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την ακαταμάχητη, εκείνη την εποχή, Σοβιετική Ένωση με 98-76. Αυτή είναι η μοναδική φορά που το Ισραήλ ανέβηκε στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης, ενώ η επόμενη καλύτερη θέση τους είναι η πέμπτη την οποία κατέλαβαν στα Ευρωμπάσκετ του 1953 και του 1977.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3