Γαλλία - Αυστραλία 98-100

Βασίλης Βλαχόπουλος
Γαλλία - Αυστραλία 98-100
Η Αυστραλία επικράτησε (98-100) της Γαλλίας, προκρίθηκε ως πρώτη στον όμιλό της και διευκόλυνε το δρόμο της προς την «τετράδα». Τρομερό κλέψιμο από τον Πάτι Μιλς στη τελευταία φάση του αγώνα.

Η Αυστραλία επικράτησε των Γάλλων με 98-100 και τους έστειλε πάνω στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που αυτοί θα αντιμετωπίσουν την Τσεχία στον προημιτελικό.

Η λέξη «ισορροπία» ήταν αντιπροσωπευτική της εικόνας του πρώτου ημιχρόνου δεδομένου ότι καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ με διαφορά μεγαλύτερη των έξι πόντων. Αμφότεροι βασίστηκαν στην ευστοχία από μακρινή απόσταση, κυρίως η Αυστραλία στο πρώτο μισό της περιόδου (9-15) όπου είχε 3/4 προσπάθειες τριών πόντων. Η Γάλλοι απάντησε με 10-0 σερί, με απομονώσεις των γκαρντ και παιχνίδι ένας εναντίον ενός και στο τέλος της περιόδου είχαν το προβάδισμα με 24-23.

Πάτι Μιλς και Τζοε Ινγκλς ήταν οι κύριοι εκφραστές της επιθετικής φιλοσοφίας των Αυστραλών και στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ ο Βενσάν Κολέ είδε (μετά τον Φουρνιέ) τις πρωτοβουλίες του Νικολά Μπατούμ. Οι δύο ομάδες ήταν σε μια… παράλληλη γραμμή (33-33, 15’), ενώ η προσπάθεια της Γαλλίας να ξεφύγει στο τελευταίο πεντάλεπτου του ημιχρόνου (40-35 μετά το 17’), δεν είχε αποτέλεσμα καθώς οι Αυστραλοί είχαν λύσεις, απάντησαν με επιμέρους σκορ 6-11 και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 46-46.

Η επίδειξη ατομικών δεξιοτήτων από Φουρνιέ (Γαλλία), Μιλς (Αυστραλία) μάλλον υπερείχε στο πρώτο πεντάλεπτου του δευτέρου ημιχρόνου (61-61, 25’), για να ακολουθήσει ένα εξαιρετικό δίλεπτο για τους Γάλλους. Γιατί ο ΝτεΚολό έκανε τη διαφορά στην επίθεση, κυρίως όμως η άμυνα έδωσε τη δυνατότητα για καλάθια στο transition game (70-61, 27’). Μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμού, η Αυστραλοί βρήκαν δύο μεγάλα σουτ από Ίνγκλς και Πάτι Μιλς κι έτσι κρατήθηκε στο παιχνίδι (75-71, 30’).

Οι ανατροπές συνεχίστηκαν και στην τελευταία περίοδο καθώς η Αυστραλία με επιμέρους σκορ 5-14 προηγήθηκε με 80-85 (35’). Αντανακλαστικά έδειξε και η Γαλλία καθώς διέκοψε το καλό μομέντουμ των Αυστραλών και πέρασε μπροστά (89-87, 37’). Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία (92-92), στα τελευταία 120’’ του αγώνα. Ένα καλάθι του Ίνγκλς έδωσε προβάδισμα στην Αυστραλία (94-96, 39’). Το τελευταίο λεπτό ήταν εξίσου εντυπωσιακό. Τέσσερις πόντοι του ΝτεΚολό κράτησαν όρθια τη Γαλλία για να ακολουθήσει το φάουλ του Πουαριέ πάνω στον Ντελαβεντόβα, 5.7’’ πριν το τέλος. Ο Αυστραλός ευστόχησε στη μία βολή (98-99) και οι Γάλλοι απέκτησαν μια τελευταία ευκαιρία με 4.4’’ πριν το τέλος, αλλά ο Μιλς έκλεψε την μπάλα προ του ΝτεΚολό και σφράγισε τη νίκη για την Αυστραλία

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Σε παιχνίδι που κρίνεται στη μία φάση είναι και θέμα τύχης. Η Αυστραλία την είχε με το μέρος της, αλλά και το καθαρό μυαλό στις τελευταίες τρεις κατοχές του αγώνα με τις κερδισμένες βολές του Ντελαβεντόβα και το κλέψιμο του Μιλς.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Τρομερό παιχνίδι από τους Μιλς, Ίνγκλς και Μπέινς καθώς έδωσαν τους 74 από τους 100 πόντους στην Αυστραλία. Συν τοις άλλοις, ο Μιλς έκανε και το κλέψιμο του αγώνα

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ντελαβεντόβα δεν πρόσφερε πόντους αλλά έκανε όλα τα άλλα. Σωστή ανάγνωση των φάσεων και τελικές πάσες. Πήρε και την μπάλα στα χέρια του στις δύο κρίσιμες επιθέσεις και είχε 3/4 βολές.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Οι Γάλλοι πήραν ελάχιστα πράγματα από τους παγκίτες (Μ’ Μπαγιέ, Πουαγιέ) ομοίως και οι Αυστραλοί από Μπόγκουτ, Γκάλντινγκ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Σ’ ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην επίθεση, οι Αυστραλοί σούταραν σταθερά πάνω από 47-48 τοις εκατό στο μακρινό σουτ.

Τα δύο κλεψίματα από ΝτεΚολό και Αλμπισί που έδωσαν τέσσερις πόντους στους Γάλλους και το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Πέρα από το ατομικό ταλέντο, οι δύο δεν ζορίστηκαν ιδιαίτερα στις άμυνές τους.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κλέψιμο του Πάτι Μιλς 4.4’’ πριν το τέλος γιατί έκρινε το αποτέλεσμα.

Τα δεκάλεπτα: 24-23, 46-46, 75-71, 98-100