Ένας… τριαντάχρονος 24άρης!

Ένας… τριαντάχρονος 24άρης!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει εικόνες από μία μέρα γεμάτη εναλλαγές στη Βοστώνη και δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη συνολική προσέγγιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο απέναντι στον… «τυφώνα» της επιτυχίας που του χτυπάει την πόρτα!

Το ‘χει φαίνεται η μοίρα μου να γίνεται ένας «κακός χαμός» στο ελληνικό μπάσκετ και να τα διαβάζω από το διαδίκτυο, ενώ για μία ακόμη βρίσκομαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και εν μέσω της πιο συναρπαστικής περιόδου της σεζόν στο ΝΒΑ (playoffs)! Στον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος, όπου τα πάντα λειτουργούν σε τόσο σοκαριστικό βαθμό άψογα, που πραγματικά σε πιάνει μελαγχολία!

Το 2017 είμαστε με τον Τσίγκα στη Νέα Ορλεάνη για το All Star Weekend, όταν ο τελικός Άρη-Παναθηναϊκού στην Θεσσαλονίκη διεκόπη και σημαδεύτηκε από επεισόδια. Τον περασμένο Φεβρουάριο στην εφετινή μεγάλη γιορτή του ΝΒΑ, στην Σάρλοτ, όταν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έπαιρναν την ατυχή απόφαση να φύγουν στο ημίχρονο του ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό με το σκορ στο -15 και όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άφηνε κόκκινο string στον «ερυθρόλευκο» πάγκο…

Και τώρα στη Βοστώνη για την μεγάλη μάχη των Μπακς με τους Σέλτικς στα ημιτελικά της Ανατολικής περιφέρειας, όπου ο “Greak Freak” «βγάζει μάτια», ενώ πίσω στην πατρίδα, το τραυματισμένο μπασκετάκι δίνει μάχη στην εντατική για να ανανήψει από τα απανωτά χτυπήματα!

Την άποψή μου για την συνολική απαρχαιωμένη λειτουργία και νοοτροπία, αλλά και τις αναχρονιστικές μεθόδους των ανθρώπων που διοικούν την ΕΟΚ σαν… μαγαζάκι τους, την έχω διατυπώσει πολλές φορές, οπότε στην παρούσα φάση το μοναδικό που μπορώ να προσθέσω είναι, ότι κάθε φορά που βιώνω τέτοιο κοντράστ συναισθημάτων γύρω από το μπάσκετ, η απογοήτευση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ας επιστρέψουμε στην post-season του «άλλου πλανήτη» όμως, που όσο προχωράει αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Η χθεσινή μέρα στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης, στην οποία βρισκόμαστε χάρη στην υποστήριξη του STR8, άρχισε με την επίσκεψη στο campus του Boston University, όπου για δεύτερη φορά εδώ στο New England, προπονήθηκαν τα «ελάφια».

Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον αγαπημένο γυμναστή του Σωτήρη Μανωλόπουλο, Μάικ Μπόϊλ (ήταν εκτός πόλης), για να «ψαρέψουμε» καμία ιστορία του παρελθόντος από την εποχή που έπαιζε στους Τέριερς, ο προπονητής του Ηφαίστου, ούτε από τα κατορθώματα του Ρικ Πιτίνο, αλλά δεν πειράζει γιατί εισπράξαμε μία έντονη γεύση από την επίδραση που έχει ο Giannis στην αμερικανική νεολαία.

Μόλις τον έπαιρναν χαμπάρι οι φοιτητές που περνούσαν έξω από το “Gymnasium Case” και κοντοστέκονταν για να χαζέψουν από τις «χαραμάδες» των παραθύρων, έτριβαν τα μάτια τους και καλούσαν με facetime τους φίλους τους, να τρέξουν για να προλάβουν να δουν τον MVP! Μέχρι το τέλος της προπόνησης, είχαν μαζευτεί καμιά εκατοστή κι έκαναν κερκίδα την ώρα που ετοιμαζόταν να φύγει από το γήπεδο για να μπει στο πούλμαν. Πραγματικά πολύ ωραία εικόνα, με τον 24χρονο Έλληνα διεθνή forward να μην μπορεί να κρύψει την αμηχανία του και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να χαμογελούν…

Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε, στα εκτός έδρας παιχνίδια, συνειδητά επιλέγει να περνάει τις περισσότερες, αν όχι όλες τις ώρες του στο ξενοδοχείο για να αποφεύγει τον συνωστισμό που δημιουργείται μόλις κυκλοφορήσει και τον αναγνωρίσουν στον δρόμο…

Η πλάκα είναι ότι λίγο νωρίτερα στην διάρκεια της on the record κουβέντας που είχαμε μπροστά στην κάμερα του gTV, μας είχε εντυπωσιάσει για μία ακόμη φορά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε όλον αυτόν τον θόρυβο που έγινε (μετά από σχετικές δηλώσεις του Ίρβινγκ και του Τέιτουμ) και τα ερωτήματα που του διατυπώθηκαν, γύρω από τις 22 βολές που εκτέλεσε στο Game 3 και τις συνολικά 40 στα δύο προηγούμενα ματς.

Δηλώσεις σαν κι αυτές («όταν δεν μπορούν να με μαρκάρουν, ενοχλούνται από τις βολές μου» και «βλέπουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι σπουδαίο, αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους και κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι»), αλλά και η εν γένει στάση του απέναντι σε όλη την δημοσιότητα και την έκθεση που έχει αποκτήσει, δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση έναν νεαρό 24 χρονών, αλλά έναν μπαρουτοκαπνισμένο βετεράνο που συμπεριφέρεται σαν να είναι μίνιμουμ 30άρης και έχει περάσει στο δεύτερο μισό της καριέρας του.

Ο Αντετοκούνμπο, όμως, στα 18 του ήταν ήδη μαθημένος στα δύσκολα και ήξερε να ελίσσεται σε δύσκολες καταστάσεις, που είχαν να κάνουν με το ζήτημα της επιβίωσης. Πήγε στο ΝΒΑ, παιδάκι μεν και χωρίς φράγκο στην τσέπη, όμως πλέον είναι προφανές ότι όλες αυτές οι κακουχίες τον είχαν βοηθήσει να χτίσει τον χαρακτήρα του και να διαχειριστεί με ψυχραιμία το πρώτο μεγάλο μπαμ που του συνέβη.

Τώρα βρίσκεται μπροστά στο επόμενο. Αυτό που θα τον διαχωρίσει από το status των 8-10 superstar της λίγκας και θα του δώσει την ευκαιρία να διαδεχθεί τον ΛεΜπρόν και να γίνει το νέο πρόσωπο του ΝΒΑ! Το χρίσμα το έχει ήδη πάρει… Αυτό που μένει είναι να «κουβαλήσει» την ομάδα του μέχρι την κορυφή, τώρα που πλέον σφίγγουν ακόμη περισσότερο τα γάλατα.

Αν οι Μπακς νικήσουν απόψε (07/05, Cosmote Sport 4HD, 02.00) και επιστρέψουν στο Μιλγουόκι με το 3-1, τότε θα είναι η μοναδική ομάδα με δύο breaks στις τέσσερις ημιτελικές σειρές των δύο περιφερειών και τρεις σερί νίκες και θα απέχουν μία νίκη από τον τελικό της Ανατολής και εννέα από το… πρωτάθλημα! Απίστευτο αλλά αληθινό και όχι πλέον τόσο… μακρινό! Έστω κι αν η τελευταία και μοναδική φορά που το τρόπαιο κατέληξε στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, είναι 47 ολόκληρα χρόνια μακριά (1971).

Οι Σέλτικς πάντως, αναμένεται να βγάλουν αντίδραση, καθώς ο Μπραντ Στίβενς θα έχει στην διάθεσή του και τον σκληροτράχηλο αμυντικό (υποτίθεται ότι θα έχανε όλον τον 2ο γύρο, αλλά επιστρέφει δύο εβδομάδες νωρίτερα), Μάρκους Σμαρτ, που σίγουρα θα περάσει και από το μαρκάρισμα του Γιάννη. Εδώ στη Βοστώνη υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την συνολική προσφορά του Ίρβινγκ, του οποίου το συμβόλαιο τελειώνει το καλοκαίρι και η πλειοψηφία των φίλων της ομάδας δεν επιθυμούν την παραμονή του.

