Ο… καρεκλάς με το «παπάκι»!

Ο… καρεκλάς με το «παπάκι»!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο… καρεκλάς με το «παπάκι»!
Ο Γιώργος Πρίντεζης ετοιμάζεται να εισέλθει στο Club - 3000 της Euroleague και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στα μακρινά πρωτόλεια του…

Εκτός από το ενδιαφέρον, θα ‘χει και το χάζι του ο αποψινός αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Ζαλγκίρις Κάουνας…

Θα το ‘χει (το χάζι του εννοώ), διότι κοντά σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που τον προσδιορίζουν ένθεν και ένθεν θα μπορούσε κάλλιστα να προστεθεί και μια πινακίδα που θα γράφει «Μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε»!

Βασικά θα πάρουν ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Παούλιους Γιανκούνας, που αμφότεροι έχουν ακουμπήσει τα χέρια τους στο πόμολο της πόρτας, η οποία οδηγεί στον προθάλαμο της αίθουσα του θρόνου: δεν θα εισέλθουν βεβαίως ποτέ σε αυτήν, όπου έχουν απλώσει την αρίδα τους ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά, διάβολε, τα επιτεύγματα του Συριανού και του Λιθουανού κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι…

Αμφότεροι και μάλιστα ενώπιος ενωπίω σημαδεύουν το ορόσημο των 3.000 πόντων στη Euroleague: ο Πρίντεζης που συγκατοικεί στην τρίτη θέση με τον Φελίπε Ρέγιες χρειάζεται μόλις δυο (2.998) και ο Λιθουανός έξι (2.994), ενώ από πάνω τους βρίσκονται μόνον ο παλαίμαχος «La Bomba» που είναι πλέον συνταξιούχος με 4.152 και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος τον έχει πάρει στο κατόπι με 4.054.

Χαλάλι του λοιπόν του Πρίντεζη που κατάφερε να φτάσει ως εδώ έχοντας παίξει σε 291 αγώνες (με τον Ολυμπιακό και την Ουνικάχα Μάλαγα) με μέσο όρο 10.3 πόντους.

Χαλάλι του για την κλάση, τη συνέπεια, τη σταθερότητα, την αφοσίωση και την αγάπη στο παιχνίδι και όλα τα συμπαρομαρτούντα…

Απόψε λοιπόν, εκτός κι αν ο διάολος σπάσει το ποδάρι του, ο Γιώργος θα ξεπεράσει το φράγμα των 3.000 πόντων, οι οποίοι, διάβολε, δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε ευκαταφρόνητοι και εκτείνονται σε μια διαδρομή διαρκείας 15 ετών και οκτώ μηνών…

Θα είναι λοιπόν ιστορικοί οι πρώτοι δυο πόντοι του στον σημερινό αγώνα, αλλά θαρρώ πως ακόμη πιο ιστορικοί υπήρξαν εκείνοι που σκόραρε όταν έγραψε την πρώτη σειρά σε αυτό το βιβλίο, χώρια που ξεροστάλιαζε, τους καρτέραγε και τους λαχταρούσε ενάμιση χρόνο!

Ναι, μα τον Θεό, τόσος καιρός πέρασε από το ντεμπούτο του στη διοργάνωση μέχρι να κάνει σεφτέ στο σκοράρισμα!

Ο Πρίντεζης εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε αγώνα της Euroleague στις 9 Οκτωβρίου του 2002 στη Hala Ludova του Βρότσλαβ, όπου παρεμπιπτόντως τον Ιούνιο του 1993 είχε απαγγείλει το κύκνειο άσμα της καριέρας του ο συχωρεμένος ο Ντράζεν Πέτροβιτς…

Στην πρεμιέρα της σεζόν 2002-03, ο Ολυμπιακός νίκησε τη Σλασκ που είχε στον πάγκο της τον δικό μας άνθρωπο, Σβι Σερφ, με 91-72 και ο Λευτέρης Σούμποτιτς του χάρισε (όχι τα 15 του Αντι Γουόρχολ, αλλά) τα πρώτα δυο λεπτά δημοσιότητος, στα οποία ο Γιώργος μάζεψε ένα αμυντικό ριμπάουντ.

