Σον, πιάσε μια μπύρα!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Σον, πιάσε μια μπύρα!
O Παναθηναϊκός (8-10) δοκιμάζεται στο άντρο της Ζαλγκίρις (7-11) και ο Βασίλης Σκουντής χωροθετεί τον Πιτίνο και τον Κιλπάτρικ, τον Σάρας και τον Φασούλα στο… οινοπνευματώδες περιβάλλον του Κάουνας.

Στις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν στη θέση του Παναθηναϊκού βρισκόταν ο Ολυμπιακός είχα ανακαλέσει στη μνήμη μου την πρώτη συνέντευξη μου με τον Αρβιντας Σαμπόνις, τον Δεκέμβριο του 1984, με την ευκαιρία του αγώνα ΠΑΟΚ-Ζαλγκίρις και στον επίλογο επιφυλασσόμουν να δώσω τη συνέχεια και πώς το αθώο κέρασμα με Coca Cola στην Αθήνα εξελίχθηκε σε μια μεθυστική βραδιά στο Κάουνας.

Βεβαίως αυτή την ιστορία δεν την ξέρω από πρώτο χέρι, αλλά από τις διηγήσεις, διότι δεν ήμουν παρών στο ματς του Β’ γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 15 Ιανουαρίου του 1985 στο Κάουνας, όπου η Ζαλγκίρις νίκησε με 102-96 τον ΠΑΟΚ ο οποίος παρά λίγο να γυρίσει στη Θεσσαλονίκη χωρίς δυο παίκτες του!

Τον Παναγιώτη Φασούλα και τον Νίκο Σταυρόπουλο τους πήρε μετά τον αγώνα ο Σάμπας για να πιούν τάχα ένα ποτό και απ΄ ό,τι μου διηγήθηκε κάποτε ο Πάνι, «πήγαμε σε ένα κολαστήριο, βουτήξαμε σε μια πισίνα γεμάτη βότκα, ήπιαμε τον άμπακο και ανάθεμα με εάν θυμάμαι πώς γυρίσαμε στο ξενοδοχείο»!

Εκεί, στο ξενοδοχείο, λίγο έλειψε να παιχτεί η δεύτερη πράξη του δράματος, με θύμα τον Πλάτωνα Χοτοκουρίδη…

Ο Κατερινιώτης πλέι μέικερ πήρε αψήφιστα το κρύο (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία έξω από το ξενοδοχείο, η θερμοκρασία βρισκόταν στο -17) κοιμήθηκε σκεπασμένος με ένα ελαφρύ σεντονάκι και το πρωί που ξύπνησε ο συγκάτοικος του, Νίκος Σταυρόπουλος είδε δίπλα του έναν κανονικό χιονάνθρωπο!

Εντέλει και οι δυο τη σκαπούλαραν, άλλο κακό να μην τους βρει…

Την ιστορία με τη βότκα είχα επιφυλαχθεί να τη γράψω σε πρώτη ευκαιρία που τώρα μου παρουσιάστηκε διπλή: αφενός λόγω του αγώνα του Παναθηναϊκού στο Κάουνας και αφετέρου επειδή τις προάλλες ο Ρικ Πιτίνο έκανε μια αναφορά στο…΄πιώμα!

Μετά τον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου, σχολιάζοντας την αστοχία της ομάδας του στα τρίποντα, ο Αμερικανός προπονητής επικαλέσθηκε την παροιμιώδη αμερικανική έκφραση «δεν υπάρχει πολύ κρασί για εμένα απόψε στην πόλη» και μένει να φανεί εάν ο Σον Κιλπάτρικ-στο ντεμπούτο του στη Euroleague- θα του φέρει από την κάβα ένα μπουκάλι με καλή ετικέτα.

Δεν ξέρω εάν ο Κιλπάτρικ βρει κρασί περιωπής για να κεράσει τον προπονητή του, σίγουρα πάντως στο Κάουνας περισσεύουν οι μπίρες και οι βότκες!

Αυτό βεβαίως το γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα ο Σαρούνας Γιασικέβιτσους που είναι μερακλής και καλοπερασάκιας και εν τη παρουσία του στην Αθήνα (στα τέσσερα χρόνια της καριέρας του στον Παναθηναϊκό) το Rock n Roll στην οδό Λουκιανού έκανε συχνά ανεφοδιασμό σε πρώτες ύλες!

