Ο Μαρκ Γκασόλ έχει το καλύτερο βύσμα εκεί έξω...

Ο Μαρκ Γκασόλ έχει το καλύτερο βύσμα εκεί έξω...

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ο Μαρκ Γκασόλ έχει το καλύτερο βύσμα εκεί έξω...
Ο Μαρκ Γκασόλ πέτυχε όχι επειδή ήταν προορισμένος από τη μοίρα του για να πετύχει, αλλά επειδή ακριβώς ήταν αποφασισμένος για αυτό και το gazzetta.gr γράφει για έναν τύπο που έκανε καριέρα στις... πλάτες του αδελφού του.

Μια από τις μόνιμες στήλες του βρετανικού περιοδικού δρόμου «The Big Issue» έχει τίτλο «Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου»» (σ.σ. «Letter to my younger self»). Η ιδέα είναι απλή. Ζητούν από έναν επώνυμο να γράψει ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, δίνοντας συμβουλές στο παιδί που ήταν κάποτε ο ίδιος. Πιθανώς, λοιπόν, ο τεράστιος Πάου Γκασόλ να μην υπήρξε ποτέ νευρωτικός τύπος. Ούτε τότε, ούτε τώρα. Προφανώς δεν γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει όταν κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου το 1999 στο Μουντομπάσκετ Νέων στη Λισαβόνα απέναντι στις ΗΠΑ, έχοντας στο πλευρό του τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Προφανώς δεν γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει όταν σκόραρε για πρώτη φορά με την εθνική ανδρών της Ισπανίας στις 31 Αυγούστου 2001 στην Άγκυρα με αντίπαλο τη Σλοβενία, στο EuroBasket της Τουρκίας.

Ο ηγέτης της «ρόχα» έχει ταξιδέψει σε άπειρα μέρη με την εθνική ομάδα της πατρίδας του τις προηγούμενες δυο δεκαετίες. Σε αυτό το σλάλομ της μπασκετικής ζωής κι έχοντας συμπληρώσει τα 39, ο Πάου έμεινε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής και ένα κάταγμα κόπωσης τον υποχρέωσε να παρακολουθήσει από μακριά τις προσπάθειες των συμπατριωτών του. Ο Πάου μεγάλωσε κι έχει αλλάξει όμως δεν έχει να αποδείξει κάτι πέρα από το υπαρκτό. Από τη στιγμή, λοιπόν που άνοιξε την τηλεόραση κι έπεσε στον ημιτελικό με την Αυστραλία, έγινε μάρτυρας μιας σπουδαίας στιγμής, σχεδόν ιστορικής για τον αδελφό του με έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα με την εθνική.

33 πόντοι
11/19 σουτ
8/8 βολές
6 ριμπάουντ
4 ασίστ
33 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης

Πέρασαν, λοιπόν 113 συμμετοχές με τη «ρόχα» ώστε ο Μαρκ να διεκδικήσει ξανά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά έπειτα από τον τελικό της Σαϊτάμα. Για να γίνει, μάλιστα αντιληπτή η αξία της εθνικής Ισπανίας, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως οι Ίβηρες έχουν εξασφαλίσει το 14ο μετάλλιο τα τελευταία 20 χρόνια σε Παγκόσμια Κύπελλα, Ολυμπιακούς Αγώνες και EuroBasket. Ένα παίκτης που άρχισε την καριέρα του στο ΝΒΑ ως... βύσμα (aka αδελφός του Πάου) όμως κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Ράπτορς, βιώνοντας στο μεσοδιάστημα μια τεράστια απογοήτευση τον Σεπτέμβρη του 2014 με την ήττα από τη Γαλλία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ίβηρες προχώρησαν. Κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη Λιλ στο πιο… εξωφρενικό one man show στη σύγχρονη ιστορία των EuroBasket με την υπογραφή του Πάου, και δυο χάλκινα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και την Κωνσταντινούπολη.

Οι μέρες και τα χρόνια φεύγουν βιαστικά και αθόρυβα, ο Μαρκ Γκασόλ τρέχει από προπόνηση σε παιχνίδι από το 2003 όταν προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ενώ ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Ντάριλ Μίντλετον ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα σε συνέντευξη του στο gazzetta.gr όταν θυμήθηκε τη συνύπαρξη τους στην Τζιρόνα. Ο Αμερικανός φόρεσε τη φανέλα της σε πέντε διαφορετικές περιόδους: 1991-92, 1996-98, 1999-00, 2006-11 και 2011-12! «Στην Τζιρόνα… πήγα και ήλθα πέντε φορές ενώ έχω να λέω ότι κατέκτησα κι έναν ευρωπαϊκό τίτλο με τον Μαρκ Γκασόλ (σ.σ. FIBA EuroCup, το 2007)! O Μαρκ είναι ένας υπέροχος τύπος. Δουλέψαμε μαζί και τον έκανα ανταγωνιστικό. Ήταν ένα παιδί που δεν γούσταρε την προπόνηση. Εγώ, πάλι, τρελαίνομαι όταν βλέπω κάποιον να τεμπελιάζει. Παλεύαμε συνέχεια στις προπονήσεις, παίζαμε ξύλο και πολλές φορές κλώτσαγε την μπάλα από τα νεύρα του! Δεν άντεχε! Στη Τζιρόνα έχτισε την αυτοπεποίθησή του, βγήκε MVP στην Ισπανία και ακολούθησε το ΝΒΑ».