Φεύγοντας από το BU, πεταχτήκαμε μέχρι το νεότευκτο και άκρως επιβλητικό προπονητικό κέντρο των Κελτών που έχει το όνομα του προπονητή-θρύλου Ρεντ Άουερμπαχ και πάθαμε απανωτά «εγκεφαλικά» με τους χώρους και τις εγκαταστάσεις, αλλά και με το πόσο σέβονται και προβάλλουν τους αστέρες του ένδοξου παρελθόντος τους. Παντού φωτογραφίες των παικτών που έφεραν τα περισσότερα από τα 17 πρωταθλήματα του οργανισμού (Ράσελ, Χάβλιτσεκ, Μπερντ, ΜακΧέιλ, Πιρς, Γκαρνετ, Άλεν και άλλοι) και τρομερές ανέσεις.

Δυστυχώς, δεν προλάβαμε το media availability γιατί και οι δύο ομάδες προπονήθηκαν σχεδόν την ίδια ώρα, αλλά πήραμε μία ακόμη καλή γεύση για το τι σημαίνει Σέλτικς. Η συνέχεια περιελάμβανε μία βόλτα από το πανάκριβο προάστιο του Μπρούκλαϊν όπου βρίσκεται το ελληνικό κολέγιο «Ιερός Σταυρός» (με ειδίκευση στην Θεολογία) αλλά και η πολυτελής κατοικία του κορυφαίου quarterback στον κόσμο, Τομ Μπρέϊντι των Πάτριοτς και της πανέμορφης συζύγου του, Ζιζέλ!

Στο “Nick Pappas Gymnasium”, που μέχρι το 1995 ήταν το προπονητήριο των Σέλτικς, διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο το 11οTeddy K Classic”! Πρόκειται για ένα τουρνουά που συνιστά την ετήσια μπασκετική γιορτή της ομογένειας (προς τιμήν του μακαρίτη προπονητή Teddy Kariotis) και στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 30 ορθόδοξες εκκλησίες, συγκεντρώνοντας χρήματα που πάνε για πανεπιστημιακές υποτροφίες. Ψυχή της διοργάνωσης, ο Tony Kariotis, που φέτος είχε στο πλευρό και το «Μαζί για το παιδί».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο κέντρο της πόλης, φαγητό στο διάσημο “Cheers” (από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά) και τρομερό cappuccino με τιραμισού στο ιταλικό “Vittoria” με καλή ντόπια παρέα (Νικ Κάφκας).

Υγ.1: Αυτός που κυριολεκτικά έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα είναι ο Πολ Πιρς, που ως αναλυτής του ESPN, αμέσως μετά το «διπλό» των Σέλτικς στο Game 1, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η σειρά έχει τελειώσει! It ain’t over till it’s over Paul…

Υγ.2: Τρομερή φυσιογνωμία ο Μάϊκ Μπουντενχόλτζερ. Ο 49χρονος προπονητής των Μπακς, που παραπέμπει σε βλαχοαμερικανό, αλλά είναι μπασκετική διάνοια, έχει πλαισιώσει τον Γιάννη με 11 παίκτες που είναι δεινοί σουτέρ από μακριά, έτσι ώστε να βρίσκει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που του βάζουν οι αντίπαλοι προπονητές. Όταν επιλέγουν να στείλουν δεύτερο ή τρίτο παίκτη για να του κόψουν την διείσδυση, ο Αντετοκούνμπο βρίσκει σχεδόν πάντα τον ελεύθερο παίκτη στην περιφέρεια και όταν τον παίζει ένας τότε κόβεται με φάουλ ή μόνο αν ο ίδιος αστοχήσει. Τώρα που σκοράρει και μεγαλύτερη συνέπεια στο τρίποντο, νομίζω δύσκολα υπάρχει λύση… Κοντός ψαλμός αλληλούια!

Υγ.3: Το ξεμονάχιασμα του coach Bud στον Μπλέντσο, η videoθεραπεία και η γλώσσα που είχε το σώμα του όσο του έδειχνε τα λάθη του στο Game 3, υποδηλώνει πόσο πολύ τον υπολογίζει για το αποψινό ματς. Με καλό τον Έρικ δύσκολα θα χάσουν οι Μπακς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!