Κόμπι Μπράιαντ: Οι ΜΥΘΟΙ δεν «σβήνουν» και δεν πεθαίνουν ποτέ... (vids)

Κόμπι Μπράιαντ: Οι ΜΥΘΟΙ δεν «σβήνουν» και δεν πεθαίνουν ποτέ... (vids)

Αντωνία Σπανού
Κόμπι Μπράιαντ: Οι ΜΥΘΟΙ δεν «σβήνουν» και δεν πεθαίνουν ποτέ... (vids)

bet365

Ο Κόμπι Μπράιαντ δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας, αλλά ο μύθος του είναι τεράστιος και η κληρονομιά του βαριά.

Build A Bet στο ΠΑΟΚ - Βόλος. Ένας αγώνας – πολλές αγορές – ένα στοίχημα. |21+

«Πάντα πρέπει να προχωράς. Ό, τι και αν γίνεται η καταιγίδα πάντα τελειώνει και όταν τελειώσει πρέπει να είσαι έτοιμος».

Μερικές φορές τα λόγια λιγοστεύουν και οι λέξεις φαίνονται να βγαίνουν πιο δύσκολα από ποτέ...

Μια τέτοια ημέρα είναι η σημερινή...

Ο Κόμπι Μπράιαντ στα 41 του χρόνια δεν είναι πλέον ανάμεσα μας, ενώ η κόρη του και μαζί άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε ένα τραγικό δυστύχημα, με το ελικόπτερο του θρύλου του Λος Άντζελες.

Ο Κόμπι που πάλεψε τόσο πολύ να γίνει μέρος της ζωής μας, να δείξει σε όλους ότι η mamba mentality υπάρχει στον καθέναν και σου δίνει πάντα κίνητρο να προχωράς και να κατακτάς τους στόχους σου, έμελλε να φύγει τόσο νέος από την ζωή, με έναν τόσο τραγικό τρόπο.

Τα λόγια είναι...φτωχά και τα κατορθώματα του έχουν πλέον ασπρόμαυρο φόντο, αλλά ένας θρύλος δεν σταματά ποτέ να λάμπει μέσα στην χρυσόσκονη του και αυτό συμβαίνει και με τον Κόμπι.

Αυτά που θα καταγραφούν παρακάτω τα ξέρετε όλοι πολύ καλά, γιατί οι περισσότεροι τα έχετε ζήσει, έχετε ξενυχτήσει μαζί του, έχετε χαρεί, έχετε πανηγυρίσει και έχετε κλάψει μπροστά σε μια οθόνη για εκείνον και γι' αυτόν τον λόγο τον είχατε λατρέψει, αλλά οφείλουμε να θυμίσουμε σε όλους, όλα εκείνα που ο Κόμπι έκανε και την βαριά παρακαταθήκη που άφησε.

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»

Ο Κόμπι Μπράιαντ γεννήθηκε στην Φιλαντέλφια στις 23 Αυγούστου του 1978 και το ταλέντο του ήταν αδύνατον να... κρυφτεί. Πέρασε ένας μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ιταλία, ενώ επιστρέφοντας στην Αμερική έλαμψε στο σχολείο του. Με τα όργια που έκανε, αποφάσισε το 1996 να θέσει υποψηφιότητα κατευθείαν στο ντραφτ και με αυτόν τον τρόπο έγινε ο νεότερος στην ιστορία του αθλήματος που βρίσκεται στο ΝΒΑ.

Ακόμα και να διαβάσεις τους τίτλους του γραμμένους με λέξεις είναι το ίδιο εντυπωσιακοί με όσα όσα έκανε και για να φτάσει μέχρι εκεί. Ήταν 5 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Λέικερς, έχει 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, είναι τέταρτος πλέον στην λίστα με τους σκόρερ όλων των εποχών, αφού μόλις χθες τον ξεπέρασε ο ΛεΜπρον, ενώ είχε κερδίσει δύο βραβεία MVP Τελικών και ένα κανονικής διάρκειας το 2008.

