Ένας για όλους και όλοι για έναν

Ένας για όλους και όλοι για έναν

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Ένας για όλους και όλοι για έναν
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το πρώτο δείγμα γραφής της Εθνικής ομάδας στο τουρνουά της Κρήτης και στέκεται περισσότερο στο κλίμα ενότητας που υπάρχει εντός των «γαλανόλευκων» τειχών.

Κότμπους - Μπάγερν Μονάχου με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Επιστροφή στην πραγματικότητα και στην... Αθήνα για εμάς ύστερα από μερικές απαραίτητες ημέρες ξεκούρασης και τι καλύτερο από το να ασχολούμαστε με την Εθνική μας ομάδα. Κάθε φορά που βρισκόμαστε πριν από μια μεγάλη διοργάνωση, η ανυπομονησία και η αγωνία για την παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και την πορεία που θα έχει, είναι ίδια και απαράλλακτη. Φανταστείτε φέτος που (φαίνεται πως) έχουμε το καλύτερο δυνατό ρόστερ!

Φυσικά δεσπόζει η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ωστόσο ο πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ μόνο.... μοναξιά δεν θα νιώθει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Ας πάρουμε, όμως, λίγο τα πράγματα με τη σειρά μετά και το τέλος του πρώτου τουρνουά της Εθνικής μας στην Κρήτη. Το πρώτο που περίμεναν όλοι, ήταν να δουν τον Γιάννη με το εθνόσημο στο στήθος. Όπερ και εγένετο, με τον Έλληνα σούπερ σταρ να κάνει και με το... παραπάνω την διαφορά. Όχι μόνο για τα αγωνιστικά καλούδια που (έτσι και αλλιώς) δίνει στην ομάδα και τα οποία ήταν, είναι και θα είναι αναμενόμενα, αλλά πολύ περισσότερο για την εν γένει παρουσία του στο παρκέ.

Επιβλητικός, χορταστικός, πολυδιάστατος, εκείνος που θα κάνει χίλιες δυο δουλειές στο γήπεδο. Τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Και μάλιστα παίζοντας σε πέντε διαφορετικές θέσεις. Και όλα αυτά; Χωρίς να έχει το «τουπέ» του απόλυτου σούπερ σταρ του ΝΒΑ. Το αντίθετο θα μπορούσε να πει κάποιος. Απλούστατα η Εθνική μας έβαλε στη μηχανή της με έναν πραγματικό υπεραθλητή, ο οποίος μέρα με τη μέρα γίνεται μέρος του συνόλου και δεν κοιτάζει το «εγώ», παρά μόνο το «εμείς»! Και αυτό είναι το στοιχείο που κάνει και θα κάνει την διαφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Φυσικά τα δύο φιλικά (τρία αν συνυπολογίσουμε και το ανεπίσημο από το οποίο απουσίασε ο Γιάννης) δεν είναι ικανά για να δείξουν κάποια πράγματα όσον αφορά τον βαθμό ετοιμότητας της Εθνικής. Η διαφορά δυναμικότητας με την Ουγγαρία και το Ιράν είναι τεράστια, με αποτέλεσμα τα εν λόγω παιχνίδια να είχαν... προπονητικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση να μην προσφέρονταν για συμπεράσματα. Άλλωστε ακολουθεί το δυνατό τουρνουά «Ακρόπολις» στο κλειστό του ΟΑΚΑ όπου η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει ομάδες που θα ταξιδέψουν με υψηλές βλέψεις στην Κίνα όπως είναι η Ιταλία, η Τουρκία και φυσικά η Σερβία.

Εκεί θα δούμε πόσα... απίδια πιάνει ο σάκος αν και δεν θα είναι η πρόβα τζενεράλε ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Υπάρχει ένα ακόμη τουρνουά επί κινεζικού εδάφους. Παρόλα αυτά στην Κρήτη η Εθνική έδειξε ένα σημαντικό στοιχείο και έχει να κάνει με το καλό κλίμα και τη «χημεία» των διεθνών μας εντός και εκτός παρκέ. Ουσιαστικά φαίνεται πως έχουν μπει ισχυρά θεμέλια, τα οποία ξεκινούν από τις σχέσεις των παικτών. Στη συνέχεια το αποτέλεσμα μπορεί να αποτυπωθεί στο παρκέ. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος και την άλλη όψη του νομίσματος και να φέρει ως παράδειγμα το Eurobasket του '87 όπου οι Γκάλης και Γιαννάκης δεν αντάλλαζαν ούτε «καλημέρα». Άλλες εποχές τότε, άλλα τα δεδομένα και διαφορετικές οι καταστάσεις...

Το «ένας για όλους και όλοι για έναν» φαίνεται να είναι το «μότο» της Εθνικής μας και το οποίο θα την ακολουθήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας και θα παίζει και για τους συμπαίκτες του, ενώ οι υπόλοιποι διεθνείς μας θα βγαίνουν μπροστά και θα συμπληρώνουν τον MVP του ΝΒΑ.

Πλουραλισμός, καλές συνεργασίες, έξτρα πάσες, καλή κυκλοφορία και ομαδική άμυνα (που σε πολλές περιπτώσεις στηνόταν... Σινικό τείχος μπροστά από το ελληνικό καλάθι) ήταν μερικά από τα στοιχεία που θέλει να βάλει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και το τεχνικό team της ομάδας στο αγωνιστικό της προφίλ. Βέβαια υπάρχει ένα «βραχνάς» ο οποίος δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι του 40% στο τελευταίο ματς. Το μακρινό σουτ θα είναι το μεγάλο ερωτηματικό της Εθνικής μας στην Κίνα αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα είναι αρκετή ούτε η καλή άμυνα (από εκεί πρέπει να ξεκινούν όλα) αλλά ούτε και η κυριαρχία στη ρακέτα και στα ριμπάουντ.

Σίγουρα θα χρειαστούν τα μακρινά σουτ και τα τρίποντα. Ειδικά σε καταστάσεις που ο Αντετοκούνμπο θα κληθεί να «διασπάσει» κλειστές άμυνες και θα πρέπει να «σπάσει» τη μπάλα στην περιφέρεια. Κάτι που κάνει συνέχεια στους Μπακς. Άλλωστε γι' αυτόν τον λόγο δεν απέκτησε το Μιλγουόκι παίκτες με καλά ποσοστά από την περιφέρεια; Η Εθνική δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από το 35% στην Κίνα όσον αφορά τα σουτ τριών πόντων (σ.σ. είχε 13/43 στα δύο ματς του τουρνουά στην Κρήτη) γιατί στην αντίθετη περίπτωση -και δη στα νοκ άουτ ματς- θα βρει πολλά προβλήματα μπροστά της. Σίγουρα δεν... ανακαλύψαμε την Αμερική επισημαίνοντας την εν λόγω αδυναμία. Οι προπονητές της ομάδας το γνωρίζουν καλά και σίγουρα δουλεύουν συνέχεια ώστε να καλυφθεί και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο συγκεκριμένο -και δεδομένο- πρόβλημα.

Τι σημαίνει αυτό; Η 12η θέση στο «γαλανόλευκο» ρόστερ θα πάει σε περιφερειακό παίκτη και όχι σε ημίψηλο. Με δεδομένο ότι είναι ακλόνητοι οι Σλούκας, Καλάθης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Μπουρούσης, Παπαγιάννης, υπάρχουν τρεις θέσεις «κενές». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Λαρεντζάκης πολύ δύσκολα δεν θα ακολουθήσει την αποστολή στην Κίνα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μία θέση ακόμα ανοικτή για γκαρντ ανάμεσα σε Αθηναίου, Κόνιαρη και Μάντζαρη και μία στους φόργουορντ μεταξύ Βασιλόπουλου και Μήτογλου. Ο υπαρχηγός της Εθνικής, φαίνεται να έχει το προβάδισμα και τον πρώτο λόγο. Από εκεί και πέρα η λογική λέει ότι ο Κώστας Αντετοκούνμπο θα «κοπεί» από την τελική επιλογή, κάτι που έγινε ήδη με τον Χρήστο Σαλούστρο.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς μέχρι το πρώτο ματς της Εθνικής μας στην Κίνα. Χρειάζεται πολλή δουλειά και καμία έπαρση...

ΥΓ: Ο Καλάθης 16 ασίστ σε δύο ματς και χωρίς να έχει στο σύνολο περισσότερα από 32 λεπτά στο παρκέ. Ήδη βρίσκει με κλειστά τα μάτια τους συμπαίκτες του (και) στην Εθνική ομάδα.

ΥΓ2: Ο Γιάννης μέτρησε «σβηστός» στα δύο φιλικά 19 πόντους κατά μέσο όρο, 10,5 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ και 1,5 μπλοκ. Που να... αρχίσουν και τα επίσημα στην Κίνα.

ΥΓ3: Ο Παπαγιάννης 7 τάπες στο τουρνουά. Το υπογραμμίσαμε.

ΥΓ4: Σε πολύ καλή κατάσταση ο Πρίντεζης.

ΥΓ5: 81 ριμπάουντ (40,5 κατά μέσο όρο) στα δύο παιχνίδια της Κρήτης η Εθνική. Θα είναι ένα από τα δυνατά μας σημεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...