Ο Μοράντ έχει το rookie of the year στο... τσεπάκι του!

Ο Μοράντ έχει το rookie of the year στο... τσεπάκι του!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Ο Μοράντ έχει το rookie of the year στο... τσεπάκι του!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την φοβερή σεζόν που κάνει ο Τζα Μοράντ στους Μέμφις Γκρίζλις και υπογραμμίζει ότι έχει «καπαρώσει» από τώρα το βραβείο του καλύτερου rookie της σεζόν.

Με το πάρτι προσφορών* της Novibet θα τα δεις όλα! (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οποιαδήποτε ομάδα και αν επέλεγε στο νούμερο «1» του draft το περασμένο καλοκαίρι, δεν υπήρχε περίπτωση να μην διάλεγε τον Ζάιον Ουίλιαμσον. Μιλάμε για... θαύμα της φύσης όσον αφορά την σωματοδομή του, τον όγκο του, τα αθλητικά του προσόντα αλλά και το μπάσκετ που έχει μέσα του. Και μιλάμε για ένα παιδί που ακόμα είναι 19,5 ετών. Έτσι; Μην το ξεχνάμε αυτό...

Όμως ο -για όλον τον κόσμο- βασικός υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου rookie της φετινής σεζόν τραυματίστηκε πριν από την έναρξη της σεζόν, δεν κατάφερε να πάρει... μυρωδιά από ΝΒΑ μέχρι σήμερα, ενώ ετοιμάζεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες. Πλέον είναι αργά για να μπορέσει να διεκδικήσει το εν λόγω βραβείο, εκτός και αν τρελάνει κόσμο μέχρι το τέλος της χρονιάς και αρχίζει να πραγματοποιεί διαστημικές εμφανίσεις. Ίδωμεν...

Προς το παρόν όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο νούμερο «2» του draft και σ' εκείνον που έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο «πάταγο» στο ΝΒΑ όσον αφορά τους φετινούς rookies. Τζα Μοράντ. Μακράν του δεύτερου ο καλύτερος rookie της σεζόν, ο οποίος μόνο με κοσμογονικές αλλαγές θα χάσει το βραβείο στο τέλος της regular season. Για την ακρίβεια όχι μόνο είναι ο καλύτερος νεοφερμένος παίκτης στο ΝΒΑ αλλά ίσως να βρίσκεται και στο ΤΟΡ-5 των καλύτερων point guards την τρέχουσα χρονιά!

Στο ΤΟΡ-5 των point guards φέτος

Με δεδομένο ότι ο Στεφ Κάρι είναι εκτός λόγω του σοβαρού του τραυματισμού, ο Τζα Μοράντ κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτήν την λίστα μαζί με τους Ντάμιαν Λίλαρντ, Καϊρί Ίρβινγκ, Ράσελ Ουέστμπρουκ και Κέμπα Ούκερ αφήνοντας πίσω του παίκτες όπως οι Μπεν Σίμονς, Κρις Πολ, Ντ'Άρον Φοξ, Κάιλ Λόουρι και Μάικ Κόνλεϊ. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους αριθμούς της στατιστικής, όσο για την εν γένει παρουσία του στο παρκέ και στο πόσο ανεβάζει επίπεδο τους Γκρίζλις.

Δεν θα ήταν υπερβολή, τηρουμένων των αναλογιών, να λέγαμε ότι η ομάδα του Μέμφις βρήκε τον... δικό της Άλεν Άιβερσον. Καταλαβαίνετε πώς το εννοώ. Φυσικά ο «Answer» ήταν ο ένας και ο μοναδικός και ότι δεν πρόκειται να ξαναβγεί ποτέ ισάξιός του ωστόσο ο 21χρονος γκαρντ από τη Νότια Καρολίνα κάνει τη δική του αίσθηση την ομάδα του Τενεσί. Χάρη στην πληθωρική και ηγετική του παρουσία στο παρκέ, φρόντισε να ξεχαστούν γρήγορα οι Μάικ Κόνλεϊ και Μαρκ Γκασόλ, να διαλυθούν τα σύννεφα της αμφισβήτησης και να επαναφέρει ολόκληρο τον οργανισμό σε θέση... playoff στην δύσκολη και άκρως απαιτητική Δυτική Περιφέρεια.

Πιστέψτε με. Αυτά που κάνουν φέτος οι Γκρίζλις είναι πραγματική υπέρβαση αν δείτε τις ομάδες που αντιμετωπίζουν και ποιες πρέπει να βάλουν από κάτω τους ώστε να καταφέρουν να βρεθούν στην postseason του ΝΒΑ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 8η θέση της Δύσης με προβάδισμα δύο νικών από τους επικίνδυνους Σανς που ακολουθούν και έχοντας ακόμα πιο πίσω τους Σπερς, τους Μπλέιζερς, τους Πέλικανς, τους Τίμπεργουλβς και πολύ πιο μακριά τους Ουόριορς να ακολουθούν. Και αυτό το οφείλουν στον μεγαλύτερο βαθμό στον Τζα Μοράντ και στα όσα προσφέρει στο παρκέ.

«Project» με τεράστιο ενδιαφέρον

Ο νέος προπονητής Τέιλορ Τζένκινς του έχει δώσει τα κλειδιά της ομάδας και ο ταλαντούχος rookie παίρνει τις περισσότερες αποφάσεις μέσα στο παρκέ. Ύστερα από 36 ματς ο Μοράντ μετράει 17,9 πόντους κατά μέσο όρο, 7 ασίστ, 3,5 ριμπάουντ, 1,1 κλεψίματα ενώ σουτάρει με 51% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα και 80% στις βολές! Πραγματικά απίστευτα νούμερα. Σίγουρα αν δεν υπήρχε η επιβλητική παρουσία του Ζάιον και όλο το marketing που είχε στηθεί γύρω από το όνομά του την προηγούμενη σεζόν στο NCAA με του Ντιουκ, ο Μοράντ θα ήταν σίγουρα στην 1η θέση του draft.

Θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν στο τέλος της χρονιάς δεν κρατήσει στα χέρια του το βραβείο του rookie of the year. Μπορεί ο Κέντρικ Ναν να αποτελεί βασικότατο «εργαλείο» για την εξαιρετική πορεία των Μαϊάμι Χιτ, μπορεί o Αρ Τζέι Μπάρετ να ξεχωρίζει στη γενική μετριότητα (και) των φετινών Νιου Γιορκ Νικς, αλλά θα έλεγα ότι ο παίκτης του Μέμφις... παίζει μπάλα μόνος του.

Δείχνει ικανός να πάρει από το χέρι μια ομάδα και να την επαναφέρει στα playoffs ύστερα από δύο χρόνια μεταβατικής περιόδου και απουσίας από την postseason. Ουσιαστικά είναι εκείνος που ηγείται στο «restart» των Γκρίζλις, οι οποίοι βασίζονται σε νέους και ταλαντούχους παίκτες όπως είναι οι Τζάρεν Τζάκσον, Μπράντον Κλαρκ, Ντίλον Μπρουκς, ΝτεΆντονι Μέλτον, Γκρέισον Άλεν και έχοντας την βοήθεια των έμπειρων Τζάε Κράουντερ και Γιόνας Βαλαντσιούνας. Αν μη τι άλλο το «project» των Γκρίζλις παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και ειδικά η πορεία και η διάρκεια που θα έχει ο Τζα Μοράντ.

Αν και κάτι μου λέει ότι θα μιλάμε για πολλά χρόνια για εκείνον...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...