Γκιεντράιτις: «Ο Σάρας είναι το μπάσκετ»!

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Γκιεντράιτις: «Ο Σάρας είναι το μπάσκετ»!
Η Άλμπα Βερολίνου δοκιμάζεται απόψε (14/1, 21:00) στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό και ο Ρόκας Γκιεντράιτις μίλησε στην EuroLeague Greece για τον αγώνα με τους Πειραιώτες, υποκλίθηκε στους Ρενέσες και Γιασικεβίτσιους ενώ αναφέρθηκε στον όνειρο του ΝΒΑ.

Ο τελευταίος χρόνος μπορεί να παρομοιαστεί σαν μια... απόδραση από την αφάνεια για τον Ρόκας Γκιεντράιτις, τον εξαιρετικό και ταυτοχρόνως βιονικό Λιθουανό φόργουορντ της Άλμπα Βερολίνου ο οποίος πραγματοποιεί μια ακόμη εξαιρετική σεζόν.

Ο Γκιεντράιτις αποδεικνύεται «διψασμένος» γιατί έχει πετύχει σε οτιδήποτε έχει επιχειρήσει. Ξεκινώντας από το 2013 όταν κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην δεύτερη κατηγορία του λιθουανικού πρωταθλήματος, πηγαίνοντας στο 2015 όταν το κατάφερε και στην κορυφαία διοργάνωση της χώρας του με τη Ρίτας Βίλνιους και καταλήγοντας στην περσινή τρομερή (για τον Λιθουανό) σεζόν, την παρθενική του με την Άλμπα Βερολίνου.

Ο 27χρονος φόργουορντ σουτάρει πολύ γρήγορα, λατρεύει να «κόβει» στην baseline και γενικώς την κίνηση χωρίς την μπάλα κι έτσι είναι το… άλλο μισό του καλού πασέρ Πέιτον Σίβα. Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Γκιεντράιτις μίλησε στην EuroLeague Greece για τον Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες, τον Ολυμπιακό και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους!

Σε παλαιότερη δήλωση σου είχες χαρακτηρίσει τον κόουτς Ρενέσες ως «δώρο Θεού». Πως είναι, λοιπόν η συνεργασία μαζί του; Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο σπουδαίο;
«Τα πάντα! Ο κόουτς Ρενέσες είναι η ιστορία! Ό,τι έχει πετύχει στην καριέρα του, οι γνώσεις που μοιράζεται με την ομάδα και τους παίκτες, όλα αυτά τον κάνουν τόσο ξεχωριστό... Είναι ένας δάσκαλος του μπάσκετ και μαζί του βελτιώνομαι σαν παίκτης και σαν άνθρωπος. Νιώθω πραγματικά χαρούμενος που παίζω για τον κόουτς Ρενέσες τα τελευταία δυο χρόνια».

Έπειτα, μάλιστα από τη νίκη στο ΟΑΚΑ, ο προπονητής σου είχε πει ότι «ξέρουμε ότι δεν θα πάμε στα playoffs αλλά το διασκεδάζουμε...». Εσύ πως αντιλαμβάνεσαι την εφετινή συμμετοχή της Άλμπα στην EuroLeague;
«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά... Η πρώτη μου στην EuroLeague, με πολλά παιχνίδια και αγώνες υψηλού επίπεδο. Χάσαμε κάποια "κλειστά" ματς ωστόσο βελτιωνόμαστε συνέχεια σαν ομάδα. Προσπαθούμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι και θα δούμε πως θα τελειώσει η χρονιά».

Η γνώμη σου για την αποψινή αναμέτρηση; Ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί με νέο προπονητή...
«Το γνωρίζω... Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, γνωρίζουμε την αποστολή μας. Θα παίξουμε το μπάσκετ μας και θα ακολουθήσουμε το στιλ παιχνιδιού μας. Κάποιες φορές αποδίδει και κάποιες άλλες όχι. Έχω βρεθεί σε αυτή την κατάσταση στο παρελθόν όταν έπαιζα στη Λιθουανία, να αλλάξει δηλαδή ο προπονητής στα μέσα της χρονιάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι παίκτες θέλουν να δείξουν πράγματα».

Πως βλέπεις να εξελίσσεται το εφετινό πείραμα του Ολυμπιακού με την πρώτη ομάδα να συμμετέχει μόνο στην Ευρωλίγκα;
«Για να είμαι ειλικρινής, εγώ προτιμώ περισσότερο να παίζω από το να κάνω προπόνηση (γέλια). Έχει πιο πολύ πλάκα το παιχνίδι από τα προπονητικά "διπλά". Νομίζω πως έχει να κάνει με τους παίκτες. Άλλοι προτιμούν την προπόνηση κι ένα ματς την εβδομάδα, άλλοι θέλουν μόνο να παίζουν. Ίσως με το ένα παιχνίδι να μην βρίσκεις ρυθμό».

Παρεμπιπτόντως, πώς και δεν έπαιξες ποτέ στη Ζάλγκιρις; Από την άποψη ότι η συγκεκριμένη ομάδα μαζεύει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε γηγενείς παίκτες.
«Έπαιξα στη Ρίτας πριν! Δεν μου έδειξαν ποτέ ενδιαφέρον... Τελείωσα τη σεζόν με τη Ρίτας, είχαν πρόταση από την Άλμπα Βερολίνου και ήμουν σίγουρος ότι θα πήγαινα εκεί. Απλώς, δεν είχα ποτέ ενδιαφέρον από τη Ζάλγκιρις».

Το ΝΒΑ είναι το όνειρό σου;
«Όλοι έχουν αυτό το όνειρο»!

Έπειτα από την πρώτη σου χρονιά στην EuroLeague, θα το κυνηγήσεις πιο έντονα;
«Η αλήθεια είναι ότι μέσω της EuroLeague θα σε δουν περισσότερο. Προσπαθώ να βελτιώνομαι, έχω αυτοπεποίθηση κάθε φορά που παίζω. Δεν προσπαθώ να μαντέψω το μέλλον».

Τι άποψη έχεις για τον νέο προπονητή της εθνικής Λιθουανίας, τον Ντάριους Μασκουλιόνας;
«Συμμετείχα στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας πριν από 4 χρόνια, με προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας. Εκείνη την εποχή ήταν βοηθός... Δεν τον γνωρίζω πολύ καλά όμως είναι ένας έξυπνος προπονητής και σίγουρα θα πάρει πολλά στοιχεία από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (σ.σ. είναι βοηθός του Σάρας στη Ζάλγκιρις)».

Δεν ήθελα να σε ρωτήσω αλλά τον ανέφερες. Τι σημαίνει ο Σάρας για το μπάσκετ στη Λιθουανία;
«Ο Σάρας είναι το μπάσκετ! Το νούμερο 1 σε ό,τι αφορά την προπονητική. Ανήκει σίγουρα στο top level σε ό,τι αφορά τους παίκτες. Αν έπρεπε να διαλέξω το top-5 των κορυφαίων Λιθουανών παικτών, θα τον επέλεγα σίγουρα για point guard».