Η διαφήμιση και η δυσφήμιση του αθλήματος! (pics)

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η διαφήμιση και η δυσφήμιση του αθλήματος! (pics)

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας έφτασε στην εορταστική Σάρλοτ για το 68ο All Star Game, η «προσγείωση» όμως, ήταν ανώμαλη, γιατί τα νέα από τον ημιτελικό των «αιωνίων» και την αποχώρηση του Ολυμπιακού, δυστυχώς, ταξιδεύουν γρήγορα πλέον!

Είναι κάποιες φορές κι αυτές, τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες με όλα όσα συμβαίνουν στην έρημη την πατρίδα μας (σχεδόν στους περισσότερους τομείς της ζωής όλων μας), που ενώ βρίσκεσαι πολύ μακριά από το επίκεντρο των γεγονότων, νιώθεις ότι είσαι τόσο κοντά! Ή μάλλον ότι τα βιώνεις εκ των έσω! Και ίσως γι’ αυτό και να ευχόσουν να βρισκόσουν ακόμη μακρύτερα!

Κάπως έτσι αισθάνθηκα φτάνοντας το μεσημέρι της Τετάρτης (13/02) στο διεθνές αεροδρόμιο «Ντάγκλας» της Σάρλοτ, όπου στην αίθουσα παραλαβής των αποσκευών δέσποζαν δύο εντυπωσιακές αφίσες του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν η φωνή του τοπικού αστέρα των Χόρνετς, Κέμπα Ουόκερ, να καλωσορίζει τους επισκέπτες στο ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ΝΒΑ!

Μέχρι να έρθουν οι βαλίτσες, τι πιο φυσιολογικό να από το να συνδεθείς στο wifi του αεροσταθμού, για να δεις πόσο είναι το σκορ ημιχρόνου στον ημιτελικό του Κυπέλλου, ανάμεσα στους «αιώνιους» αντιπάλους.

Πριν προλάβουμε να σχολιάσουμε το 40-25 της ανάπαυλας (υπέρ του Παναθηναϊκού), όμως, εμφανίστηκε η είδηση της οριστικής αποχώρησης του Ολυμπιακού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σφυρίγματα των τριών διαιτητών και όπως καταλαβαίνετε, για λίγα λεπτά ξεχάσαμε και το όνομά μας και τον προορισμό μας.

Εν συνεχεία άρχισαν να «σκάνε» και οι δηλώσεις των ανθρώπων του «τριφυλλιού», οι φωτογραφίες με το κόκκινο string, η τοποθέτηση των «ερυθρόλευκων», η… υποδοχή στο ΣΕΦ, το tweet του Πιτίνο και η έκπληξη του Κιλπάτρικ! Μία φανταστική ατμόσφαιρα…

Οι εξελίξεις ήταν τόσο σοκαριστικές και καταιγιστικές, που (με τον Βασίλη Τσίγκα) «συλλάβαμε» τους εαυτούς μας να έχουμε κολλήσει στα κινητά μας για τουλάχιστον μισή ώρα και να διαβάζουμε αμίλητοι όλα αυτά που εξελίσσονταν στο ΟΑΚΑ. Όχι ότι δεν τα ξέραμε ή ότι δεν έχουν συμβεί και χειρότερα, απλά, όσο να ‘ναι, όταν έχεις συμπληρώσει δέκα μέρες στην Αμερική και δουλεύεις υπό τις συνθήκες που δουλεύουμε, η αλήθεια είναι ότι ξεσυνηθίζεις! Ή αλλιώς δυσκολεύεσαι να «επιστρέψεις» στην αθλητική πραγματικότητα της ψωροκώσταινας…

Το συναίσθημα πάντως είναι αποκαρδιωτικό! Να φτάνεις στην πόλη που θα φιλοξενήσει την ετήσια μεγάλη γιορτή του ΝΒΑ, στην οποία ένας Έλληνας (Αντετοκοκούνμπο) θα είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές και πίσω στην πατρίδα, να στιγματίζεται με τόσο δυσφημιστικό τρόπο, ο ημιτελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες και τους δύο μεγαλύτερους συλλόγους-πρεσβευτές του ελληνικού μπάσκετ στο εξωτερικό.