Εκεί έπνιξε τον πόνο του ο ιδιοφυής πλέι μέικερ και νυν προπονητής της Ζαλγκίρις τέτοια εποχή πριν από εννέα χρόνια όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς προς γενική κατάπληξη τον… κατάργησε από το ελληνικό πρωτάθλημα!

Ήταν τότε που λόγω και των τραυματισμών του Μάικ Μπατίστ και του Κώστα Τσαρτσαρή ο Παναθηναϊκός είχε εντάξει στο ρόστερ του τον Μάρκους Χάισλιπ και ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Ζοτς θα κόψει (από το ρόστερ της Α1) τον Γκιόργκι Σερμαντίνι, ελόγου του αιφνιδίασε τους πάντες και… παρκάρισε τον Σάρας!

Το πρωί της 29ης Ιανουαρίου του 2010, δυο ημέρες μετά την κακή εμφάνιση του Λιθουανού γκαρντ στον εκτός έδρας αγώνα με την Παρτίζαν Βελιγραδίου (6 πόντοι, 2/9 σουτ) και την ήττα του Παναθηναϊκού με 64-59 ο Ζοτς κάλεσε στο γραφείο του τον Λιθουανό και του έδωσε την… απανταχούσα.

«Βρίσκεσαι σε κακή κατάσταση και οφείλω να σε προστατεύσω, αλλά παράλληλα πρέπει να κοιτάξω και το συμφέρον της ομάδας. Στο Βελιγράδι η Παρτίζαν σε σημάδευε σε κάθε φάση στην άμυνα μας. Είσαι μεγάλος παίκτης, αλλά αυτή είναι η μόνη λύση για να συνέλθεις και να γίνεις πάλι ο Σάρας που ξέρουμε, θέλουμε και έχουμε ανάγκη»!

Εκείνη η σεζόν ήταν όντως δύσκολη για τον Γιασικέβιτσους, ο οποίος λόγω τραυματισμού και μετά από απραξία έξι μηνών, είχε επιστρέψει στη δράση την 1η Δεκεμβρίου. Στους δυο μήνες που πέρασαν μέχρι να κοπεί είχε μέσο όρο 4.0 πόντους με 0/7 τρίποντα και 2.0 ασίστ σε πέντε αγώνες της Euroleague και 8.5 πόντους και 2.3 ασίστ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Χάισλιπ δεν φτούρησε στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Σάρας παρέμεινε σε καραντίνα για πενήντα ημέρες και απουσίασε από έξι ματς της Α1. Ο αποκλεισμός του ίσχυσε στους αγώνες με την Ολίμπια Λάρισας, τον Πανελλήνιο, τον Αρη και το Μαρούσι, ενώ ο Ομπράντοβιτς τον επανέφερε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 28 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου, διότι δεν συνέτρεχε λόγος: εκείνο το ματς που προσπόρισε στον Παναθηναϊκό τη νίκη με 98-90 εξελίχθηκε σε ραψωδία των τριών ομολόγων του Λιθουανού με τον Ντρου Νίκολας, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη να κάνουν σούμα 75 πόντους και 17 ασίστ!!!

Ο Σάρας έμεινε παρκαρισμένος στον πάγκο και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία και επέστρεψε στη δράση στις 7 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Καβάλα με 11 πόντους και δυο ασίστ σε 22 λεπτά συμμετοχής.

* ΥΓ-1: Ο παραποιημένος τίτλος του κειμένου προέρχεται από την ατάκα «Φώτη, πιάσε μια μπύρα» που ακουγόταν πολύ συχνά στο σίριαλ του Mega «Ευτυχισμένοι μαζί». Μένει να φανεί απόψε εάν ο Κιλπάτρικ και οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού θα ευφράνουν τον διψασμένο ουρανίσκο του προπονητή ρους.

* ΥΓ-2: Οι φωτογραφίες με τον Αρβιντας Σαμπόνις, τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Νίκο Σταυρόπουλο, τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, τον Σωτήρη Σακελλαρίου, τον Ζαχαρία Κατσούλη και τον Πλάτωνα Χοτοκουρίδη προέρχονται από το συλλεκτικό ιστορικό λεύκωμα «Οι πρωταγωνιστές: 90 χρόνια ιστορίας» που εξέδωσε πρόπερσι η ΚΑΕ ΠΑΟΚ με την επιμέλεια του Νίκου Σταυρόπουλου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3