Έχω βάλει κι εγώ σαραντάρα!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Έχω βάλει κι εγώ σαραντάρα!
O Ταϊρις Ράις τίναξε χθες το βράδυ την μπάνκα στον αέρα και ο Βασίλης Σκουντής ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις καπνισμένες κάννες στα ντέρμπι των αιωνίων…

Κάποιοι έλεγαν «ήμουν κι εγώ στο κότερο»…

Κάποιοι άλλοι έφτιαξαν γκρουπάκι στο Facebook για να διαμηνύσουν ότι «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη»…

Και κάποιοι πάλι αφουγκράζονται τη φασαρία την οποία προκάλεσε ο Ταϊρίς Ράις με τους 41 πόντους που σκόραρε εναντίον του Ολυμπιακού και μπορούν να βγουν στην πρωινή αναφορά και να διεκδικήσουν το δίκιο τους…

Πώς;

Φωνάζοντας κι ελόγου τους «έβαλα κι εγώ σαράντα πόντους σε ντέρμπι αιωνίων»!

Δεν ξέρω εάν ο τριανταδυάχρονος γκαρντ θα είναι ο τελευταίος που πέρασε το φράγμα των σαράντα πόντων σε ένα ματς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα δεν είναι ο πρώτος…

Απλώς άργησε να γίνει ο τρίτος!

Από χθες το βράδυ που το κοντέρ του Ράις σταμάτησε στους 41 πόντους σε τριάντα λεπτά συμμετοχής και σε ματς το οποίο κρίθηκε στην παράταση, βούτηξα στα αραχνιασμένα και κιτρινισμένα από την πολυκαιρία αρχεία μου μπας και βρω σε τίνων τα χνάρια βάδισε, πέραν των προφανών και εγνωσμένων, αλλά και πέρα από τους 16 πλέον εμφύλιους αγώνες στο πλαίσιο της Εuroleague.

Oι προφανείς και οι εγνωσμένοι, που σκόραραν άνω των τριάντα πόντων σε τέτοια ματς είναι δυο και αναφέρθηκαν σε προηγούμενο δημοσίευμα, αλλά ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις αδικούνται κατάφωρα οι προϋπάρχοντες, χώρια εκείνοι οι οποίοι είδαν τις κάννες τους να καπνίζουν σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, εξ ου και η μανία μου να τους εντοπίσω…

Κάμποσους τους θυμόμουν από παλιά, σε κάποιων άλλων τα επιτεύγματα υπήρξα αυτόπτης μάρτυς και τους απαριθμώ, με την ελπίδα ότι δεν έχω λησμονήσει κάποιον, από τον οποίο ζητώ κιόλας ταπεινά συγνώμη…

Η πρώτη σαραντάρα σε ντέρμπι αιωνίων σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1968 στο Καλλιμάρμαρο, με δράστη-ποιον άλλον-τον Γιώργο Κολοκυθά, ο οποίος έβαλε 41 από τους 75 του Παναθηναϊκού στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 75-69. Τους υπόλοιπους 34 πόντους των Πρασίνων σκόραραν οι Θανάσης Πέππας 12, Πέτρος Παναγιωταράκος 15, Κώστας Πολίτης 2, Μιχάλης Κυρίτσης 4 και Μανώλης Λεκάκης 1.

Δυστυχώς τότε ο Ευάγγελος Φουντουκίδης δεν κρατούσε πλήρη στατιστική για να μας την αφήσει παρακαταθήκη, αλλά δεδομένου ότι ο συχωρεμένος ο «Μύτος» τα … έχωνε όλα μέσα από τη ρακέτα, αγωνιζόμενος ως σέντερ, αποκλείεται να έχασε παραπάνω από τρία τέσσερα σουτ. Έτυχε κιόλας εκείνη την ημέρα να είναι η εορτή του Ιωάννου του Βαπτιστή και οι εφημερίδες έγραψαν ότι είχε γίνει λάθος στην ημερομηνία και ήταν όχι του Αι Γιαννιού, αλλά του Αι Γιωργιού!

Παρεμπιπτόντως εκείνο το ντέρμπι υπήρξε επεισοδιακό και μάλιστα οι συχωρεμένοι οι διαιτητές Σάκης Αποστολίδης και Μάρκος Αλιφραγκής έγραψαν στο φύλλο αγώνος ότι ο Σολομών (ο Μάκης ντε) Κατσαφάδος τους τραβούσε από τα μανίκια, ο Φαίδων Ματθαίου τους πρόγκαγε, ενώ ο Μανώλης Ευστρατίου και ο Πέτρος Πολυκανδριώτης τους αποκάλεσαν, λέει, «μαλ…ες και βλάκες»!

Το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ πόντων σε ντέρμπι αιωνίων του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής το θυμάμαι πολύ καλά, διότι ήμουν παρών στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, εκείνο το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου του 1987,όταν ο Ολυμπιακός νίκησε εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό με 82-70.

Ποιος το πέτυχε; Κάποιος που επίσης έχει μεγάλη… μύτη, ώστε να οσφραίνεται τις φάσεις και να τις τελειώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ο Αργύρης Καμπούρης σε μια εμφάνιση που οι Αμερικανοί αποκαλούν career night!

Ων σεληνιασμένος εκείνο το βράδυ ο 25χρονος σέντερ που πεντέμισι μήνες αργότερα θα εκτόξευε όλον τον ελληνισμό στα ουράνια, έριξε μια ξεγυρισμένη σαραντάρα με 15/23 δίποντα, 10/10 βολές (από τότε έδειχνε ότι το είχε από τη γραμμή), ενώ κατέβασε και 19 ριμπάουντ!

Τη σεζόν 1972-73 σκόραρε 30 πόντους ο Κρις Κέφαλος, την επόμενη έβαλε άλλους τόσους ο Απόστολος Κόντος, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Στιβ Γιατζόγλου έριξε 30 στον τελικό του Κυπέλλου (Παναθηναϊκός-ολυμπιακός 79-72) στις 2 Ιουνίου του 1979 στο Καλλιμάρμαρο.

Ο Γιατζόγλου έβαλε 30 πόντους σε άλλα δυο ματς πρωταθλήματος, ενώ άλλους τόσους σημείωσε τη σεζόν 1989-90 ο Τοντ Μίτσελ, ο οποίος μάλιστα στον αγώνα με τον οποίο εγκαινιάστηκε το «Γεώργιος Μόσχος» έκοψε την κορδέλα και σκότωσε την ΑΕΚ με 41!

Στη δεκαετία του ’90 εμφανίσθηκαν πλείστοι όσοι παίκτες οι οποίοι ξεπέρασαν το… ψυχολογικό φράγμα των τριάντα και μάλιστα δυο από δαύτους κόντεψαν να βάλουν σαραντάρες…

Την αρχή έκανε στις 22 Οκτωβρίου του 1990 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 110-94) και στις 9 Μαρτίου 1991 (Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 96-71) ο Αντόνιο Ντέιβις, ο οποίος την πρώτη φορά «έγραψε» 30 πόντους (9/14δ., 12/17β.) και 21 ριμπάουντ και τη δεύτερη 31 (12/22δ., 7/10β.) και 19.

Δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του ’91 και ενώ ο κόσμος είχε υποστεί στερητικό σύνδρομο λόγω της απεργίας του ΣΑΚΕ, ο «Τάφος του Ινδού» έγινε το θέατρο μιας τιτανομαχίας: ο Ολυμπιακός (με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο) νίκησε τον Παναθηναϊκό με 84-81, προεξάρχοντος του Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος σταμάτησε στους 37 πόντους (9/13δ., 1/4τρ., 16/18β.) και είχε επίσης 11 ριμπάουντ, απέναντι σε μια σκυταλοδρομία πέντε παικτών (Μυριούνης, Οικονόμου, Ανδρίτσος, Παπαπέτρου, Αλβέρτης) τους οποίους έριξε διαδοχικά πάνω του ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς.

Στις 21 Οκτωβρίου του 1992, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 78-76) εκτυλίχθηκε ένα συναρπαστικό two-man show προϊόντος του οποίου ο Ζάρκο Πάσπαλι σταμάτησε στους 39 (13/19δ., 13/18τρ., 13 κερδισμένα φάουλ) και το πράσινο αντίπαλον δέος, ο Κροάτης Αριαν Κόμαζετς στους 35 (9/14δ., 4/10τρ., 5/6β.).

Ο Μαυροβούνιος φόργουορντ συνέχισε το… βιολί του, στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου οι Πειραιώτες επιβλήθηκαν με 69-60 και ελόγου του έβαλε 33 με 12/19δ., 0/2τρ. και 9/14β.

Στις 5 Μάιου του ’93 στον δεύτερο τελικό των play offs (Oλυμπιακός-Παναθηναϊκός 89-74) στο Περιστέρι ήταν η σειρά του Γουόλτερ Μπέρι να βάλει τη δική του τριαντάρα με 14/21 δίποντα και 2/4 βολές …

Τρεις ημέρες αργότερα στον τρίτο τελικό, που έμελλε να είναι ο τελευταίος (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77) στη Γλυφάδα επέστρεψε δριμύτερος ο Πάσπαλι 32 με 12/21 δίποντα και 8/11 βολές.

Στις 19 Απριλίου του 1994 στο Τελ Αβίβ στον ημιτελικό του Final 4 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-72) πήρε τη σκυτάλη ο Σάσα Βολκόφ με 32 (13/22δ., 1/5τρ., 3/3β.)

Στις 6 Μαίου του 1995 στον πρώτο τελικό των play offs (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-66) πυροβόλησε με 34άρι ο Εντι Τζόνσον (7/14δ., 3/8τρ., 11/13ρ., 9ρ., 4ασ.), ο οποίος συν τοις άλλοις έβαλε και έντεκα στη σειρά από το 41-43 στο 52-46, αντιμετωπίζοντας στη διάρκεια του ματς έξι διαφορετικούς αντιπάλους.

Τέσσερα βράδια αργότερα στον τρίτο τελικό (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 66-56) ο Fast Eddy έριξε μια τρ9ινατάρα με 3/7δ., 5/9τρ. και 9/9 βολές, ενώ μοίρασε και έξι ασίστ.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1996 στον ημιτελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 85-72) σήμανε η ώρα του Ντομινίκ Γουίλκινς ο οποίος έβαλε 32 πόντους 911/16δ., 1/4τρ., 7/9β.) και πήρε 11 ριμπάουντ, αλλά ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς προσπέρασε αδιάφορα το ρεσιτάλ του Zoid και ήταν σκασμένος διαπιστώνοντας «πόσο πολύ μας λείπει ο Τιιτ σοκ»!!!

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να προστεθεί ο επόμενος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα: στις 28 Μαρτίου του 2002 στον αγώνα του Top 16 της Εuroleague στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 88-78) ο συχωρεμένος ο Αλφόνσο Φορντ είχε 33 με 6/13 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 12/15 βολές.

Εκεί σταμάτησε το ρολόι και οι δείκτες του όχι απλώς κουνήθηκαν, αλλά ταρακουνήθηκαν για τα καλά, λες και είχε γίνει σεισμός, προχθές το βράδυ στο κρεσέντο του Ταϊρίς Ράις…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3