Tότε ο Πρίντεζης ήταν ένα άγουρο πιτσιρίκι 17 ετών και οκτώ μηνών, που δεν είχε καν σκάσει από το αυγό του και συμπλήρωνε το ντεκόρ του Ολυμπιακού. Ο Λευτέρης Σούμποτιτς του έδωσε το βάπτισμα του πυρός και αίφνης ο Γιώργος είδε το όνομα του γραμμένο για πρώτη φορά σε διεθνές φύλλο αγώνος, μαζί με εκείνα του Νίκου Μπουντούρη, του Χρήστου Χαρίση, του Βέλικο Μρσιτς, του Νέναντ Μάρκοβιτς, του Αλέξέι Σαβρασένκο, του Μίλαν Τόμιτς, του Μισάν Νικαγκμπάτσε, του Ντεμάρκο Τζόνσον, του Ινάκι ντε Μιγκέλ και των δυο Παναγιώτηδων (Μαντζάνας, Κατράνας), που δεν αγωνίσθηκαν.

Μεσούσης της ίδιας σεζόν ο Πρίντεζης έπαιξε άλλα δυο δίλεπτα στα ματς με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον Κορυδαλλό και that’s all!

Την επόμενη σεζόν (2003-04) με προπονητή πλέον τον Ντράγκαν Σάκοτα, που είχε πάρει τη θέση του «Πίξι», ο Πρίντεζης «έγραψε» δυο …ανεπαίσθητες παρουσίες στην πρώτη φάση, στους εντός έδρας αγώνες με την Μπενετόν Τρεβίζο (δυο λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, ένα ριμπάουντ) και με τη Βιλερμπάν (15 δευτερόλεπτα) και εντέλει αξιώθηκε να σπάσει το ρόδι στις 31 Μαρτίου του 2004 στο ματς του Τop 16, με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, στον Κορυδαλλό…

Εκείνο το βράδυ πρόλαβε να πετύχει ένα καλάθι (1/1 δίποντο) στα 15 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του, ωστόσο δεν το χάρηκε: για την ακρίβεια του το έβγαλε… ξινό ο Μάρκο Πόποβιτς ο οποίος μετά τη δια χειρός Μπόρις Γκόρεντς ισοφάριση (68-68) σκόραρε στη λήξη των 24’’ και ενώ απέμεναν τρία δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση του αγώνα, με ανάποδο λέι απ μπροστά στον συμπατριώτη του Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού σε αυτό τον αγώνα: Γιούρακ 2, Χρ. Χαρίσης, Γκόρεντς 9, Καλαμπόκης, Γιαννουζάκος, Λιαδέλης 19, Τόμιτς 4, Σκλάβος 5, Κ. Χαρίσης, Μπάγκαριτς 16, Βολκοβίσκι 11, Πρίντεζης 2.

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη λοιπόν, όπως λέει και το παλιό παιδικό τραγουδάκι. Δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει…

Όντως στις 31 Μαρτίου του 2004 ο Πρίντεζης έδωσε τον κλώτσο στην ανέμη με την κόκκινη κλωστή και άρχισε να πλέκει και προϊόντος του χρόνου να διηγείται το δικό του παραμύθι…

Πώς άρχισε όμως αυτό το παραμύθι; Δεν εννοώ το ντεμπούτο του ή το πρώτο σκοράρισμα του στη Euroleague, αλλά το πώς έσκασε μύτη στον Ολυμπιακό…

Η ανέμη γυρίζει δέκα εννέα χρόνια πίσω, στο καλοκαίρι του 2000, όταν στον πάγκο του Ολυμπιακού βρισκόταν ο Ηλίας Ζούρος, με συνεργάτες τον Μάξο Οστοιτς, τον Δημήτρη Τζιάλα και τον Γιώργο Κετσελίδη, ο οποίος είχε και την επίβλεψη στις ακαδημίες της ομάδας…

Τότε ο Πρίντεζης ήταν ένα 15χρονο πιτσιρίκι που αγωνιζόταν στον Αστέρα Αγίου Δημητρίου και συνάμα αποτελούσε μέλος της Εθνικής ομάδας παμπαίδων, η οποία είχε προπονητή τον Νίκο Κεραμέα και έλαβε μέρος στα διεθνή τουρνουά του Ιαλυσού και του Κολινδρού.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε καιρό και αφού τον παρακολουθούσε στενά, έσπευσε να τον αρπάξει, ενώ λέγεται ότι είχε ενδιαφερθεί και ο Παναθηναϊκός. «Ήταν από τότε ένα πολύ ξεχωριστό παιδί και δεν εννοώ μονάχα το ταλέντο του, αλλά και τον χαρακτήρα του. Φαινόταν από μικρός ότι θα φτάσει ψηλά και είναι ένα αληθινό διαμάντι. Τον αγαπώ παρά πολύ», μου είπε πριν από λίγη ώρα ο νυν προπονητής του Περιστερίου, ο οποίος για κάμποσες μέρες ξημεροβραδιαζόταν στο σπίτι του Πρίντεζη, για να πάρει τη συναίνεση της μητέρας του.

