Ψάχνοντας την φανέλα με το νο 34!

Ψάχνοντας την φανέλα με το νο 34!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ψάχνοντας την φανέλα με το νο 34!
Λίγες ώρες πριν πατήσει επί κινεζικού εδάφους, ο Αντώνης Καλκαβούρας εξωτερικεύει τις ανησυχίες του για τις συνθήκες που θα συναντήσει στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, εκτιμά ότι το Παγκόσμιο των 32 ομάδων δεν είναι ελκυστικό και απορεί με την χαμένη ευκαιρία της FIBA και κατ' επέκταση της ΕΟΚ γύρω από τον “Greek Freak”.

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση της προσμονής για ένα ακόμη μεγάλο ταξίδι με την Εθνική ομάδα, πλησιάζει προς το τέλος της, οι πληροφορίες που φτάνουν από την «χώρα των δράκων» δεν προδιαθέτουν θετικά τον επισκέπτη. Η Κίνα, άλλωστε, δεν θυμίζει σε τίποτε την διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, την οποία ο υπογράφων επισκέφτηκε (ως απεσταλμένος του MEGA τότε), δίχως να αντιμετωπίσει προβλήματα τουλάχιστον όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι της δουλειάς του!

Τότε, στην 2η μόλις χρονιά λειτουργίας του, το facebook λειτουργούσε κανονικά και σε γενικές γραμμές δεν υπήρχαν απαγορεύσεις στην χρήση της τεχνολογίας, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται σχεδόν τα πάντα τη σήμερον ημέραν!

Έντεκα χρόνια μετά, όμως, τα πράγματα στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι τελείως διαφορετικά και η συμπόρευση με την τεχνολογική καθημερινότητα που επικρατεί σήμερα στον υπόλοιπο κόσμο, κατά πως φαίνεται είναι εξαιρετικά προβληματική. Από την διαδικασία της διαπίστευσης και των κρατήσεων στα μιντιακά ξενοδοχεία της διοργάνωσης, μέχρι την εξασφάλιση της VISA για την είσοδο στην χώρα, το μπάχαλο δεν είχε προηγούμενο.

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, αν και η αίτηση για διαπίστευση είχε γίνει δεκτή από τον Μάϊο και τα σχετικά emails είχαν φύγει από τον Ιούλιο, με τον Βασίλη Τσίγκα δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το που θα μείνουμε, ενώ μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα από το παράρτημα της Σενζέν, ενημερωθήκαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι φωτογραφίες μας (αν είναι δυνατόν;) δεν πληροί τις προδιαγραφές των Κινέζων. Κάτι που σήμαινε – βάσει της ενημέρωσης – ότι δεν παραλαμβάναμε την διαπίστευσή μας άμα τη εμφάνισή μας στο “Shenzen Sports Bay Center”...

Ότι ακριβώς δηλαδή συνάντησαν και οι συνάδελφοι που ταξίδεψαν νωρίτερα από μας και στην Ναντζίνγκ μπήκαν αρχικά στο γήπεδο με day pass. Κι αφήνω στην άκρη την κατάσχεση των συσκευών φόρτισης στο αεροδρόμιο του Πεκίνου αλλά και τις συχνές διακοπές στην λειτουργία του διαδικτύου στην διάρκεια των αγώνων και μετά το τέλος τους, εν έτει 2019! Ποιος ξέρει λοιπόν τι θα συναντήσουμε στην Σενζέν... Εκεί απ' όπου θα αρχίσει η προσπάθεια της Εθνικής στην 2η φάση, για πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου!

Για να μπούμε και σε λίγο πιο αγωνιστικό κλίμα,, τολμώ να πω ότι – μετά από τις πρώτες τρεις μέρες των αγώνων – η ιδέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για ένα τουρνουά 32 ομάδων, αποδεικνύεται εξαιρετικά ατυχής. Καλά τα «παράθυρα» και οι περισσότεροι αγώνες μεσούσης της περιόδου, ωστόσο, με τόσες πολλές ανεκδιήγητες ομάδες από την Ασία (Φιλιππίνες και Κορέα) και την Αφρική (Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού και Σενεγάλη) και αρκετά αδιάφορα έως «αστεία» ματς στην 1η φάση (βλ. το Σερβία-Φιλιππίνες), ήδη νοσταλγούμε το προηγούμενο format με τις 24 συμμετοχές και τους 4 ομίλους των 6 ομάδων!

«Δεν ξέρω τι θέλουν να πετύχουν με αυτό το σύστημα! Υπάρχουν ομάδες που έρχονται και χάνουν με τεράστιες διαφορές και το να χάνεις με 50 και 60 πόντους σε ένα Παγκόσμιο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο και σίγουρα δεν βοηθάει τις Εθνικές ομάδες!», σχολίασε πολύ εύστοχα ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, του οποίου η ομάδα (Σερβία) έχει νικήσει με μ.ο. 52,5 πόντους τα δύο πρώτα παιχνίδια στην διοργάνωση.

