Ο χορός των μηδενικών

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ο χορός των μηδενικών
Ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει την αλλόκοτη εικόνα του Ολυμπιακού στη Ρωσία και αναρωτιέται, πώς θα βρεθεί κίνητρο για το επόμενο οκτάμηνο.

Tα στατιστικά και συνολικά η εικόνα του αγώνα που ξάπλωσε τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο είναι αφιερωμένα σε όσους πίστευαν ή πιστεύουν ότι ήταν καλή ιδέα να αλλάξει δέρμα αυτή η ομάδα και να αναδομηθεί στις πλάτες λεγεωνάριων βγαλμένων από το καλάθι της λαϊκής ή από το ράφι με τα αζήτητα.

Οι τέσσερις Αμερικανοί του Ολυμπιακού τελείωσαν το ματς με 0 πόντους, 0/9 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη και 10 φάουλ, σε μία ώρα μπάσκετ (59:15 συμμετοχής).

Απέναντι στη Μπάγερν, έξι μέρες νωρίτερα, το ίδιο made in USA κουαρτέτο μέτρησε 36 πόντους, με 13/24 σουτ, 12 ριμπάουντ και 17 ασίστ σε 83 συνολικά λεπτά!

Οι Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης πέτυχαν απόψε τους τελευταίους 47 πόντους του Ολυμπιακού, αφού προϊόντος του χρόνου εξαφανίστηκαν και οι Μιλουτίνοβ, Βεζένκοφ, Κόνιαρης.

Οι Ρότσεστι – Μιλουτίνοβ κατόρθωσαν να πουλήσουν τη μπάλα σε επαναφορά από καλάθι αντιπάλου και μάλιστα δέχθηκαν τρίποντο όσο τσακώνονταν μεταξύ τους.

Ο πενταδάτος Μπάλντγουιν πέταξε τη μπάλα στους φωτογράφους, όταν είχε την ευκαιρία να εξιλεωθεί εν μέρει για την κάκιστη εμφάνισή του (στο 79-74).

Όλοι οι ξένοι που προαναφέρθηκαν είχαν κακή απόδοση και στην άμυνα, ιδίως οι γκαρντ που άφησαν ανενόχλητους τους δύο δημιουργούς της Ζενίτ, αχρηστεύοντας το πλάνο του Μπαρτζώκα.

Οι Αλμπισί, Ρένφρο μοίρασαν μαζί 14 ασίστ, σε 18 και 23 λεπτά αντίστοιχα. Το σημαντικότερο από τα «πρέπει» της βραδιάς πήγε στον βρόντο.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, σύσσωμος ο Ολυμπιακός πήρε χαμηλό βαθμό στο αμυντικό ριμπάουντ, επιτρέποντας στους Ρώσους να ανανεώσουν 13 επιθέσεις στα πρώτα 30 λεπτά.

Όταν βελτιώθηκε η λειτουργία στα μετόπισθεν, το -13 σχεδόν εξανεμίστηκε, σε ένα τετράλεπτο. Οι τρεις κόντεψαν να κατατροπώσουν τους πέντε, αλλά όχι, δεν είναι δα τόσο άδικο άθλημα το μπάσκετ.

Υπάρχει και άλλος ένας δείκτης που συνήθως αποδίδει δικαιοσύνη: το χρηματιστήριο της αγοράς. Εάν ένας ξένος παίκτης είναι φτηνός, υπάρχει συνήθως κάποια εξήγηση για την τιμή ευκαιρίας.

Δεν αρκεί η ποιότητα (αναμφισβήτητη σε περιπτώσεις όπως του Μπράντον Πολ), απαιτείται και σταθερότητα και χαρακτήρας. Και προσωπικότητα.

Ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε 31 πόντους σε 32,5 λεπτά, επτά μήνες πριν τα 38α γενέθλιά του. Απείλησε μάλιστα το ρεκόρ της ευρωπαϊκής του καριέρας, το οποίο είναι 34 από ένα ματς του 2014 με την ξεχασμένη Νεπτούνας στη Λιθουανία.

O Kώστας Παπανικολάου βελτίωσε και αυτός τη φετινή του επίδοση με τους 20 πόντους που έβαλε, ενώ υπήρξαν στιγμές που έπαιζε άμυνα για πέντε.

O Γιώργος Πρίντεζης έγραψε τη δική του 20άρα (δεύτερο καλύτερο ρεκόρ για φέτος), μολονότι είδε από τον πάγκο τα πρώτα 8-9 λεπτά του παιχνιδιού.

Οι άλλοι, πού χάθηκαν; Σε ποιο γήπεδο βρίσκονταν; H παροιμία λέει «τρεις και ο κούκος», αλλά απόψε δεν υπήρχε καν κούκος. Τρεις και μόνο αυτοί.

Ακόμα και ο συνήθως αξιόπιστος Νίκολα Μιλουτίνοβ δέχθηκε στο ξεκίνημα από τον Αγιόν περισσότερους πόντους (11) από όσους ο ίδιος πέτυχε σε ολόκληρο το παιχνίδι.

Άλλωστε, δεν ήταν μόνο ο Ολυμπιακός που γέμισε απόψε με κάθε λογής ρεκόρ (θετικά και αρνητικά), αλλά και η πρωταγωνίστρια της βραδιάς Ζενίτ.

Ο Κόλτον Άιβερσον μάζεψε 12 ριμπάουντ για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Euroleague, o Eβγένι Βορονόφ άγγιξε το career high του με τους 21 πόντους, ενώ και οι ασίστ των δύο κοντών πλησίασαν τα πάνω όρια των δυνατοτήτων τους.

Ο Βορόνοφ ήταν κάποτε πιόνι του Μπαρτζώκα στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ενώ ο ίδιος μαζί με τον Πονκρασόφ έζησαν στο πετσί τους το διπλό «ερυθρόλευκο» δράμα της ΤΣΣΚΑ στην Πόλ και στο Λονδίνο…

Ο Ολυμπιακός απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από τη γραμμή των πλέι-οφ και ετοιμάζεται σιγά σιγά να τα παρακολουθήσει από την τηλεόραση.

Εάν είχε κερδίσει τα τρία «βατά» ματς της δεύτερης θητείας του Μπαρτζώκα, θα βρισκόταν σήμερα κοντά στο 50% και θα έτρεφε ελπίδες πρόκρισης.

Οι επόμενες εβδομάδες θα τον βρουν αντιμέτωπο με ένα κρίσιμο τεστ χαρακτήρα και με βασανιστικά διλήμματα σχετικά με τον σχεδιασμό.

Εάν η άλλοτε κραταιή και φιλόδοξη ομάδα τεθεί εκτός στόχου από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, πάει να πει «ανενεργή» και αδιάφορη για ένα εξάμηνο, οι αντοχές του δόγματος «μέχρι τέλους» θα δοκιμαστούν σε όλα τα επίπεδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.