Για στριπτίζ με τη… γυναίκα μου!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Για στριπτίζ με τη… γυναίκα μου!
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Χίμκι και ο Βασίλης Σκουντής βγάζει στη φόρα τα… άπλυτα του προπονητή της, Ρίμας Κουρτινάιτις!

Όλα τα έχει κάνει ο Ρίμας ο Κουρτινάιτις!

Όλα, το γράφω, το πιστεύω και το εννοώ, τούτο άλλωστε το μαρτυρούν και το τεκμηριώνουν ο βίος και η πολιτεία του όλα αυτά τα χρόνια, που σουλατσάρει πέρα δώθε…

Κατάφερε ο μπαγάσας να κάνει ακόμη και τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ να βγει από τα ρούχα του και να κοντέψει να βαρέσει το κεφάλι του στον τοίχο, στις 11 Φεβρουαρίου του 1989 στο Summit του Χιούστον…

Από πού κι ως πού συνέβη αυτή η συνεύρεση; Μα εδώ αποδεικνύεται αυτό που έγραψα προηγουμένως περί της πολυπραγμοσύνης του λεγάμενου…

Ο γεννημένος στις 15 Μαίου του 1960, Ρίμας υπήρξε ο προφήτης και ο εξαγωγέας της περεστρόικα και της γκλάσνοστ προτού καν ανέβει στην εξουσία ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ! Και πού εξήγαγε την ανασυγκρότηση και τη διαφάνεια οι οποίες ως έννοιες και πρακτικές έμελλε να αποτελέσουν τα διάσημα του μετέπειτα προέδρου;

Όχι όπου κι όπου, αλλά στο άντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού!

Αίφνης, εντελώς στο… ξεκούδουνο, προς χάριν των εντυπώσεων και του ανοίγματος προς τη Σοβιετική Ένωση, το ΝΒΑ προσκάλεσε το 1989 τον νυν προπονητή της Χίμκι να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των σουτ τριών πόντων του Αll Star Weekend που διεξήχθη στο Χιούστον…

Ο Κουρτινάιτις δεν είχε παίξει, ούτε έμελλε να αγωνισθεί ποτέ στο ΝΒΑ, που εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να ανοίγει τις πύλες του και έπαυε να είναι γκέτο για τους μη Αμερικανούς παίκτες. Είχαν ήδη διαβεί τον Ατλαντικό ο Γκιόργκι Γκλούτσκοφ και ο Φερνάντο Μαρτίν και λίγους μήνες αργότερα θα βάδιζε στα χνάρια τους ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ενώ ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και ο Ντέιβιντ Στερν συνομολογούσαν το περιβόητο «Οpen» που επέτρεπε τη συμμετοχή των παικτών του ΝΒΑ στις διεθνείς διοργανώσεις των εθνικών ομάδων.

Τον Κουρτινάιτις τον κάλεσαν ελέω της φήμης που είχε αποκτήσει ως ένας τρομερός σουτέρ, μάλιστα μερικούς μήνες νωρίτερα είχε «σκοτώσει» την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ σκοράροντας 28 πόντους στον αλήστου μνήμης ημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά στη Σεούλ.

Τον κάλεσαν, εξασφάλισε την άδεια από τη σοβιετική κυβέρνηση, πήγε, είδε και απηλθε! Τι σημαίνει αυτό; Απλώς δεν φτούρησε ο δόλιος…

Επηρεασμένος από το τρακ, αλλά και από την κατά ένα μέτρο μεγαλύτερη απόσταση της γραμμής σε σχέση με την Ευρώπη, ο Λιθουανός γκαρντ ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Ζαλγκίρις Κάουνας κατατάχθηκε τελευταίος ανάμεσα στους εννέα παίκτες οι οποίοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό

Τελευταίος, «dead last», όπως έγραψε τότε η εφημερίδα Washington Post…

Για την ιστορία τον τίτλο κατέκτησε ο Ντέιλ Ελις των Σιάτλ Σουπερσόνικς, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Μάικλ Ανταμς, ο Ντάνι Ειντζ, ο Ντέρεκ Χάρπερ, ο Τζέραλντ Χέντερσον, ο Κρεγκ Χότζες, ο Ρέτζι Μίλερ, ο Τζον Σάντβολντ και το …ξωτικό με τη μακριά ξανθιά χαίτη από το Κάουνας, που μάλιστα το παρομοίασε με την Ιντιάνα!

«Εχουμε την ίδια τρέλα για το μπάσκετ, απλώς από εμάς λείπει ο Μπόμπι Νάιτ» είπε και τους ξέρανε όλους!

Τότε ο Κουρτινάιτις μιλούσε λίγα αγγλικά, αλλά καταλάβαινε τα πάντα. Οι Αμερικανοί του είχαν διαθέσει έναν διερμηνέα που τον ακολουθούσε παντού για να τον εξυπηρετεί σε κάθε ανάγκη του και ο Κουρτινάιτις πέρασε ένα απολαυστικό τετραήμερο, έστω κι αν βίωσε δυο απογοητεύσεις…

Η μία ήταν η δική του αποτυχία στα τρίποντα και η δεύτερη, στο καπάκι, το φιάσκο του Κλάιντ Ντρέξλερ στον τελικό του διαγωνισμού καρφωμάτων, με αντίπαλο τον Κένι «Sky» Γουόκερ

Η συμμετοχή του Κουρτινάιτις στον διαγωνισμό δεν έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό απ’ όλους. «Δεν παίζει εδώ και δεν βλέπω για ποιον λόγο προσκλήθηκε να συμμετάσχει. Εάν νικήσει, αυτό δεν θα αρέσει στους υπόλοιπους» είπε ο Καρλ Μαλόουν, ο οποίος παρεμπιπτόντως αναδείχθηκε MVP του All Star Game τo επόμενο βράδυ στο Αstrodome.

Σε αντίθεση με τον «Ταχυδρόμο» ο Τσάρλς Μπάρκλεϊ και ο Αϊζέα Τόμας στάθηκαν όλη την ώρα στο πλευρό του και προσπάθησαν να τον υποστηρίξουν ψυχολογικά, αλλά τζίφος…

Ο Μπάρκλεϊ πάντως γούσταρε να κάνει παρέα μαζί του και γι’ αυτό κιόλας του έκανε μια… ανήθικη πρόταση!

Το προηγούμενο βράδυ τον προσκάλεσε για μια βόλτα στα… στριπτιζάδικα του Χιούστον! «Ελα, θα περάσουμε ωραία και θα ‘χουμε και τα τυχερά μας» του είπε ο «Sir Charles», αλλά η απάντηση του Κουρτινάιτις τον έστειλε αδιάβαστο…

«Ευχαριστώ πολύ. Θα έρθω» του είπε μέσω του διερμηνέως. «Αλλά, πες μου, μπορώ να φέρω μαζί μου και τη γυναίκα μου;»!

«Ε όχιιιιιιι» του απάντησε ο Μπάρκλεϊ, την ώρα που η Ρούτα Κουρτινάιτις συνειδητοποιούσε πόσο τίμιος και πιστός ήταν ο καλός της!

Εμένα πάντως όταν στο περιθώριο ενός Τουρνουά Ακρόπολις του πρότεινα, μαζί με τον Βαλντεμάρας Χόμιτσους να πάμε μια βόλτα στα μπουζούκια, δεν με είχε ρωτήσει εάν μπορεί να φέρει τη γυναίκα του.

Δεν την είχε κιόλας μαζί του, τους έβαλα στο Yugo Ζastava που είχα, πήγαμε στην παραλιακή και ξεφαντώσαμε μέχρι το ξημέρωμα!

Θα ‘χω να το λέω ότι έβαλα σε ένα τοσοδούλικο αυτοκίνητο δυο παικταράδες και έναν μελλοντικό Υπουργό!

Α, ναι, κι αυτό το έχει κάνει ο Κουρτινάιτις, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός των Σπορ στη Λιθουανία το 1997, ενώ πέραν τούτου και της συμμετοχής του στον διαγωνισμό τριπόντων του ΝΒΑ All Star Weekend μπορεί να καμαρώνει και για κάμποσα άλλα επιτεύγματα:

  • Υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος που έπαιξε μπάσκετ στην Αυστραλία, το 1993 στους Τάουνσβιλ Σαβνς

  • Επί τέσσερις σεζόν διετέλεσε παίκτης και προπονητής στη Γκάλα Μπακού ντου Αζερμπαϊτζάν, όντας τότε από 42 έως 46 ετών!

  • Επαιξε σε έντεκα ομάδες και σε επτά διαφορετικές χώρες

  • Εχει καθίσει στους πάγκους εννέα διαφορετικών ομάδων, δια΄γοντας τώρα την έκτη σεζόν του στη Χίμκι

  • Στο παλμαρέ του συμπεριλαμβάνοντα τρία τρόπαια του Eurocup, ένα με τη Λιέτουβος Ρίτας (2009) και δυο με τη Χίμκι (2012, 2015).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3