Η πρεμιέρα της Ελλάδας αποζημίωσε τους πάντες, από τους αμφισβητίες, τους «μίρλες» και τους αυστηρούς κριτές, μέχρι τους πρόσκαιρους υποστηρικτές αλλά και τους πιο αισιόδοξους, στους οποίους τοποθετώ και την «αφεντιά μου». Αυτό που σίγουρα εξιτάρει και προκαλεί από χαμόγελο μέχρι περηφάνια και σεβασμό, είναι το μέγεθος της “Antetokoumpo-mania” που επικρατεί στην Κίνα! Το γεμάτο γήπεδο κόντρα στο Μαυροβούνιο, οι ουρές ολάκερων οικογενειών έξω από το πούλμαν της ελληνικής αποστολής για ένα αυτόγραφο και μία φωτογραφία με τον MVP του ΝΒΑ, εξηγούν το impact και το μέγεθος του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Όπως έγραφε και ο απεσταλμένος του ESPN στην Σανγκάη (για τους αγώνες της Αμερικής), Μπράϊαν Ουίντχορστ, οι φανέλες που ξεχώριζαν στις κερκίδες του "Shanghai Oriental Sports Center" ήταν εκείνες του Στεφ Κάρι των Ουόριορς και του «δικού μας» Γιάννη των Μπακς. Πάνω σ' αυτό, λοιπόν, η αδράνεια της εντυπωσιακά υστερήσασας σε θέματα marketing, FIBA, αποτελεί case study και παράδειγμα προς αποφυγήν.

Είναι δυνατόν, όλη μπασκετική υφήλιος να γνωρίζει εδώ και καιρό την συμμετοχή του 24χρονου Έλληνα superstar στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να μην έχουν μεριμνήσει (σε σύμπραξη με την ΕΟΚ) για την πώληση της φανέλας του με την Εθνική ομάδα στην Κίνα; Επαναλαμβάνω στην Κίνα του 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων και της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου.

Στην χώρα που το μπάσκετ και δη το ΝΒΑ έχει το μεγαλύτερο εκτόπισμα και ο"Human Alphabet" (το πρώτο παρατσούκλι του Γιάννη) λατρεύεται σαν Θεός, όπως θα έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας, από τα ουρλιαχτά των Κινέζων που περνούν ηχητικά και στην τηλεοπτική μετάδοση, μόλις ο "Freak" πιάσει απλά την μπάλα... Μιλάμε για απώλειες εκατομμυρίων Ευρώ μόνο από την πώληση της «γαλανόλευκης» με το νο34...

Αλλά τι σας λέω και τι μου λέτε; Εδώ οι «φωστήρες» της Ελληνικής Ομοσπονδίας δεν αξιώθηκαν να εκμεταλλευτούν εμπορικά ούτε την παρουσία του Αντετοκούνμπο σε πέντε φιλικά παιχνίδια επί ελληνικού εδάφους. Είδατε εσείς κανένα event με χορηγούς της Εθνικής γύρω από τον πόλο έλξης των φιλάθλων πριν ή μετά τα ματς στα "Δύο Αοράκια" και το ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του Ακρόπολις; Κι όλα αυτά στο πλαίσιο διεθνών τουρνουά, όπου τα δύο γήπεδα κατακλύστηκαν από κόσμο, οικογένειες και παιδιά, που επί το πλείστον επέλεξαν να προσέλθουν φορώντας τις φανέλες της... ΚΑΕ Ελαφιακός!

Με μία στοιχειώδη οργάνωση και προετοιμασία, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς και μιλάμε μόνο για το εφετινό καλοκαίρι, η ΕΟΚ θα μπορούσε να αποταμιεύσει ποσό εφάμιλλο ή και μεγαλύτερο του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού που λαμβάνει από το κράτος! Κι αυτό μόνο αξιοποιώντας την ευκαιρία της συμμετοχής του Αντετοκούνμπο στο World Cup της Κίνας. Αλλά δεν πειράζει! Ας αφήνουμε μόνιμα τα τρένα να περνούν συνεχώς από μπροστά μας, χωρίς να επιβιβαζόμαστε κι ας επιτρέπουμε τους Αμερικανούς (Μιλγουόκι Μπακς) να «θησαυρίζουν» ακόμη και όταν ο Γιάννης δεν παίζει γι' αυτούς...

Άντε και καλό μας ταξίδι! Τα υπόλοιπα από την Σενζέν και τον Χονγκ-Κονγκ... Τιεν ντάο νι («τα λέμε» στα κινέζικα)!

Υγ.1: Με το παπούτσι του Γιάννη να σαρώνει στις πωλήσεις και την φανέλα του να έχει τεράστια ζήτηση, αντιλαμβάνεστε τι δουλειές με φούντες κάνει αυτό το καλοκαίρι η ΝΙΚΕ.

Υγ.2: Με δεδομένο ότι τα royalties που πληρώνει στο ΝΒΑ και τους Μπακς κυμαίνονται από 8% έως 12% στην τιμή της εκάστοτε φανέλας, μόνο από το Παγκόσμιο, τα «ελάφια» θα βγάλουν ολόκληρο σχεδόν το ποσό (1,5εκ.$) που πρέπει να πληρώσουν στον Θανάση Αντετοκούνμπο για τον 1ο χρόνο του συμβολαίου του. Καθόλου άσχημα έτσι;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!