Πέρασαν 14 χρόνια από το παιχνίδι που κατάφερε ο Κόμπι Μπράιαντ να σκοράρει μόνος του σε ένα παιχνίδι 81 πόντους, κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς και είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του ΝΒΑ, μετά από εκείνη του Τσάμπερλεϊν που είχε 100.

Ο Κόμπι Μπράιαντ ξεπέρασε στην λίστα των σκόρερ τον Μάικλ Τζόρνταν το 2014, με τους... ίσως δύο κορυφαίους που είδε ποτέ το άθλημα, να μας έχουν αφήσει για... φυλαχτό τον matchup τους στο πρώτο All Star Game του Κόμπι στην Νέα Υόρκη, ενώ ξεχωρίζει και η επίδοση του Μπράιαντ με 42 πόντους σε ένα ημίχρονο κόντρα στον Τζόρνταν, όταν έπαιζε με τους Ουίζαρντς. «Ξέρει πόσα έχω μάθει από εκείνον», είχε πει ο Κόμπι το 2014 και ο σεβασμός ήταν αμοιβαίος.

Ο Μπράιαντ ήταν το Νο.13 στο ντραφτ του 1996 από τους Χόρνετς, πριν τον ανταλλάξουν στους Λέικερς και η μοίρα να τον ήθελε μια ζωή στα κίτρινα και μoβ. Φόρεσε και το Νο.8 και το Νο.24, ενώ και οι δύο φανέλες έχουν αποσυρθεί από την ομάδα του Λος Άντζελες, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει από εδώ και πέρα για τους Μάβερικς. Ο Κόμπι έγινε πρωτοπόρος στο πως οι ανιχνευτές ταλέντων έβλεπαν τα παιδιά από το λύκειο και έδωσε άλλη πνοή στο άθλημα. Ο Μπράιαντ είναι ο μοναδικός παίκτης της ιστορίας που έχουν αποσυρθεί δύο αριθμοί φανέλας.

Ήταν 29 Νοεμβρίου του 2015, όταν ο Μπράιαντ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν και στην τελευταία του σεζόν έπαιξε 66 παιχνίδια, με μέσο όρο 17.6 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ. Στο τελευταίο του παιχνίδι στις 13 Απριλίου του 2016 σκόραρε 60 πόντους στην νίκη των Λέικερς κόντρα στους Τζαζ με 101-96.

Ο Κόμπι Μπράιαντ παντρεύτηκε την Βανέσα Λέιν το 2001 και μαζί είχαν 4 κόρες. Η μεγαλύτερη είναι η Ναταλία και είναι 17 ετών και η νεότερη είναι η Κάπρι η οποία είναι μόλις 7 μηνών. Ακόμα έχουν την Μπιάνκα, που είναι τριών ετών, ενώ μαζί του στα πιο τραγικά νέα που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την τραγωδία ήταν η Τζιάνα 13 ετών, η οποία σκοτώθηκε στο πλευρό του πατέρα της.

Μόλις τελείωσε σε η καριέρα του στο μπάσκετ ασχολήθηκε με πολλά και διαφορετικά πράγματα, ενώ έγινε και προπονητής στην ομάδα της κόρης του. Το 2018 κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους «Dear Basketball», ενώ έφτιαξε και μια σειρά με παιδικά βιβλία, που τα εμπνεύστηκε από τον Χάρι Πότερ και έγινε bestseller.

Με την κόρη του που βρήκαν μαζί τραγικό τέλος είχαν ξεχωριστή σχέση, αφού όλοι μιλούσαν για το ταλέντο της Τζίτζι. Οι δυο τους την φετινή σεζόν παρακολουθούσαν από κοντά διάφορους αγώνες και μάλιστα είχαν ξεχωριστές στιγμές με διάφορους πρωταγωνιστές.