Ο Μαρκ Γκασόλ πέτυχε όχι επειδή ήταν προορισμένος από τη μοίρα του για να πετύχει, αλλά επειδή ακριβώς ήταν αποφασισμένος για αυτό. Ένα παιδί υπέρβαρο και αγύμναστο, κάτι ωστόσο που άλλαξε όσο περνούσαν τα χρόνια. Πλέον αποτελεί παράδειγμα πίστης και σκληρής δουλειάς, το καλύτερο επιχείρημα εκείνων που τον επικαλούνται για να απαντήσουν σε όσους ισχυρίζονται ότι έκανε καριέρα χάρη στον αδελφό του. Ο ίδιος, μάλιστα εξήγησε μετά από το τέλος του ημιτελικού με την Αυστραλία: «Όλα αξίζουν! Όχι μόνο επειδή είμαστε στον τελικό, αλλά επειδή είναι ευθύνη να μεταδώσουμε αυτή τη δέσμευση και την πίστη μας στην εθνική ομάδα και τις αξίες μας και να τα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά. Και αυτό δεν είναι ταλέντο, αλλά δέσμευση! Νιώθουμε πολύ τυχεροί, από την ηλικία των 11-12 δεχθήκαμε την κλήση μας στην εθνική και ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι. Μού αρέσει που είμαι εδώ».

Ο ηγέτης της «ρόχα» αγωνίστηκε σε 79 αγώνες στη regular season με το Μέμφις και το Τορόντο, έπαιξε σε 24 ματς στα playoffs και μέτρησε αθροιστικά 3.171 λεπτά, τα περισσότερα στη λίγκα έπειτα από τα 3.405 λεπτά της σεζόν 2012/13, όταν έφτασε ως τους τελικούς της Δύσης με τους Γκρίζλις. Αγωνίστηκε μόλις σε τέσσερα φιλικά προετοιμασίας και είναι ο παίκτης που μένει περισσότερο στο παρκέ (μ.ό. 29'), πάνω από τους Ρούντι Φερνάντεθ (26.9') και Ρίκι Ρούμπιο (26.8'), έχοντας 14.4 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ μ.ό. σε επτά συμμετοχές.

- Το 2015, ο Πάου και ο Μαρκ έγραψαν ιστορία στη Νέα Υόρκη ως τα πρώτα αδέλφια που ξεκίνησαν βασικοί σε All Star Game και μάλιστα, πήδηξαν στο τζάμπολ.

- Μαζί κατέκτησαν δυο ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008 & 2012), ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006) και δυο χρυσά (2009 & 2011), ένα ασημένιο (2007) και ένα χάλκινο (2017) σε EuroBasket.

- Το 2013 ίδρυσαν το «Ίδρυμα Γκασόλ» με στόχο την προώθηση του αθλητισμού και της υγιεινής διατροφής στα σχολεία του Λος Άντζελες και της Βαρκελώνης.

- Πέρσι ο Μαρκ αναδείχθηκε πρωταθλητής με τους Ράπτορς και πέρασε στο πάνθεον του ΝΒΑ μαζί με τον Πάου ως τα μοναδικά αδέλφια που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα της κορυφαίας λίγκας του κόσμου! Συγκεκριμένα, ο Πάου Γκασόλ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με την φανέλα των Λέικερς το 2009 και το 2010.

«Ποιος να μας το έλεγε Μαρκ; Από πολύ μικροί, περνούσαμε ώρες και ώρες παίζοντας το άθλημα που αγαπάμε, κυνηγώντας τα όνειρά μας. Πόσο υπέροχο είναι να ζεις στιγμές σαν αυτή... Συνέχισε να απολαμβάνεις ό,τι έχεις πετύχει αδελφέ μου» ήταν η αφιέρωση του Πάου στον αδελφό του, ο οποίος προτιμά στις καλοκαιρινές διακοπές του να βοηθάει πρόσφυγες και μετανάστες στη μέση της θάλασσας...