Νάρκες και πυροτεχνήματα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Νάρκες και πυροτεχνήματα
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός διαθέτει το μέταλλο για να υπερπηδήσει χαμηλά εμπόδια, αλλά χρειάζεται ενίσχυση για να ξεθαρρέψει περισσότερο.

O αγώνας του Παναθηναϊκού με τη Μπάγερν ήταν καρμπόν με τον χθεσινοβραδυνό του Ολυμπιακού με την Άλμπα, αλλά μόνο για 30 λεπτά. Έπειτα, οι νάρκες απενεργοποιήθηκαν.

Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει στον μηχανισμό του βαρύτερο μέταλλο από τον φετινό Ολυμπιακό και οι ομοιότητες εξανεμίστηκαν μόλις το ματσάκι πλησίασε στην τελική του ευθεία.

Το προσπέρασμα των «ερυθρολεύκων» στο τέλος της γ’ περιόδου αποδείχθηκε πυροτέχνημα, ενώ το προσπέρασμα των «πρασίνων» στο ίδιο χρονικό σημείο έγινε βρόχος για τους Γερμανούς.

Να γιατί ο ένας από τους Έλληνες «αιώνιους» φιγουράρει στην 6η θέση της κατάταξης, ενώ ο άλλος αγκομαχάει απεγνωσμένα στη 14η.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε επειδή κατόρθωσε να προσηλωθεί στην αμυντική αποστολή του και να αλλάξει το δέρμα του όσο χρειαζόταν για να κόψει τον βήχα των αντιπάλων του.

Η Μπάγερν είχε 15/24 τρίποντα στο 27ο λεπτό (όταν προηγήθηκε με 65-73), αλλά στο υπόλοιπο του παιχνιδιού σούταρε μόνο τέσσερα και δεν έβαλε ούτε μισό.

Δεν δημιούργησε καν τις προϋποθέσεις για να εκτελέσει, αυτό ήταν το σημαντικό.

«Είμαστε η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα. Oφείλουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τη γραμμή του τριπόντου», επισήμανε για πολλοστή φορά ο Ρικ Πιτίνο στην ανάπαυλα.

Η Αρμάνι έβαλε στον Παναθηναϊκό 14 τρίποντα, η ΤΣΣΚΑ 15, η Ρεάλ 14, η ΑΕΚ εντός των τειχών 18, η Μπάγερν απόψε 15. Εβδομηνταέξι τρίποντα παθητικό, σε πέντε αγώνες!

Τα νούμερα είναι εξωφρενικά, αλλά καμουφλάρονται πίσω από τις επιθετικές επιδόσεις του ίδιου του Παναθηναϊκού και από το συνολικό ισοζύγιο δυναμικότητας.

Οι «πράσινοι» χρειάστηκαν 19 επιθετικά ριμπάουντ για να αποφύγουν το στραπατσάρισμα απόψε, πάει να πει τόννους ιδρώτα. Και άφθονες δόσεις τύχης στα γκελ της μπάλας.

Μπορεί να μην αρκούσαν ούτε αυτά τα στοιχεία, αν δεν έβρισκε ο Παναθηναϊκός μερικούς ήρωες της άμυνας, στα πρόσωπα του Παπαγιάννη, του Καλάθη και του Παπαπέτρου.

Ο «X factor» ήταν ωστόσο ο Ταϊρίς Ράις, ο οποίος στο τέλος ανέβασε την αμυντική του επίδοση σε ασυνήθιστα επίπεδα και απαγόρευσε τα ελεύθερα σουτ στη γερμανική περίμετρο.

Η στατιστική του Αμερικανού εντυπωσιάζει (12 πόντοι, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ), αλλά ο δείκτης της αυτοσυγκέντρωσής του στη δ’ περίοδο δεν εικονίζεται στους αριθμούς.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 19-2 στο ξεκίνημα και οι αιθεροβάμονες πίστεψαν ότι ακολουθούσε εύκολη βραδιά. Λες και υπάρχουν τέτοιες, στην αλλοπρόσαλλη φετινή διοργάνωση.

«Αν μιλούσαμε για πυγμαχία, ο διαιτητής θα διέκοπτε τον αγώνα με τεχνητό νοκ-άουτ», αστειεύτηκε ο εκφωνητής της Εuroleague TV.

Μολαταύτα, οι «πράσινοι» βιάστηκαν να μετατρέψουν τον αγώνα σε ματσάκι επίδειξης και ο αρχικός οίστρος απείλησε να γίνει ύπουλο μπούμερανγκ.

Η Μπάγερν διέθετε στοιχεία που έλειπαν από τον Παναθηναϊκό: πολλούς ικανούς σουτέρ, σταθερό ρυθμό καθώς και ένα σημείο αναφοράς στο low post με τον πολύπειρο Γκρεγκ Μονρό.

«Μη πανικοβάλλεστε, έχετε την ποιότητα για να κερδίσετε τον αγώνα», εκλιπαρούσε ο Πιτίνο τους παίκτες του στα τάιμ-άουτ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν άστοχος και βιαστικός μετά το αρχικό πεντάλεπτο, αλλά βρήκε τις λύσεις που αναζητούσε στην τακτική του φτωχού: άμυνα, σπρώξιμο, ιδρώτας.

Η υπερπροσπάθεια έφερε μία σειρά από επιθετικά ριμπάουντ και αυτά μετουσιώθηκαν σε πόντους ή σε κερδισμένα φάουλ, όταν δεν λειτουργούσε τίποτε άλλο.

Η τελική στατιστική δίνει στον Παναθηναϊκό 94 κατοχές και μόνο 10 λάθη, ενώ η Μπάγερν έμεινε στις 81 κατοχές, με 13 κερδισμένες βολές έναντι 26 των «πρασίνων».

Στην τελευταία περίοδο, ο πρωταθλητής Ελλάδας δέχθηκε μόλις 8 πόντους και έκανε, έστω καθυστερημένα, τα μοναδικά του κλεψίματα (3). Στο συγκεκριμένο διάστημα, οι Γερμανοί είχαν 3/10 τρίποντα, 0/4 τρίποντα, 2/2 βολές και 5 λάθη.

Έστω και αργά, η διαφορά ποιότητας καθρεφτίστηκε στον πίνακα του σκορ και κάθε κατεργάρης κάθισε στον πάγκο του.

Εφ’ όσον ο Παναθηναϊκός νικήσει και τη Ζαλγκίρις του Σάρας το βράδυ της Παρασκευής, μπορεί να αφήσει δύο σκαλοπάτια πίσω του τον 7ο της βαθμολογίας και τους υπόλοιπους μνηστήρες της οχτάδας.

Καλύτερα να μην αναλύσω πού ακριβώς θα τον έβρισκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εάν είχε ηττηθεί από την ταπεινή Μπάγερν των 5 συνεχόμενων ηττών και της 18ης θέσης.

Η ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις παραμένει επιτακτική και η προσθήκη του Ράουτινς -ενός δεύτερου Φρεντέτ, αλλά χωρίς το ταλέντο- κάνει την επιστήμη να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.