Mundobasket 2023, Σρέντερ: Ο Ντένις ο τρομερός χλευάστηκε, αλλά στο τέλος οι πιστοί ηγέτες δικαιώνονται (vid)

Mundobasket 2023, Σρέντερ: Ο Ντένις ο τρομερός χλευάστηκε, αλλά στο τέλος οι πιστοί ηγέτες δικαιώνονται (vid)

O Σρέντερ
Η Γερμανία αναδείχθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια και το Gazzetta γράφει για τον ήρωα της, Ντένις Σρέντερ που επέμεινε, άντεξε και δικαιώθηκε.

Οι Γερμανοί από την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη γιορτάζουν την κατάκτηση του Mundobasket. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Μια ομάδα που έδειξε σε όλο τον πλανήτη την ποιότητα της και την δυναμική τους, όντας αήττητη σε όλο το τουρνουά. Ένα πρόγραμμα σχεδόν μιας δεκαετίας που δικαιώθηκε φέτος, μετά το χάλκινο στο Eurobasket του 2022.

Το χρυσό της ομάδας του Χέρμπερτ ήταν και μια προσωπική δικαίωση του ηγέτης της χώρας, του φοβερού Ντένις Σρέντερ. Ο Dennis The Menace ήταν απολαυστικός στον τελικό με 28 πόντους (7/11 διπ., 2/6 τριπ., 8/10) μαζί με 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη και ένα κλέψιμο σε 33:52, ενώ αναδείχθηκε MVP του τουρνουά στο οποίο είχε 19.1 πόντους, 2 ριμπάουντ και 6.1 ασίστ. Το Gazzetta γράφει για τον πιστό στρατιώτη των Γερμανών που άξιζε μια πολύ μεγάλη στιγμή στην καριέρα του. Και πολύ περισσότερο το άξιζε με τη Γερμανία, την οποία καθοδηγεί μετά την απόσυρση Νοβίτσκι, όντας ο ιδανικός παίκτης για τη διάδοχη κατάσταση.

O Σρέντερ και η οικογένεια

Όταν τον χλεύασαν για τα 84 εκατ. δολάρια που απέρριψε

Πολλές φορές τα πράγματα στη ζωή δεν πάνε όπως τα θες. Αυτό βίωσε και ο Σρέντερ το καλοκαίρι του 2021. Οι Λέικερς του πρόσφεραν $84 εκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τον Ντένις να αρνείται. Τελικά πήρε... ψίχουλα στους Σέλτικς , πετώντας πολλά εκατομμύρια δολάρια. Οι λιμνάνθρωποι του πρόσφεραν τετραετές αξίας 21 εκατ. δολαρίων τον χρόνο. Ωστόσο εκείνος επέλεξε να πάρει 5.9 για έναν χρόνο.

Μια απόφαση που δεν είχε καμία λογική και για την οποία δέχθηκε δρυμεία κριτική στα όρια της... ανθρωποφαγίας. Για λίγο καιρό η είδηση της απόρριψης ενός τεράστιου ποσού για τα 5.9 που πήρε στους Σέλτικς, έπαιζε παντού και δεν τον άφηναν να ηρεμήσει με τίποτα. Όμως ο Σρέντερ είχε πάντα.... καταφύγιο την Εθνική Γερμανίας, εκεί όπου ένιωθε σαν Θεός, όπως νιώθει ο Μπογκντάνοβιτς στη Σερβία όπως σας εξηγήσαμε στο Gazzetta.

Πιστός στρατιώτης της Γερμανίας και συνεχιστής του Νοβίτσκι

O Noβίτσκι είναι τεράστιο μέγεθος όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για όλο τον πλανήτη. Κατά πολλούς ο κορυφαίος Ευρωπαίος στην ιστορία του ΝΒΑ με το πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας, εκείνο του 2011 κόντρα στους Χιτ που είχαν ΛεΜπρόν, Γουέιντ και Μπος. Σπουδαία πράγματα έκανε και με την Εθνική Γερμανίας οδηγώντας τη στο χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2002 και στο ασημένιο το 2005 στο Eurobasket χάνοντας στον τελικό από την εκπληκτική Εθνική Ελλάδος.