Δεν είδα ούτε ένα δευτερόλεπτο και ούτε φυσικά μπήκα και θα μπω στην διαδικασία να δω τα highlights του ντέρμπι, για να πάρω θέση σχετικά με το αν αδικήθηκε ο Ολυμπιακός από τους διαιτητές. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν αυτό το θέμα. Επειδή όμως η κανονικότητα αποτελεί έννοια που τείνει να εκλείψει εντελώς στην Ελλάδα, καλό θα είναι επιτέλους να γίνει κάτι. Έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα παίζουμε μεταξύ συγγενών και φίλων…

Αν υπάρχει ΕΟΚ (πολύ αμφιβάλλω), αν υπάρχει Πολιτεία (εδώ τώρα τι να πούμε;), αν υπάρχει ΠΣΑΚ (ας δικαιολογήσει κάποια στιγμή την παρουσία του σε κάτι που θα πιάσει τόπο), ας γίνει κάτι! Ποιο είναι το μήνυμα που περνάμε στα παιδιά, φεύγοντας από τα γήπεδα στα ημίχρονα επειδή διαφωνούμε τους διαιτητές; Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από όσο μικρή μερίδα οπαδών, μία τέτοια απόφαση;

Τι εικόνα περνάμε προς τα έξω όταν διακωμωδούμε την σπουδαιότερη αντιπαλότητα της Ευρώπης, αφήνοντας γυναικεία εσώρουχα στον πάγκο της άλλης ομάδας; Πως άραγε εισέπραξε όλα αυτά ο ηγέτης των Μπακς, που «διαφημίζει» κάθε μέρα την Ελλάδα και πως θα τα σχολιάσει όταν θα κληθεί από έναν συμπαίκτη του ή έναν Αμερικανό δημοσιογράφο να το κάνει; Ας συνειδητοποιήσουμε λίγο την τεράστια παράδοση που κουβαλάμε στο μπάσκετ και ας σεβαστούμε λίγο περισσότερο τους εαυτούς μας…

Κλείνω την αρνητική αυτή παρένθεση που δυστυχώς, αλλά αναπόφευκτα με παρέσυρε στην κατηφόρα της ελληνικής μπασκετικής πραγματικότητας και ξαναπαίρνω την «ανηφόρα» για το… Έβερεστ του αθλήματος, παγκοσμίως. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν καταφέραμε ακόμη να εκτιμήσουμε ακόμη σε πόσο όμορφη, καθαρή και περιποιημένη πόλη έχουμε φτάσει.

Το εμπορικό κέντρο της Σάρλοτ είναι πανέμορφο, πολύ ζωντανό και φιλικό στον επισκέπτη, έχει πολλά καφέ και εστιατόρια, μεγάλους δρόμους, ενώ στην καρδιά του βρίσκεται και το Spectrum Center, που θα φιλοξενήσει το εορταστικό τριήμερο του ΝΒΑ. Ένα άκρως μπασκετικό γήπεδο που χωράει περισσότερους από 20.000 θεατές και ξεχωρίζει για το ξεχωριστό παρκέ του, που είναι «χωρισμένο» σε κυψέλες για τις... σφήκες (Χόρνετς). Το ξενοδοχείο που διαμένουμε βρίσκεται ακριβώς απέναντι, ενώ στο οικοδομικό τετράγωνο, δεσπόζουν συνεχώς αφίσες του Κέμπα Ουόκερ αλλά και του ΛεΜπρόν και των συμπαικτών του στο All Star Game.

Από Παρασκευή (15/02) μέχρι και Κυριακή (17/02) το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι στο full και πέραν του «κυρίως πιάτου» (Giannis vs LeBron), τους διαγωνισμούς, το Risings Stars και το Skills Challenge, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσεις δεκάδες events από τα οποία θα παρελάσει η αφρόκρεμα του «μαγικού κόσμου» και το gazzetta.gr, χάρη στο Sustenium, θα βρίσκεται παντού για να σας βάλει στο κλίμα.

Αν και στο πίσω μέρος του μυαλού μας, θα βρίσκεται ο GOAT, που ως ιδιοκτήτης του αμφιτρύωνος οργανισμού των Χόρνετς, θα είναι στα μέσα και στα έξω! Ο “Air Michael”, άλλωστε έφερε το All Star Game στην Πολιτεία που γεννήθηκε και στο περιθώριο της μεγάλης μπασκετικής γιορτής, θα σβήσει τα 56 κεράκια του! Ας δούμε τον Μάικλ Τζόρνταν, ας του σφίξουμε το χέρι και ας χάσουμε για λίγο τη μιλιά μας. Δεν πειράζει!

Υγ.: Μετά από όσα μας είπε και τον είδαμε να κάνει στο Ντάλας κι ακόμη περισσότερο μετά το αγριεμένο 4ο δωδεκάλεπτο που έκανε τα ξημερώματα στην Ιντιανάπολις (οι Μπακς έχαναν με -10 και χάρη σε 12π. του Γιάννη στα τελευταία 9 λεπτά, νίκησαν με 106-97) και το 5ο εφετινό triple-double (33π., 19ρ. & 11ασ), ο “Greek Freak” έρχεται αγριεμένος στη Σάρλοτ με στόχο να απολαύσει το τριήμερο αλλά και να γράψει ιστορία. Μείνετε συντονισμένοι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!