Οι Γερμανοί… αργούν ακόμη

Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι Γερμανοί… αργούν ακόμη
Αν η συνέπεια είναι το αντιπροσωπευτικό στοιχείο των γερμανικών ομάδων, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στη διοργάνωση παραμένει το βασικό ζητούμενο και η Euroleague Greece ανοίγει τον φάκελο των Μπάγερν Μονάχου, Άλμπα Βερολίνου οι οποίες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν στο σημείο διεκδίκησης του τίτλου.

Είναι αλήθεια ότι αυτό το νόμισμα έχεις δύο όψεις διότι στη μία πλευρά αποτυπώνεται η (ομολογουμένως) αξιοζήλευτη πορεία και των δύο αλλά και τα πεπραγμένα τους τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εμπορικοοικονομικό επίπεδο. Γιατί η μεν Άλμπα Βερολίνου έχει κατακτήσει 21 τίτλους (σ. σ. 20 εγχώριοι και το Κύπελλο Κόρατς) σε 30 χρόνια ιστορίας, εμφανίζοντας τρομακτική συνέπεια σε επίπεδο συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η δε Μπάγερν Μονάχου αποφάσισε το «rebranding» πριν από περίπου δέκα χρόνια και ήδη βρίσκεται στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Και οι δύο ομάδες είναι ισχυρά brands, στοιχειοθετούν παραδείγματα προς μίμηση στον εμπορικό τομέα, κατάφεραν να «βάλουν» στο μυαλό του γερμανού φιλάθλου το μπάσκετ, σε σημείο να έχουν φανταστικά ποσοστά πληρότητας των γηπέδων στα εντός έδρας αγώνες καθώς διαθέτουν τρομακτικά υψηλό αριθμό εισιτηρίων διαρκείας.

Το αγωνιστικό κομμάτι στοιχειοθετεί ξεχωριστή περίπτωση και σε επίπεδο Euroleague, συνεχίζουν να σφυρηλατούνται στα δύσκολα. Η Μπάγερν Μονάχου συνεχίζει να εφαρμόζει το πλάνο που είχε ανακοινώσει (προ δεκαετίας) ο Ούλι Χένες και είναι αλήθεια ότι ανταποκρίνεται σ’ αυτό με εξαιρετική ακρίβεια. Υπό την έννοια ότι, όταν το 2008 αποφασίστηκε η (ουσιαστικά) επανίδρυση του τμήματος μπάσκετ, σε αγωνιστικό επίπεδο, βασικός στόχος ήταν η κατάκτηση εγχώριων τίτλων και σε βάθους χρόνου η διεκδίκηση αντίστοιχων σε επίπεδο διασυλλογικών διοργανώσεων.

Η φετινή σεζόν είναι η 5η για τους Βαυαρούς στην Euroleague, μέχρι στιγμής μοιάζει να είναι η καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά συνεχίζουν να έχουν απόσταση από τις ομάδες που εντάσσονται στους… εν δυνάμει διεκδικητές της Euroleague. Η επένδυση αυξήθηκε συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, κατά δήλωση της διοίκησης των Βαυαρών, θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της σε βάθος διετίας κι εκεί θα φανεί αν η Μπάγερν Μονάχου θα ενταχθεί στους διεκδικητές θέσης στο Final Four ή θα παραμείνει στους αντίστοιχους μιας θέσης στα Play Offs. Πέρυσι, οι Βαυαροί διεκδίκησαν αυτό το εισιτήριο μέχρι τέλους, περιορίστηκαν σε μόλις τρεις νίκες στους τελευταίους εννιά αγώνες και κάπως έτσι αδίκησαν τους εαυτούς τους.

Η Άλμπα Βερολίνου είναι από τις συνεπέστερες ευρωπαϊκές ομάδες υπό την έννοια ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως και σήμερα βρίσκεται σταθερά στο υψηλό επίπεδο. Ήδη μετρά διψήφιο αριθμό συμμετοχών στην Euroleague, είναι επίσης αλήθεια όμως ότι δεν έχει πετύχει την υπέρβαση που τόσο θέλει. Υπό την έννοια ότι το υψηλότερο σημείο που έφθασε είναι το Top16 της διοργάνωσης (σ. σ. τρεις φορές), ενώ το φετινό ξεκίνημα δεν είναι αντιπροσωπευτικό των φιλοδοξιών της, καθώς ήδη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έχοντας μόλις μία νίκη σε επτά αγώνες. Το επίπεδο της διοργάνωσης μοιάζει να είναι εξαιρετικά υψηλό γι’ αυτήν, γι’ αυτόν τον λόγο συμπεριλαμβάνεται στο γκρουπ των ομάδων που βρίσκονται στην τελευταία ταχύτητα της φετινής Euroleague.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο managing director της Άλμπα, Μάρκο Μπάλντι, στάθηκε στις διαφορές της γερμανικής ομάδας με αυτές που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση. «Υπάρχουν ομάδες οι οποίες είναι μπροστά από εμάς σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και σε μπάτζετ. Εξελισσόμαστε ως ομάδα κι έχουμε παίκτες οι οποίοι γνωρίζουν ότι έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε ατομικό επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων, δείχνοντας ότι η αυτογνωσία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του κλαμπ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.