Άρα όπως καταλαβαίνουμε όλοι ο Σρέντερ είχε βουνό να ανέβει για να τον αποδεχθούν ως τον νέο ηγέτη της Γερμανίας. Ένα παιδί που πάντα είναι εκεί για την πατρίδα του όπως φυσικά και ο Νοβίτσκι όσο έπαιζε. Σταδιακά ανέβηκε τα σκαλιά και έγινε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στη χώρα του και στην Εθνική. Αφοσιωμένος στην πατρίδα του και πάντα εκεί στα μεγάλα τουρνουά.

Ο Ντένις ήταν μέλος των μικρών εθνικών της Γερμανίας, τόσο της under-18 όσο και της under-20. Έπαιξε στο Eurobasket U20 το 2012 και βοήθησε τη χώρα του να φτάσει μέχρι την πέμπτη θέση, ενώ τον Ιούλη του 2014 έκανε το ντεμπούτο του στην Ανδρών.

Ένας παίκτης που όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες, είναι πάντα εκεί για την Γερμανία. Κάθε καλοκαίρι σχεδόν μπροστάρης στην προσπάθεια της πατρίδας. Έπαιξε στο Eurobasket του 2015, ενώ το 2017 έφτασε στα προημιτελικά έχοντας 23.7 πόντους και 5.6 ασίστ. Αλλά η διάκριση και το μετάλλιο δεν ερχόταν. Το πάλευε πολύ, αλλά ακόμα οι Γερμανοί δεν ηταν έτοιμοι για βάθρο. Κάτι τους έλειπε και αυτό το ήξερε ο Dennis The Menace.

Ήθελε σαν τρελός να παίξει στους Ολυμπιακούς του 2020. Όμως δεν ήταν δυνατό. Αιτία οι τεράστιες απαιτήσεις ασφάλισης που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους Γερμανούς. Για τον ίδιο λόγο ο Σρέντερ δεν είχε παίξει και στο προολυμπιακό τουρνουά.

Επέστρεψε στο Eurobasket του 2022 , στην μεγαλύτερη στιγμή του με την Γερμανία μέχρι εκείνη τη στιγμή. Χάλκινο μετάλλιο και κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης με 22.1 πόντους και 7.1 ασίστ ανά ματς. Μάλιστα στη φάση των 8 είχε αποκλείσει και την Εθνική μας ομάδας στην οποία έπαιξε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Για να φτάσει στο Έβερεστ στα γήπεδα της Ασίας και στο Mundobasket του 2023. Καθοδήγησε σαν ηγέτης τη χώρα του στο χρυσό, βάζοντας 28 στον τελικό κόντρα στη Σερβία, ενώ ήταν πάντα καθοριστικός σε όλα τα μεγάλα ματς. MVP του τουρνουά και χρυσό μετάλλιο. Αυτό που κυνηγούσε χρόνια, αυτή τη μεγάλη στιγμή του. Με μια ομάδα που το πήρε δικαιότατα. Δεν έχασε από κανέναν, είχε απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που της έβαλαν. Γεμάτο ρόστερ και σωστή κατανομή ρόλων από τον Χέρμπερτ για να νιώθουν όλοι σημαντικοί. Είπε παίζεις 35 λεπτά, είτε 5.

Hγέτης σε όλα τα μεγάλα τουρνουά και η πίστη του Φλεβαράκη

Το 2015 ήθελε τόσο πολύ να διακριθεί με τη χώρα του, αφού η πρώτη φάση του Eurobasket γινόταν και στη Γερμανία. Όμως δεν κατάφερε να περάσει τον όμιλο, χάνοντας στον... τελικό από την Ισπανία με 77-76. Αν τη νικούσε, θα την πετούσε εκτός συνέχειας και θα έπαιρεν τη πρόκριση. Όμως ήταν εξαιρετικός σε όλα τα ματς των ομίλων. Είχε 15 με Ισλανδία, 11 με Σερβία, 24 με Τουρκία, 29 με Ιταλία και 26 με Ισπανία. Σταθερά πολύ ψηλά στο σκοράρισμα, αλλά δεν έφτανε.

Πάμε και στο Eurobasket του 2017 που έκανε... παπάδες, αλλά η Γερμανία αποκλείστηκε στα προημιτελικά. Μέτρησε 32 με Ουκρανία, 23 με Γεωργία, 20 με Ισραήλ, 17 με Ιταλία, 26 με Λιθουανία, 21 με Γαλλία και 27 με Ισπανία. Μάλιστα στα δύο τελευταία ειχε και από 8 ασίστ.

