Μπαρτσελόνα vs Ρεάλ και το… +24 της «Βασίλισσας»

Μπαρτσελόνα vs Ρεάλ και το… +24 της «Βασίλισσας»
Η Euroleague Greece εξηγεί γιατί ο επεισοδιακός τελικός του Copa Del Rey δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που κάνει ιδιαίτερη την αποψινή (1/3, 22:00) αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την 24η αγωνιστική.

Τα τελευταία χρόνια, αυτό το παραδοσιακό ντέρμπι εξελίχθηκε σε… ψωμοτύρι καθώς οι συγκρούσεις αυξήθηκαν λόγω των διαδοχικών συναντήσεών τους στην Euroleague έστω κι αν τα χνώτα τους δεν ταίριαξαν στους τελικούς του ισπανικού Πρωταθλήματος. Και είναι αλήθεια ότι αυτές (οι συγκρούσεις) δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες για την Μπαρτσελόνα καθώς γνώρισε μερικές από τις μεγαλύτερες συντριβές στη σύγχρονη ιστορία της, σε σημείο μάλιστα να κρίνεται αναγκαία η επιστροφή του χρόνου, (περίπου) τρία χρόνια πίσω, για να συναντήσει κανείς την τελευταία νίκη της. Τούτο βέβαια δίνει τη δόξα στη «Βασίλισσα» καθώς από τις 17 Μαρτίου 2016 όταν έφυγε ηττημένη (από την Μπαρτσελόνα) από το παρκέ της Euroleague, έχει μετατρέψει το ντέρμπι σε παράσταση για έναν ρόλο. Διότι, δεν είναι μόνο οι πέντε διαδοχικές νίκες, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι η Ρεάλ κερδίζει με μέσο όρο διαφοράς 24 πόντων!

Γενικώς οι Μαδριλένοι δείχνουν να εκστασιάζονται όταν έχουν απέναντί τους… φανέλες της Μπαρτσελόνα κι αυτό αποτυπώνεται μέσα από τον επιθετικό οίστρο τους αλλά και την ευστοχία τους έξω από τα 6.75. Γιατί, τα 61 τρίποντα που σημείωσε στους πέντε τελευταίους αγώνες δεν είναι λίγα, ούτε χαμηλό χαρακτηρίζεται το ποσό του 39.8% στο μακρινό σουτ, πολλώ δε μάλλον όταν συνδυάζεται με 153 προσπάθειες.

Πέρα όμως από τα ομαδικά κατορθώματα, πάντα υπάρχουν και τα πρόσωπα που τα διαμορφώνουν. Τουλάχιστον τρεις παίκτες νιώθουν σαν… ταύροι σε αρένα καθώς ο Σέρχιο Γιουλ έπαιξε στα τρία από τα τελευταία πέντε παιχνίδια και σκόραρε κατά μέσο όρο 16 πόντους. Ο Άντονι Ράντολφ δεν πήγε πίσω με τους δικούς τους 15.6 πόντους, ενώ ο Σέρχιο Κάρολ… έβγαλε όλη την υποχρέωση με 14 πόντους ανά παιχνίδι.

Για την Μπαρτσελόνα τα ντέρμπι της Euroleague εξελίσσονται σε εφιάλτες, μπορεί όμως να πατήσει πάνω στην κατάκτηση του Copa Del Rey. Μένοντας στην τελευταία νίκη της «Μπάρτσα», τότε στην άκρη του πάγκου καθόταν ο Τσάβι Πασκουάλ, ενώ οι μοναδικές παραμένοντες είναι οι Πάου Ρίμπας, Άντε Τόμιτς. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι, οι Καταλανοί δεν είναι αυτοί που ήταν στον πρώτο γύρο, δηλαδή μια πολύ προβληματική ομάδα η οποία εν πολλοίς δεν γέμιζε το μάτι και κυρίως, δεν είναι το συνονθύλευμα των τελευταίων χρόνων. Συμπεριλαμβάνεται στις πιο φορμαρισμένες ομάδες του δεύτερου γύρου κι αν κερδίσει τη Ρεάλ, αυτομάτως αποκτά πλεονεκτική θέση για πρόκριση στο Final Four της Euroleague διότι θα μπει στην τετράδα.

Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξει πολλά στο παιχνίδι της (απέναντι στη Ρεάλ) και κυρίως να γίνει πιο αποτελεσματική στο μακρινό σουτ σε σχέση με το 32.2% με το οποίον σούταρε στα τελευταία ντέρμπι. Ακόμη, τα 14.1 λάθη είναι επίσης πολλά για ένα παιχνίδι το οποίο θεωρητικά κρίνεται στη λεπτομέρεια.