Ρενέσες vs Ομπράντοβιτς: Μια «κόντρα» 37 χρόνων

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ρενέσες vs Ομπράντοβιτς: Μια «κόντρα» 37 χρόνων
Η πρώτη τους συνάντηση έγινε πριν από 37 ολόκληρα χρόνια κι ενόψει της αποψινής αναμέτρησης στο Βερολίνο μεταξύ Άλμπα και Φενέρμπαχτσε, η Euroleague Greece ξετυλίγει το κουβάρι των «συγκρούσεων» δύο παλιών… καραβάνων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, του Άιτο Ρενέσες με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Πρόκειται για δύο θρυλικές μορφές του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αυτό καταδεικνύει εξάλλου το παρελθόν και τα επιτεύγματά τους. Ανεξαρτήτως του ότι δεν κατάφερε ποτέ να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης, ο Μαδριλένος Ρενέσες υπήρξε ένας αυθεντικός εραστής της κορυφής υπό την έννοια ότι την κυνήγησε με λύσσα για τουλάχιστον μια δεκαετία. Κατέκτησε πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους, ουδέποτε την Euroleague παρά τη συχνότατη παρουσία τους στα Final Four. Ο δε Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι λογικό να χαρακτηρίζεται «ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» καθώς με εννέα κατακτήσεις δικαίως θεωρείται ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Απόψε (20:30) στο Βερολίνο θα βρεθούν αντιμέτωποι για μια ακόμη. Ενδεχομένως να μη θυμούνται ούτε οι ίδιοι την πρώτη, εκτός κι αν η μνήμη τους είναι τόσο ισχυρή, σε σημείο να έχει αποτυπωθεί η 10η του Οκτώβρη του 1993. Τότε ήταν η πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ισπανικού Πρωταθλήματος, σε μια εποχή όπου ο μεν Άιτο Ρενέσες ήταν στον πάγκο Μπαρτσελόνα και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρισκόταν στο ξεκίνημα της (προπονητικής) επαγγελματικής καριέρας του, στην τεχνική ηγεσία της Μπανταλόνα, έπειτα από την απόλυτα πετυχημένη θητεία του στην Παρτίζαν Βελιγραδίου. Τότε ο 73χρονος (σήμερα) Ρενέσες διένυε το 47ο έτος της ηλικίας του, ενώ ο Ομπράντοβιτς είχε κλείσει τα 33! Η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 78-66 και γενικώς βγήκε νικήτρια μέσα από τις συγκρούσεις της με την Μπανταλόνα καθώς οι δύο ομάδες βρέθηκαν και στη διαδικασία των Play Offs του Πρωταθλήματος και η «Μπάρτσα» βγήκε νικήτρια με 3-2 νίκες.

Η Euroleague του Ομπράντοβιτς

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Απριλίου 1994 όταν οι δύο προπονητές τέθηκαν αντιμέτωποι (για πρώτη φορά) στην Euroleague. Και δεν επρόκειτο για αγώνα της… σειράς αλλά για τον ημιτελικό του Final Four της Euroleague στο Τελ Αβίβ (1994). Η ιστορία έγραψε ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών καθώς η σταχτοπούτα Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέκτησε την κορυφή με ηγέτη τον Κορνίλιους Τόμπσον. Την ίδια έκπληξη είχε προκαλέσει και η επιβλητική νίκη της Μπανταλόνα επί της Μπαρτσελόνα του Ρενέσες με 79-65 στον ημιτελικό. Δεν το περίμενε κανείς, συνυπολογίζοντας προφανώς και τον πρότερο αγωνιστικό βίο των δύο ομάδων. Η βραχύσωμος Ζοφρέσα είχε κάνει τη διαφορά μαζί με τον σπουδαίο Τζόρντι Βιγιακάμπα.

Η εκδίκηση του Παρισιού

Ακολούθησαν τα el clasico καθώς ο Σέρβος τεχνικός άφησε τα περίχωρα της Βαρκελώνης και μετακόμισε στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, το επόμενο μεγάλο παιχνίδι για τους δύο σπουδαίους προπονητές δεν ήταν επί ισπανικού εδάφους αλλά στο Παρίσι. Στο Final Four του 1996 όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για πρώτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο. Στον ημιτελικό, η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε τη Ρεάλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η ραψωδία του Αρτούρας Καρνισόβας (24π.), έγραψε το σενάριο της γλυκιάς εκδίκησης του Ρενέσες απέναντι στον «Ζοτς». Έναν χρόνο μετά, στους τελικούς του ισπανικού Πρωταθλήματος, ο Μαδριλένος προπονητής βγήκε και πάλι νικητής μέσα από μια μάχη σώμα με σώμα, αλλά στο πλαίσιο του ισπανικού Πρωταθλήματος καθώς κατέκτησε τον τίτλο απέναντι στην Μπαρτσελόνα στη σειρά των τελικών.

Το αήττητο του Ζοτς

Η συχνότητα των αγωνιστικών «επαφών» μειώθηκε μετά το 1997 και προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξαν ρόλο οι επιλογές των δύο προπονητών σε επαγγελματικό επίπεδο. Μετά την Μπενετόν Τρεβίζο, ο Ζέλικο Ομπράντιβιτς «υπέγραψε» συμβόλαιο ζωής με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Άιτο Ρενέσες βρέθηκε στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικούς της Ισπανίας, για να ακολουθήσουν οκτώ χρόνια σε Μπανταλόνα και Ουνικάχα Μάλαγα. Για την ακρίβεια, αντάμωσαν μόλις πέντε φορές. Ο «Ζοτς» έφυγε χαμογελαστός και στις επόμενες. Την περίοδο 2006-07 στις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με την Μπανταλόνα και την αντίστοιχη 2008-09 όπου οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τη Μάλαγα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρώτη φετινή αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με την Άλμπα Βερολίνου στην Κωνσταντινούπολη, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, είχε ιστορική σημασία καθώς τέθηκαν αντιμέτωποι έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια. Η «Φενέρ» κέρδισε στην παράταση με 107-102 έπειτα από ένα απίστευτο παιχνίδι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.