Το λάδι της μηχανής

Το λάδι της μηχανής
O Nίκος Παπαδογιάννης είδε τον Ολυμπιακό να παίζει μπάσκετ του προπονητή μετά από καιρό και διέκρινε μία χαραμάδα αισιοδοξίας.

Tραυματισμένος από την αποκαρδιωτική ήττα στο Μιλάνο, αποδεκατισμένος από την κακοτυχία και αυτοβούλως βυθισμένος σε μία κρίση από την οποία είναι σχεδόν απίθανο να βγει αρτιμελής, ο Ολυμπιακός έπαιξε με την πλάτη στον τοίχο ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της χρονιάς και όμως πέτυχε όλα όσα είχε βάλει στόχο.

Όλα, και ένα παραπάνω. Το «ένα παραπάνω» ήταν η πρώτη, μετά από καιρό βραδιά θριάμβου του Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Αμερικανός, που αίφνης βρέθηκε στο στόχαστρο του οπαδικού Τύπου διότι προφανώς πρέπει να βρεθεί εξιλαστήριο θύμα για την κατηφόρα, υπέγραψε με ήρεμο χέρι το φύλλο αγώνα και υπενθύμισε ότι ο Ολυμπιακός έχει ικανό προπονητή στο τιμόνι του.

Στη σκακιέρα της Τρίτης, ο πολύς Ράντονιτς έμοιαζε με μαθητούδι που πιάνει τα πιόνια στα χέρια του για πρώτη φορά.

Οι Πειραιώτες έπαιξαν όπως ακριβώς έπρεπε για να καμουφλάρουν τα κραυγαλέα κενά της περιφερειακής γραμμής, κράτησαν τα ηνία με σιγουριά από την αρχή μέχρι το τέλος, πάτησαν το παρκέ με το βλέμμα ψηλά και ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι προς τα Κανάρια αισιόδοξοι και με αποθέματα δυνάμεων.

Όποιος κοιτάζει την κατάταξη της ACB και συμπεραίνει ότι το, σχεδόν μεταμεσονύχτιο, αυριανό ματς με τους Ισπανούς είναι εύκολο μάλλον ζει στον κόσμο του. Εύκολο θα γίνει εάν ο Ολυμπιακός το κάνει τέτοιο.

Αυτό ακριβώς συνέβη και χθες. Το +20 δεν είναι προϊόν της δυναμικότητας της Μπάγερν (η οποία παραμένει σε απόσταση επαφής από τη γραμμή της οχτάδας), αλλά απότοκο της απόδοσης των «ερυθρολεύκων».

Ο Ολυμπιακός σημάδεψε από τις πρώτες στιγμές την απίστευτη αδυναμία των Γερμανών στην άμυνα στο «ποστ» και την τιμώρησε με ανελέητο τάισμα των τριών ψηλών του.

Μολονότι οι παίκτες του Μπλατ έμειναν δίχως τρίποντο μέχρι το 19ο λεπτό, έφτασαν εύκολα στην 50άρα, αφού πέτυχαν τους πρώτους 42 πόντους μέσα από το «βαμμένο»: 34 από πάσες στο low post, 4 από αιφνιδιασμούς, 4 από εύκολα σουτάκια μέσης απόστασης.

Το τριπλό αριστούργημα των -με αυτή τη σειρά- Πρίντεζη, Μιλουτίνοβ, ΛεΝτέι ολοκληρώθηκε στο β’ ημίχρονο, με απολογισμό 54 πόντων και 23/33 σουτ.

Οι τρεις κουμανταδόροι Ουέμπερ, Ουίλιαμς-Γκος και Μάντζαρης διακρίθηκαν επειδή έπαιξαν στην εντέλεια τον ρόλο τους στο συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου ήταν ίσως ο κορυφαίος όλων, σαν λάδι που έκανε τη μηχανή να λειτουργεί: 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ, πολύς ιδρώτας, πολύ μυαλό, μόλις 4 σουτ, μόνο 1 λάθος.

Στην άμυνα ανοιχτού γηπέδου παρατηρήθηκαν προβλήματα παρά τα 8 κλεψίματα (ουκ ολίγα για τα φετινά δεδομένα των «κόκκινων»), αλλά ομάδα που βάζει στην έδρα της 89 πόντους με 47 προσπάθειες δύο πόντων και μόλις 18 απόπειρες για τρίποντο δεν πρόκειται να ηττηθεί από κανέναν.

Το απέδειξε, πριν τον Ολυμπιακό του Μπλατ, ο Παναθηναϊκός του Πιτίνο. Καλός προπονητής είναι ο προπονητής που ξέρει να κρύβει τις αδυναμίες της ομάδας του και να τονίζει τα όποια κάλλη της.

Πόσοι περίμεναν ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν τόσο αποτελεσματικός και θα μοίραζε 22 ασίστ χωρίς τους Σπανούλη, Στρέλνιεκς στη σύνθεσή του; Εγώ πάντως όχι.

Το βατό πρόγραμμα των τελευταίων έξι εβδομάδων της κανονικής περιόδου παραμένει ιδανικός σύμμαχος για τον Ολυμπιακό.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι τρεις αγώνες με Γκραν Κανάρια, Ζαλγκίρις και Νταρουσάφακα θα γεμίσουν το σακούλι με ισάριθμες νίκες και θα σφραγίσουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά, με έξτρα έπαθλο μία θέση στην εξάδα.

Τα εύκολα και τα σχεδόν εύκολα τελειώνουν κάπου εκεί, αλλά ο Απρίλιος είναι ένας μήνας τελείως διαφορετικός. Και αρέσει πολύ στον Ντέιβιντ Μπλατ.

Όπως και να το κάνουμε, άσχετα με τη δυναμικότητα των θυμάτων, ένα momentum τεσσάρων συνεχόμενων νικών μπορεί να ανοίξει την πόρτα των πλέι-οφ με φόρα και δύναμη.

Καταπώς φαίνεται, η Μαδρίτη ή η Μόσχα θα είναι ο επόμενος -και κρισιμότερος όλων- σταθμός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.