No Spanoulis, χάλια επίθεση

No Spanoulis, χάλια επίθεση

No Spanoulis, χάλια επίθεση
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την άθλια επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ και για την έλλειψη εύκολου καλαθιού.

Εδώ και καιρό πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να μην εξαρτάται η επίθεση του Ολυμπιακού σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον Βασίλη Σπανούλη. Συμφωνώ, αλλά εν μέρει διότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι παίκτες που έρχονται από πίσω στην περιφέρεια να μπορούν να ανταποκριθούν.

Οι φετινοί έχουν δείξει πως δε μπορούν οπότε σε βραδιές που ο αρχηγός της ομάδας θα είναι κακός ή θα τραυματίζεται, η επιθετική λειτουργία της ομάδας θα έχει την άθλια εικόνα που όλοι είδαμε.

Δε χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να «διαβάσει» τους λόγους της νίκης της Αρμάνι. Με τέτοια ποσοστά δεν νικάς κανέναν.

Βέβαια για μένα το χειρότερο δεν ήταν τα 2/16 δίποντα ή τα 22/48 δίποντα, αλλά η συνολική εικόνα που παρουσίασαν στην μπροστινή πλευρά του παρκέ.

Ο Μπλατ έμεινε με τρία «ασόδυα», δηλαδή με δύο ταυτόχρονα στο παρκέ. Ουίλιαμς Γκος, Ουέμπερ και Μάντζαρης δε βοήθησαν στη ροή της κίνησης της επίθεσης.

Τι θέλω να πω…

Σε πολλές επιθέσεις η μπάλα ακουμπούσε σε χέρια τριών το πολύ παικτών. Υπήρξε μάλιστα και επίθεση με τους Μάντζαρη και Βεζένκοβ να ακουμπούν μόνο τη μπάλα στην τελευταία περίοδο. αυτό δε έγινε γιατί έφταιγαν οι δυο τους, αλλά και γιατί κανείς άλλος δεν έκανε κίνηση να πάρει τη μπάλα.

Σε πολλές επιθέσεις τα τρία γκαρντ υπερέβαλλαν σε αριθμό ντρίμπλας καθυστερώντας την πάσα και την επιθετική κίνηση. Οι άλλοι διέκοπταν την κίνηση του συστήματος και αυτομάτως σταματούσε η λειτουργία.

Σε πολλές επιθέσεις είδαμε τρία (και τέσσερα) pick ‘n’ roll. Αυτό φυσικά είναι κάτι… ξένο στον φετινό τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα.

Σε πολλές επιθέσεις ο Μιλουτίνοφ (ακόμη κι ο ΛεΝτέι) θα έπρεπε να πάρει τη μπάλα αλλά δεν την είδε να φτάνει ποτέ στα χέρια του.

Για να κλείσω το θέμα της επίθεσης, επιστρέφω στην απουσία του Σπανούλη ο οποίος έχει μία μοναδική ικανότητα να ανακατεύει την αντίπαλη άμυνα. Ακόμη και στην άσχημη βραδιά του θα δώσει 6-7 ασίστ και σίγουρα θα κρατήσει δύο αμυντικούς προσαρμοσμένους πάνω του προσφέροντας ελεύθερο σουτ σε συμπαίκτη του.

Η μία ομάδα λοιπόν στην περιφέρεια είχε Τζέιμς, Νέντοβιτς, Νάναλι, Τζέρελς και Μίτσοφ κι η άλλη είχε στο συγκεκριμένο ματς Σπανούλη για 15 λεπτά και Ουίλιαμς Γκος, Ουέμπερ και Μάντζαρη.

Ο Ολυμπιακός με τόσο κακό «5on5» θα έπρεπε να τρέξει περισσότερο μπας και έβρισκε κανένα εύκολο καλάθι και ξεκολλούσε. Αυτό δεν το έκανε τις περισσότερες φορές γιατί δίσταζαν να τρέξουν οι δύο Αμερικανοί γκαρντ και κάποιες λίγες γιατί ο Μπλατ τους ζητούσε να ρίξουν το ρυθμό.

Μία λύση επίσης η οποία έδειξε να αποδίδει ήταν αυτή με το ψηλό σχήμα. Κάποια στιγμή στο δεύτερο δεκάλεπτο έπαιξαν ταυτόχρονα Βεζένκοβ, Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ και ο Ολυμπιακός έτρεξε επιμέρους σκορ 9-2 αν δεν κάνω λάθος.

Το δεύτερο φάουλ του Βεζένκοβ χάλασε τα σχέδια του Μπλατ και μετά δεν το ξαναδοκίμασε.

ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ηρεμία και αυτό θα γίνει από αύριο αφού πλέον κι επίσημα δε δέχτηκε να παίξει το ντέρμπι της Κυριακής. Οι παίκτες έχουν επηρεαστεί αρκετά από όλο τον θόρυβο.

Το πρόγραμμα πλέον δεν είναι απλά βατό, είναι εύκολο.

Να τα λέμε όπως είναι.

Μπάγερν εντός, Γκραν Κανάρια εκτός, Ζαλγκίρις και Νταρουσάφακα εντός.

Προσωπικά περιμένω 4/4. Αν αμφισβητούμε ακόμη και τις τρεις νίκες που θα του προσφέρουν την πρόκριση στα playoffs τότε πολύ απλά δεν αξίζει να βρίσκεται σε αυτά.

Δε γίνεται να θες να μπει στην οκτάδα και να μην κάνει για παράδειγμα το 3/3 στο ΣΕΦ.

Αν δεν το καταφέρει θα πρόκειται για παταγώδη αποτυχία.

ΥΓ: Σημαντική η έλλειψη συγκέντρωσης κάποιων παικτών που έρχονταν από τον πάγκο. Για παράδειγμα δε γίνεται ο Μπλατ μπροστά μου να βάζει τον Τουπάν στο τέλος της πρώτης περιόδου να του λέει «κάνε φάουλ γιατί έχουμε να δώσουμε» κι αυτός να δίνει τρεις βολές στον Τζέιμς.

Μικρά μικρά τέτοια έγινα 7-8 στο Μιλάνο, απλά ανέφερα το πιο έντονο.

ΥΓ 2: Η απεξάρτηση του Ολυμπιακού από τον Σπανούλη μπορεί να συμβεί μόνο αν έρθει ένα γκαρντ του εκατομμυρίου (και λίγα λέω).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.