Πάμε και στο Eurobasket 2022 που ανέβηκ στο βάθρο. Και εκεί μπροστάρης, ηγέτης, μαχητής. Στη φάση των ομίλων είχε 11, 18, 25 και 19 με Γαλλία, Βοσνία, Λιθουανία και Σλοβενία. Στη φάση των 16 μέτρησε 22 με 8 ασίστ κόντρα στο Μαυροβούνιο. Στα προημιτελικά είχε 26 πόντους με 8 ασίστ με την Ελλάδα, ενώ μέτρησε 30 με 8 ασίστ στον ημιτελικό με την Ισπανία. Και στον μικρό τελικό σταμάτησε στους 26 με 6 ασίστ κόντρα στους Πολωνούς, χαρίζοντας το χάλκινο στη χώρα του.

Για να φτάσουμε στο χρυσό Παγκόσμιο του 2023. Και τι δεν έκανε ο σπουδαίος Σρέντερ. Μέτρησε 19.1 πόντους και 6.1 ασίστ μέσο όρο. Είχε 30 με 8 ασίστ κόντρα στη Αυστραλία στο ματς που έκρινε την πρωτιά στον όμιλο. Στον δεύτερο γύρο συνέχισε με το... πόδι στο γκάζι και είχε 16 με 7 ασίστ απέναντι στη Γεωργία και 24 με 10 ασίστ απέναντι στους Σλοβένους. Στα προημιτελικά έκανε τη χειρότερη εμφάνιση του με πόντους και 4/26, αλλά οι σπουδαιοι παίκτες δεν πρέπει να επηρεάζονται από μια κακή βραδιά. Και ο Ντένις δεν πτοήθηκε. Είχε 17 πόντους με 9 ασίστ στον άθλο επί των ΗΠΑ, αλλά και 28 πόντους στον τελικό με τη Σερβία.

Όλα αυτά μπορεί να μην είχαν γίνει ποτέ αν ένας Έλληνας προπονητής δεν τον εμπιστευόταν πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα τη σεζόν 2012/13. Ο λόγος για τον Κώστα Φλεβαράκη που καθόταν στον πάγκο της Μπράουνσβαϊγκ και έδωσε την ευκαιρία στον 19χρονο Ντένις να δείξει το ταλέντο του. Τον έριξε στα... βαθιά , εκείνος κολύμπησε και μετά από έναν χρόνο σχεδόν, έκανε το μεγάλο ταξίδι για το ΝΒΑ και τους Χοκς. Το πρώτο βήμα είχε γίνει και στη συνέχεια καθιερώθηκε στο ΝΒΑ για να έρθει η τεράστια στιγμή με το χρυσό στο φετινό Παγκόσμιο.

Ο Ντιρκ είναι περήφανος

Ο Σρέντερ

Ο ηγέτης της «Mannschaft» είπε στη συνέντευξη Τύπου: «Κατ' αρχάς, ήταν μια τρελή διαδρομή! Είμαστε μαζί τα τελευταία δέκα χρόνια, τώρα είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης, ήλθαμε στο Μουντομπάσκετ και κερδίσαμε το χρυσό μετάλλιο δίχως ήττα! Η Εθνική Γερμανίας είναι ένα τρομερό γκρουπ ανθρώπων. Αρχίσαμε την προετοιμασία μας στα τέλη Ιουλίου, ο προπονητής μας έκανε τα πάντα για να πάρει το καλύτερο από τον καθένα και μοίρασε σωστά τους ρόλους. Ήμασταν αήττητοι σε ολόκληρο το τουρνουά, απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους. Στο τέλος τους κερδίσαμε όλους! Το να κερδίζεις το χρυσό μετάλλιο είναι ευλογία! Είναι τρομερά περήφανος».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Όπως είπε ο κόουτς, η ομάδα έδωσε τα πάντα. Απολαύσαμε κάθε στιγμή που ήμασταν μαζί, ήμασταν ανταγωνιστικοί στο top επίπεδο. Γράψαμε ιστορία. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, άλλαξε το παιχνίδι, ένας σπουδαίος πρωταθλητής. Τον σέβομαι πολύ! Είμαι πραγματικά περήφανος που ήμασταν συμπαίκτες στο EuroBasket 2015. Το μπάσκετ είναι ένα υπέροχο σπορ. Η επιτυχία μας στο Μουντομπάσκετ ήταν η επιβεβαίωση για τη δουλειά που κάνουμε τα τελευταία χρόνια. Θέλω όλα τα παιχνίδια να προβάλλονται στην κρατική τηλεόραση! Πριν από δέκα χρόνια, είχαμε μπάσκετ στη Γερμανία όμως κανείς δεν γνώριζε άλλον παίκτη πέρα από τον Νοβίτσκι. Τώρα μας ξέρουν όλους! Μας αναγνωρίζουν και μπορούν να καταλάβουν τι εκπροσωπούμε. Κερδίσαμε τον σεβασμό του έθνους.

