ΛεΜπρον στα 34 όπως... Τζόρνταν στα 39 του!

Αντώνης Σαούλης
ΛεΜπρον στα 34 όπως... Τζόρνταν στα 39 του!

bet365

Η σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς στα 39 του έχει αρκετές ομοιότητες με την φετινή του ΛεΜπρον Τζέιμς. Οι μέσοι όροι τους, οι τραυματισμοί η μεγαλειότητα του «Air» με το... ρόστερ των «μάγων».

Η σεζόν του τελείωσε κι επίσημα. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν θα ξαναπαίξει σε κάποιο από τα έξι ματς που έχουν απομείνει στους Λέικερς μετά την ανακοίνωση των «λιμνανθρωπων». «Αφού συμβουλευτήκαμε τους γιατρούς της ομάδας και το ιατρικό επιτελείο, αποφασίσαμε να μην αγωνιστεί ο ΛεΜπρον μέχρι το τέλος της σεζόν».

Στα 34 του λοιπόν ο ΛεΜπρον Τζέιμς μπαίνει στα... πιτς μιας και η σεζόν για τους Λέικερς ουσιαστικά έχει τελειώσει. Ο «Βασιλιάς» δεν κατάφερε να τους βάλει στα playoffs με τον ίδιο να βλέπει από την διαδικασία από την τηλεόραση του σπιτιού του για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια συνεχής παρουσίας!

Κοιτώντας την φετινή πρώτη σεζόν του ΛεΜπρον Τζέιμς μας ήρθε στο μυαλό η πρώτη σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν στους Ουίζαρντς. Ναι, την χρονιά που θα γινόταν 39 ετών και επέστρεφε στην ενεργό δράση μετά από τρία χρόνια! Και η αλήθεια είναι πως αυτές οι δύο σεζόν έχουν αρκετές ομοιότητες...

Πρώτη; Οτι και οι δύο αγωνίστηκαν σε ομάδες οι οποίες την προηγούμενη σεζόν δεν είχαν καταφέρει να μπουν στα playoffs.
Δεύτερη; Οτι το επίπεδο των συμπαικτών τους ήταν χαμηλό σε σχέση με τις ομάδες με τις οποίες τους είχαμε συνηθίσει. Βεβαίως εάν θέλουμε να κάνουμε μια σύγκριση στα ρόστερ (όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο όταν υπάρχει 17 ετών) τότε οι συμπαίκτες του Μάικλ Τζόρνταν με εξαίρεση τον Ρίτσαρντ -Rip- Χάμιλτον ήταν χειρότεροι από τους φετινούς Λέικερς.

Στην αριστερή στήλη οι συμπαίκτες του Τζόρνταν, στην δεξιά αυτοί του ΛεΜπρον.
Κόρτνεϊ Αλεξάντερ – Λόνζο Μπολ
Κουάμε Μπράουν – Κάιλ Κούζμα
Χάμπερτ Ντέιβις – Τζος Χαρτ
Ρίτσαρντ Χάμιλτον – Ραζόν Ρόντο
Μπρένταν Χέιγουντ – Λανς Στίβενσον
Ποπάι Τζόουνς – Τζαβέιλ ΜακΓκι
Κρίστιαν Λέτνερ – Τάισον Τσάντλερ
Τάιρον Λου – Μπράντον Ινγκραμ
Τάιρον Νέσμπι – Ρέτζι Μπούλοκ
Μπόμπι Σίμονς – Σκοτ Μασάδο
Εταν Τόμας – Μάικ Μουσκάλα
Τζαχίντι Ουάιτ – Μόριτζ Βάγκνερ
Κρις Γουίτνεϊ – Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ

Οι Ουίζαρντς λοιπόν πριν την έλευση του Μάικλ Τζόρνταν την σεζόν 2000-01 είχαν 19-63 ρεκόρ. Οι Λέικερς πριν την έλευση του ΛεΜπρον Τζέιμς την σεζόν 2017-18 είχαν 35-47 ρεκόρ. Οπως γράψαμε και οι δύο ομάδες δεν είχαν μπει στα playoffs.

Τρίτη ομοιότητα; Πως και οι δύο ομάδες με τους δύο σταρ στην πεντάδα δεν ξεκίνησαν καλά την σεζόν. Οι Ουίζαρντς είχαν ρεκόρ 2-9 και οι Λέικερς 2-5!

Τέταρτη; Οτι με το που βρήκαν τον ρυθμό τους (κυρίως ο Τζόρνταν ο οποίος προερχόταν από τρία χρόνια αποχής) μπήκαν σε MVP mode!

O Μάικλ Τζόρνταν λοιπόν εκείνη την σεζόν πριν το διάλειμμα του All Star Game (στις 10 Φεβρουαρίου στη Φιλαδέλφεια) είχε τους Ουίζαρντς πέμπτους (!) στην Ανατολή με ρεκόρ 26-20.

Ο ίδιος στα 38 του (προς τα 39 του) είχε:
25.1 πόντους
6.2 ριμπάουντ
5.3 ασίστ
1.5 κλεψίματα
0.5 κοψίματα

Υπενθυμίζουμε πως προερχόταν από αποχή τριών ετών! Μάλιστα στα τελευταία 20 ματς των Ουίζαρντς πριν την διακοπή του All Star Game είχε φτάσει τους μέσους όρους του σε αυτούς που είχε όταν είχε αναδειχθεί MVP την σεζόν 1997-1998. 28.6 πόντους, 6.5 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ!

Η Ουάσινγκτον αμέσως μετά το All Star Game κατέρρευσε. Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε με πρόβλημα στο γόνατο στα επόμενα επτά παιχνίδια και επιλέχθηκε τελικά να μπει στο χειρουργείο και να χάσει 22 ματς. Ο 39αρης πλέον Τζόρνταν έπαιξε στα τελευταία 7 ματς της σεζόν προσπαθώντας να βάλει στα playoffs τους Ουίζαρντς αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ρίξει τους μέσους όρους του.

Η σεζόν εκείνη για τον Τζόρνταν έκλεισε έχοντας παίξει 60 ματς στα 39 του με:
22.9 πόντους
5.7 ριμπάουντ
5.2 ασίστ
1.4 κλεψίματα
0.4 κοψίματα

Οι Ουίζαρντς βελτιώθηκαν κατά 18 νίκες σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν μιας και έκλεισαν την χρονιά με 37-45 ρεκόρ (σε σχέση με το 19-63), δεν ήταν αρκετό όμως για να μπουν στα playoffs.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς μετά το κακό ξεκίνημα των Λέικερς (2-5 όπως γράψαμε) μπήκε κι αυτός σε MVP mode. Μάλιστα ήταν μέσα στους πέντε υποψήφιους τον Δεκέμβριο που είχε ανοίξει η κουβέντα για τον φετινό MVP (Γιάννης, Χάρντεν, Αντονι Ντέιβιτς και Πολ Τζορτζ οι άλλοι τέσσερις).

Πριν χάσει έναν μήνα δράσης με τον τραυματισμό του στο 34ο ματς των Λέικερς, το Λος Αντζελες είχε 20-14 ρεκόρ και φυσικά βρισκόταν μέσα στην οκτάδα των playoffs. Στα επόμενα 17 ματς που έχασε οι Λέικερς είχαν ρεκόρ 6-11 κι έφτασαν στο 26-27! Ο ΛεΜπρον μπορεί να επέστρεψε όμως οι «λιμνάνθρωποι» είχαν πάρει ήδη την κατηφόρα...

Μένει να δούμε στα τελευταία έξι ματς των Λέικερς εάν θα καταφέρουν να βελτιώσουν το περσινό τους ρεκόρ. Πέρσι έμειναν στο 35-47 φέτος είναι στο 34-42...

Η σεζόν λοιπόν κλείνει με τον ΛεΜπρον Τζέιμς στα 34 του να έχει σε 55 ματς:
27.4 πόντους
8.5 ριμπάουντ
8.3 ασίστ
1.3 κλεψίματα
0.6 κοψίματα

Αυτό δεν είναι ένα κείμενο σύγκρισης των δύο. Περισσότερο είναι ένα κείμενο να φανεί το μεγαλείο του Μάικλ Τζόρνταν ο οποίος στα 39 του και με υπερφορτωμένο γόνατο έφτασε τους μέσους όρους του σε επίπεδο MVP και ένα ρόστερ που είχε μόνο 19 νίκες να ονειρεύεται playoffs...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα