Τώρα θα (απο)δείξει αν μπορεί!

Τώρα θα (απο)δείξει αν μπορεί!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Τώρα θα (απο)δείξει αν μπορεί!
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την προσπάθεια του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη Βαρκελώνη, την ήττα από την Μπαρτσελόνα που προήλθε από τα χαμένα ριμπάουντ και εξηγεί ότι από τη στιγμή που «γεμίζει» η front line με τον Αντρέιαν Πέιν θα φανεί κατά πόσο... αξίζει να περάσει στα playoffs.

Δικαιολογίες, τέλος! Ούτε «δεν έχουμε κοντό», ούτε «δεν έχουμε ψηλό», ούτε «μας φταίει η άμυνα με τις αλλαγές του Πασκουάλ», ούτε τίποτα. Μέσα σε έναν μήνα ο Παναθηναϊκός άλλαξε άρδην το αγωνιστικό του προφίλ, απέκτησε (και αποκτάει) τη νέα φιλοσοφία του προπονητή, θα έχει παίκτη-σκόρερ που γνωρίζει καλά πώς να «ματώνει» τα αντίπαλα διχτάκια, ενώ ολοκληρώνει και τη συμφωνία με τον γνώριμο Αντρέιαν Πέιν για τη θέση στη front line που τόσο πολύ «πονάει» η ομάδα (και) φέτος.

Εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται να είναι κάποιος «γκουρού» του μπάσκετ για να καταλάβει τι έφταιξε το βράδυ της Παρασκευής (11/1) στο «Palau Blaugrana» της Βαρκελώνης και (ξανα)έχασε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Απλά παίρνει τη στατιστική στα χέρια του και διαβάζει: 12 επιθετικά ριμπάουντ η Μπαρτσελόνα, 11 αμυντικά ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός. Ένα αμυντικό ριμπάουντ μαζί και οι τρεις ψηλοί της ομάδας (Γκιστ, Λάσμε, Παπαγιάννης), έξι επιθετικά ο Σεραφέν. Και φυσικά από τη στιγμή που οι Καταλανοί είχαν 12 φορές τη δυνατότητα της «δεύτερης ευκαιρίας» σε μια φάση, μπόρεσαν να εκτοξεύσουν το ποσοστό τους στα δίποντα στο 70%! Πώς λοιπόν είχε απαίτηση το «τριφύλλι» να φύγει με τη νίκη (που τόσο πολύ χρειαζόταν) από τη Βαρκελώνη;

Ακόμα και έτσι, ο Παναθηναϊκός στάθηκε καλά αμυντικά. Πολύ καλά για την ακρίβεια αν σκεφτεί κάποιος ότι τις περισσότερες φορές παραδίδονταν άνευ όρων στις ορέξεις των αντιπάλων του κάθε φορά που «ξεμύτιζε» από το ΟΑΚΑ. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η επιλογή του Ρικ Πιτίνο να σταματήσει την άμυνα με τις συνεχόμενες αλλαγές και να επιλέξει την ομαδική (και επιθετική) άμυνα. Μια άμυνα που σε γενικές γραμμές αποδίδει καρπούς. Και αυτό αποτυπώθηκε στο φύλλο της στατιστικής, αφού ο Παναθηναϊκός έκλεψε 10 φορές τη μπάλα και σκόραρε έξι φορές στο transition. Και για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις πιέσει πολύ τον αντίπαλο προκειμένου να τον αναγκάσεις στο εύκολο λάθος. Και οι «πράσινοι» το έκαναν στη Βαρκελώνη.

Όμως τα χαμένα ριμπάουντ, σε συνδυασμό με κάποιες κακές και βιαστικές επιλογές στην επίθεση λόγω της έλλειψης καθαρού μυαλού, στέρησαν από τον Παναθηναϊκό μια μεγάλη νίκη που θα του έδινε... άλλον αέρα ενόψει της συνέχειας. Όχι ότι έχει χαθεί κάτι ακόμα όσον αφορά την πρόκριση στα playoffs, αλλά όσο περνούν οι αγωνιστικές και η ομάδα εξακολουθεί να αγνοεί την εκτός έδρας νίκη, άλλο τόσο θα δυσκολεύει και το έργο της. Το καλό για τους «πράσινους» είναι ότι έχουν σύμμαχο και τα υπόλοιπα αποτελέσματα (σ.σ. εξαίρεση το «διπλό» της Μακάμπι στην ΤΣΣΚΑ), κάτι που σημαίνει ότι ΙΣΩΣ η πρόκριση φέτος να μην κριθεί στις 16 νίκες όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια με το νέο format της EuroLeague, αλλά και στη μία λιγότερη.

Και πάλι. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσει σε αυτά τα νούμερα τις 12 εναπομείνασες αγωνιστικές, από τις οποίες μόνο οι πέντε θα είναι στο ΟΑΚΑ και οι υπόλοιπες επτά εκτός έδρας. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν τα παρατάει. Το παλεύει, το ψάχνει και κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να παρουσιαστεί τελείως διαφορετικός στα υπόλοιπα ματς. Βέβαια έτσι θα στερέψουν και οι δικαιολογίες που ανέφερα προηγουμένως. Ο Παναθηναϊκός ήθελε σκόρερ και πήρε. Χρειαζόταν ηλεκτροσόκ στον πάγκο και έγινε. Και εδώ και λίγες ώρες έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για να αποκτηθεί και ένας ψηλός προκειμένου να «γεμίσει» τη ρακέτα και να βοηθήσει στο μεγάλο πρόβλημα της ομάδας. Στα ριμπάουντ, τις γρήγορες αντιδράσεις κοντά στο καλάθι την δύναμη και την αθλητικότητα. Ο Αντρέιαν Πέιν τα διαθέτει αυτά τα στοιχεία, γνωρίζει καλά την ομάδα ενώ και εκείνος από την πλευρά του πετάει τη... σκούφια του για να αγωνιστεί ξανά στον Παναθηναϊκό.

Για πολλούς η συγκεκριμένη επιλογή είναι διφορούμενη. Και αυτό διότι έχει αγωνιστεί στους «πράσινους» και γνωρίζουν πάνω-κάτω τι να περιμένουν από εκείνον. Εδώ υπάρχει ένας σημαντικός αστερίσκος. Ο Πέιν δεν μπορούσε να παίξει καθόλου την άμυνα με τις αλλαγές και γι' αυτόν τον λόγο δεν ήταν για πολύ ώρα στο παρκέ και γι' αυτόν τον λόγο δεν μπόρεσε ποτέ να «πατήσει» καλά σε κάποιο ματς. Η λογική λέει ότι αυτό θα αλλάξει από τη στιγμή που ο Πιτίνο δεν θέλει ούτε για... αστείο την άμυνα με τις συνεχόμενες αλλαγές. Αντίθετα θέλει έναν «rim protector» όπως ο Πέιν για να του λύσει τα χέρια με την «έκρηξη» και την αθλητικότητά του. Στοιχεία που περίμεναν τον Παναθηναϊκό και από τους Γκιστ, Λάσμε αλλά όπως έχουμε πει, ο χρόνος είναι... αμείλικτος και δεν κάνει εξαιρέσεις.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τον Σον Κιλπάτρικ ο οποίος θα λύσει τα χέρια του Πιτίνο όσον αφορά την επίθεση και το σκοράρισμα. Αν μη τι άλλο το νέο «λίφτινγκ» που έγινε στο «τριφύλλι» μεσούσης της σεζόν παρουσιάζει ενδιαφέρον και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της ομάδας. Σίγουρα είναι ρίσκο να αλλάζει το ρόστερ σε κομβικές θέσεις μεσούσης της σεζόν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε άλλη λύση. Η ομάδα είχε δώσει τις εξετάσεις της, δεν είχε... πάρει καλό βαθμό και οι αλλαγές ήταν -από ένα σημείο και μετά- επιβεβλημένες.

Εν κατακλείδι αυτά που έπρεπε να γίνουν, έγιναν. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. ΑΝ ο Παναθηναϊκός αξίζει να πάρει το εισιτήριο για τους «οκτώ» της EuroLeague, καλώς να το πάρει. ΑΝ δεν το αξίζει και παρουσιάσει «μια από τα ίδια» μετά και τις εν λόγω αλλαγές, τότε ας μείνει εκτός playoffs. Απλά τα πράγματα...

ΥΓ1: Αν το ματς με την Μπαρτσελόνα δεν «πλήγωσε» και τόσο τον Παναθηναϊκό βαθμολογικά, η αναμέτρηση στο Κάουνας είναι ό,τι πιο MUST στην τριάδα των εκτός έδρας αναμετρήσεων. Η νίκη σε αυτό το ματς είναι πιο επιβεβλημένη από οποιαδήποτε άλλη αναμέτρηση εκτός έδρας. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχει τεράστιο πρόβλημα στις ισοβαθμίες...

ΥΓ2: Ο Ρικ Πιτίνο, ασχέτως αποτελεσμάτων, αποτελεί πολυτέλεια για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα. Απλά η ελληνική νοοτροπία δεν είναι έτοιμη ακόμα να συμβαδίσει με τη δική του. Μιλάμε για το μεγαλύτερο όνομα της προπονητικής που έχει περάσει τον Ατλαντικό.

ΥΓ3: Η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να μείνει με 8 ξένους. Με 7 ναι. Με 8, όχι...

ΥΓ4: Ο Παπαπέτρου πατάει καλά και φαίνεται. Γι' άλλη μια φορά ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού. Και προσέξτε κάτι: Χωρίς Παπαπέτρου τη στιγμή που ήταν τραυματίας: 1-4 ο Παναθηναϊκός. Με Παπαπέτρου όταν επέστρεψε και μετά: 2-2 και τον ίδιο να έχει 13,5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...