Με το βλέμμα στο αύριο

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Με το βλέμμα στο αύριο
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται εκ νέου τον Πειραιώτη δόκτορα Τζέκυλ και αναρωτιέται αν θα τον βλέπουμε συχνότερα στο εξής.

H είδηση της ημέρας -ή, μάλλον, της τριετίας- στον Πειραιά ήταν η επικείμενη επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά ο αγώνας που έγινε μέσα στην αναμπουμπούλα υπενθύμισε μία πραγματικότητα η οποία ξάφνιασε αρκετούς: ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες, αλλά και προπονητή.

Η βαθμολογία της Εuroleague μπορεί να καθρεφτίζει τα φριχτά λάθη που έγιναν το προηγούμενο δωδεκάμηνο, αλλά δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την πραγματική δυναμική της ομάδας.

Από τους μνηστήρες της 8ης θέσης που οδηγεί στα πλέι-οφ, δεν είναι δα πολλοί αυτοί που διαθέτουν Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μιλουτίνοβ και Πολ. Oύτε φυσικά Μπαρτζώκα.

Εφ’ όσον η έλευση του τελευταίου φέρει το αναμενόμενο κύμα αισιοδοξίας, ο Ολυμπιακός έχει αρκετές πιθανότητες να ξαναμπεί στο παιχνίδι της διεκδίκησης.

Σε μία Λίγκα όπου 8ος φιγουράρει ο Ερυθρός Αστέρας και μάλιστα με ρεκόρ που μόλις απόψε έφτασε το 50%, υπάρχει πεδίον δόξης για οποιονδήποτε τολμηρό.

Θα πρόκειται για αυτοχειρία, εάν χαθεί ένα από τα δύο εντός έδρας παιχνίδια της ερχόμενης εβδομάδας, απέναντι στα νερόβραστα «δίδυμα» της Γερμανίας, Μπάγερν και Άλμπα.

Oι μέχρι χθες 6 νίκες του Ολυμπιακού μπορεί ακόμα και να διπλασιαστούν βάσει προγράμματος, μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα κοουτσάρισε με το ένα πόδι στο ταμείο ανεργίας (αν και ενδέχεται να παραμείνει ως ασίσταντ), ωστόσο το αποχαιρετιστήριο δώρο του ήταν πολύτιμο.

Ο Ολυμπιακός που εμφανίστηκε στη «Φοντέτα» για να πολιορκήσει ένα κάστρο επί 6 αγωνιστικές άπαρτο θύμιζε τον παλιό, καλό καιρό. Ή τον φετινό αγώνα με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, για να μη ταλαιπωρούμε τη χρονομηχανή.

Ήταν συγκεντρωμένος και αποφασιστικός, έβρισκε τρόπους για να καμουφλάρει τις αδυναμίες του, είχε μικρούς και μεγάλους ήρωες, απαρνιόταν τις κρίσεις πανικού, διέθετε τη στόφα μεγάλης ομάδας.

Το στατιστικό που βγάζει μάτι είναι το 17+7 του Βεζένκοφ, σε 34 λεπτά αλάνθαστης παρουσίας για την οποία αξίζουν χίλια μπράβο στον μικρό, αλλά τον τόνο της βραδιάς τον έδωσαν οι παλιοσειρές.

Στο εναρκτήριο τετράλεπτο του αγώνα, ο απροπόνητος Μιλουτίνοβ είχε ήδη 2 ασίστ, 3 ριμπάουντ και μία σκληρή άμυνα πάνω στον στριφνό Ντούμπλιεβιτς.

Ο Παπανικολάου μέτρησε στο ίδιο διάστημα 6 πόντους και μία τάπα. Το ματς ξεκίνησε με σκορ 2-8 και ήταν ήδη φανερό ότι ο Ολυμπιακός δεν σκόπευε να χαρίσει το τομάρι του.

