Ο έλεγχος των διεθνών της Εθνικής Ελλάδας

Ο έλεγχος των διεθνών της Εθνικής Ελλάδας

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ο έλεγχος των διεθνών της Εθνικής Ελλάδας
Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ατομική απόδοση κάθε παίκτη της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς επίσης και του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 11η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατάταξη η οποία συνιστά τεράστια αποτυχία για το ομοσπονδιακό μας συγκρότημα.

Το τουρνουά ξεκίνησε με όνειρα που έφταναν ακόμη και σε μετάλλιο στο στήθος, αλλά η κατάληξή του δεν ήταν ανάλογη.

Στα πέντε παιχνίδια που έδωσε η Εθνική Ελλάδας στο τουρνουά δεν έπαιξε καλό μπάσκετ και σε καμία περίπτωση δεν παρουσίασε ιδέες ειδικά στο επιθετικό κομμάτι του παρκέ.

Το gazzetta.gr κάνει την κριτική σε κάθε παίκτη ξεχωριστά καθώς επίσης και στον Θανάση Σκουρτόπουλο.

Νο5. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ (4.5π., 1.3ασ.)

Στην πρώτη του παρουσία σε επίπεδο διοργανώσεων Εθνικής Ανδρών τα πήγε αρκετά καλά. Αν και είχε περιορισμένο ρόλο προσπάθησε να ανταποκριθεί στα 4 από τα 5 ματς που πάτησε παρκέ. Σε σχέση με τον ρόλο του τα πήγε καλά τελειώνοντας με 4.5 πόντους και 3.3% στα τρίποντα.

Νο8. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (13.4π., 5.4ασ., 4.ρ., 2.6λ.)

Η αλήθεια είναι πως μέχρι το ματς με τους Τσέχους δεν έπαιζε καλά, αλλά στο πιο κρίσιμο παιχνίδι από όλα ήταν μία ομάδα μόνος του!

Αν απομονώσουμε τα στατιστικά του δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι θετικό το πρόσημο δίπλα από την προσφορά του, αλλά επαναλαμβάνουμε πως τα περισσότερα τα οφείλει στην απόδοσή που είχε κόντρα στους Τσέχους.

Κάποιες φορές έδειξε να μην μπορεί να συνεργαστεί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Νο9. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ (4.8π., 3.8ρ.)

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας δεν κατάφερε να βοηθήσει όσο ήθελε και όσο περίμεναν από αυτόν. Η αλήθεια είναι πως στο μεγαλύτερο μέρος των πέντε παιχνιδιών δεν του ταίριαζε το στυλ του αντιπάλου και τελικά είχε μέσο όρο συμμετοχής 17 λεπτά.

Δε βοήθησε ούτε στην άμυνα ούτε σε επίθεση. Η αλήθεια είναι πάντως πως δεν τον είδαμε πολλές φορές στο low post ώστε να αναδείξει την ικανότητά του στην πάσα και στην πλάτη κάτι για το οποίο ευθύνεται ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας.

Κατώτερος των περιστάσεων.

Νο10. ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ (9.8π., 4.6ασ., 2.4ρ., 0.8λ.)

Μπορεί να ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τον τραυματισμό του, ωστόσο από τη στιγμή που έθεσε τον εαυτό του ικανό να αγωνιστεί οφείλουμε να τον κρίνουμε.

Ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε πλήρωσε την εμμονή του προπονητή να παίζει η ομάδα αρκετά λεπτά με τρία φόργουορντ αντί για δύο γκαρντ. Αυτό τον αποδιοργάνωσε.

Ολοκλήρωσε το τουρνουά με 50% στα δίποντα και 27.8% στα τρίποντα. Χαμηλά νούμερα.

Κατώτερος των περιστάσεων.

Νο14. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (4.8π., 3.3ρ.)

Ο Έλληνας σέντερ έπαιξε σε τέσσερα από τα 5 παιχνίδια, αλλά επί της ουσίας σε ένα βοήθησε. Κόντρα στο Μαυροβούνιο βοήθησε στην επίθεση.

Το πρόβλημα που παρουσίασε στα μετόπισθεν υποχρέωσε τον Σκουρτόπουλο να μην τον εμπιστευτεί στη συνέχεια αφού η αμυντική του αδυναμία ήταν εμφανής.

Με την εικόνα που είχε στα φιλικά ματς, όλοι περίμεναν κάτι καλύτερο από αυτόν στην Κίνα.

Νο15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (12.2π., 2.2ρ.)

Ο διεθνής φόργουορντ ήταν από τους ελάχιστους παίκτες που ξεχώρισαν στο τουρνουά και ουσιαστικά πρόσφεραν κοντά σε όσα περίμεναν από αυτόν.

Ο Πρίντεζης είχε 50% στα τρίποντα ολοκληρώνοντας το τουρνουά με 7/14. Ήταν η μοναδική απειλή της αντίπαλης άμυνας στο low post και σε γενικές γραμμές έκανε αρκετά καλό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τρίτος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Νικ Καλάθη.

Νο16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (3.8π., 4ρ., 1.4ασ.)

Ο Σκουρτόπουλος με εξαίρεση το τελευταίο ματς κόντρα στους Τσέχους τον ξεκινούσε στο βασικό σχήμα στη θέση «2». Ο διεθνής φόργουορντ πραγματοποίησε κακό τουρνουά και δε βοήθησε την Εθνική ομάδα το παραμικρό.

Παρά το γεγονός πως αγωνιζόταν 23.2 λεπτά σε κάθε ματς και είχε πολλά ελεύθερα σουτ, δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαφή με το αντίπαλο καλάθι.

Από ένα σημείο κι ύστερα η αστοχία «σφήνωσε» στο μυαλό του και τον επηρέασε ψυχολογικά.

Κατώτερος των περιστάσεων.

Νο17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ (2.5π., 2.5ασ.)

Μπήκε από το... παράθυρο στην 12άδα, αλλά ο Σκουρτόπουλος δεν τον εμπιστεύτηκε.

Αγωνίστηκε μόλις σε δύο παιχνίδια και σε αυτά ελάχιστα. Πάντως στα τελευταία λεπτά κόντρα στις ΗΠΑ είχε θετική παρουσία.

Δεν μπορεί να κριθεί αφού επί της ουσίας δεν τον είδαμε στο παρκέ.

Νο19. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (7.4π., 3.2ρ.)

Ο διεθνής φόργουορντ του Παναθηναϊκού ήταν το βασικό τριάρι της Εθνικής παίζοντας 22.6 λεπτά σε κάθε αγώνα. Στον πρόωρο τελικό κόντρα στη Νέα Ζηλανδία ήταν καταπληκτικός, ωστόσο στα υπόλοιπα τέσσερα ματς δε βοήθησε την ομάδα.

Αγωνίστηκε με αυτοπεποίθηση κάτι που φάνηκε από τον αριθμό των προσπαθειών που πήρε (8/15δ., 6/18τρ.), αλλά δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα.

Όλοι περίμεναν περισσότερα από αυτόν.

Νο21. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (0.3ρ.)

Ο Σκουρτόπουλος τον πήρε μαζί του στην Κίνα αντί του Μήτογλου περισσότερο για λόγους... αποδυτηρίων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε κάθε ομάδα.

Στο παρκέ δεν πρόσφερε το παραμικρό στα τρία ματς που πέρασε στο παρκέ. Φαινόταν κάπως «τρακαρισμένος» και σίγουρα δεν ταίριαζε με τα αντίπαλα γρήγορα φόργουορντ.

Δεν μπορεί να κριθεί αφού ουσιαστικά δεν τον είδαμε.

Νο34. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (14.8π., 8.8ρ., 2.4ασ., 2.6λ.)

Ο MVP του ΝΒΑ δεν είχε την απαραίτητη υποστήριξη από τον πάγκο ως προς τον τρόπο παιχνιδιού του. Στον αιφνιδιασμό ήταν άπιαστος, αλλά γενικά η ομάδα σπάνια έτρεξε.

Όλες οι αντίπαλες άμυνες ήταν προσαρμοσμένες πάνω του με τουλάχιστον δύο αμυντικούς.

Πρώτος σκόρερ της Εθνικής με κακό ποσοστό στο τρίποντο (22.2%) και στις βολές (70%).

Δε πήρε τις κατοχές που περίμεναν όλοι, αλλά η ευθύνη βαραίνει κυρίως το προπονητικό team και τον τρόπο που τον χρησιμοποίησε.

Στο ματς με την Βραζιλία που μας στοίχισε πήρε μόλις μία προσπάθεια στην τελευταία περίοδο.

Επηρεάστηκε αρκετά από τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ΝΒΑ και FIBA (κανονισμούς, τρόπος παιχνιδιού σε άμυνα κι επίθεση).

Νο43. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (6π., 1.4ρ.)

Αν κατάφερνε η Ελλάδα να νικήσει τους Τσέχους με 12 πόντους διαφορά θα το όφειλε στον Καλάθη και σε αυτόν. Παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά πίσω στις προτιμήσεις του coach, το σχήμα με τα πολλά φόργουορντ τον βόλεψε προσφέροντάς του 12 λεπτά σε κάθε ματς.

Στην άμυνα πρόσφερε τα αναμενόμενα και στην επίθεση τελείωσε με 37.5% στα τρίποντα που για τον συγκεκριμένο παίκτη είναι καλό.

Βοήθησε αρκετά σε σχέση με τον ρόλο που είχε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο coach της Ελλάδας δούλεψε αρκετά, όμως δεν παρουσίασε ιδέες στην επίθεση της ομάδας και είναι λογικό τα «πυρά» να επικεντρώνονται στο πρόσωπό του. Ο Σκουρτόπουλος κατάφερε να διαχειριστεί άριστα τους παίκτες του, ωστόσο επί της ουσίας δε βοήθησε αγωνιστικά την ομάδα.

Στα μειονεκτήματα και οι δηλώσεις του αφού αρκετές φορές άλλα ήθελε να πει και άλλα έλεγε ενδεχομένως λόγω άγχους και πίεσης.

Κατώτερος των περιστάσεων.