Επίμονο χαμηλό βαρομετρικό

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Επίμονο χαμηλό βαρομετρικό
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο άμμος στην κλεψύδρα του Παναθηναϊκού κοντεύει να αδειάσει.

Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για την ομάδα που συμβιβάστηκε με τις εκτός έδρας ήττες συνεχίζεται. Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε ταξίδι και οδυρμός.

Ο Παναθηναϊκός που αναζητεί απεγνωσμένα εφαλτήριο για να επιστρέψει στη λεωφόρο των διακρίσεων σκουντούφλησε στην κρίσιμη στροφή και άφησε να ξεγλιστρήσει από τα δάχτυλά του μία χρυσή ευκαιρία.

«Μία ή δύο εκτός έδρας νίκες», ζητούσε ο Ρικ Πιτίνο, μελετώντας το ανηφορικό δεκαπενθήμερο που άρχισε απόψε στη Βαρκελώνη και ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες στο Τελ Αβίβ, με ενδιάμεσο σταθμό στο Κάουνας.

Η πλάτη των παικτών του πλησιάζει στο παγωμένο καναβάτσο και ο υδράργυρος πέφτει ολοένα χαμηλότερα. Η σύγκρουση με τη Ζαλγκίρις του Σάρας αποκτά αίφνης κομβική σημασία.

Τα χαρτιά έδειχναν μία Μπαρτσελόνα φορμαρισμένη και φορτσάτη, αλλά η αλήθεια του γηπέδου φανέρωσε έναν αντίπαλο ευάλωτο, μέτριο στα όρια του κωμικού. Ας πούμε νερόβραστο, για να συνεννοούμαστε.

Κάπως έτσι εμφανίστηκε η ομάδα του Πέσιτς και στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, αλλά ο τελευταίος βρήκε τρόπο να επιβάλει τον νόμο του και να αποχωρήσει από το Παλάου Μπλαουγκράνα θριαμβευτής.

Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, ήταν ένα σύνολο δίχως αρχή, τέλος και μέση. Το φινάλε του αγώνα τον βρήκε να κρατάει τη δική του μέση, σαν κατάκοπος γεράκος.

Θα μπορούσε να αρπάξει το πολύτιμο διπλό, έστω αγκομαχώντας, εάν ήταν στοιχειωδώς αποφασιστικός, μεθοδικός και ισορροπημένος.

Η πορεία της Μπαρτσελόνα προς τα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας (με τις 5 σερί νίκες) λέει περισσότερα για το επίπεδο της φετινής Εuroleague, παρά για τις αρετές της ίδιας.

Αλλά πού αφήνει τον Παναθηναϊκό αυτή η εξίσωση; Πόσο χαμηλά; Ο απολογισμός του εκτός ΟΑΚΑ κατακρημνίστηκε πλέον στο 1-7, ολογράφως μία νίκη (επί της Μπουντούτσνοστ) σε οκτώ αποστολές.

Πασπαλισμένο, το κλάσμα, με κάμποσες αυτοχειρίες. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και την αποψινή σε αυτές.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να υστερεί σε μονάδες έναντι των Καταλανών, αλλά έκανε τη Μπαρτσελόνα να φαίνεται καλύτερη από ό,τι στην πραγματικότητα ήταν. Της έδωσε, άθελά του, τα φιλιά της ζωής.

Το πιο αποτελεσματικό από αυτά, το πλέον οξυγονούχο, ήταν η κραυγαλέα αδυναμία του («ανυπαρξία» είναι η σωστή λέξη) στο αμυντικό ριμπάουντ.

Όταν ο Παναθηναϊκός μπούκωσε τη μπροστινή γραμμή του με 6 γνωστούς και δοκιμασμένους παίκτες, οι πανεπιστήμονες και οι οπαδογράφοι μιλούσαν για «την πληρέστερη frontline της Ευρώπης», όπου -υποτίθεται- «ο ένας συμπληρώνει τον άλλον».