Ο Κεμζούρα «εξόρισε» με οξυδέρκεια τον Πρίντεζη στη δεύτερη πεντάδα, ώστε να της προσφέρει δύναμη πυρός (αφού διέθετε όλους κι όλους 10 ετοιμοπόλεμους), αλλά και για να χρησιμοποιήσει τον πολύπειρο φόργουορντ στη θέση «5», αντί του αναιμικού Ρούμπιτ.

Αν μετράω σωστά τα κουκιά, ο Ολυμπιακός έπαιξε 16 ολόκληρα λεπτά με Πρίντεζη-Βεζένκοφ στις θέσεις των ψηλών, απέναντι σε αντίπαλο που χρησιμοποιεί κατά κόρον το low post και κάνει θραύση στο επιθετικό ριμπάουντ.

Οι αμυντικές βοήθειες που έδωσαν στην «πίσω γραμμή» μετά από αλλαγές ακόμα και παίκτες με χαμηλότερο μπόι όπως οι Παπανικολάου, Κόνιαρης θωράκισαν τα μετόπισθεν.

Ο Ντούμπλιεβιτς δεν περίμενε ποτέ ότι θα τελείωνε με 1/8 σουτ και 3 λάθη αυτόν τον αγώνα, όπου η ρακέτα του Ολυμπιακού έμοιαζε άδεια.

Ακόμα και όταν ο έμπειρος Μαυροβούνιος ταϊστηκε μέσα στο στόμα του λύκου, στο κρισιμότερο σημείο του παιχνιδιού (στο 84-87 και ξανά στο 86-89), ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κώστα Παπανικολάου.

Αυτές οι δύο άμυνες από τον μονίμως αδικημένο από την κριτική Έλληνα φόργουορντ, μαζί με το επιθετικό ριμπάουντ του Πρίντεζη στα 9 δευτερόλεπτα, ήταν οι λεπτομέρειες που σφράγισαν τη νίκη του Ολυμπιακού.

Όταν η Βαλένθια ισοφάρισε σε 70-70, ο Κεμζούρα προχώρησε σε ένα ρίσκο το οποίο έγραψε την ιστορία του παιχνιδιού. Έμοιαζε με ανορθογραφία, αλλά δεν ήταν.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε μετά το τάιμ-άουτ με έναν μόνο χειριστή (Ρότσεστι) και τέσσερις φόργουορντ ικανούς να απειλήσουν από κάθε σημείο, αλλά και -πρωτίστως- να γεμίσουν τη ρακέτα με κορμιά: Πολ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Πρίντεζη.

Το αστραπιαίο σερί 0-8 που ακολούθησε ξανάκανε την ελληνική ομάδα αφεντικό, ενώ η επιστροφή του Σπανούλη αντί του Ρότσεστι αύξησε τον δείκτη της σιγουριάς.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έμεινε αβοήθητος στο παρκέ ως το τέλος απέναντι στην πίεση των Ισπανών, αλλά άντεξε (με 1 μόνο λάθος) και μάλιστα πέτυχε το σημαντικότερο καλάθι, σημειώνοντας το 84-89 στο «έμπα» του τελευταίου λεπτού.

Ο Σπανούλης ήταν άστοχος από την περιφέρεια, αλλά έδωσε ρεσιτάλ δημιουργίας (όπως και ο Ρότσεστι) και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην οικονομία του αγώνα: 23 τελικές πάσες, 8 λάθη.

Ήταν ένα απρόσμενο και απολύτως ευπρόσδεκτο ρεσιτάλ όμορφου και οργανωμένου μπάσκετ, από την ίδια ομάδα που σε προηγούμενους αγώνες θύμιζε συνονθύλευμα.

Τα αντίστοιχα νούμερα της Βαλένθια ήταν 9 και 9: ένα λάθος για κάθε ασίστ.

Και αν δεν χάριζαν τζάμπα πόντους στους Ισπανούς οι Ρότσεστι, Μπάλντγουιν με αχρείαστα φάουλ που μετουσιώνονταν σε βολές, η νίκη θα είχε σφραγιστεί νωρίτερα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.