O Κόμπι μιλούσε άπταιστα πολλές γλώσσες και μάλιστα πολλοί αντίπαλοι έχουν παραδεχτεί ότι τους μιλούσε στην γλώσσα τους. Ήξερε ιταλικά, ισπανικά και αγγλικά άριστα, ενώ πρόσφατα που είχε πάει με τον κόρη του να δουν τον Ντόντσιτς ο νεαρός Σλοβένος παραδέχτηκε ότι άκουσε κάποιον να του μιλάει στην γλώσσα του γι' αυτό και γύρισε.

Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 2019 όταν ανακοινώθηκε ότι ο Κόμπι Μπράιαντ θα έμπαινε στο Hall of Fame το 2020.

O Κόμπι Μπράιαντ είδε στην κόρη του το ταλέντο του και μετά την απόσυρση του έδωσε όλο του το βάρος σε εκείνη. Η μικρή Τζίτζι είχε όλη την φιλοσοφία και μπόλικο από το ταλέντο του πατέρα της και πολλά βίντεο έχουν κυκλοφορήσει από τους δυο τους να προπονούνται. Ο Μπράιαντ και η κόρη του ταξίδευαν όλη την Αμερική για να δουν αγώνες ΝΒΑ, ενώ ο Κόμπι σε μια εκπομπή είχε μιλήσει για την φιλοσοφία της πιτσιρίκας.

«Το καλύτερο που μου συμβαίνει είναι όταν βγαίνουμε έξω, έρχονται οπαδοί και εκείνη είναι δίπλα μου. Και μου λένε, 'φίλε πρέπει να κάνεις ένας αγόρι', κάποιον να συνεχίσει την παράδοση, την κληρονομιά. Και εκείνη απαντάει, ΄το έχω εγώ. Δεν χρειάζεται κανένα αγόρι γι' αυτό. Το έχω' και εγώ σκέφτομαι, 'σωστά. Ναι το έχεις. Το έχεις».

Το βίντεο με τον Κόμπι Μπράιαντ να λέει ότι η ζωή είναι μικρή και οφείλουμε να χαμογελάμε και να προχωράμε είναι μια απάντηση σε όλους για το μέλλον. Ο Κόμπι δεν είναι πια εδώ, αλλά η φιλοσοφία του είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το τελευταίο tweet του Κόμπι ήταν για τον ΛεΜπρον Τζέιμς και το ρεκόρ που είχε κάνει μόλις μερικές ώρες πριν το τραγικό δυστύχημα. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς προσπέρασε τον Κόμπι στην λίστα με τους σκόρερ όλων των εποχών και φυσικά ο Κόμπι έστειλε τα ευχαριστήρια του, ενώ και ο ΛεΜπρον είχε μόνο λόγια θαυμασμού να πει για τον θρύλο των Λέικερς.

Το τέλος γράφτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο που θα μπορούσε να γραφτεί. Σοκ. Ο Κόμπι Μπράιαντ βρισκόταν μέσα στο ελικόπτερο που έπεσε και παρέσυρε στον θάνατο 9 άτομα και μαζί την 13χρονή κόρη του. Τίποτα δεν είναι ίδιο. Ο Κόμπι Μπράιαντ δεν είναι πια ανάμεσα μας και το παγκόσμιος αθλητισμός θρηνεί μια τεράστια απώλεια.

Το ΝΒΑ θρηνεί και όλος ο μπασκετικός κόσμος παλεύει να διαχειριστεί μια είδηση που έσκασε σαν βόμβα. Τίποτα στους χθεσινούς αγώνες δεν έβγαζε την χαρά του ΝΒΑ και άπαντες πάλευαν μεταξύ δακρύων και προσπάθειας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αγώνων τους. Τα κλάματα του ΛεΜπρον όταν έμαθε την είδηση είναι το συναίσθημα που ταυτίζεται με τους περισσότερους, ενώ ο Τρε Γιανγκ έπεσε στην αγκαλιά της μητέρας του για να παρηγορηθεί, πριν γράψει ιστορία.

Ο ΚΟΜΠΙ ΕΙΠΕ...

  • Αυτή είναι η στιγμή που αποδέχομαι ότι οι πιο δύσκολες στιγμές θα είναι πάντα πίσω μου και μπροστά μου.
  • Κάθε αρνητικό συναίσθημα ή πίεση ή πρόκληση είναι πάντα με ευκαιρία για εμένα να λάμψω.
  • Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθείς να εμπνεύσεις τους ανθρώπους, για να μπορούν να είναι σπουδαίοι σε ότι κάνουν.
  • Ο νικητής κερδίζει σε όλα. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν... σχεδόν.
  • Μόλις μάθεις πως είναι η αποτυχία, η αποφασιστικότητα κυνηγά την επιτυχία.
  • Κατάλαβα ότι δεν νιώθεις ποτέ φοβισμένος αν έχεις σωστή νοοτροπία.
  • Είμαι υπερβολικά πρόθυμος να κερδίσω και απαντώ στις προκλήσεις. Δεν είναι πρόκληση για εμένα να κερδίσω έναν τίτλο, γιατί ξέρω ότι μπορώ.
  • Η ομορφιά στο να είσαι ευλογημένος με ταλέντο είναι ότι πετάς πάνω από όσους σε αμφισβητούν και δημιουργείς όμορφες στιγμές.
  • Πολλοί ηγέτες αποτυγχάνουν γιατί δεν έχουν το θάρρος να πιάσουν ευαίσθητες χορδές.
  • Την στιγμή που τα παρατάς, είναι η στιγμή που αφήνεις κάποιον άλλον να κερδίσει.
  • Δεν μπορώ να ταυτιστώ με τους τεμπέληδες. Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν σε καταλαβαίνω. Δεν θέλω να σε καταλάβω.
  • Αν φοβάσαι μην αποτύχεις, πιθανότατα θα αποτύχεις.
  • Ο πόνος δεν σου λέει πότε θα σταματήσεις. Ο πόνος είναι η μικρή φωνή στο κεφάλι σου που προσπαθεί να σε κρατήσει πίσω γιατί ξέρει ότι αν συνεχίσεις θα αλλάξεις.
  • Χρησιμοποίησε την επιτυχία σου, τα λεφτά σου και την επιρροή σου να καταλάβουν ότι τα όνειρα του και βρε τον πραγματικό σκοπό τους.
  • Αν θες να είσαι σπουδαίος σε κάτι, υπάρχει μια επιλογή που πρέπει να κάνεις. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπάρχουν θυσίες. Χρόνος με την οικογένεια, με τους φίλους, το να είσαι σπουδαίος φίλος, σπουδαίος γιος, ανιψιός, οτιδήποτε.
  • Αν αμφιβάλεις, μην το αρνείσαι, αλλά μην το δέχεσαι. Ξεπέρνα το.
  • Το μυαλό μου δεν μπορεί να δεχτεί την αποτυχία. Δεν θα την δεχτώ. Αν κάτσω εδώ και πως ότι 'είμαι μια αποτυχία'... αυτό είναι χειρότερο από τον θάνατο.
  • Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να πεις σε όλους ότι είσαι εδώ και είσαι πραγματικά.
  • Φτιάχνω το δικό μου μονοπάτι. ήταν ίσιο και ξεκάθαρο. Το βλέπω έτσι: είτε είσαι στο δικό μου μονοπάτι, είτε είσαι εκτός
  • Οι haters είναι ένα καλό πρόβλημα να έχεις. Κανείς δεν μισεί τους καλούς. Μισούν τους σπουδαίους.
  • Είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις. Είσαι υπεύθυνος για το πως σε θυμούνται ή δεν σε θυμούνται. Μην το παίρνεις αψήφιστα.

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύθηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου πρόσφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω. Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5… 4… 3… 2… 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe».

 

NBA Τελευταία Νέα