Ίσως να φτιάχνουν και καφεδάκι τα τεσσάρια στα πεντάρια. Και να τους κάνουν αέρα όταν έχει καύσωνα.

Σε αυτήν εδώ τη στήλη διαβάσατε εξαρχής ότι η συγκεκριμένη εξάδα είναι απρόσωπη, μουχλιασμένη, μέτρια σε όλα, ισχνή στο «ποστ» παιχνίδι, φτωχή στο ριμπάουντ, γηραλέα, συνολικά καμωμένη για το Εurocup και πάντως όχι για πρωταθλητισμό στη Euroleague.

Απόψε, την έδεσε στο ζωνάρι του ο εφεδρικός σέντερ της Μπαρτσελόνα, ο δυναμικός Κέβιν Σεραφέν, που έχει και παράδοση καλών εμφανίσεων κόντρα στις ελληνικές ομάδες.

Ο δυναμικός Γάλλος έβαλε τα χεράκια του (συνήθως με επιιθετικά ριμπάουντ) σε όλους ανεξαιρέτως τους ισπανικούς πόντους από το 50-42 του 25ου λεπτού έως το 62-58 του 33ου, όταν δηλαδή ο Παναθηναϊκός απειλούσε να φέρει το παιχνίδι στα δικά του μέτρα.

Η δυναμική άμυνα του πρωταθλητή Ελλάδας τουμπάρισε το παιχνίδι μετά το +8 των Ισπανών, αλλά ο φουνταριστός Σεραφέν απέτρεψε την καταστροφή. Είχε τέτοιον ο Παναθηναϊκός στη θαυματουργή εξάδα του;

Στο δεύτερο ημίχρονο, τα ριμπάουντ ήταν 27-6 υπέρ της Μπαρτσελόνα! Ναι, εικοσιεπτά προς έξι (από το 12-13 του πρώτου μέρους). Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

Πάλι καλά λοιπόν, που άντεξε ο Παναθηναϊκός να κυνηγήσει το παιχνίδι μέχρι το 69-65 του 37ου λεπτού.

Ο Πιτίνο μίλησε προχθές για «κακή φυσική κατάσταση». Αναφερόταν στις ανάσες που απαιτούνται για να ακολουθήσουν οι παίκτες τη δική του, σήμα καταταθέν από τα χρόνια του Κεντάκι και του Λούιβιλ, αμυντική συνταγή.

Εάν εξαιρεθούν οι Παπαπέτρου, Μήτογλου, κολεγιόπαιδα αυτής της δεκαετίας, ουδείς μοιάζει ικανός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του Αμερικανού. Μερικοί φαίνονται πιο κοντά στην αιμόπτυση, παρά στο Λούιβιλ.

Ο Νικ Καλάθης υποτίθεται ότι έχει το σθένος για να πάρει την ομάδα στις πλάτες του έστω δύο φορές σε βάθος τριημέρου, αλλά η στατιστική φανερώνει ότι ο Παναθηναϊκος υπέστη αιμορραγία 20 πόντων, στα 32 λεπτά της συμμετοχής του στη Βαρκελώνη. Είκοσι!

Για την αμυντική επίδοση όσων χρεώθηκαν να περιορίσουν τη δράση του Ερτέλ, ας μην ανοίξουμε συζήτηση. Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε απόψε από δύο παίκτες, τους δύο Γάλλους της Μπαρτσελόνα.

Το ίδιο στραπάτσο έπαθε η άμοιρη Εθνική, τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Ελσίνκι, αλλά τότε γελούσαμε. «Δεν είναι ομάδα αυτό το πράγμα», λέγαμε και γράφαμε.

Μόνο που η Εθνική δεν έχει τη δυνατότητα να στρατολογήσει παίκτες από την ελεύθερη αγορά τα καλοκαίρια και τους χειμώνες. Ούτε να φέρει έναν μάγο για το τιμόνι της στα μισά της μάχης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.