Πλέον στη Γερμανία γνωρίζουν πολύ καλά όλά τα παιδιά της 12άδας, αλλά και παίκτες που βρίσκονται στον προθάλαμο αυτής, αλλά δεν κλήθηκαν για το Μundobasket. To γερμανικό μπάσκετ έχει κάνει άλματα προόδου. Είχαν πρόγραμμα, είχαν υπομονή και επιμονή. Οι ήττες τους πείσμωσαν, τους βελτίωσαν, τους έδειξαν τον δρόνο. Αλλά για να έρθει μια μεγάλη στιγμή χρειάζεσαι τον ηγέτη σου. Τον σπουδαίο παίκτη σου. Εκείνον που θα πάρει τις κρίσιμες μπάλες και θα τις βάλει. Εκείνον που δεν θα κρυφτεί στα δύσκολα.

Και τέτοιος παίκτης είναι ο Σρέντερ. Όταν ο Γκούντουριτς μείωσε σε 79-77 στα 39 δευτερόλεπτα, το βάρος έπεσε στους Γερμανούς που είχαν το μεγάλο προβάδισμα και οι Σέρβοι τους πλησίασαν στο καλάθι. Εκεί πρέπει να έχεις τον μπροστάρη. Τον ηγέτη σουτ. Ο Σρέντερ δεν φοβήθηκε. Πήρε την μπάλα και με ένα κυριαρχικό μπάσιμο έκανε το 81-77 στα 21 δευτερόλεπτα. Φώναξε «εγώ θα το πάρω το χρυσό». «Δεν μπορεί να χαθεί ο τίτλος». Τους έδωσε τη χαριστική βολή, ενώ με δύο βολές του στα 12 δευτερόλεπτα, έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα. Υπογραφή στον τελικό από τον MVP. Τον άνθρωπο που το προηγούμενο καλοκαίρι, πήρε την ακατανόητη απόφαση να πετάξει σχεδόν 80 εκατ. δολάρια στα... σκουπίδια και έζησε έναν εφιάλτη από την κριτική που δέχθηκε. Όμως σχεδόν έναν χρόνο μετά είναι καβάλα στο άλογο και θρύλος μιας χώρας. Μια χώρας που ποτέ δεν είχε πανηγυρίσει την κορυφή του κόσμου και χάρη στον Ντένις τον τρομερό το ζει!

Ο Νοβίτσκι έβαλε τόσα μεγάλα σουτ στην καριέρα του τόσο με την Γερμανία όσο και με τους Μάβερικς. Όταν η μπάλα... έκαιγε, ήξερες πως θα αναλάβει εκείνος. Έδωσε πρωτάθλημα στο Ντάλας το 2011, χάρισε μετάλλια στη Γερμανία. Και τώρα βλέπει τον συνεχιστή του στην εθνική, τον Σρέντερ να μην... νιώθει. Να έχει το... κρύο αίμα όπως και εκείνος. Η απόσυρση του από την Εθνική Γερμανίας πριν χρόνια ήταν τεράστιο πλήγμα και μεγάλο βάρος στους ώμους του Σρέντερ. Αλλά ο Ντένις ήταν... τρομερός και το άντεξε. Και λίγα καλοκαίρια μετά οδήγησε την χώρα του στη Γη της Επαγγελίας. Ο Ντιρκ σίγουρα είναι περήφανος για τον διάδοχο του και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα... παράσημα για την καριέρα του Σρέντερ.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!