Όταν ο Ολυμπιακός συμφώνησε και με τον Γιώργο και με την οικογένεια του και με τον Αστέρα Αγίου Δημητρίου, ο Ζούρος είπε τα καθέκαστα στον Σωκράτη Κόκκαλη και τον ενημέρωσε για το κόστος της μεταγραφής….

Η αντίδραση του τότε προέδρου του ολυμπιακού υπήρξε παροιμιώδης: «Μα, κύριε Ζούρο, είναι δυνατόν να δώσουμε 90.000 ευρώ για ένα ανήλικο παιδί από το Μπραχάμι;».

Τα έδωσε, βεβαίως, ο Ολυμπιακός αυτά τα 90.000 ευρώ και μετά από μια εικοσαετία η Ιστορία έχει δώσει την απάντηση στην απορία του Σωκράτη Κόκκαλη…

Τότε τον Πρίντεζη τον χρεώθηκε με 108, που λένε, ο Γιώργος Κετσελίδης. «Μέναμε πολύ κοντά και επειδή τότε ήμουν προπονητής στη Δάφνη Αγίου Δημητρίου είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθώ πολύ συχνά με τον Αστέρα, αλλά τον έβλεπα κιόλας να ανεβοκατεβαίνει συχνά με ένα “παπάκι” την οδό Θεομήτορος» θυμάται από εκείνη την εποχή ο νυν προπονητής της Ρουστάβι στη Γεωργία.

Και συνεχίζει: «Ήταν ένα παιδί με μακριά μαλλιά, “καρεκλάς”, όπως τους λέγαμε παλιά. Όταν τον είδα για πρώτη φορά εντυπωσιάσθηκα από το ταλέντο του, θα έλεγα έπαθα σοκ με το ταλέντο του. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, τότε ο Γιώργος ήταν πολύ συνεσταλμένος, αλλά και θρασύς, με την καλή έννοια. Δεν κώλωνε και δεν φοβόταν, γι' αυτό κιόλας κυκλοφορούσε με ένα ‘’φτιαγμένο’’ Peugeot 106, αν και δεν είχε βγάλει ακόμα δίπλωμα οδήγησης»!

Το καλοκαίρι του 2000 ο Πρίντεζης ντύθηκε στα ερυθρόλευκα και εντάχθηκε στην παιδική ομάδα του Ολυμπιακού, η οποία μάλιστα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος στη Σπάρτη, με προπονητή τον Στέφανο Λαρόζα και παίκτες, εκτός του Γιώργου, τον Κουκά, τον Λεγάτο, τον Γράτσο κοκ.

Την επόμενη σεζόν (2001-02) έλαβε προαγωγή στην εφηβική ομάδα με προπονητή τον Κετσελίδη, τον οποίο τον Φεβρουάριο (μετά την αποχώρηση του Ζούρου και την έλευση του Σούμποτιτς, με συνεργάτες τον Χρήστο Παππά και τον Θανάση Παπαχατζή) αντικατέστησε ο Γιώργος Τσεμπέρης.

Με τα πρώτα λεφτά που πήρε από τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος αγόρασε τα απαραίτητα σύνεργα και έφτιαξε ένα μικρό γυμναστήριο στον πρώτο όροφο του σπιτιού του. Αντιλαμβανόταν από τότε ότι το μπάσκετ θα ήταν ο δρόμος της ζωής του, όπου κι αν τον έβγαζε, συμπεριλαμβανομένων των περιπλανήσεων στη Λάρισα (Ολύμπια) και στη Μάλαγα (Ουνικάχα).

Δέκα εννέα χρόνια μετά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και δέκα πεντέμισι μετά το πρώτο καλάθι του στη Euroleague, ο Πρίντεζης ετοιμάζεται απόψε να εντάξει στο πλούσιο παλμαρέ του ένα σπουδαίο ορόσημο.

Για να μείνω στο πνεύμα της τηλεοπτικής διαφήμισης του Head and Shoulders στην οποία πρωταγωνιστεί, ο Γιώργος ξεπέρασε τη φάση στην οποία ήταν πολύ αδύναμος για μπάσκετ και δεν άφησε τίποτε να τον σταματήσει από το να γίνει αυτός που έγινε.

Ούτε την πιτυρίδα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3