Ο «κανόνας των 65 αγώνων» φέρνει γκρίνια στο ΝΒΑ και κοστίζει εκατομμύρια

Ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον.

bet365

Ο «κανόνας των 65 αγώνων» ήρθε για να μείνει και να προκαλέσει ένα ατελείωτο ντιμπέιτ ανάμεσα στους παίκτες που πρέπει να διαλέξουν: Χρήματα και δόξα ή ξεκούραση;

Ο «κανόνας των 65 αγώνων». Κάθε κανόνας μοιάζει βαρετός. Λένε πως αν υπακούς σε κάθε κανόνα, τότε χάνεις τη διασκέδαση.
Για τους παίκτες του NBA, δεν είναι θέμα προσωπικής ευεξίας, αλλά η απώλεια αφορά ένα άλλου αγαθό. Και όμως, τα χρήματα, στην εποχή μας, ως αγαθό λογίζονται.

Και ο κανόνας των 65 αγώνων (όπου ως συμμετοχή θεωρείται ένας αγώνας με τουλάχιστον 20 λεπτά) που έχει θεσπίσει το ΝΒΑ για να μοιράσει τα βραβεία του στο τέλος της σεζόν, πρόκειται να κοστίσει σε χρήμα και δόξα. Για να το θέσουμε αλλιώς, κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να χάσει μέχρι 17 ματς. Στο 18ο σχεδόν... καίγεται!

Η αρχική σκέψη αφορούσε στην... πάταξη κάθε σκέψης για την δίχως νόημα ξεκούραση των παικτών.
Μόνο που το ΝΒΑ δεν υπολόγισε και τους κάθε λογής τραυματισμούς.

Πάρτε για παράδειγμα τον εν ενεργεία MVP της Λίγκας, τον Τζοέλ Εμπίντ. Ο νέος τραυματισμός στο γόνατο πρόκειται να του στερήσει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον μπορεί να χάσει 40 εκατομμύρια δολάρια, αν δεν αγωνιστεί σε τέσσερα ματς της κανονικής περιόδου μέχρι το τέλος!

Τη δεκαετία των 80's οι παίκτες που ήταν επιπέδου All Star, έχαναν 10.4 ματς ανά σεζόν. Δέκα χρόνια μετά, το ποσοστό αυξήθηκε ελάχιστα (10.6).

Όταν πλέον μπήκαμε στο νέο αιώνα (2000) τα χαμένα ματς αυξήθηκαν στα 13.9 Και από τότε κυριαρχεί η ανηφόρα: 17.5 ματς στα 2010's και 23.9 στη δεκαετία που διανύουμε.

Οι περσινές πεντάδες θα ήταν εκτός συναγωνισμού!

Για τη θέσπιση του κανόνα των 65 αγώνων, ρόλο έπαιξε και το παρακάτω. Από τους 15 παίκτες που συνέθεσαν τις τρεις καλύτερες πεντάδες, στο τέλος της σεζόν, οι πέντε (δηλαδή το 1/3) μέτρησαν λιγότερες από 64 συμμετοχές.

Τόσες μέτρησε ο Τζίμι Μπάτλερ των Μαϊάμι Χιτ. Ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 63, ο Στεφ Κάρι 56, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς 55 και ο Ντέμιαν Λίλαρντ 58.

Με το νέο κανόνα, κανείς τους δεν θα ήταν διαθέσιμος για να μπει σε μία πεντάδα.

Το NBA έχει προβλέψει την πιθανότητα ενός σοβαρού τραυματισμού που θα θέσει έναν παίκτη εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Και θα μπορεί να είναι υποψήφιος για ένα βραβείο, αρκεί να έχει αγωνιστεί σε 62 ματς!

Η κριτική, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, είναι έντονη. Ο Χαλιμπέρτον πρόλαβε να το χαρακτηρίσει ως «ηλίθιο».

Δεν έχει εντελώς άδικο, αφού μία ενδεχόμενη εξαίρεση από τα βραβεία και τις πεντάδες θα του κοστίσει, όπως αναφέραμε 40 εκατομμύρια.

Βλέπετε, η επέκταση που υπέγραψε την περασμένη σεζόν θα μπει σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αν βρεθεί σε μία από τις τρεις πεντάδες, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά πιθανό, τότε τα 204.5 εκατομμύρια δολάρια της συμφωνίας, θα αυξηθούν σε 245!

Οι εκτός βραβείων και όσοι... πλησιάζουν!

Ήδη ο Καϊρί Ίρβινγκ τέθηκε εκτός από κάθε πιθανό βραβείο, έχοντας χάσει τουλάχιστον 18 αγώνες. Το ίδιο και ο Μπράντλεϊ Μπιλ, όπως και ο ΛαΜέλο Μπολ, αλλά και ο Τζα Μοράντ.

Στο όριο βρίσκονται αρκετοί All Star παίκτες.

Ο Τζίμι Μπάτλερ μπορεί να χάσει άλλα δύο ματς. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις πέντε, ο Μπαμ Αντεμπάγιο επτά, ενώ πιο... πίσω βρίσκονται οι Ντέβιν Μπούκερ, Ντόνοβαν Μίτσελ με 9 χαμένα ματς, Κέβιν Ντουράντ με 7.

Στο ΝΒΑ... κάνει και αδιαφορεί για τη γκρίνια

Και όμως, η αυστηρή πλευρά των αριθμών - με αυτή... ζει το NBA - αναφέρει ότι ο «κανόνας των 65 αγώνων» έχει αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, το 71% των παικτών που ήταν σε μία από τις κορυφαίες πεντάδες και το All Star Game των τριών προηγούμενων σεζόν, βρίσκονται στη διαδικασία να αγωνιστούν τουλάχιστον σε 65 αγώνες.

Το περσινό ποσοστό, την ίδια εποχή πριν από ένα χρόνο, ήταν μόλις στο 47%. Άρα το... μέτρο πιάνει. Και παραπιάνει.

Από την άλλη πλευρά, η κριτική αναφέρει ότι αν δεν υπήρχε ο κανόνας, ο Τζοέλ Εμπίντ μπορεί να μην είχε πιέσει την επιστροφή του, η οποία του κόστισε έναν τραυματισμό που θα τον φέρει όχι μόνο εκτός της διεκδίκησης οποιουδήποτε βραβείου, αλλά και μίας καλής πορείας στα play-offs με τους Σίξερς.

@Photo credits: NBA/Getty Images, Jeff Haynes/NBAE via Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα