«Ο Αντετοκούνμπο πρέπει να γίνει άγαλμα και ήρωας της Marvel»!

«Ο Αντετοκούνμπο πρέπει να γίνει άγαλμα και ήρωας της Marvel»!

«Ο Αντετοκούνμπο πρέπει να γίνει άγαλμα και ήρωας της Marvel»!

bet365

Τι δουλειά έχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε ένα studio με καμβάδες και αγάλματα με χρώματα και μάσκες; O Sake έχει στείλει το tattoo στο επόμενο επίπεδο και μιλάει στο gazzetta.gr για τον Greek Freak ως πηγή έμπνευσης;

«Ο Γιάννης είναι ένα παιδί που δίνει ελπίδα, που είναι σύμβολο και θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα του σε κάποιο σημείο της Αθήνας! Αν είχαμε την αμερικανική κουλτούρα θα είχε γίνει comic, σαν τους υπερήρωες της Marvel» μάς εξηγεί ο tattoo artist Γιάννης Καραμπέτσος (aka Sake) καθώς κουβεντιάζουμε στο studio του στο Χαλάνδρι, σε έναν χώρο όπου τα πρώτα πράγματα που θα προσέξεις είναι τα χρώματα, ένας τεράστιος πίνακας του Greek Freak με τη lettering τεχνική στην Γραμμική Β' και αγάλματα του Ερμή και της Αφροδίτης που φορούν... μάσκες! Ο Sake δεν βλέπει περιορισμούς γύρω του, μόνο αφορμές για να το σκάσει και να ανακαλύψει κάτι νέο και διαφορετικό. Από τους πρωτοπόρους στην σκηνή του graffiti στην Ελλάδα στις αρχές των 90s, συνέχισε να εκφράζει τη δημιουργικότητα του με το tattoo αναπτύσσοντας ένα από τα κορυφαία studios στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια δημιουργεί αγάλματα και πίνακες προσθέτοντας τη street εκδοχή του. Τις προηγούμενες ημέρες, λοιπόν ο MVP του ΝΒΑ βρέθηκε σε ένα φιλανθρωπικό event στη Μύκονο για το ίδρυμα «Ελπίδα» κι έβαλε την υπογραφή του έναν εντυπωσιακό πίνακα του Sake, o οποίος μίλησε για τον Αντετοκούνμπο ως πηγή έμπνευσης.

«Ο Αντετοκούνμπο αξίζει όλα τα respect γιατί δίνει ελπίδα»

«Δεν παίζω μπάσκετ, ούτε είμαι τόσο κοντά στον αθλητισμό όμως η ιστορία αυτού του ανθρώπου δεν γίνεται να μην σε καθηλώσει! Όπως, βέβαια και τόσων άλλων που ενδεχομένως δεν θα μάθουμε ποτέ, έτσι; Δεν γίνεται, λοιπόν να μην συγκινηθείς και να μην πάρεις δύναμη βλέποντας από που ξεκίνησε ο Γιάννης και τι έχει πετύχει. Δεν γίνεται να μην νιώσεις ξεφτίλα σαν άνθρωπος όταν μαθαίνεις ότι αυτό το παιδί δεν μπορούσε, για παράδειγμα να ταξιδέψει με αεροπλάνο επειδή δεν είχε χαρτιά κι έμπαινε στο αμάξι για να παίξει μπάσκετ στην άλλη άκρη της Ελλάδας! Δεν μιλάω μόνο για τον Γιάννη, αλλά για όλους τους ανθρώπους εκεί έξω που είναι στην ίδια μοίρα με τον Αντετοκούνμπο αλλά δεν έχουν το ταλέντο του… Για αυτό ακριβώς αξίζει όλα τα respect, κυρίως όμως διότι δίνει ελπίδα! Έτσι το βλέπω εγώ το θέμα. Είναι σύμβολο, ξέχωρα με ό,τι έχει πετύχει στα γήπεδα. Ήδη θα έπρεπε να υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα του Γιάννη σε κάποιο σημείο της Αθήνας! Απλώς σκέψου πόσα παιδιά ταυτίζονται με τον Αντετοκούνμπο και θέλουν να του μοιάσουν, πόσοι γονείς τον έχουν πρότυπο για τα παιδιά τους…» λέει στο gazzetta.gr για τον Greek Freak, ο οποίος έγινε έργο τέχνης δια χειρός Sake.

