Προμηθέας Πάτρας - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 68-76

Γιώργος Κούβαρης
Προμηθέας Πάτρας - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 68-76

bet365

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικράτησε δύσκολα του αξιόμαχου Προμηθέα στην Πάτρα με 76-68 και έγινε η τελευταία ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας.

Η αλήθεια είναι ότι οι «πράσινοι» δεν εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους στην Πάτρα ωστόσο πήραν αυτό που ζητούσαν. Τη νίκη και την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, τα οποία διεξαχθούν στις 13 Φεβρουαρίου, μόλις τέσσερις μέρες πριν από τον μεγάλο τελικό στο Ηράκλειο της Κρήτης (17/2).

Μπορεί να μην έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης αλλά κατάφεραν να νικήσουν με 76-68 χωρίς να απειληθούν ουσιαστικά από τον ελλιπέστατο και πολύ καλό, Προμηθέα. Άλλωστε η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων σε πρόσωπα και ποιότητα είναι μεγάλη, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ.

Ένα ξέσπασμα στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο με το οποίο μετέτρεψε το -1 (32-31 στο 18') σε +15 (58-43 στο 25') έμελλε να αποτελέσει και το σημείο-κλειδί για την τελική έκβαση του αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έβαλε απαγορευτικό στους Πατρινούς, οι οποίοι ωστόσο κοίταξαν τον μεγάλο αντίπαλο στα μάτια και φρόντισαν να του... βάλουν και δύσκολα σε πολλά σημεία του αγώνα.

Ο Νικ Καλάθης με 15 πόντους και 5 ασίστ ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν για λογαριασμό του Παναθηναϊκού -που έπαιξε χωρίς τον Θανάση Αντετοκούνμπο-, ενώ «διψήφιοι» για τους «πράσινους» ήταν και οι Τόμας (12π.), Λάσμε (10π.) Για τον Προμηθέα που έπαιξε χωρίς τους Οκτάβιους Έλις και Τζεϊβόν Πίνκστον, το δελτίο του οποίου δεν έχει εκδοθεί ακόμα, ο Παρκς είχε 14 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Το ματς

Σε αντίθεση με το παιχνίδι στην Ποντγκόριτσα, ο Παναθηναϊκός ήταν... κακός στην άμυνα και εξαιρετικός στην επίθεση! Τουλάχιστον στο πρώτο δεκάλεπτο όταν και προηγήθηκε με 29-24. Ένα διάστημα όπου η ομάδα της Πάτρας είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στην «πράσινη» άμυνα και πιο συγκεκριμένα από το «ζωγραφιστό» δια χειρός Τσαϊρέλη. Από πλευράς Παναθηναϊκού ο Τόμας ήταν εκείνος που ξεκίνησε «ζεστός» και ο Καλάθης εκείνος που πήρε την σκυτάλη απο τον συμπαίκτη του στην επίθεση. Μάλιστα οι «πράσινοι» κρατούσαν προβάδισμα πέντε πόντων (26-31 στο 12') αλλά δύο σερί τρίποντα του Προμηθέα γύρισαν το ματς... τούμπα για το 32-31.

Ο Τσάβι Πασκουάλ κάλεσε τάιμ άουτ το οποίο έφερε ένα σερί 10-0 του Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 9 πόντους (41-32) στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Έχοντας τα ηνία στο σκορ και τον Καλάθη να έχει κάνει εξαιρετικό ημίχρονο όσον αφορά τα επιθετικά του καθήκοντα (13π., 2/2β., 4/4δίπ., 1/3τρ.) το «τριφύλλι» κατάφερε να συνέλθει από το momentum που θέλησαν να αποκτήσουν οι γηπεδούχοι.

Εξίσου δυνατά μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Όπως φάνηκε ήθελε να εξασφαλίσει διαφορά στο σκορ ώστε να μην έχει προβλήματα στη συνέχεια του ματς. Πράγματι. Κατάφερε σε διάστημα πέντε λεπτών να πραγματοποιήσει ένα επιμέρους 12-4 και να πάρει διαφορά 15 πόντων (58-43). Ο Κιθ Λάνγκφορντ με τον ΝτεΣόν Τόμας ήταν εκείνοι που είχαν αναλάβει δράση στην επίθεση κρατώντας την διαφορά στους 11 πόντους (61-50) με την λήξη της τρίτης περιόδου.

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, ο Προμηθέας μπορεί να φάνηκε απειλητικός, μπορεί να έκανε την ύστατη προσπάθεια για να γυρίσει το ματς, αλλά η εμπειρία των «πρασίνων» στάθηκε αρκετή για να παραμείνει η διαφορά σε «μαξιλαράκι» ασφαλείας. Αλλωστε ήταν σταθερά στους 10 πόντων (65-55 στο 35') παρά το γεγονός ότι ένα λεπτό νωρίτερα οι Πατρινοί είχαν μειώσει στους έξι πόντους (61-55).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ουσιαστικά η νίκη του Παναθηναϊκού οφείλεται περισσότερο στην ποιότητα των παικτών του και σε δύο σημεία του αγώνα. Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου όταν και έστειλε τη διαφορά στους 15 πόντους. Έπαιξε ρόλο και το 80% στις βολές.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης αν και είχε μόλις 1/5 τρίποντα, ήταν εκείνος που έδωσε την ώθηση στον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο (15π., 5ασ.) και μαζί με τον ΝτεΣόν Τόμας (12π., 3/4δίπ., 2/5τρ.) μοιράζονται τον τίτλο του κορυφαίου στο ματς.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Νίκος Γκίκας μπορεί να μοίρασε 5 ασίστ ωστόσο ήταν πολύ άστοχος με 0/6 εντός παιδιάς, με αποτέλεσμα να στοιχίσουν στην ομάδα του οι βιαστικές του επιλογές.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Η άμεση «απάντηση» του Παναθηναϊκού στο προβάδισμα του Προμηθέα στο 13' (32-31) και το σερί 10-0 με αποτέλεσμα να πάρει διαφορά 9 πόντων (41-32) την οποία και κατάφερε να διαχειριστεί μέχρι το τέλος του αγώνα.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Σημαντικές βοήθειες από τον Παπαπέτρου στα ριμπάουντ, ο Λάσμε θετικός όσο βρέθηκε στο παρκέ, ενώ οι σερί πόντοι του Λάνγφορντ στο δεύτερο ημίχρονο κράτησαν την διαφορά σε μεγαλύτερη τιμή από τους 10 πόντους.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η φοβερή alley oop ασίστ του Καλάθη στον Λάσμε λίγο μετά το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και το εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκαμπονέζου σέντερ του Παναθηναϊκού.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τη «φτωχή» δημιουργία με τις 11 ασίστ ενώ ο Προμηθέας το 37% στα δίποντα (15/40).

Τα δεκάλεπτα: 24-29, 39-46, 50-61, 68-76

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα