Η γιορτή και το πένθος

Η γιορτή και το πένθος
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται πού θα σταματήσει το πράσινο τρενάκι του λούνα παρκ.

To μπάσκετ είναι η πιο συναρπαστική αθλοπαιδιά του ηλιακού συστήματος, αλλά για μια φορά οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα προτιμούσαν το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, την πεντόβολα, οτιδήποτε μπορεί να τους κάνει να ξεχαστούν ώσπου να κοπάσει το καρδιοχτύπι.

Το τρενάκι του λούνα παρκ έφτασε στη στρατόσφαιρα και ξεκίνησε από εκεί ένα απίστευτο μακροβούτι, που παραλίγο να το βυθίσει ως τα Τάρταρα. Πρόφτασε να επιστρέψει στην επιφάνεια μόλις την τελευταία στιγμή.

Οι ζαλισμένοι επιβάτες του θα χρειαστούν ώρες για να συνέλθουν, αλλά τουλάχιστον θα έχουν για σύμμαχο το φως του ήλιου.

Ένας αγώνας που εξελισσόταν σε παρέλαση και σε νέο θρίαμβο του νέου Παναθηναϊκού έγινε βασανιστήριο μέσα σε ένα εφιαλτικό δεκάλεπτο, όπου οι παίκτες του έμοιαζαν μαγεμένοι.

Οι σημειώσεις μου κατέγραψαν 22 αποτυχίες σε 23 επιθέσεις (1/8 δίποντα, 0/10 τρίποντα, 0 βολές, 5 λάθη), μέχρι που προτίμησαν να αυτοκαταστραφούν παρά να συμμετάσχουν στον τραγέλαφο.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε σερί 2-28, η αποδεκατισμένη Βασκόνια πήρε προβάδισμα σε ένα παιχνίδι μισοκλειδωμένο στο αρχείο και η γη άρχισε να τρέμει.

Αφού δεν υπήρχε περιθώριο ήττας, το τελευταίο πεντάλεπτο έμοιαζε με αγώνα πλέι-οφ και μάλιστα δίχως γυρισμό. Ευτυχώς για το όνειρο του πρωταθλητή Ελλάδας, το μνημειώδες στραπάτσο αποφεύχθηκε.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κερδίσει την παρτίδα διπλή (αφού το -9 της Βιτόρια έμεινε ισχυρό), αλλά τουλάχιστον την έσωσε. Το αστυνομικό δελτίο της βραδιάς περιέχει αυτοχειρία με ελληνικό «αξάν», αλλά ο δράστης φοράει κίτρινα, όχι πράσινα.

Δεν υπάρχει παίκτης του Παναθηναϊκού που να δικαιούται εξαίρεσης από το σιχτίρισμα της παρ’ ολίγον ανατροπής. Ωστόσο, ήταν αρκετοί εκείνοι που όρθωσαν ανάστημα για να αποσοβηθεί το πατατράκ στην τελική ευθεία.

Ο Παπαπέτρου και ο Βουγιούκας, δύο φορές ο τελευταίος, έβγαλαν δύσκολες άμυνες όταν η Βασκόνια απειλούσε να εδραιώσει το όψιμο προβάδισμά της. Ο Παπαγιάννης κέρδισε δύο ηχηρά επιθετικά ριμπάουντ, εκ των οποίων το δεύτερο μετουσιώθηκε από τον ίδιο σε καλάθι (67-65).

Ο Κιλπάτρικ έσπασε με τρίποντο την τελευταία ισοπαλία και σταμάτησε τον θαυμάσιο Χουέρτας αμέσως μετά (70-67 στα 1:31). Ο Καλάθης καθάρισε το θολωμένο μυαλό του και μοίρασε πάσες ακριβείας για τα δύο καλάθια της νίκης, ενώ νωρίτερα σκόραρε και ο ίδιος.

Και ο ΝτεΣόν Τόμας («σε όλη μου την καριέρα βάζω μεγάλα σουτ»), ίσως ο πλέον βελτιωμένος παίκτης του Παναθηναϊκού στο τρίμηνο του Πιτίνο, ευστόχησε στο σουτ που αποτελείωσε τους Βάσκους, 14’’ πριν το φινάλε (72-67).

Λίγο απ’ όλους, αλλά αυτό το λίγο ήταν αρκετό. Και το αρκετό αυτής της παράξενης βραδιάς δεν είναι καθόλου λίγο.

Ο Παναθηναϊκός των πρώτων 25 λεπτών ήταν μία σαρωτική ομάδα μοντέλο. Ο εκφωνητής της Εuroleague TV μιλούσε σαστισμένος για Χάρλεμς και ο Πιτίνο έλαμπε από καμάρι, ανυποψίαστος.

«Γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα, βδομάδα με την εβδομάδα», έλεγε στο ημίχρονο ο Αμερικανός, με ατράνταχτο επιχείρημα το +21. «Για πρώτη φορά φέτος, φτάσαμε τις 20 αλλοιώσεις σε ένα ημίχρονο».

Αλλά δεν είναι πάντοτε εύκολο, να βγάζει ημίχρονα 48-50 πόντων μία ομάδα ορφανή από μακρινό σουτ και από βαριά άγκυρα στη ρακέτα.

Στο δεύτερο μισό του αγώνα, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε 15 λεπτά για να πετύχει το πρώτο του τρίποντο, ενώ δεν εκτέλεσε ούτε μισή βολή.

Η έξοδος του Καλάθη λόγω φάουλ και ο αυτόματος πιλότος του Λάνγκφορντ έκαναν την ομάδα προβλέψιμη, ενώ ο αιφνιδιασμός που νωρίτερα έδινε τις καλύτερες λύσεις έγινε είδος πολυτελείας.

Όταν η ανάσα των Βάσκων άρχισε να καίει τον σβέρκο των «πράσινων», χάθηκε κάθε ίχνος υπομονής και αυτοσυγκέντρωσης στην επίθεση. Η άμυνα παρασύρθηκε -και αυτή- στον χείμαρρο.

Εκτός των άλλων, το περιορισμένο rotation που εσχάτως έγινε αγαπημένο modus operandi του Πιτίνο, άφησε τον Παναθηναϊκό χωρίς φρεσκάδα και τον έκανε να φαίνεται κάπως γερασμένος.

Ο Μήτογλου εισέπραξε δεύτερο συνεχόμενο DNP-CD, ενώ ο Λοτζέσκι έχει μήνες να πατήσει ευρωπαϊκό παρκέ. Τα 14 λεπτά της αποψινής συμμετοχής του αόρατου Γκιστ (αποκλειστικά στο «4») έμοιαζαν πολύ λιγότερα.

Η λέξη «διπρόσωπος» έχει χρησιμοποιηθεί ad nauseam για να περιγράψει τον φετινό Παναθηναϊκό, αλλά η έμφαση δινόταν στις εκτός Ελλάδας μεταπτώσεις του.

Τούτη τη φορά, το «τριφύλλι» παρουσίασε τα δύο του πρόσωπα σε ορίζοντα δύο ημιχρόνων, σαν να μη γνώριζε πώς να συνδυάσει τη γιορτή με το πένθος.

Θα ήταν όμως άδικο και …ανιστόρητο, να αποχωρούσαν αποκαρδιωμένοι οι φίλαθλοι που πήγαν στο γήπεδο για να τιμήσουν συγκινημένοι την κληρονομιά του Θανάση Γιαννακόπουλου.

Στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου πληροφορήθηκαν το δωράκι του Σάρας από το Τελ Αβίβ, στην τηλεόραση του σπιτιού τη διά πυρός και σιδήρου ήττα του 35άρη Τζέιμς στη Μαδρίτη.

Η 5η συνεχόμενη νίκη ανέβασε επιτέλους τον Παναθηναϊκό πάνω από το 50% (για πρώτη φορά μέσα στο 2019) και τον προσγείωσε σε τετραπλό εναγκαλισμό για τις θέσεις 6-9, μαζί με Αρμάνι, Βασκόνια, Ολυμπιακό.

Θα χρειαστεί να βάλει έναν από αυτούς από κάτω του για να προκριθεί (αφού υστερεί στις ισοβαθμίες), αλλά τουλάχιστον έχει σφυγμό και ελπίζει. Άπαντες, εκτός του Ολυμπιακού, έχουν δύσκολο πρόγραμμα.

Απομένει να δούμε ποιο από τα αινιγματικά πρόσωπά του θα παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός στον κρίσιμο αγώνα της Παρασκευής στο Μιλάνο. Εφ' όσον κερδίσει εκεί, μάλλον δεν το χάνει, το εισιτήριο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.