«Εδώ βλέπεις δευτερότριτους τραγουδιστές να έχουν τουπέ…»

«Στον πίνακα υπάρχουν δυο φιγούρες του Γιάννη στα δεξιά. Αριστερά χρησιμοποίησα τη lettering τεχνική πάνω στη Γραμμική Β'… Δεν άργησε τόσο πολύ η εκτέλεση, όσο η σκέψη και οι χρωματικές συνθέσεις. Συναντηθήκαμε, λοιπόν με τον Αντετοκούνμπο στο Μύκονο και ειλικρινά, δεν κατάλαβα ότι είχα απέναντι μου τον MVP του ΝΒΑ! Του έδωσα μαρκαδόρο να τον υπογράψει και μου είπε "Πού να υπογράψω για να μην στο χαλάσω;" ενώ με πήρε αγκαλιά για να με ευχαριστήσει και μου ζήτησε να του το στείλω στο Μιλγουόκι! Ένας τύπος που κανονικά δεν έπρεπε να τον αγγίζεις γιατί πλέον… κοστίζει εκατομμύρια δολάρια όμως ήταν τόσο απλός και cool με τον κόσμο που λες: "ρε μαλ…α, δεν γίνεται"! Κι εδώ βλέπεις δευτερότριτους τραγουδιστές να έχουν τουπέ και να σε κοιτάνε με υφάκι. Στο λέω ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα. Έναν σούπερ σταρ να λειτουργεί με αυτή τη νοοτροπία… Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν τον έχει αγγίξει η ιστορία του. Θα έπρεπε να γίνει comic, σούπερ ήρωας! Αν είχαμε την αμερικανική κουλτούρα, θα κάναμε τον Γιάννη σαν τον Iron Man και τον Captain America! Βέβαια εμείς το βλέπουμε απ’ έξω, προφανώς δεν ξέρουμε τι δουλειά έχει ρίξει για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο».

«Εύχομαι τα παιδιά μου να έχουν τον χαρακτήρα του Γιάννη»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λειτουργεί πλέον και ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης. Τα graffiti του Same84 κοσμούν το γήπεδο και μια πολυκατοικία στα Σεπόλια ενώ ο ράπερ Light δημιούργησε το τραγούδι «MVP Freestyle», για τον καλό του φίλο Γιάννη. «Ο Αντετοκούνμπο είναι σύμβολο, όχι μόνο για τις επιδόσεις του στο μπάσκετ. Είναι ένας σπάνιος άνθρωπος που δίνει δύναμη, κουράγιο κι έμπνευση. Έχει πίσω του μια ιστορία που εξιτάρει και ο ίδιος έχει πετύχει τόσα πολλά πράγματα σε τόσα λίγα χρόνια όμως παραμένει cool! Μακάρι να βγαίνουν συνεχώς άνθρωποι σαν τον Αντετοκούνμπο ώστε να μπορούν να εμπνέουν και να επηρεάζουν με τον σωστό τρόπο. Δεν ξέρω τι πορεία θα έχει η καριέρα του τα επόμενα χρόνια όμως εγώ, σαν Γιάννης, εύχομαι πραγματικά τα παιδιά μου να έχουν τον χαρακτήρα του…».

Βάζοντας χρώμα και μάσκα στην Αφροδίτη της Μήλου και τον Ερμή

Τα τελευταία χρόνια ο Sake «ενώνει» τον δρόμο με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τα spray με τα αγάλματα και το φως, συνθέτοντας μια νέα προσέγγιση που έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με αυτό που τον έφερε σε παγκόσμιο επίπεδο στο ρεαλιστικό tattoo με graffiti επιρροές, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό εγχείρημα που ονομάζει «Art Crimes»: «Έκανα μια βόλτα στην Αθήνα μαζί με φίλους, Έλληνες και ξένους. Κοίταζα, λοιπόν κάποια αγάλματα και λέω "ΟΚ, why not; Γιατί να μην… παίξω εδώ"; Τόσο απλά. Ξεκίνησα ουσιαστικά ένα πείραμα. Αντί να βρω έναν καμβά ή έναν τοίχο, αποφάσισα να ζωγραφίσω την Αφροδίτη της Μήλου και τον Ερμή! Δίχως, βέβαια να έχω πρόθεση να προσβάλω κανέναν… Για μένα ήταν πολύ οικείο, ωραίο και φιλικό περιβάλλον αφού είμαι στον χώρο του tattoo κι έχω συνηθίσει το ανθρώπινο σώμα. Έπειτα, περάσαμε στη μάσκα. Το under pressure που λέμε, κι έχει δυο σημασίες. Αφενός έχει να κάνει με το σπρέι, αφετέρου με το ότι κάθε πολιτισμός χρειάζεται κάποιο protect για να επιβιώσει και να καταφέρει να βγάλει το φως προς τα έξω. Εξ ου και η μάσκα. Η προστασία, για κάποια πράγματα».

- Παρεμπιπτόντως, η πρώτη ατομική έκθεση του Sake (Art Crimes) θα γίνει στις 10 Αυγούστου στη Μύκονο στη Gallery Καπόπουλος, στις 20:00.

 

NBA Τελευταία Νέα