Σπριντ προς την τουαλέτα!

Gazzetta team
Σπριντ προς την τουαλέτα!
H Eθνική δηλώνει πανέτοιμη, αλλά ο πλανήτης Κίνα δημιουργεί λογής λογής προβλήματα.

"Δέκα χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά", έλεγε και ξανάλεγε ο Γιάννης Μπουρούσης στη συνέντευξη Τύπου πριν το τζάμπολ του Μουντομπάσκετ. Παρών στο μαλαματένιο Βελιγράδι το 2005 αλλά απών από την εποποιία που ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα, ο αρχηγός της Εθνικής αισθάνεται το βάρος της ευθύνης και πιστεύει ότι "το μυστικό είναι η αυτοσυγκέντρωση, ο έλεγχος του άγχους, η προσήλωση".

Διότι, θυμίζει, "δέκα χρόνια παραείναι πολλά". Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας μπορεί να είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του. Ούτε το Τόκιο βεβαίως είναι πολύ μακριά από τη Ναντζίνγκ, ούτε η Σαϊτάμα. "Τις προάλλες μάλιστα κάναμε προπόνηση στο ίδιο γήπεδο όπου γυμνάστηκε η ομάδα του 2006. Λέτε να μας φέρει γούρι;"

Ο Μπουρούσης δεν κρύβει λόγια. "Πολλές φορές κάναμε λάθη σε κρίσιμους αγώνες, είχαμε νεύρα, χάσαμε τη συγκέντρωσή μας. Αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε, εδώ στην Κίνα. Είμαστε σε καλό στάδιο, αλλά όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή. Πρέπει να παραμείνουμε γροθιά".

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος άκουσε την έκφραση "σκεπτόμενο μπάσκετ" (με την οποία κάποιος περιέγραψε το παιχνίδι του Μαυροβουνίου) και ξίνισε τα μούτρα του. "Εάν είχαμε και έναν αθλητικό σέντερ, θα έλεγα ότι είμαστε ομάδα σπριντ", τόνισε. Τρέχουν οι πάντες, αλλά ...σκεπτόμενα. "Η ποιότητα και το μυαλό καλύπτουν όση ταχύτητα στερεί η ηλικία". Αλλά η σύγκρουση με το Μοντενέγκρο, του Βούτσεβιτς, του Ντούμπλιεβιτς και του Μίλκο Μπιέλιτσα είναι παιχνίδι διαφορετικών προδιαγραφών. "Έχει καλούς ψηλούς, όχι μόνο από το ΝΒΑ αλλά και από την Ευρώπη", τονίζει ο Μπουρούσης. Όσοι θυμούνται το φιλικό του 2017 στο Βελιγράδι (πριν ακόμη αποχωρήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο) πιστεύουν ότι η Εθνική θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, εάν παγιδευτεί σε παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε με τον αντίπαλο να φορτώνει διαρκώς τη ρακέτα. Ο Νίκολα Βούτσεβιτς παρατάχθηκε δίπλα στον Γιάννη στο φετινό Αll-Star Game του ΝΒΑ, ενώ τελείωσε χρονιά που τερμάτισε στο Τοp-3 των ριμπάουντερ του ΝΒΑ. Δεν είναι πια το άτσαλο μειράκιο που είδαμε στο Ευρωμπάσκετ του 2011 στη Λιθουανία.

Οι Έλληνες προπονητές αντιμετωπίζουν το Μαυροβούνιο με σεβασμό. "Έχουμε να παίξουμε με τρεις σοβαρές ομάδες", λέει ο Σκουρτόπουλος, ο οποίος θεωρεί μείζον ζήτημα για την ελληνική ομάδα "την αντιμετώπιση της διακαούς επιθυμίας που αισθάνονται όλα τα παιδιά για διάκριση". Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο νιώθει το γόνατό του να ερεθίζεται από την υπερπροσπάθεια, αλλά η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. Η φυσιοθεραπεύτρια των Μιλγουόκι Μπακς παρακολουθεί τις προπονήσεις ντυμένη με τα ελληνικά χρώματα. "Τη ντύσαμε στα μπλε και της πάει", αστειεύτηκε ο μάνατζερ της Εθνικής, Κώστας Κότσης.

Ο Κώστας Σλούκας είναι απόλυτα καλά, αλλά έχει χάσει πολλές προπονήσεις. "Από πλευράς υγείας, θα μπορούσε να παίξει 40 λεπτά", μου εκμυστηρεύτηκε άνθρωπος της ομάδας. Το ιδανικό, αύριο, θα είναι να προφυλαχτεί όσο γίνεται περισσότερο και ίσως να παίξει κάποια λεπτά "ξεμπουκώματος" στο φινάλε, εάν το ματς έχει κριθεί. Επισήμως, οι περισσότεροι προβλέπουν ντέρμπι για να έχουν όλα τα ρούχα τους. Όταν πάντως ο Σκουρτόπουλος μίλησε εν τη ρύμη του λόγου για "δύσκολο όμιλο", έσπευσε να το μαζέψει: "Όχι δύσκολος, αμφίρροπος εννοώ".

Kάποια πρόσωπα μου φάνηκαν χλωμά, κάποια κορμιά αδυνατισμένα. "Το φαγητό και το νερό θέρισαν 7-8 άτομα από την αποστολή, μόλις αλλάξαμε πόλη", παραπονέθηκε ο Σκουρτόπουλος. "Είναι πάντως πολύ καλύτερο από αυτό που έτρωγα όταν πρωτοήλθα", διασκέδασε τη δυσπεψία των συνοδοιπόρων του ο Μπουρούσης. Τα αρχικά WC δεν σημαίνουν μόνο World Cup.

Κάθε προσπάθεια συνεννόησης για πιο γκουρμέ μεταχείριση μέσω των επίσημων συνοδών έπεσε στο κενό, αφού τα δύο παλικαράκια που χρεώθηκαν την ελληνική αποστολή δεν σκαμπάζουν γρυ αγγλικά. Ο Κινέζος εθελοντής που συνόδευε την ομάδα του 2006 όταν αυτή έκανε προετοιμασία στη Ναντζίνγκ, βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις και δίνει λύσεις.

Μέσα στο απίστευτο μπάχαλο της διοργάνωσης που μοιάζει να γίνεται σε λάθος τόπο, τα διαρκή πήγαινε-έλα στην τουαλέτα μοιάζουν αστερίσκος. Χθες, στην καθιερωμένη σύσκεψη της τεχνικής επιτροπής, οι περισσότεροι από τους παριστάμενους δεν είχαν καν κάρτα διαπίστευσης! "Ακόμη δεν τις έχει εγκρίνει η αστυνομία", μας εξήγησε ένας Φιμπαίος που φορούσε -και ο ίδιος- κάρτα ...επισκέπτη στο στήθος.

"Ίσως χρειαστεί να περιμένετε έως τη δεύτερη φάση για να περάσετε τους ελέγχους". Οι έλεγχοι υποτίθεται ότι είχαν ολοκληρωθεί όταν άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση βίζας και διαπίστευσης, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μέσα στην παράνοια. Μην εκπλαγείτε, εάν σε κάποιον παίκτη απαγορευτεί η είσοδος στο γήπεδο.