Καλά που δεν πάθαμε και τίποτε...

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Καλά που δεν πάθαμε και τίποτε...
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το φιλικό με τη Δομινικανή Δημοκρατία ήταν το χρησιμότερο από όσα έδωσε η Εθνική μας εν όψει Μουντομπάσκετ.

Ένδεκα αρτιμελείς παίκτες, εικοσιδύο γερά χέρια, εικοσιδύο σώα πόδια (με εξαίρεση τον ασήμαντο τραυματισμό του Θ.Αντετοκούνμπο), ένδεκα υγιή κορμιά, τέλος καλό, όλα καλά.

Έξι μέρες πριν το τζάμπολ του Μουντομπάσκετ, η παραπάνω εξίσωση είναι η μοναδική που μετράει. Πάνω απ' όλα η υγεία, δεν λένε;

Απομένει, να ξεμπερδεύουμε αύριο με τους υπηκόους του Μαδούρο, ώστε να φτάσουμε ετοιμοπόλεμοι στην αφετηρία με όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα.

Σας το έχω αναλύσει ήδη, ότι παρακολουθώ έντρομος τα φιλικά της Εθνικής, ξορκίζοντας τους τραυματισμούς και τα απρόοπτα.

Όταν είδα τον Γιάννη να κινείται απειλητικά προς τον προσωπικό του φρουρό, θυμήθηκα τη σύρραξη του 2010 (και τις τιμωρίες που τη συνόδευσαν) και έφτυσα στον κόρφο μου.

Μούσκεμα τον έκανα, μέχρι να δω και το VAR για να βεβαιωθώ ότι αποφεύχθηκε ο καυγάς…

«Θα το βρούμε μπροστά μας αυτό το παιχνίδι», είπε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Έχει απόλυτο δίκιο και είμαι βέβαιος ότι απόψε θα πέσει για ύπνο ευχαριστημένος. Ήταν σαν άσκηση με αληθινά πυρά.

Από όσα φιλικά έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία εν όψει Μουντομπάσκετ, το σημερινό ήταν, αγωνιστικά, το χρησιμότερο. Δεν αναφέρομαι μόνο στις προβοκάτσιες, που είχαν προφανή στόχο να εκνευρίσουν τον Γιάννη.

Η ομάδα της Δομινικανής Δημοκρατίας (την οποία μόνο στην Ελλάδα αποκαλούμε «Άγιο Δομίνικο») παίζει ακριβώς το μπάσκετ που μπορεί να δυσκολέψει τη δική μας.

Είναι αθλητική και γρήγορη, κυκλοφορεί τη μπάλα με σβελτάδα, βγάζει ελεύθερα σουτ όταν βρίσκει αντίπαλο τεμπέλικο στις περιστροφές, αμύνεται με δυναμισμό, ψάχνει την επίθεση των 7-10 δευτερολέπτων.

Και, φυσικά, δέρνει. Μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού είναι και το ξύλο. Όπλο των ατάλαντων, που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από θεωρητικά κατώτερες ομάδες.

Οι παλαιότεροι θα θυμήθηκαν τον αγώνα Ελλάδας-Βραζιλίας του 2006 ή παλαιότερες κοκορομαχίες με το Πουέρτο Ρίκο, ενώ οι νεότεροι θα πρόσεξαν στο πρόγραμμα ότι η Εθνική έχει ξανά μπροστά της τους Βραζιλιάνους, σε αναμέτρηση ίσως κρίσιμη (3 Σεπτεμβρίου, β’ αγωνιστική).

Και αργότερα τους Αμερικανούς, αλλά αυτούς ας τους αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη. Αντίπαλοι της Εθνικής μας, μέχρι νεωτέρας, είναι το Μαυροβούνιο, η Βραζιλία και η Νέα Ζηλανδία. Όχι οι ΗΠΑ.

Η παρουσία του Βασιλόπουλου στο αρχικό σχήμα αντί του Παπαπέτρου έκανε την Εθνική λίγο πιο αργή στις αντιδράσεις της, αλλά το επίμονο κυνήγι του ανοιχτού γηπέδου (με τα λάθη που συνεπάγεται) παρέμεινε πρώτη προτεραιότητα, ακόμη και μετά από καλάθι του αντιπάλου.

Τη συνταγή που επέλεξαν οι Δομινικανοί για να μαρκάρουν τον Γιάννη, με κοντό παίκτη που τραβολογάει, σπρώχνει, τσιμπάει και καπλαντίζει, θα τη δούμε πολλές φορές στο Μουντομπάσκετ.

