Μπουντούτσνοστ: Το… trust the process βήμα προς βήμα

Μπουντούτσνοστ: Το… trust the process βήμα προς βήμα
Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα της Μπουντούτσνοστ (8/3, 20:00) και η EuroLeague Greece γράφει για την πορεία της ομάδας του Μαυρουβουνίου από εκείνο το -63 από τη Σιένα.

Η Μπουντούτσνοστ των 11 σερί πρωταθλημάτων και των 11 κυπέλλων τα τελευταία 12 χρόνια στο Μαυροβούνιο απολαμβάνει φέτος τη συμμετοχή της στην EuroLeague έπειτα από το 2003 ενώ πέρσι έκανε την υπέρβαση και κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της στη σειρά με τον Ερυθρό Αστέρα.

Εκείνη η ήττα από τη Σιένα στις 13/2/2003 με 112-49 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της regular season ήταν η τελευταία συμμετοχή της ομάδας του Μαυροβουνίου στη διοργάνωση και το -63 από τους Ιταλούς φιγουράρει στο Νο1 του πίνακα με τις μεγαλύτερες διαφορές στην EuroLeague! Παρεμπιπτόντως, στο ρόστερ της Μπουντούτσνοστ δέσποζε ο μετέπειτα φόργουορντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και πρώην συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Καβς, Σάσα Πάβλοβιτς καθώς και ο νυν κόουτς της Μέγκα Μπέμαξ, Ντέγιαν Μιλόγεβιτς ο οποίος έχει «βγάλει» ουκ ολίγους NBAers με πιο σπουδαίο παράδειγμα αυτό του Νίκολα Γιόκιτς. Έκτοτε ακολούθησαν τρεις συμμετοχές στο ULEB Cup κι άλλες εννιά στο EuroCup για την ομάδα που εδρεύει στην Ποντγκόριτσα των 185.000 ψυχών. Η μεγάλη στιγμή δεν είχε έλθει ακόμα...

Η εξελικτική διαδικασία της Μπουντούτσνοστ άρχισε με τη νέα διοίκηση υπό την προεδρία του Ντράγκαν Μπόκαν που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από 7 χρόνια. Η ομάδα έφτασε ως τα προημιτελικά του EuroCup και το Final 4 της Αδριατικής Λίγκας τη σεζόν 2011-12. Εκείνη την περίοδο κυριαρχούσαν στον θεσμό οι ομάδες της Σερβίας, εν προκειμένω η Παρτίζαν και ο Ερυθρός Αστέρας όμως η Μπουντούτσνοστ κατάφερε να μπει στην εξίσωση και να υλοποιήσει τον πρώτο μεγάλο στόχο που τέθηκε εξ αρχής έπειτα από την αλλαγή στα διοικητικά.

Σε ό,τι αφορά το χορηγικό κομμάτι, η Μπουντούτσνοστ συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες και πιο πετυχημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μαυροβούνιο. Εκτός, λοιπόν από τον βασικό χορηγό Voli, η πρωταθλήτρια της Αδριατικής Λίγκας συνεργάζεται επίσης με τις:

Glosarij: Επικεφαλής στα προϊόντα υγείας

Crnogorski Telekom: Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη χώρα και μέλος της Deutsche Telekom

Erste Bank

NLB Bank

Monteput: Μέλος του Υπουργείου Μεταφορών και Θαλάσσιων Υποθέσεων Μαυροβουνίου, δημόσια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο κομμάτι κατασκευής δρόμων

Jovović, Mugoša and Vuković: Το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο στη χώρα

Το μπάτζετ των προηγούμενων 7 ετών κυμαινόταν μεταξύ 2 - 2.5 εκατομμυρίων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη πρόκληση, με δεδομένο ότι αφορά μια πολύ μικρή αγορά. Παρεμπιπτόντως, ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου είναι 680.000 κάτοικοι.

Η νέα διοίκηση της Μπουντούτσνοστ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της χαμηλής προσέλευσης στο Morača Sports Center. Εκτός από τη βελτίωση της στρατηγικής marketing, άρχισε να μοιράζει δωρεάν εισιτήρια σε σχολεία, Πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως επίσης και στους σπόνσορες.

Υπό τις οδηγίες του Αλεξάνταρ Ντζίκιτς η Μπουντούτσνοστ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη regular season της περσινής Αδριατικής Λίγκας με ρεκόρ 17-5, πίσω μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα (19-3). Οι Μαυροβούνιοι απέκλεισαν αρχικώς την Τσεντεβίτα στα ημιτελικά (σ.σ. στα playoffs της ABA Liga συμμετέχουν μόνο οι τέσσερις πρώτες ομάδες), πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο Game 1 των τελικών με τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου, έκαναν το 2/2 στην έδρα τους και κατέκτησαν τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία τους με 3-1 νίκες. Πρόκειται, ουσιαστικά για τον πιο σπουδαίο τίτλο στην ιστορία του κλαμπ με δεδομένο ότι πανηγυρίστηκε εις βάρος μιας ομάδας επιπέδου EuroLeague, έχοντας το ανάλογο μπάτζετ και το πλεονέκτημα έδρας.

Το περασμένο καλοκαίρι η Μπουντούτσνοστ ενισχύθηκε με επτά παίκτες. Μεταξύ αυτών ο Νίκολα Ιβάνοβιτς, ο οποίος έλυσε πρόωρα το τριετές συμβόλαιό του με την ΑΕΚ κι επαναπατρίστηκε έπειτα από... μισή σεζόν στην «Ένωση» και τον δανεισμό του στην ιταλική Κάπο ντ' Ορλάντο. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αποκτήθηκαν ο Γκόγκα Μπιτάτζε από την Μέγκα Μπέμαξ και ο Νόρις Κόουλ από την Αβελίνο ενώ ο Γιασμίν Ρέπεσα επέστρεψε στους πάγκους ως αντικαταστάτης του Ντζίκιτς.

Στην επιστροφή της στην EuroLeague έπειτα από 14 χρόνια, η Μπουντούτσνοστ έχει να υπερηφανεύεται ότι έκανε το 4/4 εντός έδρας κόντρα στις ισπανικές ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Γκραν Κανάρια) ενώ υπέταξε και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παράλληλα έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που πέτυχε 20+ τρίποντα σε ένα παιχνίδι. Για την ακρίβεια, σημείωσε 21/34 κόντρα στην Μπασκόνια.

Πλέον για να βρεθεί ξανά στη διοργάνωση των κορυφαίων καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο της στην Αδριατική Λίγκα με βασικούς συνδιεκδικητές τον Ερυθρό Αστέρα, την Τσεντεβίτα και την Παρτίζαν.