Ήταν ένα πολύτιμο τεστ για τα νεύρα των διεθνών, η συνάντηση με τους λεβέντες από την Καραϊβική και με τους Κινέζους διαιτητές που δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ούτε τις φανέλες.

Επιτυχημένο; Όχι απόλυτα. Στο εξής θα χρειαστεί περισσότερη ηρεμία και λιγότερες διαμαρτυρίες. Τα άτσαλα λέι-απ π.χ. του Παπανικολάου και του Λαρεντζάκη ήταν επακόλουθο του εκνευρισμού.

Ο Σκουρτόπουλος λανσάρισε κάποια στοιχεία που δεν είδαμε σε προηγούμενους αγώνες, όπως η πίεση στα 3/4 του γηπέδου, μία δειλή ζωνούλα, άμυνα με αλλαγές στο φινάλε.

Στην τελική ευθεία του αμφίρροπου παιχνιδιού, ο προπονητής της Εθνικής εμπιστεύτηκε με πεντάδα τερατωδών διαστάσεων, με τους Παπαπέτρου, Γ.Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη, Παπαγιάννη δίπλα στον μοναδικό χειριστή.

Το πυρηνικό όπλο της Εθνικής ήταν και παραμένει η άμυνα στο «βαμμένο», όπου χρειάζεται πολλή φαντασία και πονηριά, για να σημαδέψει κάποιος το ελληνικό καλάθι ανάμεσα στα πλοκάμια. Πόσο μάλλον, για να ευστοχήσει.

Οι Δομινικανοί έβαλαν αρκετά τρίποντα (12/32), αλλά είχαν μόλις 38% στα δίποντα, νούμερο αναμενόμενο εάν θυμηθεί κανείς το αντίστοιχο 43% των Σέρβων στο «Ακρόπολις».

Στην άλλη άκρη του γηπέδου, η Εθνική είχε ποσοστό ευστοχίας 64% , με 17/22 από τα «τεσσαροπεντάρια» της.

Προσωπικά πιστεύω ότι το τρίποντο έχει υπερτιμηθεί ως πιθανό βαρόμετρο αυτής της ομάδας, αλλά η σημερινή εικόνα ήταν ενθαρρυντική ακόμα και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Η δράση του Γιάννη και των άλλων ψηλών πρόσφερε πρόσθετο ζωτικό χώρο στους υπόλοιπους, οπότε το κοντέρ έγραψε 6/11 στατικά τρίποντα (και 1/1 στον αιφνιδιασμό από τον Καλάθη), από 5 διαφορετικούς παίκτες.

Ο ανεβασμένος Μάντζαρης έβαλε τα 2 που του αναλογούσαν και κέρδισε πόντους για τη δωδεκάδα, έναντι του κρεβατωμένου Κόνιαρη. Δύσκολα, πια, θα χάσει τη θέση.

Ο Παπαγιάννης ήταν πιο αποτελεσματικός από κάθε προηγούμενη φορά. Δώδεκα πόντοι με 5/5 σουτ και 2/2 βολές σε είκοσι λεπτά από τον εφεδρικό σέντερ είναι ευλογία.

Τα 19 λάθη παραείναι πολλά, αλλά προήλθαν εν μέρει (ιδίως αυτά του Καλάθη) από την ελευθεριότητα του φιλικού αγώνα.

«Στόχος μας είναι να δίνουν όλοι οι παίκτες από 1 τουλάχιστον ασίστ», μου έλεγε ο Ομοσπονδιακός προπονητής λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής για την Κίνα.

Σήμερα μοίρασαν όλοι εκτός του Παπανικολάου, που συνήθως τις έχει σίγουρες. Mission accomplished.

Μάλιστα, δεύτερος πασέρ της Εθνικής ήταν ο Πρίντεζης (4), ο οποίος έχει ξαναβρεί τη φρεσκάδα του, τώρα που λιγόστεψαν οι ευθύνες και μετριάστηκε ο χρόνος συμμετοχής.

Αμφιβάλλω αν υπάρχει ομάδα που ακουμπάει τόσο συστηματικά τη μπάλα στο «ποστ» όσο η δική μας, ιδίως όταν απουσιάζει από την πεντάδα ο Γιάννης.

Η Εθνική μας έχει τα μειονεκτήματα και τις παθογένειές της, αλλά τα προτερήματα είναι τέτοια, που ενθαρρύνουν τον άνεμο της αισιοδοξίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.